Θεσσαλονίκη

Ο Χάρτης της Πόλης: Ο πύργος του ΟΤΕ

Της Κύας Τζήμου Εικόνα: Γιάννης Σιμητόπουλος της φωτογραφικής ομάδας Light 16 Κατά τη διάρκεια της 34ης Διεθνούς έκθεσης βρισκόταν σε εξέλιξη η κατασκευή του πύργου του ΟΤΕ. Αν και ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι ανήκει στον ΟΤΕ, ο πύργος είναι ιδιοκτησίας της ΔΕΘ-Helexpo, που τον έχει μισθώσει στον oργανισμό τηλεπικοινωνιών. Το συνολικό ύψος του σύμφωνα […]

Κύα Τζήμου
ο-χάρτης-της-πόλης-ο-πύργος-του-οτε-18504
Κύα Τζήμου
ote.jpg

Της Κύας Τζήμου

Εικόνα: Γιάννης Σιμητόπουλος της φωτογραφικής ομάδας Light 16

Κατά τη διάρκεια της 34ης Διεθνούς έκθεσης βρισκόταν σε εξέλιξη η κατασκευή του πύργου του ΟΤΕ. Αν και ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι ανήκει στον ΟΤΕ, ο πύργος είναι ιδιοκτησίας της ΔΕΘ-Helexpo, που τον έχει μισθώσει στον oργανισμό τηλεπικοινωνιών. Το συνολικό ύψος του σύμφωνα με τα σχέδια του Α. Αναστασιάδη θα ήταν 72,4 μέτρα (ύψος κτίσματος 44,20 μ. και μεταλλικού ιστού 28,20 μ.) και 166 σκαλιά θα σε οδηγούσαν ως τον 4ο όροφο. Στην κορυφή θα κατασκευαζόταν αναψυκτήριο που μπορούσε να εξυπηρετήσει 160 άτομα με περιστρεφόμενο δάπεδο. Στην Έκθεση του 1969 οι επισκέπτες είδαν μόνο τον πρώτο όροφο του Πύργου ύψους 8,40 μέτρα.

Στην 35η ΔΕΘ, το νέο εντυπωσιακό οικοδόμημα είναι ο Πύργος του ΟΤΕ, που ολοκλήρωσε την κατασκευή του από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 1970. Οι εντυπωσιασμένοι επισκέπτες κάνουν ουρές για μια θέση στο ασανσέρ που θα τον ανεβάσει στον δικό μας “Πύργο του Άιφελ”. Στον 4ο όροφο λειτούργησε η πρωτοποριακή περιστρεφόμενη καφετέρια που έγινε η ατραξιόν της πόλης για πολλά χρόνια. Το δάπεδό της περιστρέφεται με ταχύτητα μιας πλήρους περιστροφής σε 45-60 λεπτά και το σύστημα κινήσεως αποτέλεσε τεχνικό επίτευγμα του οίκου Rohr. Στον 5ο όροφο λειτουργούσε κοινός τηλεοπτικός σταθμός του ΟΤΕ και της ΔΕΘ που εξέπεμπε σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης και αναμετέδιδε απευθείας τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Παλέ Ντε Σπορ. Ο ανελκυστήρας του Πύργου εξυπηρετούσε 180 άτομα την ώρα και η είσοδος γινόταν με δελτίο προτεραιότητας. Ο συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής  Θ. Αντωνίου κατά παραγγελία του ΟΤΕ είχε συνθέσει το έργο «Τηλεπικοινωνίες  1970» που ακουγόταν στον 2ο όροφο του Πύργου του ΟΤΕ.

Ο πύργος του ΟΤΕ ανακαινίστηκε το 2ΟΟ5, αφού οι φθορές του χρόνου άφησαν εγκαταλειμμένους  χώρους, με πολλούς από αυτούς κλειστούς, ενώ ο μηχανισμός της περιστροφής του τελευταίου ορόφου ήταν ανενεργός από το 1988. Σήμερα ο νεότερος πύργος της πόλης στέκει ανακαινισμένος όπως αρμόζει σε ένα από τα σύμβολα της πόλης, ενώ τη θέα από την καφετέρια του την πληρώνεις ακόμα πολύ ακριβά. H πρώτη φορά που φωτίστηκε χριστουγεννιάτικα ήταν φέτος, ενώ ένα σκάνδαλο που τον βαραίνει είναι η παραχώρηση του την περίοδο του Θεοφάνη Τόμπρα του ΟΤΕ στον Γιώργο Κουρή έναντι μικρού ανταλλάγματος για τη χρήση του ράδιο-Θεσσαλονίκη στο οποίο είχε τότε εμπλακεί.

*Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα σημαντικά και γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα