Η άγνωστη Χαλκιδική δείχνει το δρόμο!

1
3754

Δεν έγινε φέτος η αρχή για όλα όσα συμβαίνουν στη Χαλικιδική για την προώθηση της περιοχής στον τουριστικό χάρτη. Δεκάδες άνθρωποι  εργάζονται αθόρυβα και αναδεινκύουν με επιτυχία την άγνωστη Χαλικιδική πέρα από τις υπέροχες παραλίες της όπου το τιρκουάζ δένει απόλυτα με το πράσινο της φύσης. Υπάρχει και μια άλλη Χαλκιδική για την οποία δεν φτάνει μόνο μια απαράμιλλης ομορφιάς εικόνα μαγευτικής παραλίας για να προσελκύσει τον κόσμο.

walks-14

Για την ανάδειξη αυτού του κομματιού της Χαλκιδικής, εξίσου πολύτιμο με τα δαντελένια ακρογιάλια της, ο Δήμος Αριστοτέλη και ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού δουλεύουν εδώ και χρόνια πίσω απ΄τις ωραίες εικόνες και φέρνουν στο φως μια Χαλκιδική που αξίζει να γνωρίσουμε, να προστατεύσουμε, να αναδείξουμε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη, από την Κυριακή 28/8, με το δεκαπενθήμερο πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας (workcamp),  με τη συμμετοχή δεκαπέντε νέων, εθελοντών, από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Ο Δήμος Αριστοτέλη υποστηρίζει το project σε μια άψογη συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση CITIZENS IN ACTION.

gomati-03

Το πέτρινο μονοπάτι στο Γομάτι

Η παραπάνω δράση πραγματοποιείται στην Τοπική Κοινότητα Γοματίου, όπου οι εθελοντές θα εργαστούν για την αποκατάσταση του παραδοσιακού πέτρινου μονοπατιού, μήκους περίπου 1 χλμ, το οποίο ξεκινάει από τις παρυφές του σημερινού οικισμού Γοματίου, με το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι ηλικίας 850 ετών και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και κατευθύνεται παράλληλα με το ρέμα Μυλωνάδικο -το οποίο πήρε την ονομασία του από τους πολλούς νερόμυλους που υπήρχαν κατά μήκος του, εκ των οποίων σώζονται δύο- καταλήγοντας στο σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου. Το συγκεκριμένο μονοπάτι συγκέντρωνε το ενδιαφέρον ελλήνων και ξένων περιηγητών, και είχε υψηλή επισκεψιμότητα στο παρελθόν, καθώς βρίσκεται στο κέντρο ενός δικτύου δασικών μονοπατιών, που συνδέουν μοναδικά φυσικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της περιοχής, όπως οι «καταρράκτες Βέρκου» και ο Πύργος του Αγίου Αθανασίου στον παλιό οικισμό Γοματίου. Ωστόσο, υπέστη σημαντικές βλάβες από τις πλημμύρες του 2000, με αποτέλεσμα να χάσει τη λειτουργικότητά του, χωρίς να έχει καταστεί δυνατό να επισκευαστεί μέχρι και σήμερα.

gomati-02

Τους εθελοντές εκπαιδεύουν, βοηθούν και κατευθύνουν ένας τεχνίτης γνώστης της παραδοσιακής τεχνικής της πέτρας και ένας αρχιτέκτονας μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερο χρόνο τους, οι εθελοντές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Προ του Αγίου Όρους Περιοχή και την πατρίδα του Αριστοτέλη, τα Αρχαία Στάγειρα, να έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινωνία, τα τοπικά προϊόντα, και τα τοπικά ήθη και έθιμα μέσα από τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Ο Δήμος Αριστοτέλη διαθέτει για τη διαμονή των εθελοντών το παλιό παραδοσιακό πέτρινο κτήριο, το οποίο στέγαζε το Κέντρο Φροντίδας Οικογένειας, στην καρδιά του οικισμού Γοματίου, το οποίο με τη δράση αυτή ανοίγει και πάλι στο κοινό και τους επισκέπτες της περιοχής, αναβιώνοντας τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς, της αλληλεγγύης και της συμμετοχής, που βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων που εφαρμόζει η παρούσα Δημοτική Αρχή.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Αριστοτέλη φιλοξενεί διεθνές πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας μικρής κλίμακας και στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η συνεργασία αυτή να γίνει η απαρχή μιας σειράς ανάλογων δράσεων, σε διάφορες Κοινότητες του Δήμου μας, που διακρίνονται για τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά τους χαρακτηριστικά και το αξιόλογο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον τους, ενδυναμώνοντας τις διαπολιτισμικές επαφές των νέων και την τουριστική προβολή του Δήμου στο εξωτερικό.

petrino_monopati-696x522

Info: Το Γομάτι, ένα πανέμορφο χωριό κτισμένο ανάμεσα σε χαμηλούς λόφους με ελιές βρίσκεται στο βόρειο μέρος του Σιγγιτικού κόλπου (ή του κόλπου του Αγίου Όρους)
και απέχει από την Θεσσαλονίκη περί τα 100 χιλιόμετρα. Μαζί με τα Πυργαδίκια και την Μ. Παναγία, ανήκουν στον καποδιστριακό Δήμο της Παναγίας, με έδρα του δήμου τη Μ. Παναγία
και απέχει από την κωμόπολη της Μ. Παναγίας περίπου τα 20 χιλιόμετρα. Το ομώνυμο βυζαντινό χωριό την 14η Σεπτεμβρίου 1932, καταστράφηκε ολοσχερώς από τον καταστροφικό σεισμό και αποφασίστηκε η μεταφορά του στη σημερινή τοποθεσία, σε μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας ,που απαλλοτριώθηκε από το κράτος. Το πέτρινο δίτοξο γεφύρι και το παραδοσιακό πέτρινο μονοπάτι βρίσκονται κοντά στο χωριό ενώ η παραλία του χωριού ονομάζεται.Δεβελίκι.

Η γιορτή του Πολυγύρου

Μια άλλη πρωτοβουλία του Δήμου Αριστοτέλη είναι και η γιορτή ανάδειξης τοπικών προϊόντων και πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο «ΓΕΥΣΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», που οργάνωσε για δεύτερη φορά  ο Δήμος  Πολυγύρου με το Μορφωτικό, Πολιτιστικό, Αθλητικό και Κοινωνικό Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Πολυγύρου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» και πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18 -21 Αυγούστου 2016. Τέσσερις  μέρες γεμάτες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις όπου οι σύλλογοι γυναικών, οι πολιτιστικοί φορείς και οι παραδοσιακοί  παραγωγοί του Δήμου Πολυγύρου θα παρουσίασαν τα τοπικά προϊόντα και έμπειροι σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος ετοίμασαν για τους επισκέπτες παραδοσιακές νοστιμιές του τόπου.

Εύσημα πρέπει να δοθούν και στον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού που τα τελευταία χρόνια δημιούργησε 16 μορφές εναλλακτικού τουρισμού, τις οποίες «έδεσε» τη μία με την άλλη, στηρίζοντας και προωθώντας τις στον κόσμο μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων marketing & επικοινωνίας, απευθυνόμενων σε ευρωπαίους και Έλληνες κλαδικούς επαγγελματίες και εκπροσώπους Τύπου.

FullSizeRender-7

Mount Athos Area KOUZINA

Καθώς η γαστρονομία ενός τόπου θεωρείται πλέον ένας από τους ισχυρότερους πόλους έλξης για μ ια περιοχή, ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού οργάνωνει με επιτυχία εδώ και μερικά χρόνια το project  Mount Athos Area KOUZINA και προσκαλεί ξένους και έλληνες δημοσιογράφους σε γαστρονομικά εκπαιδευτικά ταξίδια που προβάλλουν ισότιμα στις ευρωπαϊκές τουριστικές και γαστρονομικές αγορές, ένα άγνωστο σχετικά κομμάτι της Χαλκιδικής αναδεικνύοντας την παράδοση της περιοχής, μέσα από τις συνταγές, τα ήθη και τα έθιμα. Φέτος αναδείχθηκε μεταξύ άλλων ο ορεινός Στανός, που βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα βόρεια της Αρναίας, όπου υπό την επίβλεψη πάντα της Ντίνας Νικολάου παντρεύτηκε η παράδοση με τις gourmet δημιουργίες, οι οποίες βασίζονται πάντα στην τοπική βιολογική παραγωγή.

Γιορτές της φύσης, της θάλασσας, της γης, των προϊόντων, διαγωνισμοί και μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής, γεύσεις που αναδεικνύουν τα βιολογικά μας προϊόντα και την πλούσια παραγωγή, γεύσεις προσφυγικές, αρχαιοελληνικές, παραδοσιακές, μοναστηριακές, μεσογειακές, αλλά και gourmet πιάτα – δημιουργίες τοπικών και διάσημων chefs.

gourmet4-1380x400

Το Mount Athos Area KOUZINA βραβεύθηκε φέτος από τα Tourism Awards με το GOLD βραβείο ποιότητας στην κατηγορία ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, αποτελώντας πρότυπο project και πυλώνα ανέλιξης του τοπικού αλλά και του εθνικού τουριστικού μας προϊόντος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε φέτος, που συμπληρώνονται 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Σταγειρίτη φιλόσοφου Αριστοτέλη, στο θεματικό τουριστικό πρόγραμμα με τίτλο «οι δρόμοι του Αριστοτελικού Μελιού», το οποίο κατά την πρώτη εβδομάδα της διοργάνωσης ακολούθησαν εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων από τη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια του KOUZINA 2016 (15 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου)  πραγματοποιήθηκαν 10 δημοσιογραφικές επισκέψεις με τη συμμετοχή 86 εκπροσώπων Τύπου από Κύπρο, Ιταλία, Τουρκία, Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Ελλάδα και Αμερική, ενώ Αριστοτελικές και Αθωνικές πολιτιστικές διαδρομές συνέδεσαν την προαθωνική χερσόνησο με την αυστριακή και τη γαλλική  αγορά.

sailing23

Για πρώτη φορά επίσης πραγματοποιήθηκε στοχευμένο wine trip, το οποίο θα εστίασε στην τοπική παραγωγή οίνου και τσίπουρου αλλά και στην παραγωγή αθωνικού οίνου, μια χρονιά κατά την οποία συμπληρώνονται 1.000 χρόνια ρωσικής παρουσίας στο Άγιον Όρος. Πάνω από 500 εθελοντές από ολόκληρη την προαθωνική χερσόνησο εργάστηκαν για αυτό το project που αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και έφερε μια πρωτόγνωρη εξωστρέφεια στις κλειστές κοινωνίες της περιοχής.

walks-16

«Ταξίδι στον Κόσμο» για 12 θεματικές μορφές τουρισμού

Μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία είναι και το  «Ταξίδι στον Κόσμο» για 12 θεματικές μορφές τουρισμού της Προαθωνικής Χερσονήσου μέσω της πρωτοβουλίας ΔΩΔΕΚΑ του FedHATTA

Μια ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Τουριστικών Γραφείων FedHATTA και τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού, η οποία αφορά προώθηση 12 καταγεγραμμένων τουριστικών μορφών αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο «ταξίδι στον κόσμο» της οργανωμένης προσπάθειας των επαγγελματιών της ανατολικής Χαλκιδικής.

206

Η πρωτοβουλία ΔΩΔΕΚΑ, η οποία σχεδιάσθηκε από το FedHATTA και τελεί υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ., παρουσιάζει μέσα από δώδεκα θεματικούς τουριστικούς άξονες την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, διοχετεύοντας τις διεθνείς τουριστικές αγορές με ειδικές πληροφορίες, π.χ. προσκυνηματικές περιηγήσεις, διακοπές ευεξίας, ήθη, έθιμα και παραδόσεις, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, φύση και ειδικές διαδρομές, κλπ.

204

Η πρώτη διαδικτυακή ανάρτηση για την ανατολική Χαλκιδική αφορά στο χαρτογραφημένο καλοκαιρινό μοντέλο διακοπών με τίτλο «Sailing, Diving & Cruising»,  το οποίο σχεδιάσθηκε και εκπονήθηκε τον τελευταίο χρόνο από τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού σε συνεργασία με τοπικούς κλαδικούς επαγγελματίες. Η ανάρτηση θα συμπεριληφθεί στην κατηγορία Plefsis Tour, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η καμπάνια θα παρουσιασθεί το χειμώνα του 2017 στο Άμστερνταμ και στη Ρώμη, με στόχο να δώσει ώθηση στην πώληση οργανωμένων καλοκαιρινών πακέτων διακοπών σε επιλεγμένους ευρωπαίους ταξιδευτές.

sailing19

Κάθε μήνα το ΔΩΔΕΚΑ θα εμπλουτίζεται με νέες αναρτήσεις, ανάλογα με την εποχή και το θέμα της περιόδου, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12 τουριστικών projects, τα οποία τελικά θα προωθηθούν.

chalkidiki

Η εξωστρέφεια και η αύξηση αφίξεων επισκεπτών  στην ανατολική Χαλκιδική

Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, που φέτος η ανατολική Χαλκιδική  παρουσίασε αύξηση αφίξεων επισκεπτών γύρω στο 2%-5%, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού, ο οποίος φέτος αποτελείται από αριθμό ρεκόρ 146 επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνικών φορέων, δίνοντας ένα υγιές παράδειγμα προώθησης του τουρισμού μιας περιοχής σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα, προορισμοί όπως η Αμμουλιανή και η Ολυμπιάδα έφτασαν να σημειώνουν πληρότητες της τάξης του 95 – 100% για δύομιση συνεχόμενους μήνες. Οι προβλέψεις για τους μήνες Σεπτέμβριο & Οκτώβριο είναι εξαιρετικά αισιόδοξες, λέει ο Οργανισμός, δεδομένης της προσέλκυσης στην περιοχή ευρωπαϊκών γραφείων περιπατητικού τουρισμού, καθώς και τουρισμού πολιτιστικών και προσκυνηματικών περιηγήσεων.

Νέοι προορισμοί  μπήκαν με αξιώσεις στον τουριστικό χάρτη, όπως η Βαρβάρα (ως μέρος του Αριστοτελικού Περιπάτου), η Αρναία (ως μέρος προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού) και τα Στάγειρα (ως πολιτιστική περιήγηση), προσελκύοντας τους πρώτους ευρωπαίους, Τούρκους και Λιβανέζους θεματικούς ταξιδευτές, ενώ 22 νέα τουριστικά γραφεία από το βορειο-δυτικο-κεντρικό ευρωπαϊκό χώρο συνεργάζονται ήδη με ξενοδοχειακά καταλύματα ολόκληρης της περιοχής. H τουριστική σύνδεση της ορεινής με την παράκτια ζώνη είναι πλέον γεγονός, ενώ η εξέλιξη των πρωτοβουλιών γύρω από το συγκεκριμένο στόχο αναμένεται θεαματική.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, Ιταλοί, Βέλγοι, Ολλανδοί, Γάλλοι, Κύπριοι και Σουηδοί επισκέπτες πλαισίωσαν φέτος τους αντίστοιχους Βρετανούς, Γερμανούς, Ρώσους και Βαλκάνιους, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό τουριστικών αγορών, το οποίο χρόνο με το χρόνο αναμένεται να ισορροπήσει τη μονοκαλλιέργεια των παλαιότερων ετών.

Από την άλλη πλευρά δεκάδες ημερήσιες αποδράσεις και εκδρομές έχουν συμπεριληφθεί σε προγράμματα τουριστικών γραφείων, με αποτέλεσμα την προσέλκυση εκατοντάδων εκδρομέων σε καθημερινή βάση – ειδικά στην περιοχή της Ουρανούπολης, Βαρβάρας, Σταγείρων, Αρναίας και Αμμουλιανής.

walk-2 walks

 

 

Shares
Προηγούμενο άρθροΟ απόηχος των διακοπών
Επόμενο άρθροΣτα νύχια του Τζακ
Κύα Τζήμου
Γεννήθηκα στην Αθήνα και έζησα την παιδική ηλικία ως νομάδας ανά την Ελλάδα μέχρι να προσγειωθώ στα 18 μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη και την αγκαλιά του Α.Π.Θ σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να εντρυφήσω στην φιλοσοφία των Μαθηματικών. Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης χρησιμοποίησα ελάχιστα το πτυχίο μου στους επαγγελματικούς μου πειραματισμούς μέχρι που παθολογική μου αγάπη για το σινεμά με έφερε στην πόρτα της Parallaxi πριν από 15 χρόνια περίπου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το “γευση-παράδοση-πολιτισμός” το διοργανωσε το ΝΠΔΔ Αριστοτέλης του δήμου Πολυγύρου και όχι ο δήμος Αριστοτέλης.
    Το Γοματι ανήκει πλέον στον καλλικρατικο δήμο Αριστοτέλη με εδρα την Ιερισσό και όχι στον πρώην καποδιστριακό δήμο Παναγίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ