Οικοτουρισμός Rules : 5 σημεία που πρέπει να επισκεφθείς

0
4442

DSC_7684

Εξορμήσεις διακοπές και βόλτες ανάμεσα σε άλογα, λίμνες ποτάμια και δάση.  Νέοι επιχειρηματίες, είτε με αγάπη για τον τόπο τους είτε απλά με διορατικό επιχειρηματικό βλέμμα αναγνώρισαν τις ιδιαιτερότητες της επαρχίας και αξιοποιώντας τις δυνατότητές της, σύστησαν την πιο σύγχρονη μορφή τουρισμού. Εδώ και λίγα χρόνια, αυτός είναι ο πιο δυνατός ορισμός του εσωτερικού τουρισμού γνωστού ως “οικοτουρισμός”, ο οποίος ως ήρεμη δύναμη ανοίγει ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης κερδίζοντας κόσμο και δίνωντας μια τονωτική ανάσα στην εγχώρια σφαίρα της οικονομίας. Αυτό το είδος εναλλακτικού τουρισμού κατάφερε να δημιουργήσει γύρω από τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά της χώρας αλλά και την ιδιαίετερη πολιτιστική κληρονομιά περιοχών, γύρω από τις λίμνες, τα βουνά και τα ποτάμια της ένα ενεργειακό σκηνικό, στο οποίο πλέον βλέπεις να παίρνει σάρκα και οστά με αυξητικές διαθέσεις η σύγχρονη έννοια της αποκέντρωσης.

Στο βόρειο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας, η φύση υπήρξε αρκετά γεναιόδωρη και τα παιδιά της το ανταποδίδουν με αποτέλεσμα να μετράμε ήδη αρκετούς οργανωμένους οικοτουριστικούς προορισμούς, ίσως πιο κοντά χιλιομετρικά της αστικής πραγματικότητας, από όσο φανταζόσουν. Επιλέξαμε πέντε από αυτούς για να τους επισκεφθείς και να γνωρίσεις ιδίοις όμμασι τα σημεία που από τις σπάνιες φορές ο σύγχρονος κόσμος βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τον κόσμο της φύσης χωρίς η συνάντηση να αποβαίνει καταστροφική.

Όταν έλαβε “σάρκα και οστά” ο Οικοπεριηγητής στην λίμνη Κερκίνη, κανείς δεν πίστευε αρχικά ότι υπάρχει κόσμος που θα ήθελε να κάνει περισσότερα πράγματα στην περιοχή, από το να γευτεί ένα παγωτό με θέα στην λίμνη. Όλα διαψεύτηκαν στην πορεία καθώς ο Οικοπεριηγητής της Κερκίνης, έγινε ένα από τα πρώτα και δυνατότερα μέχρι και σήμερα σημεία οικοτουρισμού στην Βόρεια Ελλάδα .

activities

Πίσω από τον Οικοπεριηγητή βρίσκεται το “Περιηγητικό Οικολογικό Κέντρο Κερκίνης -Μπέλλες-“, μία ολοκληρωμένη ιδιωτική πρωτοβουλία ανάπτυξης της οικολογικής συνείδησης μέσα από δραστηριότητες, διαμονή και φιλοξενία που λαμβάνουν χώρα στο οικολογικό πάρκο της λίμνης Κερκίνης στα βόρεια του Νομού Σερρών. Με βασικά υλικά την πέτρα και το ξύλο το ξενοδοχείο του Οικοπεριηγητή έχει διαθεσιμότητα 70 ατόμων και το επισκέπτονται από σχολεία και συλλόγους μέχρι παρέες οικογένειες και μοναχικοί φυσιολάτρεις.

DSC_3885

Με γνώμονα την αγάπη για την φύση αλλά και τον σεβασμό στο περιβάλλον οι δραστηριότητες στο πλαίσιο του Οικοπεριηγητή είναι πολλές. Από την οδική ξενάγηση και την περιήγηση στη λίμνη με κανό, βάρκα και τζιπ 4χ4, μέχρι την κινητή κατασκήνωση για παιδιά και πολλά ακόμα, υποστηριζόμενα με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και εξαιρετικά επίλεκτους οδηγούςκαι εκπαιδευτές. Στον υδροβιότοπο της Λίμνης Κερκίνης έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1300 είδη φυτών και περισσότερα από 300 είδη πτηνών με τα νούφερα και την γενικότερη βλάστησή της να συνθέτουν ένα ιδιαίτερης ατμόσφαιρας πεδίο.

????????????????????????????????????

Στην ίδια φιλοσοφία κινούνται και τα περισσότερα εξαιρετικής αισθητικής καταλύματα γύρω από την λίμνη σε περιοχές όπως τα Πορόια κα. Σχεδόν όλα έχουν εντάξει στις παροχές τους ιδιαίτερες δραστηριότητες στην φύση του σημείου, από ιππασία και πεζοπορία στο Μπέλες μέχρι βαρκάδες και κανό στην λίμνη.

*Όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον χάρτη αλλά και την διαμονή σας μπορείτε να τις βρείτε στο επίσημο site του Οικοπεριηγητή αλλά και σχετικά με τις δραστηριοτητες σας στην περιοχή γύρω από την Κερκίνη ΕΔΩ

Το Δασικό Χωριό Ευρύμανθου στον νομό Ξάνθης, ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις με την πρώτη να ξεκινάει πίσω στο 1992. Στο Δημόσιο Δάσος Δρυμού, σε υψόμετρο 1350 μέτρων βρίσκονται πλέον τοποθετημένα δώδεκα ξύλινοι κεραμοσκεπείς αυτοεξυπηρετούμενοι οικίσκοι δύο δωματίων με δυνατότητα φιλοξενίας 4-5 ατόμων ο καθένας,καθώς και ένας μικρότερος των 2 ατόμων.

restaurant_outside_side

Τον Ιούλιο του 2002 άρχισε η λειτουργία επίσημα του Δασικού Χωριού ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ, και από τότε ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί πόλο έλξης. Λόγοι για να τους επισκεφθείς πολλοί, ανάμεσά τους το γεγονός ότι πρόκειται για το σημείο όπου το οικοσύστημά του φιλοξενεί 3.130 είδη φυτών, η ύπαρξη του κόκκινου φυτοφάγου ελαφιού, ενός σπάνιου είδους ελαφιού που διασώζεται πλέον στην περιοχή της Ροδόπης, ο Καταρράκτης του Λειβαδίτη, ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων μα κυρίως το δάσος της Χαιντούς, το φυσικό σύνορο Θράκης και Μακεδονίας.

kataraxtis

Γύρω από το δασικό χωριό εκτυλίσσεται ένα φάσμα οικο-δράσεων στο ευρύτερο πεδίο του χωριού. Από τα Πομακοχώρια και την Τοξοτή Γέφυρα μέχρι τους όξυνες τυρφώνες της περιοχής, το κάστρο Καλύβας και τον Νέστο. Το πυκνό δίκτυο των δασοδρόμων επιτρέπει την περιπλάνησή σας με τζιπ 4χ4 σε όλο το εύρος της δασικής περιοχής.

haintou_forest

*Όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον χάρτη αλλά και την διαμονή σας, μπορείτε να βρετε στο επίσημο site του Δασικού Χωριού.

Στο Λευκοχώρι Σερρών, έχεις την ευκαιρία να ζήσεις σαν αληθινός καβαλάρης σε ένα αλλιώτικο Far West. Το Ziogas Western City είναι η πολιτεία σου, εκεί που μπορείς να χαθείς και να αφεθείς στην εμπειρία της δυναμικής της υπαίθρου, σε ένα μέρος γεμάτο άλογα και καουμπόηδες.

ziogas10

Πρόκειται για μια μονάδα εναλλακτικού τουρισμού, στο πλαίσιο αγροτουρισμού-οικοτουρισμού με την δυνατότητα ελεύθερης ιππασίας, με οργανωμένο καφέ και εστιατόριο τύπου saloon, ένα γκράντε πάρκο με ζώα και μία πληθώρα υπαίθριων δραστηριοτήτων να γεμίσει την εξόρμησή σας.

ziogas4

Για τους πιο σκληροπυρηνικούς υπάρχει φυσικά η δυνατότητα παραμονής στο κτήμα καθώς διαθέτει ξύλινα σπιτάκια στα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν από 2 έως 6 άτομα αλλά είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας εξοπλισμό κατασκήνωσης (sleeping bag – κουβέρτες) καθώς είναι διαθέσιμος μόνο ο σκελετός των κρεβατιών ενώ οι εγκαταστάσεις WC και μπάνιου βρίσκονται εντός της Ziogas Western City.

ziogas11

*Όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον χάρτη και τις λεπτομέρειες, στο επίσημο site της επιχείρησης. 

Οι αγέροχες Πρέσπες, με το φυσικό κάλλος που σου κόβει την ανάσα, πλέον συστείνονται και αλλιώς καθώς μπορείς να τις ζήσεις στο πλαίσιο του οικοτουρισμού, μέσω των δραστηριοτήτων που ενσωματώνουν σχεδόν όλα τα καταλύμματα της ευρύτερης περιοχής.

24

Από βαρκάδα στην λίμνη και θέαση των βυζαντινών μνημείων πανοραμικά, μέχρι αναρρίχηση, πεζοπορία και κολύμπι. Οργανώστε τις βιοτουριστικές διαδρομές σας, παρατηρήστε τα πτηνά σε πλήθος επιλογών για σημεία παρατήρησης και πολλά ακόμα. Μεγάλος σύμμαχός σας η οργανωμένη σελίδα του bioturism για την περιοχή των Πρεσπών.

3

*Όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για την διαμονή, τις δραστηριότητες και τον χάρτη στο επίσημο site του Δήμου Πρεσπών.

Στον ποταμό Νέστο, η ομάδα Forestis, κοινώς ο βουνολόγος Ορέστης Μπόσκος και οι εξειδικευμένοι συνεργάτες του, με βάση τους το “Καφέ Θεραπευτήριο” του Forestis, σας περιμένουν να σας οδηγήσουν στην απόλυτη εμπειρία ανακάλυψης του ποταμού.

14974_715479861853859_3158263628546169555_n

Στην περιοχή του Παρανεστίου Δράμας, με ένα πλήθος δραστηριοτήτων γύρω από το ποτάμι, τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις δυνατότητές του, μπορείτε να κάνετε από Rafting και Canoe-Kayak μέχρι Πεζοπορίες, Paragliding και ποδήλατο βουνού, βιώνοντας την επιτομή του εναλλακτικού τουρισμού.

10600594_983814548353721_4659858008274502662_n

*Για όλες τις χρήσιμες πληροφορίες του χάρτη και τα χρήσιμα τηλέφωνα, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα της ομάδας Forestis.

Γύρω από το απολιθωμένο δάσος της Ροδόπης με τους μοναδικούς κορμούς στην Ευρώπη που μετράνε εκατομμύρια χρόνια πριν, στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, στον ποταμό Νέστο αλλά και στον Άρδα ή την λίμνη της Λύρας η ομάδα Riverland, αναλαμβάνει και μυεί παρέες ολόκληρες στον εναλλακτικό τουρισμό.

20141110_1419555542_10712966_10153260793678136_7407468722758155052_n (1)

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να επιλέξει από μία πλήρη λίστα με αληθινών εξορμήσεων στο φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Σχεδόν όλα τα καταλλύματα της περιοχής διαμορφωμένα στο κλίμα και το ύφος του περιβάλλοντος με βασικά υλικά τους το ξύλο και την πέτρα να κυριαρχού, συμπεριλαμβάνουν στις παροχές τους πρόγραμμα αντίστοιχων δραστηριοτήτων από βόλτα στο προστατευόμενο δάσος Δαδιάς-Λευκίμης Σουφλίου, από καγιάκ μέχρι παρατήρηση πουλιών, πεζοπορίες και περιηγήσεις με 4χ4.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*Όλες τις χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον επίσημο ιστότοπο του Riverland.

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ