Η Αλκυόνη δίνει την καλύτερη απάντηση στην ξενοφοβία

0
671

Αλκυόνη (4)

Σε μια πόλη που τα φαινόμενα του συντηρητισμού της βίας και του φασισμού δεν έλειπαν ποτέ με πολύ πρόσφατη την προσπάθεια να εμποδιστούν προσφυγόπουλα να πάνε στο σχολείο στο Ωραιόκαστρο, η έμπρακτη αλληλεγγύη και το άνοιγμα δομών όπως το Κέντρο ημέρας Αλκυόνη είναι η καλύτερη απάντηση στην ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Το πρώτο Κέντρο Ημέρας Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, (μια πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης) άνοιξε και περιμένει όλους εκείνους τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πόλη μας για να τους παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το κέντρο ημέρας Αλκυόνη πήρε το όνομα του από την Αλκυόνη την κόρη του Αιόλου η οποία έδωσε το όνομα της στις Αλκυονίδες ημέρες κατά της οποίες τα πουλιά Αλκυόνες γεννούν τα αυγά τους μέσα σε βράχους και γι’αυτό σύμφωνα με την μυθολογία ο Δίας διέταξε το ήλιο να λάμπει δυνατά και να ζεσταίνει την γη μέχρι να επωάσουν τα αυγά τους. Με τον ίδιο τρόπο το Κέντρο φιλοξενίας προσπαθεί να ζεστάνει την ψυχή των προσφύγων μέχρι να καταφέρουν να βρουν το δρόμο τους και να σταθούν στα πόδια τους.

Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης από την αρχή της γέννησής της υπήρξε πρωταγωνίστρια σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο σε όλα τα μεγάλα θέματα της πόλης και της χώρας. Η δομή του «Οικόπολις» έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ειδομένη και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα θέματα της προσφυγικής κρίσης και όχι μόνο. Φυσική συνέχεια και αναβάθμιση αυτής της τόσο σημαντικής δουλειάς ήταν η δημιουργία αυτού του Κέντρου που θα προσφέρει υπηρεσίες και αγαθά στους πρόσφυγες αλλά και τους αστέγους της πόλης.

Αλκυόνη (19)

Απώτερος στόχος του κέντρου ημέρας είναι και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την αποδόμηση των στερεοτύπων και την εξάλειψη των ρατσιστικών φαινομένων που βρίσκονται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια και με κάθε ευκαιρία πρωταγωνιστούν στα ΜΜΕ.

Η ιδέα να γίνει το Κέντρο Ημέρας στο κέντρο της πόλης πηγάζει από την ανάγκη «αποϊδρυματοποίησης» των προσφύγων ώστε να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση σε μια καινούργια ζωή στις άλλες χώρες της Ευρώπης είτε στην Ελλάδα γι’ αυτούς που θα μείνουν εδώ.

Αλκυόνη (7)

Ο Αλέκος Γεωργόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ, πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης φανερά συγκινημένος ανέφερε μεταξύ άλλων στην σημερινή παρουσίαση του Κέντρου:

«Το κέντρο Ημέρας προσφύγων -πρωτοβουλία και δημιούργημα της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης- είναι μια ακόμη ψηφίδα στην πελώρια έκφραση αλληλεγγύης που έδειξε ο ελληνικός λαός φροντίζοντας, ντύνοντας, ταΐζοντας και βοηθώντας το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που πέρασαν από τη χώρα μας κατά το 2015 και το 2016. Αυτές ήταν χρυσές σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας -μοναδικές κατά τις τελευταίες δεκαετίες- που έχει σημασία να τις θυμόμαστε μέσα στο κλίμα θλίψης, οργής και πόνου που προκαλεί η ζοφερή οικονομική (και όχι μόνο) κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία».

Με την σειρά του ο Markus Koth, συντονιστής της οργάνωσης Diakonie Katastrophenhilfe, τόνισε:

«Αυτό το Κέντρο Ημέρας δεν είναι μόνο ένας χώρος όπου παρέχονται υπηρεσίες σε πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες που το έχουν ανάγκη. Είναι πολλά περισσότερα. Είναι το πάθος και η συμπόνια της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους πρόσφυγες, κάτι που βίωσα τον τελευταίο χρόνο που ζω και εργάζομαι στην Ελλάδα, και που όντως είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ελληνικής κοινωνίας στη σύγχρονη ιστορία και αυτό αντικατοπτρίζεται στην καθημερινή δουλειά. Ήρθαμε στην Ελλάδα από το φθινόπωρο του 2015, χαιρόμαστε που βοηθήσαμε τους εθελοντές της «Οικόπολις». Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο για δύο μήνες (Απρίλιο- Μάιο) βοηθήσαμε να διανείμουν 184.000 μερίδες ζεστού φαγητού στην Ειδομένη και τώρα να δημιουργήσουν αυτή τη θαυμάσια δομή μέσα στην πόλη».

Αλκυόνη (1)

Συνοπτικά, οι υπηρεσίες που προσφέρει η «Αλκυόνη» είναι:

  • Διανομή πρωινού και μεσημεριανού σε 100 άτομα ημερησίως
  • Παροχή ρουχισμού και υπόδησης
  • Δυνατότητα πλυσίματος και στεγνώματος ρουχισμού
  • Ψυχοκοινωνική υποστήριξη
  • Παροχή στέγης περιορισμένου χρονικού διαστήματος σε μικρό αριθμό διαμερισμάτων
  • Σεμινάρια/εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων
  • Διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων με στόχο την πολιτιστική ανταλλαγή, την επικοινωνία και τη διαδραστικότητα μεταξύ προσφύγων και τοπικής κοινότητας.

Αλκυόνη (3)

Αλκυόνη (17) Αλκυόνη (18) Αλκυόνη (5)

Κέντρο ημέρας προσφύγων Αλκυόνη

Ορφανίδου 5, Tηλ. 2315 530644

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα Παρασκευή 10.00-16.00

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεχή ενημέρωση ακολουθείστε την σελίδα

https://www.facebook.com/Refugee-Day-Center-Alkyone

Σας ενημερώνουμε ότι στο Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη» θα ξεκινήσουν υποστηρικτικές Ομάδες που απευθύνονται σε πρόσφυγες. Πρόκειται για ανοιχτές, εβδομαδιαίες, δίωρες συνεδρίες, οι οποίες συντονίζονται από ψυχολόγους. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι πρόσφυγες, ανεξάρτητα από ποιο φορέα φιλοξενούνται ή υποστηρίζονται. Κατά τη διάρκεια των Ομάδων προβλέπεται απασχόληση παιδιών. Οι Ομάδες θα γίνονται στους χώρους του Κέντρου, Ορφανίδου 5, 7ος όροφος.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά στη γραμματεία του Κέντρου, τηλ. 231 553 0644.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ