Agenda

Παραδοσιακό πανηγύρι με ιρλανδική μουσική στα Γρεβενά!

Οι Γρεβενιώτες ψηφίζουν Ιρλανδία στη διασκέδαση.

Άννα Ποδάρα
παραδοσιακό-πανηγύρι-με-ιρλανδική-μο-301295
Άννα Ποδάρα

Περιτριγυρισμένη από ψηλές βουνοκορφές και δάση γεμάτα μανιτάρια, η πόλη των Γρεβενών μοιάζει σαν μια ακόμα ήρεμη, επαρχιακή πόλη στην οποία «δεν γίνεται τίποτα». Όμως, αυτό που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι η τρέλα που κουβαλάνε οι κάτοικοί της! Τα τελευταία χρόνια, οι ντόπιοι που επιμένουν να ζουν μόνιμα στα Γρεβενά αλλά και οι νέοι που επέστρεψαν εδώ από τα αστικά κέντρα συναντήθηκαν, ζυμώθηκαν δημιουργικά και έχουν μετατρέψει τη μικρή πόλη σε ένα ξεχωριστό «γαλατικό χωριό». Με ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και υποστηρικτές την τοπική κοινωνία διοργανώνουν κάθε είδους πολιτιστικές δράσεις.

Η πιο πρόσφατη «αλλόκοτη» ιδέα ήταν αυτή του Στέλιου Παπαλαμπρόπουλου, ο οποίος αποφάσισε να διοργανώσει ένα φεστιβάλ ιρλανδικής μουσικής, την Παρασκευή 16 & το Σάββατο 17 Μαρτίου.

Ο Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος

Είχε προηγηθεί, πριν τρία χρόνια, ένα θρυλικό πάρτι με ιρλανδική μουσική, που έγινε talk of the town και έληξε τα ξημερώματα. Φλογέρες, γκάιντες, βιολί… Οι Γρεβενιώτες ενθουσιάστηκαν με αυτού του είδους τα ακούσματα που μοιάζουν πολύ με τα δικά τους. Οι βραδιές ιρλανδικής μουσικής έγιναν θεσμός και άρχισαν κάθε χρόνο να συγκεντρώνουν και κόσμο από τις γύρω πόλεις αλλά και από την Αθήνα.

«Η μουσική των Γρεβενών, αποτελεί ένα ιδιαίτερο ιδίωμα, πιο ενθουσιώδες, πιο χαρούμενο σε σχέση με τα Ηπειρώτικα. Ταιριαστό στην Ιρλανδία καθώς κυριαρχούν φλογέρες και παραδοσιακά βιολιά. Εδώ είναι κυρίαρχο το παραδοσιακό βιολί (fiddle) και όχι το κλαρίνο όπως στην Ήπειρο. Από άποψη ψυχοσύνθεσης θεωρώ πως οι Γρεβενιώτες είμαστε άνθρωποι ανοιχτοί σε γλέντια, γιορτές και καθετί που μας δίνει χαρά. Δεν χρειάζεται τελικά πολύ κόπος για να βρεις τα θετικά που ενώνουν», εξηγεί ο Στέλιος.

Φέτος, την τέταρτη χρονιά, έπεσε η ιδέα το πάρτι να πλαισιωθεί με ένα διήμερο φεστιβάλ. Σύμμαχος σε αυτό, η Μητρόπολη Γρεβενών, η οποία αποφάσισε να τελέσει Πανηγυρική Θεία Λειτουργία το Σάββατο, 17 Μαρτίου, την ημέρα της εορτής του εθνικού προστάτη της Ιρλανδίας, Αγίου Πατρικίου. Χρειαζόταν όμως μια εικόνα του Αγίου. Για αυτό φρόντισε ο καλλιτέχνης Αριστοτέλης Βαρσάμης που είχε φιλοτεχνήσει ήδη την εικόνα του Αγίου Πατρικίου από τα Χριστούγεννα.

Ο Αριστοτέλης Βαρσάμης ολοκληρώνοντας την εικόνα του Αγίου Πατρικίου

Για δυο ημέρες 16-17 Μαρτίου, οι επισκέπτες που θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν την παραδοσιακή μουσική, τον κινηματογράφο και τη γαστρονομία της χώρας. Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, φούρνος των Γρεβενών θα ψήνει ιρλανδέζικα brown breads & cupcakes ενώ θα σερβίρεται irish coffee και ιρλανδέζικο μενού σε μαγαζιά της πόλης.

Ο Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος έπεσε στην μαρμίτα της ιρλανδικής μουσικής όταν ήταν μικρός, γύρω στα 12. Αρχικά, είχε την περιέργεια να ακούσει παραδοσιακή μουσική από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες γίνεται. Η ιρλανδική μουσική του κίνησε το ενδιαφέρον, γιατί ανακάλυψε πολλά κοινά στοιχεία με τα δικά του ακούσματα. Αργότερα ασχολήθηκε πιο συστηματικά, τόσο σε επίπεδο απλής ακρόασης, όσο και σε επίπεδο μουσικής μελέτης. Ο ίδιος παίζει ηπειρώτικο ντέφι, ιρλανδικό bodhran, ηλεκτρική κιθάρα, βιολί και κρουστά. Δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση με την Ιρλανδία, ελπίζει όμως στο μέλλον να αναπτύξει: «Είμαι σίγουρος ότι η ιρλανδική μουσική ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση των Γρεβενιωτών, όπως και το αντίθετο. Οι Ιρλανδοί θα ενθουσιάζονταν σε ένα γρεβενιώτικο πανηγύρι! Αυτό οραματίζομαι κάποια στιγμή. Μια μουσική-πολιτισμική συνύπαρξη.»

*Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα