Parallax View

Μια Θεσσαλονικιά στο Carnegie Hall

Της Χριστίνας Παρασκευοπούλου fast cash battle creek Το Πρώτο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Brandshaw & Buono 2014 της Νέας Υόρκης απέσπασε η Ευαγγελία Μητσοπούλου, Θεσσαλονικιά πιανίστρια και  μουσικολόγος, καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Δίνοντας ρεσιτάλ πιάνου με έργα Λιστ, Ντεμπυσύ και Χατζιδάκι στην φημισμένη αίθουσα Weill Recital Hall του Carnegie Hall την Κυριακή […]

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
μια-θεσσαλονικιά-στο-carnegie-hall-23608
Χριστίνα Παρασκευοπούλου
piano.jpg

Της Χριστίνας Παρασκευοπούλου

Το Πρώτο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Brandshaw & Buono 2014 της Νέας Υόρκης απέσπασε η Ευαγγελία Μητσοπούλου, Θεσσαλονικιά πιανίστρια και  μουσικολόγος, καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Δίνοντας ρεσιτάλ πιάνου με έργα Λιστ, Ντεμπυσύ και Χατζιδάκι στην φημισμένη αίθουσα Weill Recital Hall του Carnegie Hall την Κυριακή 18 Μαΐου 2014, κέρδισε την πρώτη διάκριση ανάμεσα σε άλλους 300 πιανίστες που συμμετείχαν απ’όλον τον κόσμο στον διαγωνισμό.

Η Ευαγγελία Μητσοπούλου σπούδασε πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, παίρνοντας δίπλωμα με «Άριστα Παμψηφεί», καθώς και Θεωρητικά. Στη συνέχεια, αποφοίτησε από το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2010 ολοκλήρωσε με υποτροφίες τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ταυτόχρονα διορίστηκε στο Μουσικό Σχολείο Σερρών και από το 2006 μέχρι σήμερα, είναι καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε η κ. Μητσοπούλου, πρωτοξεκίνησε να ασχολείται με το πιάνο σε ηλικία οκτώ ετών και μέχρι σήμερα το συνεχίζει επαγγελματικά. «Από πολύ μικρή ηλικία, μου άρεσε πολύ ο χορός και το τραγούδι, όπως συνήθως σε όλα τα μικρά παιδιά. Η μουσική ήταν και εξακολουθεί να είναι για μένα έκφραση συναισθημάτων. Από κάποια στιγμή και μετά άρχισα επίμονα να ζητάω από τους γονείς μου, που δεν είχαν καμία σχέση με τον χώρο της μουσικής, να μου αγοράσουν ένα πιάνο. Προφανώς ο ζήλος μου ήταν ιδιαίτερος για να τους πείσει και να ξεκινήσει για μένα μία πορεία ζωής που ούτε και οι ίδιοι τους φαντάζονταν.» μας είπε.

Η αγάπη για την μουσική εξελίχτηκε με τα χρόνια λοιπόν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, οδηγώντας σε σημαντικές υποτροφίες. Όπως αναφέρει, «Πολύ σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική μου πορεία έπαιξε η υποτροφία Τζίνα Μπαχάουερ από το Σωματείο «Κόσμος εν Αρμονία» που μου έδωσε την ευκαιρία να μελετήσω για αρκετά χρόνια με τον παγκοσμίου φήμης παιδαγωγό και Αυστριακό πιανίστα Paul Badura-Skoda. Ενώ μια άλλη αξιοσημείωτη στιγμή της σταδιοδρομίας μου ήταν και η υποτροφία από το Ίδρυμα Φουλμπράιτ στην Αθήνα με την οποία έκανα μεταδιδακτορικές σπουδές με τον καθηγητή Michael Saffle στο Virginia Polytechnic Institute and State University, στην Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών.»

Ακονίζοντας τις δεξιότητές της με τα χρόνια, η κ. Μητσοπούλου άρχισε να συμμετέχει σε διαγωνισμούς πιάνου, αποσπώντας μεταξύ άλλων το 1ο Βραβείο σε διαγωνισμό του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, το Βραβείο «Ελένης Τιμ. Μυκονίου» της Ακαδημίας Αθηνών και το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο-Παγκύπριο διαγωνισμό Gold Muse. Θεωρόντας λοιπόν ότι ήταν ώριμη καλλιτεχνικά για να αναμετρηθεί διεθνώς με συναδέλφους της, η κ. Μητσοπούλου αποφάσισε να συμμετέχει στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Brandshaw & Buono στη Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα το 1ο Βραβείο ανάμεσα σε 300 συμμετέχοντες πιανίστες απ’όλον τον κόσμο.

Πλέον του βραβείου και της διεθνούς διάκρισης όμως, η κ. Μητσοπούλου είδε τον εαυτό της να ζει κάτι που πολλοί μουσικοί μονάχα ονειρεύονται. «Το Πρώτο Βραβείο του Διεθνή Διαγωνισμού με οδήγησε στην πιο φημισμένη αίθουσα της μουσικής ανά τον κόσμο, το Κάρνεγκι Χολ! Έδωσα ρεσιτάλ με έργα Φραντς Λιστ, Κλωντ Ντεμπυσύ και Μάνου Χατζιδάκι, που διοργανώθηκε από τους ιδρυτές του διαγωνισμού Barry Alexander και Cosmo Buono. Το όνειρο κάθε μουσικού είναι να δώσει συναυλία σε αυτήν την σκηνή, όπου έχουν εμφανιστεί πολλοί καλλιτέχνες-μύθοι όπως οι Μαρία Κάλλας, Tζίνα Μπαχάουερ, Ρίχτερ, Χόροβιτς, Badura-Skoda, Άργκεριχ και άπειροι ακόμα.»

Όπως ανέφερε η κ. Μητσοπούλου, «Ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου Brandshaw & Buono στη Νέα Υόρκη διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2008. Η υποδοχή ήταν φιλική και η διοργάνωση άψογη. Μεγάλο ενδιαφέρον για το διαγωνισμό έδειξαν οι Νεοϋορκέζοι και Έλληνες της ομογένειας. Ανάμεσα στους βραβευθέντες, συνάντησα νέους πιανίστες από Ιαπωνία, Κίνα, Ισπανία, Αμερική. Η πιανιστική τους δεξιοτεχνία ήταν άρτια, ο καθένας τους έχει ήδη κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και ήταν όλοι τους αφοσιωμένοι στη μουσική. Η συνάντησή μου μαζί τους ήταν μία αξέχαστη και μοναδική εμπειρία.»

Μιλώντας για την μουσική σκηνή στην χώρα, και ειδικά στην Θεσσαλονίκη, η κ. Μητσοπούλου δείχνει αισιόδοξη για τις εξελίξεις. «Τα τελευταία χρόνια, θα έλεγα ότι υπάρχει μία μεγαλύτερη ανταπόκριση του κοινού στις συναυλίες της κλασικής μουσικής. Θεωρώ ότι σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η διαφορετική επικοινωνιακή και εξωστρεφή στάση διαφόρων φορέων όπως των Μεγάρων Μουσικής, των Κρατικών Ορχηστρών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με συναυλίες σε ανοιχτούς, καθημερινούς χώρους, προβολές παραστάσεων της Metropolitan Opera και πολλά ακόμα. Παρακολουθώντας πολύ τακτικά ζωντανές συναυλίες κυρίως με νέα σχήματα, όχι μόνον κλασικής μουσικής, αλλά και τζαζ, έθνικ και άλλων ειδών, διαπιστώνω ότι η Θεσσαλονίκη έχει ένα απίστευτο δυναμικό από νέους ταλαντούχους ανθρώπους που περιμένουν την κατάλληλη στήριξη για να διακριθούν.»

Η επαφή της πιανίστριας με τους νέους είναι καθημερινή με την ιδιότητά της ως εκπαιδευτικός στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και, όπως αναφέρει, «Προσπαθώ να τους μεταδώσω την υπομονή και επιμονή να μελετούν για να εξελίξουν το ταλέντο τους, να κάνουν σωστές επιλογές, να μην εγκαταλείπουν τον αγώνα, να κάνουν όνειρα και να βάζουν στόχους στη ζωή τους. Ειδικά τώρα που η εποχή είναι πολύ δύσκολη σε διεθνές επίπεδο και ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος, οι νέοι θα συναντήσουν αρκετές δυσκολίες, ενδεχομένως και αποτυχίες. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ήρθε το τέλος και δεν θα πρέπει να απογοητεύονται.»

Μιλώντας για το τι έπεται του βραβείου της, η κ. Μητσοπούλου αναφέρει πως, σε συνεργασία με τις συναδέλφισές της Ελένη Καρπίδα και Λουκία Σβορώνου και τους μαθητές τους, θα συνεχίσει στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης το πρωτότυπο πολιτιστικό πρόγραμμα που ξεκίνησαν φέτος με τίτλο «Διεθνής μουσική κουζίνα», έναν ευρηματικό συνδυασμό της μουσικής με διάφορα εδέσματα απ’όλον τον κόσμο. Παράλληλα, κάποιες νέες συνεργασίες θα την οδηγήσουν και πάλι στο εξωτερικό, ενώ σίγουρα έχουμε να περιμένουμε πολλά στο μέλλον.

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα