Ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους διαφορετικό από όλα τα άλλα
Αυτή την εβδομάδα βάλε στο πρόγραμμα σου μια διαφορετική εκδήλωση.
Τα τελευταία χρόνια, στην καθιερωμένη πια πορεία μνήμης του Δήμου Θεσσαλονίκης απευθυνόμαστε σε σχολεία ή το αντίθετο (τα σχολεία μας ζητούν συνεργασία). Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχουμε κάνει παρουσιάσεις σε σχολεία εντός και εκτός πόλης, πρόπερσι κάναμε μία έκθεση ζωγραφικής παιδιών από σχολεία οι εκπαιδευτικοί των οποίων παρακολούθησαν σεμινάριο ευαισθητοποίησης και αισθητικής αγωγής με τίτλο: «Δημιουργούμε και θυμόμαστε τα παιδιά του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου». Το πρόβλημα με τα σχολεία αυτά είναι ότι οι εκπαιδευτικοί τους είναι ήδη «πεπεισμένο κοινό».
Συζητώντας με τον Δημήτρη –που πάμε σαν τους Χιώτες– φέτος είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Σκεφτήκαμε ένα σύντομο project διάρκειας δύο μηνών. Απευθυνθήκαμε σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στοχεύοντας στην ευαισθητοποίησή τους για το περιεχόμενο της πορείας μνήμης και, επομένως, και για την παρουσίαση της Εβραϊκής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη. Τα ΣΔΕ είναι σχολεία στα οποία οι εκπαιδευόμενοι είναι κυρίως χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων που απέτυχαν στη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο, δηλαδή μαθητές για τους οποίους το σχολείο απέτυχε και τους απογοήτευσε, εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Οι εκπαιδευόμενοι στα ΣΔΕ συνήθως φοιτούν με συνέπεια και ρουφούν κάθε τι που τους προσφέρεται.
Ανταποκρίθηκαν θετικά το 2ο ΣΔΕ Δήμου Θεσσαλονίκης και το ΣΔΕ Δήμου Κορδελιού-Εύοσμου. Ο σχεδιασμός της δράσης ήταν ο εξής:
- Επίσκεψη στο σχολείο για να ενημερώσουμε τους εκπαιδευομένους (η συμμετοχή ήταν προαιρετική) για το νόημα της πορείας μνήμης (και οι δύο).
- Επίσκεψη των συμμετεχόντων στο Εβραϊκό Μουσείο και ξενάγηση (Δημήτρης Γουλής).
- Επίσκεψη του Δημήτρη Γουλή στα 2 ΣΔΕ προκειμένου να διδάξει σύντομα στους εκπαιδευομένους τις βασικές αρχές της κατασκευής ταινίας μικρού μήκους, χρησιμοποιώντας τα κινητά τους (συμμετείχαν και εκπαιδευόμενοι που δεν είχαν κινητά).
- Παρακολούθηση ξενάγησης του «εβραϊκού περίπατου» από ειδικευμένους ξεναγούς: «Μια Θεσσαλονίκη που χάθηκε. Συναγωγή Μοναστηριωτών, Στοά Μοδιάνο, Γιαχουντί Χαμάμ, Μνημείο Ολοκαυτώματος, Βενιζέλου, Λαδάδικα» με παράλληλη συζήτηση και πολλές στάσεις (Δημήτρης Γουλής).
- Διάφορες επισκέψεις του Δημήτρη Γουλή στα ΣΔΕ για να «εμψυχώσει» τους επίδοξους σκηνοθέτες.
- Εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν την προβολή της ταινίας Star και συζήτησαν με τον Δημήτρη Γουλή.
Το project τελειώνει μεθαύριο, Τετάρτη 18 Απριλίου με την προβολή των ταινιών στον κινηματογράφο Ολύμπιον. Μετά την προβολή οι «σκηνοθέτες» μας θα παρουσιαστούν στο κοινό από τον Δημήτρη Γουλή και θα ακολουθήσει συζήτηση με την ιστορικό Ρένα Μόλχο.
Σας καλούμε να έρθετε στην εκδήλωση με ανοιχτή καρδιά και καλή διάθεση. Ο κινηματογραφόφιλος Δημήτρης Γουλής έκανε σπουδαία δουλειά με τα ΣΔΕ από παιδαγωγική και κοινωνική άποψη. Στην Εκπαίδευση Ενηλίκων δεν μετράει μόνον το αποτέλεσμα αλλά και η διαδικασία, και η αλλαγή στάσεων. Τα υπόλοιπα στο φιλόξενο Ολύμπιον. Με την ελπίδα ότι θα φτιάξουμε έναν «θεσμό».
Ευχαριστίες
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης για την άψογη συνεργασία, τους ξεναγούς για την ευγενική προσφορά τους, τις διευθύντριες των δύο ΣΔΕ κκ. Αρχοντίδου και Αντωνακούδη, τους ξεναγούς κ. Ιωάννη Κιουρτσόγλου και κ. Εύη Πατσιά και, βεβαίως, το πάντα φιλόξενο φεστιβάλ κινηματογράφου και ειδικότερα τον Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη και τη Γενική Διευθύντρια κ. Ελίζ Ζαλαντό.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης,
ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικλής Α. Μήτκας,
ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης,
ο Πρύτανης του Αλεξάνδρειου T.E.I Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τζιώνας,
και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ
στο πλαίσιο εκδηλώσεων «75 χρόνια… Ποτέ ξανά»
(75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για τα στρατόπεδα
Αουσβιτς-Μπιρκενάου, όπου θανατώθηκαν 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι)
σας προσκαλούν
στο 1ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
εκπαιδευομένων
του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Δήμου Θεσσαλονίκης
και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Δήμου Κορδελιού-Εύοσμου
την Τετάρτη 18 Απριλίου, ώρα 19.00
κινηματογράφος ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Πλατεία Αριστοτέλους 10
Τις ταινίες θα προλογίσει:
Ο Δημήτρης Γουλής, μέλος ΕΔΙΠ, Τμήμα Κινηματογράφου
Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ
Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Ιστορικό, Ρένα Μόλχο
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Α.Π.Θ, Ελένη Χοντολίδου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ