Life

10 πόλεις από το μέλλον

Μεγαλεπήβολα σχέδια για φουτουριστικές πόλεις με τους δικούς τους ρυθμούς και κανόνες ζωής

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
10-πόλεις-από-το-μέλλον-928171
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Με αφορμή τα σχέδια για τη δημιουργία της Neom, μιας πόλης βγαλμένης από ταινία επιστημονικής φαντασίας η ιστοσελίδα Dezeen παρουσιάζει άλλες 10 περιπτώσεις που ενδέχεται να μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια.

Η πόλη Neom, θα δημιουργηθεί στον κόλπο της Άκαμπα, όπως ανακοίνωσε ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μιλώντας για ένα από τα πιο φιλόδοξα αστικά έργα της σύγχρονης εποχής. Με τους ουρανοξύστες που έχουν πλάτος μόλις 200 μέτρων θα δημιουργήσει την πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο.

Θα πρόκειται για μία πόλη με κρεμαστούς κήπους, όπου οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε ό, τι χρειάζονται περπατώντας πέντε λεπτά, όπου οι αστικές μετακινήσεις θα γίνονται με σιδηρόδρομο που θα χρειάζεται μόλις20 λεπτά για να φτάσει από την μία στην άλλη άκρη της πόλης και στις παρυφές θα υπάρχουν υπαίθριες εγκαταστάσεις για σκι στην έρημο!

Σύμφωνα με τους Σαουδάραβες, η τεχνητή νοημοσύνη όπως ρομπότ σαν βοηθοί και ιπτάμενα ταξί θα κυριαρχεί στην νέα πόλη αλλά και στον τρόπο λειτουργίας των τεράστιων ουρανοξυστών, που στα σχέδια έχουν ύψος 500 μέτρων και πλάτος 200 μέτρων. Στην πόλη αυτή δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα και ελπίζεται ότι θα εξασφαλιστεί απόλυτη βιωσιμότητα και ένα εύκρατο μικροκλίμα, παρότι θα βρίσκεται στην έρημο.

Η πόλη Neom θα λειτουργεί με βάση τον δικό της ιδρυτικό νόμο, που ακόμα συντάσσεται και αντανακλά τις απόψεις του πρίγκιπα Μοχάμεντ για την σύγχρονη ζωή και την απεξάρτηση του βασιλείου από την οικονομία του πετρελαίου. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας θεωρεί ότι το μοντέλο αυτό θα αντικαταστήσει τις πόλεις με την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, όπου έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής.

Η «πρώτη φάση» υλοποίησης του σχεδίου υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 265 δισεκατομμύρια λίρες, που θα εξασφαλιστούν από κρατικές επιχορηγήσεις και ιδιωτικά κεφάλαια,

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει πει ότι θέλει η Σαουδική Αραβία να γίνει γνωστή για την δική της εκδοχή των πυραμίδων, αλλά πολλοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί τελικά να υλοποιηθεί η πόλη Neom.

Telosa, ΗΠΑ

Μια πόλη 5 εκατ. ανθρώπων που θα χτιστεί από την αρχή σε άγνωστη τοποθεσία στην έρημο των ΗΠΑ.

Το έργο είναι ιδέα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Marc Lore, ο οποίος ελπίζει ότι θα γίνει «η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο».

Μέρος του οράματος της Lore είναι ότι η γη θα ανήκει σε κοινοτικό κληροδότημα, που σημαίνει ότι οι αυξήσεις στην αξία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της πόλης με προτεραιότητα την ευημερία των κατοίκων.

BiodiverCity, Μαλαισία

Τρία τεχνητά νησιά που θα μοιάζουν με κρίνο. Θα φιλοξενούν 15.000-18.000 κατοίκους και θα συνδέεται με αυτόνομο δίκτυο μεταφορών, ενώ δεν θα υπάρχουν αυτοκίνητα.

Τα κτίρια θα κατασκευαστούν κυρίως από συνδυασμό μπαμπού, ξυλείας και σκυροδέματος που παράγεται από ανακυκλωμένα υλικά, με ένα οικολογικό προστατευτικό σε κάθε περιοχή για την υποστήριξη της βιοποικιλότητας.

biodivercity-big-architecture-masterplan-penang-dezeen-2364-col-0-852x479.jpg

New Administrative Capital, Αίγυπτος

Η Αίγυπτος χτίζει μια εντελώς νέα πρωτεύουσα για έως και επτά εκατομμύρια ανθρώπους, προκειμένου να ανακουφίσει τη συμφόρηση στο ταχέως αναπτυσσόμενο Κάιρο, τη σημερινή της πρωτεύουσα.

Στην έκταση των 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων θα βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στον κόσμο.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε επίσης μεγαλόπνοα σχέδια για την κατασκευή μιας νέας πρωτεύουσας στο νησί Βόρνεο. Η νυν πρωτεύουσά της Τζακάρτα είναι η πιο ταχύτατα βυθιζόμενη πόλη στον κόσμο, έχοντας βυθιστεί κατά 2,5 μέτρα τα 10 χρόνια έως το 2019.

Amaravati, Ινδία

Στις όχθες του ποταμού Κρίσνα, η πόλη Αμαραβάτι θα λειτουργήσει ως η νέα πρωτεύουσα για το κράτος Άντρα Πραντές στην Ινδία.

Το 60% θα καλύπτεται από πράσινο και νερό.

Smart Forest City, Μεξικό

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Stefano Boeri επεξεργάζεται σχέδια για μια δασική έξυπνη πόλη κοντά στο Κανκούν που θα περιέχει 7,5 εκατομμύρια φυτά και δέντρα που απορροφούν άνθρακα σε 557 εκτάρια.

Θα σχεδιαστεί για να στεγάσει 130.000 άτομα σε οικονομικά προσιτά, καλυμμένα με φυτά σπίτια και στοχεύει να πρωτοστατήσει σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής στην πόλη.

The Orbit, Καναδάς

Το Orbit είναι μια άλλη προγραμματισμένη έξυπνη πόλη, που προορίζεται να μεταμορφώσει μια καναδική αγροτική πόλη μέσω εκτεταμένης χρήσης οπτικών ινών, drones και αυτόνομων οχημάτων.

Στοχεύει στην εξισορρόπηση των νέων τεχνολογιών με το υπάρχον αγροτικό περιβάλλον αυξάνοντας παράλληλα τον πληθυσμό της πόλης από 30.000 σε 150.000 κατοίκους.

the-orbit-partisans-news-architecture-dezeen-2364-hero-852x479.jpg

Maldives Floating City, Μαλδίβες

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των Μαλδίβων αναμένεται να είναι ακατοίκητο έως το 2050. 

Σε απάντηση, η κυβέρνηση της χώρας συνεργάστηκε με την αρχιτεκτονική Waterstudio για να σχεδιάσει μια πλωτή πόλη που θα φιλοξενεί 20.000 ανθρώπους σε μια λιμνοθάλασσα κοντά στην πρωτεύουσά της το συντομότερο ως το 2024.

Ονομάζεται από τους αρχιτέκτονες ως «η πρώτη αληθινή πλωτή νησιωτική πόλη στον κόσμο», θα περιλαμβάνει 5.000 πλωτά σπίτια χαμηλού ύψους και θα χτιστεί σε μια σειρά από εξαγωνικές κατασκευές που υψώνονται με τη θάλασσα.

Chengdu Future City, Κίνα

Η ολλανδική εταιρεία αρχιτεκτονικής OMA δημιούργησε ένα masterplan χωρίς αυτοκίνητα για την πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν της Κίνας, το οποίο ισχυρίζεται ότι αμφισβητεί τα συμβατικά μοντέλα πολεοδομικού σχεδιασμού που οδηγούνται από οδικά δίκτυα ή μεγιστοποιούν την ακαθάριστη επιφάνεια δαπέδου.

Η Chengdu Future City, που θα καταλαμβάνει μια τοποθεσία 4,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα επικεντρωθεί στην κυλιόμενη τοπογραφία της γης, με έξι διακριτές ζώνες σχεδιασμένες για να συνδυάζονται με το γύρω τοπίο.

Όλα τα κτίρια σε κάθε ζώνη θα είναι προσβάσιμα με τα πόδια μέσα σε 10 λεπτά, ενώ ένα «δίκτυο έξυπνης κινητικότητας» που θα χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένα οχήματα θα συνδέει την πόλη με το υπόλοιπο Τσενγκντού.

chengdu-future-city-oma-gmp-masterplan-china-dezeen-2364-hero-852x479.jpg

Innovation Park, ΗΠΑ

Ο μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Τζέφρι Μπερνς σχεδιάζει να αναπτύξει μέρος της ερήμου της Νεβάδα σε μια έξυπνη πόλη που τροφοδοτείται από τεχνολογία blockchain.

Με τη βοήθεια των αρχιτεκτονικών στούντιο Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects και Tom Wiscombe Architecture, σκοπεύει να μετατρέψει το οικόπεδο έκτασης 27.113 εκταρίων σε μια κοινότητα όπου οι άνθρωποι μπορούν να επενδύουν, να ψηφίζουν και να αποθηκεύουν δεδομένα χωρίς τη συμμετοχή κυβερνήσεων ή τρίτων.

innovation-park-blockchains-smart-city-nevada-eyrc-architects-tom-wiscombe-architecture-dezeen-hero-852x479.jpg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα