Ρεπορτάζ

Το σημαντικότερο έργο που πρόκειται να βάλει την πόλη στον παγκόσμιο χάρτη παίρνει μπρος

Ένα από τα σημαντικότερα έργα για την πόλη της Θεσσαλονίκης παίρνει επιτέλους μπροστά αφού εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του. Ένα φιλόδοξο σχέδιο, αφιερωμένο στη μνήμη της πόλης, που θα αποτελέσει πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Parallaxi
το-σημαντικότερο-έργο-που-πρόκειται-ν-129013
Parallaxi

Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης

H περιπέτεια του πιο φιλόδοξου σχεδίου για τη Θεσσαλονίκη, των τελευταίων χρόνων φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος. Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος μπαίνει στη άμεση προτεραιότητα..

Η δημιουργία Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου Ολοκαυτώματος στην περιοχή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού της Θεσσαλονίκης, στη δυτική είσοδο της πόλης, ένα όνειρο και σχέδιο της Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης στη μνήμη των 55 χιλιάδων μελών της που χάθηκαν στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, φαίνεται πως επιτέλους προχωρά. Ένα έργο πνοής και ουσίας που θα αλλάξει μια ολόκληρη γειτονιά, μια από τις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης σήμερα και θα αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να δουν το επισκεφτούν.

Τα καλά νέα προέκυψαν από τη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης με τον Γερμανό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ, όπου δόθηκε η διαβεβαίωση για τη δέσμευση 10 συνολικά εκατομμυρίων ευρώ από την πλευρά της Γερμανίας και την εκταμίευση μέσα στο 2017 των πρώτων 5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για το Μουσείο και εντός του 2018 τα ισόποσα κονδύλια.

Ένα άλλο σημαντικό τμήμα του ποσού που απαιτείται για την αποπεράτωση του έργου της τάξης των 10 εκατ. ευρώ πρόκειται να δοθεί από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, όπως συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Δημάρχου στην Αμερική.

Ένα τρίτο τμήμα του ποσού, πρόκειται να δωθεί από γαλλικά κεφάλαια.

04

Η μελέτη για το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι δωρεά από δύο αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού και συγκεκριμένα από Βερολίνο και Τελ Αβιβ, τους HEIDE & VON BECKERATH ARCHITECTS (Γερμανία) και EK-A EFRAT–KOWALSKY ARCHITECTS (Ισραήλ).

Την έκταση για την ανέγερσή του στην περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού έχει διαθέσει η ΓΑΙΟΣΕ στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Το αρχικό κόστος είχε υπολογιστεί σε 20 εκατ. ευρώ. Εξετάζεται όπως είχε πει παλαιότερα ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας η ένταξη του έργου σε κάποιο πρόγραμμα (νέο ΕΣΠΑ  2014-2020).

03

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του δημάρχου ‘’Το Μουσείο και Εκπαιδευτικό κέντρο Ολοκαυτώματος θα είναι μια συνεχής παρουσία εναντίον του φασισμού. Τοπόσημο της Θεσσαλονίκης στο χώρο του ΟΣΕ’’.

Το βασικό κτίριο θα είναι εξαώροφο, σε κυκλική μορφή, ένα πραγματικά εντυπωσιακό κτίσμα με χρήση κυρίως γυαλιού και μετάλλου, και για την αδειοδότηση του χρειάστηκε η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Το κτιριακό σύμπλεγμα θα εκτίνεται σε περίπου 7.000 τετραγωνικά μέτρα ενώ προβλέπει την δημιουργία και Συνεδριακού Κέντρου.

02

Από τον Δεκέμβριο του 2013 έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Κεντρικού Δήμου, της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Το σημείο επελέγει συμβολικά διότι είναι το σημείο από το οποίο οι Ναζί κατακτητές της Ελλάδας συγκέντρωναν και έστελναν για βέβαιο θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της κατεχόμενης Ευρώπης τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.

01

Η αποπεράτωση του συγκεκριμένου σχεδίου θα αλλάξει εντελώς τον τουριστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και θα βάλει για πρώτη φορά στις δημοφιλέστερες περιοχές της μια γειτονιά με βαριά ιστορία που δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες ρημάζει παρατημένη.

Αντίστοιχα μνημεία όπως αυτό του Βερολίνου αποτελούν πόλο έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών κάθε χρόνο.

erlin jewish memorial

Τα επόμενα βήματα έγιναν στις 12-13/12 στο Παρίσι με το αντίστοιχο μνημείο της Γαλλίας και στις 14 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο, στη Γερμανική Βουλή που συζητούσε τον προϋπολογισμό του ’17 ώστε να εξασφαλιστούν τα υπεσχεμένα 10 εκατομμύρια ευρώ,  με ενημερώσεις από το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ.

Το θέμα ήρθε τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο με εισήγηση που εξηγεί τα εξής:

«Αφενός για να αναδειχτεί η ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα, ως υπενθύμιση σε όλο τον κόσμο του ολέθρου του πολέμου, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και ως υπόσχεση ότι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά. Αφετέρου για να αποτελέσει κέντρο έρευνας για το Ολοκαύτωμα και εκπαιδευτικό κέντρο για την προάσπιση και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στόχος είναι αυτό το διεθνές ίδρυμα να ακτινοβολεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον κόσμο τις αρχές του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών του ανθρώπου και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα