Θεσσαλονίκη

Οι περιπέτειες του θρυλικού Πέμπτου

της Κύας Τζήμου Εικόνες: Ορχάν Τσολάκ Το έργο ξεκίνησε μετά το καλοκαίρι του 2013 οπότε και είχε υπογραφεί η σύμβαση του έργου από τον τότε Αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέα Κουράκη και εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας (Φορέας ΑΤΕΒΕ). Προβλεπόταν για το σύνολο των εργασιών ανέγερσης της νέας πτέρυγας, των εργασιών συντήρησης του διατηρητέου καθώς και της […]

Κύα Τζήμου
οι-περιπέτειες-του-θρυλικού-πέμπτου-34822
Κύα Τζήμου
18-dsc002001.jpg

της Κύας Τζήμου

Εικόνες: Ορχάν Τσολάκ

Το έργο ξεκίνησε μετά το καλοκαίρι του 2013 οπότε και είχε υπογραφεί η σύμβαση του έργου από τον τότε Αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέα Κουράκη και εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας (Φορέας ΑΤΕΒΕ). Προβλεπόταν για το σύνολο των εργασιών ανέγερσης της νέας πτέρυγας, των εργασιών συντήρησης του διατηρητέου καθώς και της διαμόρφωσης του αύλειου χώρου συνολική δαπάνη 2.678.608,45 ευρώ (ο αρχικός προϋπολογισμός δαπάνης ανερχόταν στα 5.125.000 ευρώ). Το έργο αναμενόταν να ανακουφίσει τα προβλήματα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει η περιοχή και να επαναφέρει το 5ο Γυμνάσιο από τα λυόμενα της οδού Μαρίας Κάλλας, περιοχή του Ποσειδώνιου. Με την Με την έναρξη των έργων στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κριεζώτου το 5ο λύκειο μεταφέρθηκε εκεί προσωρινά, αλλά μάλλον το προσωρινό θα πάρει σε μάκρος, αφού διαπιστώθηκε από εξωτερικό μελετητικό γραφείο, στο οποίο απευθύνθηκε ο δήμος Θεσσαλονίκης, ότι το υφιστάμενο διατηρητέο κτίριο έχει πολύ σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς, μετά τα μεγάλης έκτασης στατικά προβλήματα που διαπιστώθηκαν το διατηρητέο είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των μαθητών του σχολικού συγκροτήματος της οδού Κριεζώτου, όπως προβλεπόταν από τη μελέτη που συντάχθηκε για τα έργα που σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο.

Σε τηλεφωνική μας επικονωνία, ο κ Παππάς μας είπε ότι γίνονται ήδη συναντήσεις με την Εφορεία Μνημείων: «Πρέπει να εκπονηθεί μία πλήρης μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου σε συνεργασία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα διατηρητέο. Στην πορεία πρέπει γίνουν συντονισμένες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης βάσει της μελέτης που θα συμφωνηθεί, μέσω των νέων ΕΣΠΑ. Δεν μπορεί να γίνει “γέφυρα” μεταξύ των προηγούμενων ΕΣΠΑ ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση, οπότε πρέπει να επαναξιολογηθεί το αίτημα για να προχωρήσει σε νέα συμφωνία χρηματοδότησης”.

Εξάλλου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας υπογράμμισε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένει την έγκριση από το υπουργείο Παιδείας για την κατάρτιση ενός νέου κτιριολογικού προγράμματος, βάσει του οποίου θα λειτουργήσει το σχολικό συγκρότημα της Κριεζώτου με την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, καθώς το αρχικό σχέδιο περιελάμβανε και το διατηρητέο κτίριο. Η νέα σχολική πτέρυγα θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2015 αλλά η αποκατάσταση του υπάρχοντος διατηρητέου κτιρίου θα αργήσει πάνω από 2 χρόνια. Συναντήσεις έγιναν με τους Συλλόγους Γονέων και οι εναλλακτικές είναι να μεταφερθεί εκεί το Ε’ Γυμνάσιο στη Νέα Πτέρυγα και το Λύκειο να παραμείνει στα λυόμενα μέχρι την αποκατάσταση του διατηρητεόυ ή να μην επιστρέψει ούτε το Λύκειο ούτε το Γυμνάσιο πριν ολοκληρωθεί όλο το κτιριακό συγκρότημα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προωθεί πάντως προς δημοπράτηση τη μελέτη «Αποκατάσταση Διατηρητέου Σχολείου (Κριεζώτου)», με  τελικό στόχο την παράλληλη λειτουργία και των δύο κτιρίων (Διατηρητέου και Προσθήκης) στο σχολικό συγκρότημα.

Το κτίριο είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο με απόφαση του 1987:

ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/239/3723/10125/4-3-1987 – ΦΕΚ 165/Β/2-4-1987

Χαρακτηρισμός ως έργου τέχνης του κτιρίου της οδού Κριεζώτου 2 στη Θεσσαλονίκη, πρώην Παρθεναγωγείο της Μission Laigue Francaise.

“Χαρακτηρίζουμε ως έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 1469/1950, το κτίριο του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Θεσ/νίκης (πρώην Παρθεναγωγείο Μission Laigue Francaise) στην οδό Κριεζώτου 2 γιατί αποτελεί δείγμα αξιολόγησης αρχιτεκτονικής Διεθνούς Τύπου. Επίσης αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σχολικού κτιρίου της τρίτης δεκαετίας του αιώνα μας και σημείο αναφοράς για την πολεοδομική εξέλιξη της Θεσ/νίκης. Σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχετέκτονα Ρol Lecier και κατασκευάστηκε με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Α. Γραικού. Έχει φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και πλινθοδομή και οι κυρίως όψεις του χωρίζονται κατακόρυφα σε τρία μέρη. “

Στο συγκρότημα φιλοξενούνταν το 5ο Λύκειο, το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο, το 2ο Πειραματικό Λύκειο και το 5ο Γυμνάσιο που όμως λόγω έλλειψης χώρων φιλοξενείται εδώ και χρόνια στα λυόμενα μπροστά στο Μέγαρο, στην παραλία Θεσσαλονίκης. Τα δύο Πειραματικά Σχολεία έχουν μεταφερθεί σε κτίριο της Εθνικής Αμύνης μόνιμα, οπότε το κτίριο θα στεγάσει μετά την αποπεράτωση των έργων το 5ο Γυμνάσιο και Λύκειο.

Ιστορία

Το διατηρητέο κτίριο του πρώην Παρθεναγωγείου της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής στην Κριεζώτου (αρ. αδείας 93/1938), κτίστηκε μεταξύ των ετών 1936-1939, με σχέδια που στάλθηκαν από την Γαλλία και υπογράφονται από τους Αρχιτέκτονες A. Paul Leclerc και Α. Γραικό, ο πρώτος ως μελετητής και ο δεύτερος ως επιβλέπων του έργου.

Χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς μέχρι το 1958, όπως Παρθεναγωγείο της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής, Υπηρεσία Ξένων, Επιτελείο της στρατιάς της Καβάλας, στρατιωτικό νοσοκομείο κ.α.

Tο 1959 το «Ταμείον Ανεγέρσεως Διδακτηρίων Θεσσαλονίκης» αγόρασε από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή το κτίριο προκειμένου να στεγαστεί το 5ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης που στεγαζόταν μέχρι τότε στο σημερινό διατηρητέο του ΜΙΕΤ στην Βασιλίσσης Όλγας.

Στη δεκαετία του ’60 και πιο συγκεκριμένα το 1966 προστέθηκε γυμναστήριο επί της οδού Κριεζώτου ενώ δύο χρόνια αργότερα το 1968 κτίστηκε ο χώρος ανάμεσα στα δύο κτήρια με χώρους υγιεινής.

Το 1989, προστέθηκε στο γυμναστήριο επί της οδού Κριεζώτου ακόμα ένα πρόκτισμα με χώρους αποδυτηρίων στο γυμναστήριο. Όλες οι προσθήκες, αφού κατασκευάστηκαν πριν τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέο δεν ακολούθησαν την αισθητική του υπάρχοντος κτιρίου παρόλο που τα νέα κτίρια ήταν σε άμεση επαφή με το διατηρητέο.

Στην τελευταία δεκαετία κατασκευάστηκαν και νέες χαμηλές κτιριακές κατασκευές που επίσης δεν είχαν καμία αισθητική ή σύνδεση με το κεντρικό διατηρητέο.

Η νέα πτέρυγα που κατασκευάζεται γίνεται κατά μήκος της οδό Κριεζώτου σε απόσταση περίπου 10 μέτρων από το διατηρητέο κτίριο στη θέση προκατασκευασμένων κτιρίων που είχαν οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια. Με το έργο προσφέρονται προς χρήση οκτώ νέες αίθουσες διδασκαλίας, ένας σύγχρονος χώρος εργαστηριών φυσικής-χημείο, δύο νέοι χώροι εκπαίδευσης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μία βιβλιοθήκη μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και χώροι κίνησης καθώς και χώροι υγιεινής, σύγχρονων προδιαγραφών. Ταυτόχρονα ανακαινίζεται η αυλή με την περίφραξή της.

Η νέα πτέρυγα η οποία έχει σχεδιαστεί με τις αρχές τις βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής συνδυάζεται αρμονικά με το διατηρητέο κτίριο τόσο στα μορφολογικά του χαρακτηριστικά όσο και στα υλικά κατασκευής, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για πρόσβασης ατόμων με μειωμένη κινητικότητα σε όλους τους χώρους του σχολείου.

Υ.Γ.Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του 5ου Γυμνασίου – Λυκείου έγιναν στις 5 Σεπτεμβρίου 2016. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ.Παππάς, δήλωσε τοτε «την αποφασιστικότητα του Δήμου να προχωρήσει στη μελέτη ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού του γνωστού διατηρητέου κτιρίου». Εκεί προορίζεται να μεταφερθεί το Λύκειο που τώρα στεγάζεται σε προκατασκευασμένες αίθουσες δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής. Αναμένουμε τις εξελίξεις που ελπίζουμε να μην χρονίσουν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα