Θεσσαλονίκη

Όλα όσα θα συμβούν στα 52α Δημήτρια

Ο απόλυτος οδηγός για τα φετινά 52 Δημήτρια

Κύα Τζήμου
όλα-όσα-θα-συμβούν-στα-52α-δημήτρια-224860
Κύα Τζήμου

Τα Δημήτρια αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Θεσσαλονίκης με μακρά ιστορία. Οι καλλιτεχνικές του επιλογές καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόντων με έμφαση στο θέατρο, τη μουσική, το χορό και τα εικαστικά και το καλλλιτεχνικό προφίλ του έχει αλλάξει στη διάρκεια των χρόνων, όσον αφορά την αισθητική και την προσέγγιση. Φέτος τιμώμενα γεγονότα είναι η Ρωσική Επανάσταση και η Μεγάλη Πυρκαγιά του 1917 που συνέβησαν έναν αιώνα πριν. Το πρόγραμμά τους ψηφίστηκε τελικά εν μέσω αντεγκλήσεων και ενστάσεων σε δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου αφού πριν το καλοκαίρι είχε καταψηφιστεί. Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να ματαιωθεί ή να ακυρωθεί αυτός ο θεσμός που έχει συνδέσει το όνομά του με την πόλη εδώ και 52 χρόνια. Έτσι το πλούσιο και πολυμορφικό του πρόγραμμα θα το βρείτε αναλυτικά εδώ χωρισμένο σε κατηγορίες για να μην χαθείτε.

Η έναρξη των 52ων Δημητρίων θα γίνει την 1 Οκτωβρίου με τον γενικό τίτλο «REVOLUTION IN ART», μια πολυμεσική ψηφιακή έκθεση (video mapping, προβολές υψηλής ευκρίνειας και ήχο ηψηλής ποιότητας) με αφορμή τόσο τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση που επηρέασε τις παγκόσμιες εξελίξεις του 20ου αιώνα όσο και τη σημαντική συλλογή έργων του ΚΜΣΤ (Ρώσικη Πρωτοπορία) που αναφέρεται στην ίδια περίοδο. Σκοπός της έκθεσης είναι α) η ανάδειξη του ρόλου και η σύνδεση της τέχνης / καλλιτεχνών με την επανάσταση και η επίδραση της σχέσης αυτής στα καλλιτεχνικά κινήματα παγκοσμίως και β)ο διαφορετικός τρόπος πραγματοποίησης της έκθεσης με σύγχρονα μέσα που αποσκοπεί στη βιωματική προσέγγιση από το θεατή και όχι στην απλή παρατήρηση. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

*1-22/10, Σφαγεία, Αλατζά Ιμαρέτ, Γενί Τζαμί, Ολύμπιον, Μέγαρο Μουσικής, το Κ.Θ.Β.Ε., Θέατρο Αυλαία, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, θέατρο Ε.Μ.Σ. Θέατρο Αμαλία, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας, Παραλιακός άξονας από το Μέγαρο Μουσικής ως το Λιμάνι κ.α

Έγινε η σπίθα πυρκαγιά

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, η parallaxi γιορτάζει τα επτά χρόνια του Θεσσαλονίκη Αλλιώς με ένα μοναδικό υπερθέαμα αφιερωμένο στην επέτειο των εκατό χρόνων της Μεγάλης Πυρκαγιάς του 1917 που κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και οδήγησε στην αναγέννηση της. Η έναρξη θα γίνει στην Πλατεία Μουσχουντή, στην Άνω Πόλη, όπου ξεκίνησε η φωτιά, με συνέχεια την οδό Εδέσσης, όπου θα δούμε εκθέσεις, μουσικές και εικαστικές παρεμβάσεις, ένα υπαίθριο θερινό σινεμά με αυθεντικά φιλμ που δείχνουν την πόλη στην πυρά, εργαστήρια και δράσεις για παιδιά καθώς και ένα μουσικό happening από την ΚΟΘ εμπνευσμένο από την πυρκαγιά. Η κορύφωση θα γίνει το βράδυ στο κτίριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης, Λ. Νίκης 63, όπου σταμάτησε η πυρκαγιά μετά από 32 ώρες που έκαψε την πόλη, και την πεζοδρομημένη παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, όπου στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους μια τεράστια μακέτα, που αποτυπώνει την όψη της παραλίας τον καιρό της πυρκαγιάς, παίρνει φωτιά και ολοκληρώνει με συμβολικό τρόπο την μεγάλη διαδραστική γιορτή αφιερωμένη στη μνήμη της πόλης. To event εντάσσεται στις Προφεστιβαλικές και παράλληλες εκδηλώσεις και δρσεις των 52ων Δημητρίων. Μην χάσετε το μοναδικό πολυθέαμα!

*Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, Ώρες: 18.00-22.00, Είσοδος ελεύθερη

Θέατρο στα Δημήτρια

Θεία κωμωδία του Δάντη

Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος. Οι τρεις σταθμοί της δαντικής τριλογίας δοσμένοι με πυκνότητα και νεύρο από την ομάδα Vasistas και την Αργυρώ Χιώτη. Για πρώτη φορά Έλληνες δημιουργοί καταπιάνονται με το κορυφαίο έργο της μεσαιωνικής Ευρώπης. Στους ρόλους ο Ευθύμης Θέου,η Ελένη Βεργέτη, η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, ο Αντώνης Αντωνόπουλος κ.ά.

*1/10, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

The Dream of Gogol (Βουλγαρία) 

Το έργο προσεγγίζει τα θέματα του γάμου και της αποτυχίας των ανθρώπων. Μια βύθιση στον μυθιστορηματικό κόσμο του Γκόγκολ και ένα ζωντάνεμα μύχιων σκέψεων και φανταστικών προσώπων. Παράσταση πολύ υψηλής αισθητικής, ένας ιδιαίτερος σκηνικός κόσμος ονειρικός, γεμάτος απρόβλεπτα, γκροτέσκες εικόνες, ελπίδα αλλά και αδιέξοδα. Κατά γενική ομολογία, η σημαντικότερη δημιουργία του πιο γνωστού βουλγαρικού πειραματικού σχήματος Sfumato.

*2/10, Δημοτικό Θέατρο Άνετον

Our Secrets από Bella Pinter & Company (Ουγγαρία)

Το έργο του Bella Pinter κάνει μία καταβύθιση στο παρελθόν της Ουγγαρίας, σκαλίζοντας τις μνήμες από τα χρόνια της κομμουνιστικής κυριαρχίας στη χώρα. Το έργο Μια ιλαροτραγωδία τοποθετημένη στη δεκαετία του ’80, στη Βουδαπέστη. Δεν ενδείκνυται για άτομα κάτω των 18 ετών.

*4/10, Σφαγεία

Στέλλα κοιμήσου του Γιάννη Οικονομίδη, από το Εθνικό Θέατρο.

Ο Οικονομίδης, συγγραφέας του έργου και σκηνοθέτης της παράστασης, εισάγει τους θεατές μέσα στην πολυτελή βίλα του νεόπλουτου Έλληνα, όπου η ευμάρεια συνυπάρχει με τη χυδαιότητα και οι σχέσεις έχουν το χρώμα του χρήματος. Μια παράσταση που εκκινεί από την Ξενοπουλική «Στελλα Βιολάντη» για να «χειραφετηθεί» στην πορεία και να καταγράψει τη σημερινή πραγματικότητα. Ερμηνεύουν οι Αντώνης Ιορδάνου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Μάγια Κώνστα, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Νιάρρος κ.ά.

*5-6, Θέατρο Ε.Μ.Σ

Ο γλάρος… αυτό ήθελα να πω 

Μια παράσταση για τα πάθη του έρωτα και της δημιουργίας βασισμένη στον “Γλάρο” του Α.Π.Τσέχοφ και κείμενα των: Άκη Δήμου, Γιώργου Χειμωνά, Laurent Gaude, Γιάννη Ευσταθιάδη, Sarah Kane, Γιάννη Πάνου, Σπύρου Σταυρόπουλου, Χαβιέρ Μαράας, Henriette Vogel, Μ. Αντωνοπούλου, κ.ά. Μια νεανική, ζωηρή και εύστοχη σκηνική σύνθεση που σκαλίζει τα πάθη του έρωτα και της δημιουργίας από την Ομάδα Hash Art Theatre Group σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάρα με τους Κατερίνα Δημάτη, Ελένη Κουταλώνη, Σταύρο Λιλικάκη και Τρύφωνα Μπάρκα.

*7-8/10, Δημοτικό Θέατρο Άνετον

Inspector General (Ρουμανία)

Το Teatrul de Comedie καταπιάνεται με τον “Επιθεωρητή” του Γκόγκολ, ένα εξαιρετικό δείγμα απεικόνισης της τσαρικής γραφειοκρατίας και της κοινωνικής διαφθοράς. Το κορυφαίο έργο του Γκόγκολ καυτηριάζει την εξουσία και τους μηχανισμούς της με καυστικό χιούμορ και μέσα από ακραίες κωμικές καταστάσεις.

*10/10, Σφαγεία

Lippy (Ιρλανδία)

Πριν από 17 χρόνια σε ένα μικρό χωριό στην Ιρλανδία η θεία και οι τρεις ανιψιές της κλείστηκαν στο σπίτι τους με τη συμφωνία να αυτοκτονήσουν. Η πλέον ενδιαφέρουσα και ραγδαία ανερχόμενη ιρλανδική ομάδα Dead Center μάς δίνει τη δική της εκδοχή αυτής της τραγωδίας, παντρεύοντας στοιχεία από το μεταδραματικό, το αφηγηματικό και το διαδραστικό θέατρο.

*11/10, Θέατρο Αυλαία

 Μαύρο χιόνι-το ημερολόγιο ενός μακαρίτη 

Το έργο του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ μεταφέρεται σε μια παράσταση σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου με πηγαίο χιούμορ, κινηματογραφικές εναλλαγές εικόνων και καταιγιστικό ρυθμό που αξιοποιεί τις δυνατότητες του σωματικού θεάτρου και αποτυπώνει με χιούμορ και σαρκασμό την θέση του καλλιτέχνη σ’ ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, εστιάζοντας συγκεκριμένα στην περιπέτεια ενός συγγραφέα μπλεγμένου στα γρανάζια του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας επί Στάλιν.

*12-13/10, Δημοτικό Θέατρο Άνετον

Αλέξανδρος Ιόλας

Το 2017 συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου μαικήνα της τέχνης Αλέξανδρου Ιόλα. Η παράσταση βασίζεται στη ζωή του. Το κείμενο είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο «Αλέξανδρος Ιόλας, η ζωή μου» που έγραψε ο επίσημος και μοναδικός βιογράφος του Ιόλα, ο δημοσιογράφος Νικος Σταθούλης. Η παράσταση διαπερνάει όλη τη ζωή του από τα παιδικά του χρόνια στην Αλεξάνδρεια μέχρι τις τελευταίες του δραματικές στιγμές.

*13- 14/10, Μ.Μ.Σ.Τ.

Το γελοίο σκότος

Βασισμένο στην Καρδιά του Σκότους του Τζόζεφ Κόνραντ και στο Αποκάλυψη Τώρα του Φράνσις Φορντ Κόπολα, το Γελοίο Σκότος του Βόλφραμ Λοτς που σκηνοθετεί η Κατερίνα Γιαννοπούλου με την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, εξερευνά την αντίληψη των Ευρωπαίων σχετικά με το «ξένο», ασκεί κριτική στον οικονομικό και στρατιωτικό επεκτατισμό, και συνδυάζει την παρωδία με την υπαρξιακή αγωνία του μυθιστορήματος του Κόνραντ. Το έργο βραβεύτηκε ως το καλύτερο γερμανόφωνο έργο του 2015 από το περιοδικό TheaterHeute και από την επιτροπή των Βραβείων Nestroy.

*16-17/10, Θέατρο Αυλαία

Moeder (Βέλγιο) 

Μία παρασταση που συνδυάζει το χορό, τη μουσική και το θέατρο από την Ομάδα Peeping Tom, που εξερευνά το θέμα και την κεντρική φιγούρα, τη μνήμη της μητέρας, με το ίδιο τρυφερό και σαρδόνιο μάτι που διατρέχει όλες τις παραγωγές τους. Το έργο είναι μέρος τριλογίας κάτω από το γενικό τίτλο «Μητέρα».

*17/10, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

“The Trumpet of Israfil” (Ιράν) Για πρώτη φορά πλήρης παράσταση από το Ιράν με ένα θέμα που αφορά τον πόλεμο, την εκδίκηση και τη συγχώρεση. Μια παράσταση που αφορά τον πόλεμο, την εκδίκηση και τη συγχώρεση.

*19/10, Σφαγεία

Opera Crossroads (Κίνα)

Μια απλή ερωτική ιστορία δοσμένη με τρόπο που μόνο ηθοποιοί που γνωρίζουν τους κώδικες της Όπερας του Πεκίνου (Xequ) μπορούν να αποδώσουν, από τους Star Company. Μια αποθέωση των δυνατοτήτων του σώματος. Πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη φιλοξενείται το συγκεκριμένο είδος παραδοσιακού κινεζικού θεάτρου.

*22/10, Σφαγεία

Performance Festival

Φεστιβάλ performance σε συνεργασία με την 6η Biennale Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε διάφορους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους της πόλης

*15-21/10, σε όλη την πόλη

 Ρωσική Επανάσταση σε  σκηνοθεσία  Τ.Γκραουζίνις

Η νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, «Ρώσικη Επανάσταση» σε σκηνοθεσία και δραματουργία Τσέζαρις Γκραουζίνις προσπαθεί να ανασυνθέσει τις πρώτες μέρες της Ρώσικης Επανάστασης μέσα από τα μάτια ενός απλού ανθρώπου που βρέθηκε μέσα στη δίνη της επαναστατικής ορμής για την αλλαγή του κόσμου. Με τους Ιορδάνη Αϊβάζογλου, Έφη Δρόσου, Γιάννη Καραμφίλη, Ζωή Λύρα, Ιφιγένεια Μακρή, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Άγγελο Νεράντζη, Γιάννη Τσάτσαρη, Μαρίνα Τσελεπή κ.ά. Η παράσταση-πρεμιέρα εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις των 52ων Δημητρίων.

*25/10/17, Βασιλικό Θέατρο, σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε

Μουσική στα Δημήτρια

Με μια εξαιρετική συναυλία ανοίγουν τα μουσικά events στο πλαίσιο των 52ων Δημητρίων. Πρόκειται για τη συναυλία του ανδρικού πολυφωνικού παραδοσιακού συνόλου FILLETA από την Κορσική (2/10, Σφαγεία). Ακολουθεί ο ο 7 φορές υποψήφιος για Όσκαρ κουβανός πιανίστας Omar Sosa που συμπράττει με τον πολυβραβευμένο σενεγαλέζο τραγουδιστή και βιρτουόζο στην κόρα (αφρικανική άρπα), Seckou Keita (3/10, Μέγαρο Μουσικής 2).

Συναυλία τζαζ του ρουμάνου πολυμουσικού Marius Preda μας έρχεται από την Ολλάνδία (6/10, Μέγαρο Μουσικής 2). Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και της MOYSA, το φεστιβάλ των Δημητρίων παρουσιάζει έναν από τους σημαντικότερους βιολιστές της εποχής μας, τον Vadim Repin. Προσωπικότητα διεθνούς κύρους, ο Vadim Repin, σε ηλικία μόλις 17 ετών, υπήρξε ο νεότερος σολίστας που απέσπασε ποτέ το χρυσό μετάλλιο στον Διαγωνισμό “Queen Elizabeth”, έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς μουσικής στον κόσμο (8/10, Μέγαρο Μουσικής).

Η βιολίστρια και τραγουδίστρια Maarja Nuut δημιουργεί μοναδικά ηχητικά τοπία με τη χρήση του οργάνου, της φωνής της αλλά και της τεχνολογίας. Εδώ σε μια σύμπραξη με τον Hendrik Kaljujarv στα ηλεκτρονικά. (12/10, θέατρο ΕΜΣ). Στον εξαιρετικό χώρο της Ροτόντα θα παρακολουθήσετε μια φωνητική performance με την τεχνική των υπερτόνων  από την Γερμανίδα Natasha Nickeprelevic (13/10, Ροτόντα).

Ακολουθεί μια συναυλία σύγχρονης μουσικής από την 6daEXIT (14/10, Αίθουσα δοκιμών και συναυλιών της κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης «Σόλων Μιχαηλίδης»). Στον ίδιο χώρο και συναυλία των Ιταλών Fontana Mixansamble (15/10). Ακολουθούν η συναυλία Τζαζ του Γερμανού Marcus Stockhausen (19/10, Κρατικό Ωδείο) και το flash mob όπου 40 μουσικοί από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ερμηνεύουν με πρωτότυπο τρόπο μουσικά κομμάτια από το παγκόσμιο κλασικό ρεπερτόριο σε εκδοχή ποπ είναι ένα μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, μια performance – έκπληξη σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους (20/10, Πλατεία Άθωνος). Η τελευταία συναυλία πριν τη λήξη των Δημητρίων είναι μια συναυλία αυτοσχεδιαστικής μουσικής των συμμετεχόντων στο εργαστήριο που προηγήθηκε (21/10, Αίθουσα δοκιμών και συναυλιών της κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης «Σόλων Μιχαηλίδης»). Στη διάρκεια των Δημητρίων θα πραγματοποιηθούν και 4 μουσικές εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο και Ωδεία της Θεσσαλονίκης στο Γυάλινο περίπτερο της Νέας παραλίας.

Κινηματογράφος στα Δημήτρια

Σε συνεργασία με το ΦΚΘ, δυο ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο πλαίσιο των 52ων Δημητρίων με ελεύθερη είσοδο, στο Ολύμπιον. Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου το «How to steal a chair» του Κωνσταντίνου Καμπούρογλου που διεισδύει στην προσπάθεια ενός ασυμβίβαστου ευπατρίδη του design, του Στέργιου Δελιαλή να περισώσει το νόημα της ζωής του. Θα ακολουθήσει συζήτηση με συντέλεστες της ταινίας.

Την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου θα προβληθεί το «Koudelka shooting holy land documentary» σε σκηνοθεσία Gilad Baram (Γαλλία) στο οποίο ο διάσημος τσέχος φωτογράφος Josef Koudelka φωτογραφίζει την Ιερουσαλήμ.

Ο εμβληματικός φωτογράφος του Magnum δεν έμεινε ασυγκίνητος αντικρίζοντας για πρώτη φορά το ύψους εννέα μέτρων τείχος που ορθώνεται στη Δυτική Όχθη. Αυτό που ακολούθησε, ήταν ένα τετραετές ταξίδι στην περιοχή και ένα φωτογραφικό πρότζεκτ το οποίο τον έφερε για άλλη μια φορά αντιμέτωπο με τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας που μαστίζεται από βιαιότητα και συρράξεις.

*3,10,11/10, Κινηματογράφος Ολύμπιον

Εκθέσεις στα Δημήτρια

Συνεπής συμμετοχή και στα φετινά 52α Δημήτρια θα έχουν Οι Νύχτες Τέχνης (Τρίτη 3 – Πέμπτη 5 Οκτωβρίου) που περιλαμβάνουν διαδρομές τέχνης και επίσκεψη των πολιτών σε γκαλερί, μουσεία και ατελιέ καλλιτεχνών. Την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται στην Casa Bianca η έκθεση του Σωτήρη Χρηστίδη που θα διαρκέσει έως τέλος Νοεμβρίου, ενώ την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου (έως τέλος Νοεμβρίου 2017 ) μια Εικαστική εγκατάσταση του Γιώργου Λάππα στο Αλατζά Ιμαρέτ.

Οι Κοινοί Ιεροί Τόποι είναι μια μεγάλη έκθεση που εντάσσεται στο Παράλληλο Πρόγραμμα της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ των 52Δ. Η έκθεση αποτελείται από τρία μέρη, τα οποία παρουσιάζονται σε τρεις χώρους: στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Γενί Τζαμί (Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο). Η Θεσσαλονίκη, μια πόλη στην οποία έχουν ιστορικά ακμάσει οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, αλλά και ένα μέρος που βρίσκεται στο μεσογειακό σταυροδρόμι της μετανάστευσης, είναι ένα ιδανικό σημείο για την αφήγηση των «Κοινών Ιερών Τόπων». Η τριμερής έκθεση, που σχεδιάστηκε ως ένα είδος προσκυνήματος στην πόλη, εξερευνά τα στοιχεία που μοιράζονται οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, όπως πεποιθήσεις, τελετές, μορφές και ιερούς τόπους, αποκαλύπτωντας διαφορετικές πτυχές του “μοιράσματος του ιερού”, ιστορικού και σύγχρονου. Η εκδοχή είναι αποτέλεσμα μιας βαθιάς αναθεώρησης, που περιέλαβε πολλά νέα στοιχεία: αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, ταινίες και σύγχρονη τέχνη.

*23/9-31/12, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο), Αλατζά Ιμαρέτ, Casa Bianca. Πληροφορίες: 2310 2400002 & 2310 566 716

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα 52α Δημήτρια προγραμμα parallaximag. pdf

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα