Μουσική

Έτσι θα γιορτάσει η Θεσσαλονίκη την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής!

Με πυξίδα το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων, έλα, βίωσε, συζήτησε και νιώσε πριν απαντήσεις, «Τι είναι για σένα η Μουσική;».

Parallaxi
έτσι-θα-γιορτάσει-η-θεσσαλονίκη-την-ευ-192664
Parallaxi

– Είναι ένα ταξίδι, ένα μέσο ονειροπόλησης. – Είναι το έναυσμα για να ξεκινήσει το πάρτι! – Απελευθερώνει. – Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, τρόπος έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Τι είναι για σένα η μουσική; Και τι πιστεύεις ότι είναι για το διπλανό σου;

Για 4 μέρες από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου, η μελωδικότερη γιορτή του καλοκαιριού δίνει το σύνθημα και μας καλεί να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας για τη μουσική, με αφορμή τη 19η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

51 πόλεις από τις 13 περιφέρειες της χώρας συντονίζονται ώστε να ηχήσει μια κοινή μελωδία που θα ενώσει μουσικά ανθρώπους, γενιές, κουλτούρες και παραδόσεις σε όλη τη χώρα.

Περισσότερες από 320 εκδηλώσεις και συναυλίες και πάνω από 500 σχήματα, ορχήστρες και καλλιτεχνικές προτάσεις από επώνυμους, αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής που και φέτος είναι αφιερωμένη στην καλλιτεχνική έκφραση και την απόλαυση του ρυθμού και της μελωδίας.

Από τις εκδηλώσεις δεν θα μπορούσε να λείπει και η Θεσσαλονίκη, που ετοιμάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την μουσική!

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται από τις 21 Ιουνίου 1982 στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ο οποίος είχε σκοπό «να βγάλει έξω στους δρόμους όλους τους μουσικούς». Την αμέσως επόμενη χρονιά 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατέκλυσαν τους χώρους της πόλης, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες κάθε είδους μουσικής σε μία ανεπανάληπτη γιορτή. Από το 1985 και με αφετηρία την Ελλάδα, η γιορτή αυτή λαμβάνει χώρα σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας φτάσει σήμερα να διεξάγεται σε είκοσι δύο πόλεις. Οι εκδηλώσεις είναι πάντα δωρεάν για το κοινό.

Με πυξίδα το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων, έλα, βίωσε, συζήτησε και νιώσε πριν απαντήσεις, «Τι είναι για σένα η Μουσική;».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:

Μπαρόκ μουσική από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στη Ροτόντα την Τετάρτη 20 Ιουνίου

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής εμφανίζεται στις 20 Ιουνίου 2018 σε ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης, την Ροτόντα, για μία συναυλία με έργα εποχής μπαρόκ.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακουστεί το εμβληματικό έργο του μεγάλου Γερμανού συνθέτη G. Fr. Haendel, Concerto grosso αρ. 9 σε φα μείζονα. Στο δεύτερο μέρος η ορχήστρα θα έχει την χαρά να συμπράξει με την Χορωδία Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια στο υπέροχο θρησκευτικό έργο του Ιταλού συνθέτη A. Vivaldi Gloria, έργο που αποτελεί την δημοφιλέστερη ίσως χορωδιακή σύνθεσή του, γραμμένο στις αρχές του 18ου αιώνα.

Την ορχήστρα θα διευθύνει ο μόνιμος αρχιμουσικός της ορχήστρας Χάρης Ηλιάδης και σολίστ της βραδιάς θα είναι η Ρουμάνα σοπράνο Diana Tugui και η μεσόφωνος Mirouslava Yordanova από την Βουλγαρία. Την διεύθυνση και διδασκαλία της Χορωδίας του Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια έχει η Γιάννα Αθανασιάδου.

*Τετάρτη 20 Ιουνίου, στη Ροτόντα, στις 20.00, είσοδος ελεύθερη, πληροφορίες: 2313 318221

Συμφωνικό ροκ από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Λευκού Πύργου την Πέμπτη 21 Ιουνίου

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η rock μπάντα του Γιώργου Φωκά, θα συμπράξουν σε ένα άκουσμα συμφωνικού ροκ με θέμα τους θρυλικούς QUEEN. Αυτό θα συμβεί  στη πλατεία Λευκού Πύργου, την 21η Ιουνίου στις 21.30, τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, που τιμάται πανευρωπαϊκά η μουσική. Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει επιτυχίες όπως: Innuendo, Don’t Stop Me Now, Radio Gaga, We Are The Champions, I Want To Break Free, Who Wants To Live Forever κ.α. Η ενορχήστρωση είναι του Κλεάνθη Ζαρίμπα και της Δήμητρας Σιδερίδου και η διεύθυνση της μπάντας θα γίνει από τον Κλεάνθη Ζαρίμπα.

*Πέμπτη 21 Ιουνίου, στην Πλατεία Λευκού Πύργου, στις 21.30, είσοδος ελεύθερη

Συναυλία ΚΟΘ – MOYSA στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 21 Ιουνίου

Η ΚΟΘ και το ΜΜΘ γιορτάζουν για μία ακόμη χρονιά μαζί με την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, προσφέροντας στο κοινό ενδιαφέρουσες μουσικές παραστάσεις με είσοδο ελεύθερη. Στο Α’ Μέρος συμμετέχει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ σε μουσική διεύθυνση Γεώργιου Μπαλατσινού στα έργα:

  1. I. Tchaikovsky: Εισαγωγή 1812 Op. 49 (ΚΟΘ)
  2. A. Mozart: Symphony No.35 in D Major K.385 “Haffner” (ΚΟΘ & MOYSA)
  3. Grieg: Peer Gynt Suite No.1 Op.46 (ΚΟΘ & MOYSA)
  4. Death of Ase
  5. In the Hall of the Mountain King

Στο Β’ Μέρος η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ με τον Πέτρο Κλαμπάνη στο κοντραμπάσο, υπό τη μουσική διεύθυνση του Θοδωρή Παπαδημητρίου, θα παίξουν τα έργα:

1. Thalassaki (παραδοσιακό) 2. Minor Dispute (Πέτρος Κλαμπάνης) 3. Tough Decisions (Πέτρος Κλαμπάνης) 4. Το 11 (τι ‘θελα και σ’αγαπούσα) (παραδοσιακό) 5. Θάλασσα Πλατιά (Μάνος Χατζιδάκις) 6. Monkey Business (Πέτρος Κλαμπάνης) 7. Smile (Charlie Chaplin) 8. Alfonsina (solo bass)

*Πέμπτη 21 Ιουνίου, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1, στις 21.00, είσοδος ελεύθερη

Sakotura Jazz Fest 0.3 στο «Τοίχο Τοίχο» την Πέμπτη 21 Ιουνίου

Ο Σύλλογος ΣΑΚΟΤΟΥΡΑ – Φίλοι Ν. Ψοφογιώργου, σε συνεργασία με το ΤΟΙΧΟ ΤΟΙΧΟ και την υποστήριξη του Γ΄Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης οργανώνουν το Sakotura Jazz Fest 0.3 στο ΤΟΙΧΟ ΤΟΙΧΟ. Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και για την ενίσχυση του φεστιβάλ που οργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο Χόρτο του Νοτίου Πηλίου, μια συναυλία JAZZ Jam θα διεξαχθεί πλάι στα τείχη, στο πάρκο του Στ. Πολυδώρου. Μουσικοί από τη jazz σκηνή της πόλης μας, έρχονται τιμώντας τη μνήμη του Νίκου Ψοφογιώργου, που πριν 2 χρόνια έφυγε από τη ζωή. Θα παίξουν μεταξύ άλλων : Π.Δαμιανίδης, Δ.Γουμπερίτσης, Βαγγ.Αγγελόπουλος, Γ.Πετκάρης, Σ.Αναδολής, Λ. Πασσιάς, Βαγγ. Βραχνός, Φ.Κωσταβέλης, Χρ. Αναστασιάδης, Χρ. Γερμένογλου. Φιλική συμμετοχή το φωνητικό σχήμα Stringless.

*Πέμπτη 21 Ιουνίου, στο Πάρκο Στ. Πολυδώρου, στις 21.00, είσοδος ελεύθερη

Συναυλία στο Ανάκτορο του Γαλερίου την Πέμπτη 21 Ιουνίου

Εικόνα: Ιωάννα Βαλσαμάρα

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής, την Πέμπτη 21 Ιουνίου και ώρα 19.30, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνει μαζί με το Σωματείο Φίλων του Ιστορικού Κέντρου μουσική εκδήλωση με είσοδο ελεύθερη. Σε αυτή τη μουσική βραδιά θα πάρουν μέρος:

– Η χορωδία του Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολεγίου Ανατόλια (μαέστρος: Γιάννα Αθανασιάδου, στο πιάνο: Βαλέρια Χαριτίδου) α. Gloria in excelsis Deo (Gloria, Ant. Vivaldi) β. Κύριε των Δυνάμεων (Στ. Σπανουδάκης) γ. Μια Φορά κι έναν Καιρό (Μαν. Χατζιδάκις), σόλο ο Στέργιος Παρίσης δ. Funiculi-Funicula (L. Denza), σόλο ο Στέργιος Παρίσης ε. “Di Madride noi siam Mattadori (La Traviata, G. Verdi)

– Και το τρίο εγχόρδων Trinity Electric String Trio (Κατερίνα Παπαδοπούλου, Δήμητρα Μένγκου, Ειρήνη Κίσσα)

*Πέμπτη 21 Ιουνίου, στο Ανάκτορο του Γαλερίου, στις 19.30, είσοδος ελεύθερη

Το THE/SALONIKI SOUND FESTIVAL στην Προβλήτα Α την Πέμπτη 21 Ιουνίου

Η Πέμπτη 21 Ιουνίου είναι η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής και η αφορμή πίσω από την δημιουργία του The/Saloniki Sound Festival! Από νωρίς το μεσημέρι οι πιο ενεργές & δυναμικές ομάδες της πόλης ετοιμάζουν το μεγαλύτερο dance party του καλοκαιριού με καλεσμένο έναν από τους πιο σύγχρονους DJs και παραγωγούς, με εμφανίσεις σε όλα τα σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου! Πάρτι σε ρυθμούς Afro – Disco – Boogie – House με τους: Auntie Flo / Street Outdoors Soundsystem / Madorasindahouse (Atsou & Le Croque)/ Soulfood Djs. 

*Πέμπτη 21 Ιουνίου, στην Προβλήτα Α στο Λιμάνι, είσοδος ελεύθερη

Αφιέρωμα στους συνθέτες της Θεσσαλονίκης στον Πύργο Τριγωνίου την Πέμπτη 21 Ιουνίου

Οι μουσικοί Ν.Ντουσιοπούλου, Θ. Λεονταράκης, Π.Βερνάρδος, Σ. Λέκκας, Δ. Ατζεμής και Ν. Χαριζάνης θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στους συνθέτες της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 21 Ιουνίου στον Πύργο Τριγωνίου.

*Πέμπτη 21 Ιουνίου, στον Πύργο Τριγωνίου, στις 21.00, είσοδος ελεύθερη

Συναυλία κλασικής και popular μουσικής στον Πολυχώρο Πολιτισμούς της Πρώην Σχολής Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ – Ισλαχανέ την Πέμπτη 21 Ιουνίου

H Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει το σύνολο Εγχόρδων Rotonda Strings Ensemble με έργα Pachelbel, Vivaldi καθώς και tango, ragtime υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Irina Dragneva. 

*Πέμπτη 21 Ιουνίου, Ελένης Ζωγράφου 3, στις 20.30, είσοδος ελεύθερη, πληροφορίες: 2310.206.910, ιστοσελίδα: http://www.ppxi.gr

Ένα ρεσιτάλ στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την Παρασκευή 22 Ιουνίου

Ένα ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή, με νανουρίσματα και παιδικά τραγούδια συνθετών από όλο το κόσμο, όπως Mahler, Wolf, de Falla, Debussy, Britten, Καλομοίρης, Tchaikovsky, Selman Ada, Dvorak κ.α. με τον τίτλο ”A Charm of Lullabies”. Στη φωνή η Άσπα Θεοχάρη, στο πιάνο η Βαλέρια Χαριτίδου.

*Παρασκευή 22 Ιουνίου, Εγνατίας 154 εντός ΔΕΘ, στις 20.00, είσοδος ελεύθερη

«Γνωρίζοντας την Αρχαία Ελληνική Μουσική» στο Αρχαιολογικό Μουσείο την Πέμπτη 21 Ιουνίου

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής και της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Γνωρίζοντας την Αρχαία Ελληνική Μουσική». Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον καθηγητή μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Καϊμάκη και το μουσικό σύνολο «Μεσογειακά Ηχοχρώματα». Θα υπάρξει θεματική ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους για τα αρχαία μουσικά όργανα από τον αρχαιολόγο του ΑΜΘ Χαράλαμπο Τσούγγαρη. Σε κάθε στάση της ξενάγησης οι Ιωάννης Καϊμάκης και Κώστας Παπάς θα παρουσιάσουν τον ήχο των εικονιζόμενων μουσικών οργάνων, χρησιμοποιώντας αντίγραφα αρχαίων και παραδοσιακών αερόφωνων και μεμβρανόφωνων οργάνων, με τη συνοδεία της Ελένης Χατζηευαγγέλου στο τραγούδι.

Την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν οικογένειες προσφύγων και είκοσι επιπλέον άτομα κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης στα τηλέφωνα Τ. 2313 310201 & 273 (Δευτ-Παρ. 08.00 έως 15.00)

*21 Ιουνίου 2018, Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 19.00

Δύο συναυλίες και ένα masterclass στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21 Ιουνίου

Την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Μουσικής, το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνει δύο ιδιαίτερες και μοναδικές συναυλίες. Εκλεκτοί προσκεκλημένοι οι Passa Tempo (Αλέξανδρος Καλλιφατίδης τραγούδι-κιθάρα, Νάκης Πετρόπουλος κιθάρα, Γιάννης Ποιμενίδης βιολί, Γιώργος Νεράντζης κοντραμπάσο) και special guest ο βιρτουόζος Γάλλος κιθαρίστας Christophe Astolfi. 

«Η τέχνη είναι υπόθεση όλων!». Αυτό είναι το σλόγκαν του συγκροτήματος Perle που αποτελείται από τρεις πρόσφυγες από το Κονγκό, δύο άνδρες και μία γυναίκα και στις 20:00 θα παρουσιάσει ένα ρεπερτόριο από τραγούδια ρούμπα και γκόσπελ! Φωνή: Richard Lusakumunu, Moria Nsumbu, Thérèse-Nadine Mulanga, Κιθάρα : Moria Nsumbu, Πιάνο: Antonis Disoglou, σε συνεργασία με την ΜΚΟ Solidarity Now.

Μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη 20 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί masterclass με τον Christophe Astolfi, από τις 18.00 έως τις 22.00. Ο Christophe Astolfi είναι γνωστός για τις ερμηνείες του στα τσιγγάνικα βαλς για τα οποία έγραψε μάλιστα μια μέθοδο, αλλά είναι αρχικά ένας μουσικός που αυτοσχεδιάζει τόσο στο στύλ του Django Reinhardt όσο και στο be-bop, γεγονός που προσθέτει στην ερμηνεία του μια μοναδικότητα. Διδάσκει επίσης τζαζ μουσική στη σχολή Chope des Puces στο Παρίσι.

*Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Ιουνίου, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, είσοδος ελεύθερη 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα