Μια υπέροχη πτήση πάνω από τον πολύτιμο υδροβιότοπο του Δέλτα του Αξιού μπορείτε να απολαύσετε μέσω ενός βίντεο που ανέβηκε στο youtube και έχει ληφθεί από drone.
Eπίκαιρο για έναν ακόμη λόγο μετά τα νέα που ανακοινώθηκαν για τις συζητήσεις που έχουν ανοίξει μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης και Σκοπίων για την πλωτότητα του Αξιού και τη μεταξύ τους μεταφορά εμπορευμάτων μέσω του ποταμού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το voria.gr σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον Οκτώβριο μια κοινή ενέργεια, η κάθοδος ενός πλωτού σκάφος από τα Σκόπια έως τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου, σε συμβολικό επίπεδο να σηματοδοτηθεί η σημασία που δίνουν στο φιλόδοξο εγχείρημα οι δύο πλευρές. Αυτό συζητήθηκε κατά την συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη με τον πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά τη διήμερη επίσκεψη του πρώτου σε Κρούσεβο και Οχρίδα.
Η συνδεσιμότητα του Αξιού με το Δούναβη μέσω του Μοράβα με ποταμόπλοια είναι ένα σημαντικό αλλά μακροπρόθεσμο έργο. Τη σπουδαιότητα του έργου επισήμανε και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα κυκλοφορίας του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Δημαρέλος, ο οποίος τόνισε πως σε περίπτωση που προχωρήσει, θα καταστεί η πόλη μεταφορικός κόμβος. Ο κ. Δημαρέλος συγχρόνως σημείωσε ότι υπάρχει μια πολύ αυστηρή περιβαλλοντική σύμβαση, η συνθήκης Ramsar στο Δέλτα του Αξιού και στα αρδευτικά κανάλια των Σκοπίων, η οποία πρέπει να ξεπεραστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η Κομισιόν δεν έχει θετική στάση, ενώ, αντίθετα, ο φορέας για τη ναυσιπλοΐα στο Δούναβη (Danube Commission) εκτιμά ότι είναι απολύτως εφικτό, αλλά χρειάζεται μελετητική ωριμότητα και χρήματα
Facebook: https://www.facebook.com/ha…
Απολαύστε μια μαγευτική πτήση πάνω από το Δέλτα του Αξιού Ποταμού, ο οποίος σαν ζωγράφος της φύσης συνεχώς αλλάζει το χάρτη της περιοχής.
Στο μεταξύ στις 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη για τον Αξιό ποταμό υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Γιάννη Τσιρώνη, στην οποία έλαβαν μέρος ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων,Ιάκωβος Γκανούλης, ο Προϊστάμενος της Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Κρεμλής, αρμόδια στελέχη του Υπουργείου και ειδικοί επιστήμονες.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η συνολική προσέγγιση των προβλημάτων της κοιλάδας του Αξιού ποταμού, η σκοπιμότητα και η εφικτότητα δημιουργίας ενός “καλού παραδείγματος” συνολικής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων ανάπτυξης και προστασίας μιας ποτάμιας κοιλάδας όπως αυτή του Αξιού, ενός ποταμού από τους δέκα μεγαλύτερους στη Μεσόγειο, εξαιρετικά επιβαρυμένου από ανθρωπογενή ρυπαντικά φορτία και με εμφανείς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη μείωση των ποσοτήτων γλυκού νερού στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Info: Η ίδια η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, είναι δημιούργημα των προσχώσεων των ποταμών που έρεαν μέσα σ’ αυτήν τα τελευταία 2.500 χρόνια.
Το Δέλτα αποτελεί καταφύγιο για εκατονάδες είδη πουλιών. Έχουν παρατηρηθεί περίπου 215 διαφορετικά είδη, από τα οποία 109 είδη είναι υγροτοπικά ή παρυδάτια, είδη δηλαδή που εξαρτώνται απόλυτα από την ύπαρξη νερού. Αυτά, χρησιμοποιούν την περιοχή για να φωλιάσουν, να ξεχειμωνιάσουν ή ως σταθμό κατά τη μετανάστευσή τους.
Οι ερωδιοί είναι τα πιο χαρακτηριστικά πουλιά την άνοιξη και το καλοκαίρι, μια που φωλιάζουν στην περιοχή σε μία από τις σημαντικότερες αποικίες στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Μπορεί να παρατηρήσει κανείς Λευκοτσικνιάδες, Νυχτοκόρακες, Κρυπτοτσικνιάδες και Πορφοροτσικνιάδες από τον Απρίλιο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να τρέφονται στους εκτεταμένους ορυζώνες, στους αλμυρόβαλτους κατά μήκος της θάλασσας ή στα κανάλια και τις όχθες του ποταμού. Την ίδια εποχή θα δει κανείς Χουλιαρομύτες, Χαλκόκοτες και Κορμοράνους ή χαραδριόμορφα πουλιά όπως Κοκκινοσκέλιδες, Καλαμοκανάδες, Αβοκέτες, Θαλασσοσφυρικτές και γλαρόνια.
Η εξέλιξη του Δέλτα του Αξιού δείχνει τη σημαντική συμβολή του Αξιού στη διεργασία αυτή.
Το μεγαλύτερο τμήμα της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης αρδεύεται από τα νερά του Αξιού.
Στην περιοχή του Αξιού παράγεται περισσότερο από το 70% της ελληνικής παραγωγής ρυζιού, γεγονός με μεγάλη οικονομική σημασία για τους κατοίκους.
Στο Δέλτα και στις αβαθείς θαλάσσιες εκτάσεις βρίσκει τροφή και προστασία ο γόνος των περισσότερων ψαριών του Θερμαϊκού κόλπου, γεγονός με τεράστια σημασία για την πλουσιότατη σε αλιεύματα αυτή θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας.
Η παραγωγή μυδιών στον Αξιό αντιπροσωπεύει το 90% περίπου της συνολικής παραγωγής μυδιών στην Ελλάδα, ενώ η συλλογή των άλλων οστράκων αντιπροσωπεύει το σύνολο της εθνικής παραγωγής. Η μυδοκαλλιέργεια, αποτελεί μία πολύ σημαντική δραστηριότητα με μεγάλα οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους.
Η αμμοληψία τέλος, από διάφορα σημεία της κοίτης του ποταμού καλύπτει μεγάλο μέρος των οικοδομικών αναγκών του νομού.