Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

7 Xρόνια Θεσσαλονίκη Αλλιώς!

Επτά χρόνια πριν, σαν σήμερα η πόλη γιόρταζε...

Parallaxi
7-xρόνια-θεσσαλονίκη-αλλιώς-202189
Parallaxi

«Η θεσσαλονίκη Αλλιώς» είναι μια δράση σε εξέλιξη, ένα αστικό πείραμα που ξεκίνησε το 2010 στην πόλη της Θεσσαλονίκης από το free press parallaxi.

Aφορμή αυτής της δημιουργικής δράσης στάθηκε η συμπλήρωση των 20 χρόνων της parallaxi, όταν προέκυψε σαν ιδέα να διοργανωθεί ένας διαφορετικός και πρωτότυπος εορτασμός για τα εικοσάχρονα γενέθλια, ενός από  τα παλαιότερα free press στην  Ελλάδα. Στην parallaxi  έχοντας κάνει ένα μεγάλο κύκλο παρέμβασης στα δημόσια πράγματα της πόλης, με εξειδικευμένη αρθρογραφία, αποφασίσαμε να περάσουμε σε μια σειρά από δράσεις που θα αναδεικνύουν και θα προτείνουν ένα διαφορετικό πρόσωπο μιας πόλης με τεράστία ιστορική παράδοση.

Γιατί η πόλη βίωνε μια τραυματική στασιμότητα στο παρόν, και ένα συντηρητισμό περίπου 20 χρόνων που είχε δημιουργήσει στους πολίτες της μια ηττοπάθεια  και μια εμφανή παραίτηση. Στόχος μας ήταν να αναπτυχθεί η εξωστρέφεια και να δοθεί ένα βήμα έκφρασης σε όλες τις ομάδες και τους δημιουργούς που ζουν και δρουν στην πόλη.

Στη διάρκεια του ξεκίνησαν μια σειρά από ιδέες που βρήκαν μετά δεκάδες μιμητές στην πόλη και αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά. Από τους θεματικούς περιπάτους που ξεκινήσαμε το 2010, τα υπαίθρια παζάρια, την αξιοποίηση εγκαταλειμμένων κτιρίων ή κλειστών καταστημάτων, την ανάδειξη νέων δημιουργών, τη δημιουργία πάρκων και την ανάπλαση ιδρυμάτων που υποφέρουν λόγω της ασφυξίας, τις συναυλίες και παραστάσεις σε αναπάντεχα σημεία της πόλης και τόσα άλλα. 

Έτσι τον Ιούνιο του 2010 πραγματοποιήσαμε ένα τριήμερο δράσεων και παρεμβάσεων πολιτιστικού, αρχιτεκτονικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, που μετέτρεψαν ένα μεγάλο μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος του κέντρου της πόλης σε ένα αληθινό φυτώριο ιδεών και προτάσεων και συνάμα τη μεγαλύτερη συνέργια δυνάμεων που έγινε ποτέ εκεί.  64 δράσεις, 120 φορείς και ομάδες, 1000 συμμετέχοντες και 250 εθελοντές αναστάτωσαν την καθημερινότητα της πόλης, προτείνοντας ριζική αναθεώρηση της αντίληψης περί του δημόσιου χώρου. Οι θεατές ξεπέρασαν τις 15.000, και αυτή η επιτυχία πυροδότησε τις πρώτες σκέψεις  ότι το πείραμα πρέπει να αποκτήσει και συνέχεια. Έτσι γεννήθηκε η δράση αστικού ακτιβισμού «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς»,  επεκτείνοντας την παρουσία της Parallaxi στην πόλη. H φετινή γενέθλια δράση θα συμβεί στις 17 Σεπτεμβρίου και θα ενημερωθείτε για αυτή τις επόμενες μέρες.

Από εκείνη τη στιγμή δημιουργήθηκε σχεδόν αυθόρμητα μια ομάδα 10 ανθρώπων από διαφορετικούς χώρους ο καθένας, που αποτελούν τον δημιουργικό πυρήνα του Θεσσαλονίκη αλλιώς και με την συμβολή εκατοντάδων εθελοντών συνεχίζουν μέχρι σήμερα έναν προβληματισμό για το μέλλον της πόλης ανοίγοντας τον διάλογο σχετικά με το τι πρέπει να συμβεί ώστε η Θεσσαλονίκη να ανεβάσει τον δείκτη ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Δημιουργήθηκαν οι 4 άξονες όπου έπρεπε να κινηθεί αυτό το αστικό πειραμα :

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

1) Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ:

-Ευρωπαική Μέρα χωρίς αυτοκίνητο- Μια αλλιώτικη Μέρα

Δύο μήνες μετά με αφορμή την ευρωπαϊκή μέρα χωρίς αυτοκίνητο 4 βασικοί δρόμοι στο κέντρο της πόλης, απαλλαγμένοι από αυτοκίνητα παραδόθηκαν στους κατοίκους και στήθηκε μία αυθόρμητη γιορτή του δημόσιου χώρου με δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις. Οι 30.000 θεατές που το παρακολούθησαν έθεσαν στην ατζέντα των αρχών της πόλης την ανάγκη για αλλαγές στη διαχείριση του ιστορικού κέντρου. Τον Σεπτέμβριο του 2013 η Μέρα χωρίς αυτοκίνητο διοργανώθηκε και πάλι περιλαμβάνοντας 35 δράσεις στις οποίες συμμετείχαν 35.000 πολίτες. Δείτε την ταινία για την Αλλιώτικη μέρα χωρίς αυτοκίνητο εδώ. Δείτε περισσότερα εδώ.

-west side story-με τα μάτια μιας ξένης

Η parallaxi στο πλαίσιο της δράσης της ‘’Η Θεσσαλονίκη αλλιώς’’ εργάστηκε την άνοιξη του 2014 στη γειτονιά της Δυτικής Εισόδου της πόλης, πραγματοποιώντας το project West Side Story, ενταγμένο στις εκδηλώσεις του εορτασμού της Θεσσαλονίκης, Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014. Η δράση αυτή σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης συνεχίστηκε την άνοιξη του 2015με τη φιλοξενία της Alexa Mills σε συνεργασία με το ίδρυμα Fulbright και το U.S. Consulate General της Θεσσαλονίκης. Για έναν ολόκληρο μήνα η Alexa Mills εργάστηκε μαζί μας πάνω στα προβλήματα της περιοχής που ανήκει στη Δεύτερη Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Συναντήθηκε με τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, το Πανεπιστήμιο, αρχιτέκτονες, την Εβραϊκή κοινότητα εν όψη της ανέγερσης του Εβραϊκού Μουσείου/Μνημείου στη γειτονιά, εκπροσώπους κοινοτήτων μεταναστών, εκπροσώπους του Δήμου Θεσσαλονίκης, τον αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, δημοτικούς συμβούλους, ειδικούς σε ανθρώπινα δικαιώματα και μετανάστευση και πολλούς ακόμα φορείς και κατέγραψε προβλήματα, ιδέες, προτείνοντας ιδέες που έχουν εφαρμοστεί πετυχημένα στις ΗΠΑ.

-Υοga στον πεζόδρομο και στην παραλία

Δύο χρόνια μετά, ξανά στην ευρωπαϊκή μέρα χωρίς αυτοκίνητο, με τη συνδρομή αρκετών σχολών γιόγκα της πόλης και δεκάδων εθελοντών, στήσαμε ένα απόγευμα χαλάρωσης και γνώσης του σώματος και του νου, σ’ έναν πεζόδρομο που λειτουργούσε πιλοτικά από το Δήμο, τον οποίο και διεκδικήσαμε αγωνιστικά αργότερα όταν απειλήθηκε από μια αυθαίρετη απόφαση να παραδοθεί ξανά στα αυτοκίνητα. Η Open Yoga Day καθιερώθηκε και έγινε θεσμός στην πόλη, και επαναλήφθηκε το 2013 και 2014 σε διαφορετικούς δημόσιους χώρους.

-Το λιμάνι αλλιώς

Στα πρώτα γενέθλια, το Ιούνιο του 2011, επιλέξαμε το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ένα από τα πλέον ζωτικά κομμάτια της οικονομικής ζωής της πόλης. Δόθηκε η ευκαιρία στους 20.000 θεατές να γνωρίσουν τις άγνωστες πτυχές του συγκεκριμένου χώρου, να ξεναγηθούν στα άδυτα του, να ψυχαγωγηθούν με συναυλίες πάνω σε εμπορικό καράβι, στις προβλήτες του, να διασκεδάσουν στα υπαίθρια ουζερί και στις αγορές που στήθηκαν στις αποθήκες του, να παρακολουθήσουν θέατρο δρόμου και κυρίως να υποστηρίξουν τις προτάσεις εναλλακτικής αξιοποίησης που κατέθεσε η ομάδα. Σήμερα το λιμάνι αποτελεί ένα ζωντανό χώρο που φιλοξενεί δεκάδες εκδηλώσεις αλλά και συγκεντρώνει εκατοντάδες νέους σε καθημερινή βάση.

-Οι ακτές αλλιώς

Στις ακτές αλλιώς στρέψαμε το βλέμμα μας στο ανεκτίμητο και για πολλούς άγνωστο και παραμελημένο παράκτιο μέτωπο στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Για ένα διήμερο, καθαρισμοί ακτών και μετατροπή τους σε πλαζ, ποδηλατοδρομίες, ξεναγήσεις στα καρνάγια του, θεωρητικές προσεγγίσεις, παιδικές δράσεις, πάρτι στην παραλία, ψαραγορά, υπαίθριες δραστηριότητες, συναυλίες, ανέδειξαν στους πολίτες ένα κρυμμένο θησαυρό της πόλης.

-Οι μετακλήσεις μας 

Τον Απρίλιο του 2011 στη Θεσσαλονίκη φιλοξενήσαμε για τρεις ημέρες έναν από τους κορυφαίους πολεοδόμους παγκοσμίως. Ο David Sim, διευθυντής του γραφείου των Gehl Architects σε ένα τριήμερο εργαστήριο με τους φοιτητές του Πολυτεχνείου του Α.Π.Θ. δούλεψαν πάνω σε μελέτες ανάπλασης περιοχών της πόλης, ενώ παρουσίασε στο κοινό  αντίστοιχες επεμβάσεις που πραγματοποίησε το γραφείο του σε διάφορες πόλεις του κόσμου.  Δύο χρόνια μετά ως καλεσμένος μας επισκέφθηκε ο ίδιος ο Jan Gehl τη Θεσσαλονίκη και μίλησε στο κοινό με παραδείγματα για τις παρεμβάσεις που έγιναν σε δημόσιους χώρους  στις μητροπόλεις του κόσμου με σκοπό την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Μια πόλη από το μέλλον. 

Στη σκηνή του Ολύμπιον, μια ημέρα σκέψης, συζήτησης, δράσεων και προτάσεων για τη Θεσσαλονίκη αλλά και παρουσίασης καλών πρακτικών από το εξωτερικό που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παραδείγματα εφαρμογής και στη δική μας πόλη. Σε συνεργασία με ξένα ινστιτούτα και πρεσβείες προσκαλέσαμε στη Θεσσαλονίκη 10 ανθρώπους από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, την Αλβανία, την Τουρκία και την Ελλάδα, που πέτυχαν για να μας παρουσιάζουν το πώς τα κατάφεραν άλλες πόλεις με βιώσιμες ιδέες, υποδεικνύοντας καλές πρακτικές μεταμόρφωσης μιας πόλης ή μιας γειτονιάς.

– West Side Story.

Η δράση αυτή ήταν αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην ανάδειξη μιας από τις σημαντικές περιοχές στις παρυφές του κέντρου της πόλης, που παραμένει ακόμη εν πολλοίς ανεξερεύνητη. Με τη συμμετοχή νέων δημιουργικών δυνάμεων, ομάδων ή ατόμων, που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη επιχειρήσαμε να χαρτογραφήσουμε τη δυτική είσοδο της πόλης και να ξεκινήσουμε στη πράξη την προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων, των δυνατοτήτων της και κυρίως των προοπτικών της. Ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014! Επιλέγοντας εμβληματικά κτίρια και σημεία, αναδεικνύοντας την ιστορία και την χρήση τους και επικεντρώνοντας σε διαφορετικούς άξονες δημιουργικότητας, Μουσική, Θέατρο, Εικόνα, Χορός, Design, Αρχιτεκτονική, Grafiti, επιστρατεύοντας δημιουργούς παρουσιάσαμε με τη μορφή του διαδοχικού περιπάτου στα σημεία της ένα ταξίδι στη δημιουργικότητα της πόλης. Στόχος της δράσης ήταν να έρθουμε πιο κοντά στα προβλήματα μιας περιοχής παραμελημένης από το σύνολο της πόλης και να ξεκινήσουμε ένα δημόσιο διάλογο για το μέλλον της.

2) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επιχειρήσαμε να αλλάξουμε τον τρόπο που η πόλη απολαμβάνει τις πολιτιστικές δράσεις.

-WIAD Greece‬ σημαίνει digital product design, from feedback to feature 

Η αγάπη της parallaxi για το Design και την Αρχιτεκτονική είναι δεδομένη και διαρκής, όχι μόνο στα λόγια αλλά και με πράξεις. Από την πρώτη στιγμή της δράσης μας ”Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς” αγκαλιάσαμε τη γραφιστική, το βιομηχανικό σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική παρουσιάζοντας εκθέσεις, workshops, ομιλίες, εγκαταστάσεις, προσκαλώντας στην Ελλάδα μεγάλους δημιουργούς ή παρουσιάζοντας στο εξωτερικό τη δουλειά σπουδαίων Θεσσαλονικιών δημιουργών. Το 2015 στρέψαμε το ενδιαφέρον μας σε ένα παγκόσμιο γεγονός φιλοξενώντας, σε συνεργασία με την Ad Axemσε μία συμπαραγωγή με τον ΟΜΜΘ., το WIAD 2015 στο Μέγαρο Μουσικής, με δωρεάν είσοδο! Το κεντρικό θέμα της παγκόσμιας διοργάνωσης του 2015, η οποία διεξήχθει ταυτσε μία συμπαραγωγή με τον ΟΜΜΘ ταυτόχρονα σε 24 χώρες και 38 πόλεις, ήταν “architecting happiness by design” ενώ στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν μαζί μας οι Tobias van Schneider (Spotify, Semplice, Les Avignons), Robert Stulle (Edenspiekermann), Martin Oberhäuser (Bureau Oberhäuser, Nextr), Eduardo Giansante (Dropbox, E-Dublin), Σωτήρης Κωβός (Studio Kovos Design, Toyota, Audi) και πολλοί άλλοι.

-Τα Μουσεία Αλλιώς 

Σε 4 από τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το ΝΟΕSIS, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ, έγινε ένα κάλεσμα προς το κοινό της. Να επισκεφτεί τα μουσεία και να τα γνωρίσει υπό ξεχωριστές συνθήκες και σε ώρες νυχτερινές που συνήθως είναι κλειστά. Δίπλα στα εκθέματα τους παρακολουθούσε ταυτόχρονα ένα  καταιγισμό διαφορετικών εκδηλώσεων.

-Το Βιβλίο αλλιώς

Σε ένα πρόγραμμα για το βιβλίο, και με αφορμή την 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, με μία σειρά υπαίθριων δράσεων που για πρώτη φορά υλοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη έβγαλαν το βιβλίο από το φυσικό του περιβάλλον, τις βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία και το έφεραν μαζί με τους συγγραφείς σε πρωτότυπους χώρους, από αυλές ιστορικών εκκλησιών μέχρι στα πάρκα και στα σχολεία. Με λογοτεχνικές ξεναγήσεις οι αναγνώστες περιηγήθηκαν στα μέρη όπου έζησαν συγγραφείς και ποιητές της Θεσσαλονίκης. Η δράση επαναλήφθηκε το 2014, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) όπου υποδεχθήκαμε την 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (5-8 Μαΐου 2011)

-Η Μουσική μαλακώνει τις καρδιές

Με τη δράση «Μουσική μαλακώνει τις καρδιές» φέραμε την όπερα σε αναπάντεχους χώρους. Από το μπαλκόνι νεοκλασικού κτηρίου στην κεντρική πλατεία της Αγ. Σοφίας, μέχρι στην αυλή εκκλησίας στην υποβαθμισμένη συνοικία των Αγ. Πάντων.

– Made in Thessaloniki 

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe που πάντα μας στηρίζει οργανώσαμε ένα design week με δεκάδες δράσεις, εκθέσεις γραφιστικής και αντικειμένων βιομηχικού σχεδιασμου, ημερίδες, θεατρικές παραστάσεις fashion shows, workshops και διαγωνισμούς που ανέδειξαν τις δυνατότητες των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης στη γραφιστική, το βιομηχανικό σχεδιασμό και τη μόδα, δημιουργώντας την αισιοδοξία ότι μπορεί να συγκροτήσουν μία δημιουργική βιομηχανία… made in Thessaloniki κατά τον τίτλο του πρότζεκτ.

-H Θεσσαλονίκη συναντά την Στουτγάρδη

Καθώς το design και η γραφιστική αποτελούν τα καλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα της Θεσσαλονίκης αυτή την εποχή, τυγχάνοντας διεθνούς αναγνώρισης, μεταφέραμε έργα σημαντικών γραφιστών και βιομηχανικών σχεδιαστών στην Στουτγάρδη της Γερμανίας καλεσμένοι της ελληνογερμανικής πρωτοβουλίας Καλημέρα Γερμανία. Δίνοντας την ευκαιρία με την έκθεση που στήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης να παρουσιαστεί η δουλεία των δημιουργών της πόλης και εκτός των συνόρων σε μια πόλη με τόσο ισχυρή βιομηχανική παρουσία

Toolkit Startup.

Ήταν μια συνάντηση νέων γραφιστών. Σκοπός του ήταν η μετάδοση γνώσεων και τεχνικής κατάρτισης πάνω στην οπτική επικοινωνία και τη γραφιστική. Η συνάντηση περιλάμβανε μια σειρά ομιλιών από έμπειρους επαγγελματίες του χώρου, εστιασμένες σε τεχνικές και εφαρμοσμένες γνώσεις. Παράλληλα, διεξάχθηκαν workshops με στόχο την πρακτική κατάρτιση των συμμετεχόντων πάνω σε επιλεγμένα θέματα και φιλοξενήθηκαν εικαστικές εκθέσεις σημαντικών φορέων του εξωτερικού, ενώ το διάστημα πριν την υλοποίηση της συνάντησης διεξάχθηκε ανοιχτός διαγωνισμός σχεδιασμού αφίσας, σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, για σπουδαστές γραφιστικής με θέμα «Τα Αδέσποτα Ζώα» και οι 50 αξιολογότερες συμμετοχές παρουσιάστηκαν σε έκθεση κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Μake art

To Make Art ήταν η μεγαλύτερη ομπρέλα δημιουργικών εκθέσεων στη Θεσσαλονίκη, η οποία απέδειξε ότι η δημιουργική κοινότητα όχι μόνο συνεχίζει τη δράση της, αλλά είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου η πόλη μεταμορφώθηκε και φιλοξένησε εκθέσεις όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας αναδεικνύοντας δημιουργικά μυαλά και δυνατότητες του μέλλοντος. Οι δημιουργοί ήταν εκεί και η πόλη τους άνηκε. Περισσότεροι από 150 δημιουργοί: φωτογράφοι, γλύπτες, εικαστικοί, performers, γραφίστες, βιομηχανικοί σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, φοιτητές συμμετείχαν παρουσιάζοντας τη δουλειά τους  σε διαφορους χώρους εναλλακτικούς και πρωτότυπους, γκαλερί, ατελιέ, άδεια διαμερίσματα, cafe, βιτρίνες, αίθουσες τέχνης, πολυχώρους, παρακινώντας το κοινό να συμμετάσχει σ΄ενα ιδιότυπο εκθεσιακό σαφάρι.

 Mες τες σκιές και μες τα φώτα. 

Η parallaxi μέσα από τη δράση της «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη μια ιδιαίτερη εγκατάσταση αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Πρόκειται για μια δράση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση-Αρχείο Καβάφη και σκοπό είχε να φέρει σε επαφή το κοινό της Θεσσαλονίκης με το έργο του σπουδαίου δημιουργού μέσα από μια διαφορετική εγκατάσταση στη στοά της οδού Αγίου Μηνά 11, στο ιστορικό κτίριο που ανήκει στις  Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (Πρώην ΟΣΚ), που ευγενικά παραχώρησε το χώρο.

3) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το περιβάλλον δεν έλειψε από τις δραστηριότητες μας.

– The green project.

Στην περιοχή της Ευκαρπίας στη γειτονιά των εργατικών κατοικιών επιχειρήσαμε μια εκτεταμένη δενδροφύτευση, ενώ οι παράλληλες δράσεις ευαισθητοποίησαν τους μαθητές των τοπικών σχολείων γύρω από το περιβάλλον.

– Επιστροφή στο πάρκο

Σε μια άλλη γειτονιά πνιγμένη στο μπετόν στο κέντρο, στην Ιασωνίδου, αξιοποιώντας αποκλειστικά χορηγίες και με την αμέριστη συμπαράσταση δεκάδων εθελοντών η ομάδα παρέδωσε ένα ολοκληρωμένο πάρκο σε σχέδια του βραβευμένου αρχιτέκτονα Πρόδρομου Νικηφορίδη.

– Μια Κυριακή στο Δάσος

Η ημέρα στο Σέιχ Σου στο περιαστικό δάσος της πόλης ήταν μια απρόσμενη μέρα. Δόθηκε η ευκαιρία στους 5500 επισκέπτες μια Κυριακή να συναντηθούν στο δάσος που περιβάλλει την πόλη και να ψυχαγωγηθούν με συναυλίες, περιβαλλοντικές δράσεις, παιχνίδια και αφηγήσεις παραμυθιών για παιδιά, εκθέσεις, δενδροφυτεύσεις, πικ νικ, και μαθήματα πυρόσβεσης, δείχνοντας  τον τρόπο πώς να εντάξουν το υποτιμημένο θησαυρό της πόλης, στην καθημερινότητα τους.

4) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗ

-Τα Χριστούγεννα τους αλλιώς

Στις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, για τρία συνεχόμενα Χριστούγεννα  οργανώσαμε γεύματα αγάπης και συλλογής φαρμάκων, τροφίμων, ρουχισμού, παιδικών τροφών και παιχνιδιών για τους ανθρώπους και ιδρύματα που τους είναι απαραίτητα για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Οργανώσαμε την πρώτη «νυχτερινή περιπολία» αλληλεγγύης προς τους αστέγους παραδίδοντας τους τρόφιμα, κουβέρτες και ρούχα κάνοντας ταυτόχρονα μια πρώτη καταγραφή των συμπολιτών μας που ζουν δίχως στέγη.

Στα υπόγεια είναι η Θέα

Στην περιοχή  γκέτο του Δενδροποτάμου βοηθήσαμε το έργο του πατέρα Αθηναγόρα και εξοπλίσαμε από την αρχή το νέο ξενώνα για τα παιδιά των τσιγγάνων με τη συνδρομή χορηγών αλλά και συμπολιτών μας.

-MADE IN THESSALONIKI # 2Επεμβαίνοντας στο δημόσιο χώρο

Επεμβήκαμε δυναμικά στο Δημόσιο Χώρο δημιουργώντας ένα πάρκο σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά, ανακαινίζοντας ιδρύματα που πλήττονται όπως η Σχολή Τυφλών, αναδεικνύοντας το μνημείο του Λευκού Πύργου, trademark για την πόλη, τοποθετώντας μοντέρνα αγάλματα που έφτιαξαν φοιτητές της σχολής καλών τεχνών του Α.Π.Θ. αλλά και ξορκίζοντας το φόβο του κενού, που δημιούργησαν οι άδειες βιτρίνες καταστημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης με τη συμβολή καλλιτεχνών. Με τους σπουδαστές γραφιστική και street arts με graffiti ζωγραφίσαμε το γκρίζο της πεζογέφυρας των Αγ. Πάντων και τον τοίχο της παιδικής χαράς στην οδό Χειμάρας.

– Τι είναι για σένα φως.

Ζήσαμε περισσότερο από ένα μήνα κοντά στους ανθρώπους της Σχολής Τυφλών που δοκιμάζεται από την κρίση. Μοιραστήκαμε την καθημερινότητα τους και σχεδιάσαμε μαζί μια νύχτα. Η κορύφωση αυτού του σχεδιασμού και της κοινής μας δουλειάς, των εθελοντών της Parallaxi και των εργαζομένων στη Σχολή ήταν αυτή η νύχτα, όπου ανοίξαμε τις πόρτες της σχολής στους ανθρώπους της πόλης και τους ζητήσαμε να κλείσουν τα μάτια τους και να εμπιστευτούν τους ανθρώπους της Σχολής Τυφλών.

Για μας η δράση αυτή είναι μέρος της ζωής μας. Οι στόχοι μπαίνουν πια εκ των πραγμάτων και η υλοποίηση τους, με όλες τις δυσκολίες της κρίσης είναι στόχος που κάθε φορά μπαίνει ψηλότερα. Πέντε χρόνια μετά και 40 μεγάλα και μικρά project δεν μπορεί κανείς παρά να νοιώθει ευτυχής που διάλεξε αυτό το δρόμο. Κόντρα στην κρίση.

Δείτε τις δράσεις του Αλλιώς εδώ

The idea and the need for Thessaloniki Differently emerged in 2010 through an initiative by the oldest free press magazine in Greece, which decided to organize a different celebration of its 20th birthday. Parallaxi has been circulated in printed form in Thessaloniki since 1989 and online, on www.parallaximag.gr, since 2011. With specialized article writing by experts as well as pioneering, on a national level, initiatives, it has achieved a great cycle of interventions in the public affairs of the city and launched radical cultural and urban changes in the everyday life of the citizens, and chooses, as its next step, actions with emphasis on the urban landscape and the environment.

It all began in February 2010 with the preparation of a three-day event with activities and inter-ventions of a cultural, architectural and environmental nature, which intended to transform a large part of the city center into a nursery of ideas and proposals from the greatest synergy of creative forces ever concentrated in Thessaloniki. During the first weekend of June 2010 an ur-ban experiment of 48 hours with more than 64 actions, 120 entities and groups, 1000 partici-pants and 250 volunteers disrupted the everyday life of the city, proposing a radical revision of the concept of public space. The unprecedented audience response, as well as the spectators who exceeded 30,000, sparked the first thought for the continuation of the experiment. So, the action of urban activism “Thessaloniki Differently” was born by extending the presence of Paral-laxi in the city.

Until the present day, ‘Thessaloniki differently’ has created 27 project in different city areas, with an organizing team of 15 people with various professional backgrounds and experience, and with the contribution of more than 500 volunteers and a base core team of coordinators and volunteers, who are concerned about the future of the city and want to inspire a public dialogue about the needs, the future and the citizens’ quality of life of Thessaloniki.

The goal of Thessaloniki Differently is to highlight and to propose a different and creative face of a city with a glorious past and a traumatic stagnation during the last few years.

The means of achieving this objective is the desire for extroversion, the step of expression for all groups and the showcase of all creative minds who live and work in the city.

The inspiration of the team is the general cultural and urban environment of Thessaloniki, the investment in extroversion, the local social needs, the cultural environment, the social develop-ments and the hidden secrets of the place we live in.

The philosophy of “Thessaloniki Differently” is that the image of the city determines not only the behavior of its authorities, but also that of its citizens. Only through the participatory process and the successful transition from “I” to “we” can the face of the city change beneficially and ef-ficiently. What is needed is to give space for expression to the creative minds and groups, to-wards a direction of collaboration and synergy, with a view to make the future of the city a col-lective goal. With proposals from its own citizens for the utilization of public space, the environ-ment, the culture for a  socially equitable and sustainable development of the city, with an open and lasting appeal of the authorities without exclusions of anyone who can contribute to strengthening and enhancing the initiatives which can doubtlessly offer a lot to the city.

The basic driving principles of “Thessaloniki Differently” is the management of public space, the culture, the environment and the social solidarity.

During the 3 years since its creation, ‘Τhessaloniki differently’ has organized and realized im-portant projects that had a significant impact on the quality of life for the citizens of Thessaloniki.

The ‘European mobility week’ on September 2010 and 2013, which involved the exclusion of cars from the center of the city for one day, gave the opportunity to more than 35.000  citizens to take part in the events that were organized thanks to the European Day ’’In town without my car’’ 2012 and 2013.

Night events were organized in three great museums, challenging the casual daily visit time: the State Museum of Contemporary Art, the Archaeological Museum and the Science Center and Technology Museum NOESIS in 2010 and 2011.

Three social events took place in Christmas 2010, 2011 and 2012, where more than 9 tons of food, medicine and clothes was collected for the citizens that needed them.

A night event of support with clothes and food, but also with the intention to count down, the homeless people of the city. This event lead the municipality to create places for hosting the homeless in 2011.

A creative institution that was organized two years in a row, ‘Made in Thessaloniki’, and included three months with a great number of interventions, including murals, pubic spaces, pedestrians streets, installations,  playgrounds, renovation of rooms in the buildings of the School for the Blind and of the State Conservatory , pubic sculptures, windows of empty shops, exhibitions etc.

Lectures and workshops by the famous architectures and urban planners David Sim and Jahn Gehl. A 2-day festival, dedicated to the book and to innovative readings of books in secret places of the city. Environmental actions with tree planting, creation of urban garden and workshops in the munic-ipalities of the city. A big festival in the forest of the city, with the purpose of reintroducing the forest in the daily life of the citizens, 2012. A festival in one of the most isolated areas of Thessaloniki, the port. This festival gave the idea of recreating the port area and today it is the most livable area of the city The creation of Thessaloniki Open Yoga Day in the experimental pedestrian street of Agias So-fias in 2012 and the repetition of this festival one year later, in order to become an annual insti-tution for the city. A big intervention in the 9 kilometers of untapped and remote coastal area of the east side of Thessaloniki. Some of the actions took place at the university farm, the old boatyards of the city, the improvised beaches, a workshop about the sustainable future of the area etc. The creation of a long term cooperation and support of the actions of priest Athinagoras, who offers education and helps the daily life of hundreds of Roma children in a suburb of Thessaloniki that has high criminality and a bad quality of life. Three free and unanticipated concerts by the Greek National Opera in neighborhoods of the city where culture and innovations rarely approach, as well as at the most famous monument of the city, the White Tower. A big street event, in cooperation with the urban teams of the city, to show support for the per-manent maintenance of the experimental pedestrianization of one of the main roads of the cen-ter, a demand that was successfully met. A hunting treasure game for children inside the old palace of Roman emperor Galerius, with the purpose of familiarizing children with the history of one of the most important monuments of the city, in a creative and interactive way. A celebration for photography, the 7th Photday, in cooperation with the photography team Ste-reosis. A presentation at the municipality of Stuttgart of the greatest industrial and graphic designers of Thessaloniki.

These 27 projects proved to the citizens of Thessaloniki through action that Parallaxi and Thes-saloniki Differently will always offer innovative solutions for the needs and the future of the city.

You can find here more information on the actions of Thessaloniki Differently

thessalonikiallios@gmail.com

4years-ss.gif

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα