Θεσσαλονίκη

10 βορειοελλαδίτικες γευστικές “πατέντες”!

Eν καιρώ κρίσης οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας βρίσκουν ευφάνταστες λύσεις και μετατρέπουν τις κλασικές γεύσεις σε καινοτόμες ιδέες.

Parallaxi
10-βορειοελλαδίτικες-γευστικές-πατέν-199326
Parallaxi

Eν καιρώ κρίσης οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας βρίσκουν ευφάνταστες λύσεις και μετατρέπουν τις κλασικές γεύσεις σε καινοτόμες ιδέες. Υβρίδια προϊόντων, εναλλακτικές μέθοδοι και μοναδικά “παντρέματα” συνθέτουν το πολύχρωμο μωσαϊκό των καινοτόμων προϊόντων προς βρώση και πόση που στεγάζονται στην Βόρεια Ελλάδα.

Μια νέα εκδοχή του ελληνικού παραδοσιακού ούζου

Το Sun Ouzo, αποτελεί ουσιαστικά το …πάντρεμα του ελληνικού παραδοσιακού ούζου με τρεις φυσικούς χυμούς, λεμόνι, πορτοκάλι και βύσσινο και είναι ένα ποτό, χαμηλού αλκοολικού βαθμού (4,8%), χωρίς ανθρακικό, το οποίο σερβίρεται σε γυάλινο μπουκάλι των 275ml. Η άριστη ανάμιξη δίνει την παράδοση της Ελλάδας με μια πιο μοντέρνα ματιά, σε ένα καθόλα ελληνικό ποτό. Για την παραγωγή του SunOuzo, οι ιδρυτές της εταιρείας συνεργάζονται με ένα αποστακτήριο στις Σέρρες, αλλά και με συνεταιρισμούς στην περιοχή, προκειμένου να προμηθεύονται τους φυσικούς χυμούς.

Λευκό χαβιάρι απο σαλιγκάρια απο το Επαγγελματικό Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής

30 μαθητών που φοιτούν στην Επαγγελματικό Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη κατάφεραν να παράγουν λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρια. Πρόκειται για μια πρωτοπορία για την Ελλάδα, με στόχο τα γυάλινα δοχεία των 30 γραμμαρίων να διατεθούν σε επιλεγμένα σημεία της πόλης έως τον Ιούνιο.

Ελιές μαζεμένες απο μοναχούς στην Ορμύλια! 

Η αγάπη του κόσμου είναι γνωστή στα εκλεκτά μοναστηριακά προϊόντα ΟΡΜΥΛΙΑ απο το Μετόχι της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους στην Ορμύλια. Τα προιόντα που παράγονται στο Μετόχι καλλιεργούνται µε σεβασµό στη φύση και στο περιβάλλον, κάνοντας καθηµερινή πράξη την έννοια της οικολογίας. Η συγκοµιδή γίνεται µε το χέρι, µε τη συµµετοχή όλης της αδελφότητας (είναι η λεγόµενη «παγκοινιά»). Η επεξεργασία γίνεται µε παραδοσιακές και φυσικές µεθόδους, πάντα µε ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να διασφαλίζεται η άριστη ποιότητα των προιόντων.

200 καινοτόμα τυριά στην Θεσσαλονίκη 

Η εταιρεία ARIVIA παράγει περίπου τα 200 καινοτόμα εναλλακτικά τυριά, ενώ πραγματοποιεί το 70% του τζίρου της στο εξωτερικό. Η ARIVIA παράγει δύο κύριες κατηγορίες προϊόντων. Στην 1η Κατηγορία είναι τα τυριά ειδικής τεχνολογίας που απευθύνονται π.χ. σε vegetarians, vegans, άτομα με αλλεργίες και δυσανεξίες, προϊόντα νηστήσιμα, ορισμένα οργανικά, με πολλά από αυτά να είναι και λειτουργικά λόγω των συστατικών με ιδιαίτερη θρεπτική αξία που περιέχουν (π.χ. καρυδέλαιο). Στη 2η Κατηγορία ανήκουν τα τετηγμένα αναπληρώματα τυριών π.χ. τύπου edam, gouta, mozzarella κ.αλ. τα οποία πωλούνται στην αγορά HORECA αλλά και σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα. Μία 3η Κατηγορία είναι τα τυριά κατά παραγγελία, που παράγονται βάσει των απαιτήσεων του πελάτη.

Moριακή γαστρονομία απο τις Σέρρες

Στον εντυπωσιακό κόσμο της μοριακής γαστρονομίας εισάγουν το ελληνικό ελαιόλαδο τα καινοτόμα προϊόντα Perla που δημιούργησε η εταιρεία από τις Σέρρες ΕΥ ΓΑΙΑ. Οι πέρλες ελαιολάδου που θυμίζουν χαβιάρι στοχεύουν να αναδείξουν το εξαιρετικό ελληνικό ελαιόλαδο σε πρωταγωνιστή στα πιάτα των σεφ παγκοσμίως αλλά και των φίλων των γκουρμέ γεύσεων.

Βότανα απο την Θεσσαλονίκη στην αγορά της Ευρώπης 

Η θεσσαλονικιώτικη rhoecο δεν προσφέρει απλώς…τσάι. Πέντε ελληνικά, βιολογικά μείγματα βοτάνων, εμπνευσμένα από τα οικοσυστήματα, πέντε μείγματα για ροφήματα, πέντε διαφορετικές επιλογές σε συσκευασίες που εκτός από το εκλεκτό τους προϊόν, μεταφέρουν και μία πρωτότυπη πρόταση της rhoeco που λέει: drink it, plant it. Όλη η διαδικασία παραγωγής, από την παρασκευή των μειγμάτων έως και τη συσκευασία, πραγματοποιείται με το χέρι, στο εξοπλισμένο εργαστήριο της rhoeco, στα Πεύκα Θεσσαλονίκης απο όπου εξάγει σε Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ην. Βασίλειο.

Το success story των Σερρών 

Τι κοινό έχει το τσάτνεΐ μανιταριού με την Νέα Ζίχνη Σερρών; Την Terra Fyllida φυσικά. Η Terra Fyllida εισάγει το τσάτνει μανιταριών και καινοτομεί. Σήμερα στην ελληνική αγορά διατίθενται τρία προϊόντα της Terra Fyllida. Δύο τύποι τσάτνεΐ, ένας με κόλιαντρο και μπαχάρι και ένας ακόμη με τσίλι, κάρυ και πορτοκάλι , ενώ το τρίτο προϊόν είναι γλυκό κουταλιού μανιτάρι πλευρώτους. Η εταιρία ετοιμάζεται να κάνει άνοιγμα στο εξωτερικό.

Η πράσινη κόλα που κατακτά την αγορά

green3

Εσείς γνωρίζατε το ελληνικό αναψυκτικό που ανταγωνίζεται την Coca Cola; Η Green Cola είναι ένα καινούριο προϊόν ελληνικής παραγωγής που κερδίζει γρήγορα έδαφος στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, καθώς έχει καταλάβει την αγορά με την συνταγή της. Η Green Cola Company δραστηριοποιείται στον κλάδο των αναψυκτικών, μέσω της θυγατρικής της Ένωσης Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών (ΕΠΑΠ), συνεχίζοντας μια πορεία που μετρά πάνω από μισό αιώνα στην παραγωγή και εμφιάλωση αναψυκτικών.

Το πρωτοπόρο μπουγατσάν 

Το μπουγατσάν, ένα γλυκό κρουασάν με ζεστή κρέμα μπουγάτσας, ζάχαρη άχνη και κανέλα που έγινε viral φτάνοντας μέχρι την Guardian και το prettyeclair. Μπορείτε να το βρείτε στις δερμάτινες πολυθρόνες του «Estrella» βυθισμένος, ακούγοντας μουσικές (με την κομψότητα της Βάσως Βλαχοπούλου και άλλων dj) και την Αγία Σοφία μπροστά σου, κάδρο βυζαντινό.

Το φυτό με τη δαγκάνα σε λικέρ 

“Το φυτό με τη δαγκάνα” αποτελεί ένα εγχείρημα παραγωγής σπιτικού λικέρ με καρπούς συλλεγμένους από βουνά και λαγκάδια, αποστάγματα κρασιού (λευκό κονιάκ και βιολογική ρακί) και λευκή ή καστανή ζάχαρη. Στις καλοκαιρινές τους διαδρομές, ο Βασίλης και η Πέννυ, οι άνθρωποι πίσω απο τις “δαγκάνες” συλλέγουν άγρια κορόμηλα από το Βοσκοχώρι, βατόμουρα από το Πήλιο και κράνα από την Κοζάνη, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου αναζητούνται γκόρτσια (άγρια αχλάδια) στην ελεύθερη Ιερισσό και τσάπουρνα στη Δοϊράνη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα