Featured

10+1 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες που αξίζει να δεις

Σύντομες, περιεκτικές, ευχάριστες και ποιοτικές. Ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι εάν δεν έχεις πολύ χρόνο, αλλά θέλεις να παρακολουθήσεις κάτι.

Μαρία Γιαννακού
101-μικρού-μήκους-ελληνικές-ταινίες-που-774064
Μαρία Γιαννακού
Πηγή: unsplash.com

Ψάχνεις μονίμως ταινίες ή σειρές για να καταβροχθίσεις; Λατρεύεις τις ταινίες, αλλά δε σε παίρνει πλέον να αφιερώνεις τόσο χρόνο για να τις παρακολουθείς; Χρειάζεσαι και κάτι μικρό για να γεμίζεις το νεκρό χρόνο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ή τα διαλείμματα σου στη δουλειά; Θέλεις να παρακολουθήσεις κάτι σύντομο, αλλά και ποιοτικό, όσο χαλαρώνεις πριν κοιμηθείς; Σε κάθε περίπτωση, οι μικρού μήκους ταινίες είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι! Σύντομες, περιεκτικές, ευχάριστες και ποιοτικές.

Ακολουθούν δέκα ελληνικές μικρού μήκους ταινίες που αξίζει να δεις:

1)”Απέναντι όχθη” σε σκηνοθεσία Μιχάλη Φελάνη

Ένας στρατιώτης  περνά το ποτάμι και βουτάει σε αυτό, παρόλο που πρόκειται για απαγορευμένη ζώνη σύμφωνα με τις εντολές της Μεραρχίας. Εκεί, έρχεται αντιμέτωπος με έναν άλλο άντρα. Όντας και οι δύο γυμνοί από ρούχα, καλούνται να ανακαλύψουν αν είναι όντως εχθροί, και τι είναι πραγματικά αυτό που τους χωρίζει.

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το διήγημα του Αντώνη Σαμαράκη “Το ποτάμι”.

2)”Casus Belli” σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζώη

Αμέτρητοι άνθρωποι, όλοι διαφορετικοί μεταξύ τους, περιμένουν σε εφτά διαφορετικές ουρές. Όλοι μαζί, δημιουργούν μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα. Στο τέλος της όμως, ένας κρίκος “σπάει” και όλα ανατρέπονται.

3)”Limbo” σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

https://www.youtube.com/watch?v=Dnc1a54KquU&t=242s&ab_channel=JohnHamiltonJohnHamilton

Η πολυβραβευμένη ταινία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, Limbo, θα σε ταξιδέψει σε έναν κόσμο ονειρικό!

Πρόκειται για μια σπουδή πάνω στη ζωή και στο θάνατο, με πρωταγωνιστές δώδεκα αγόρια που παίζουν, βουτούν και κολυμπούν στα νερά της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, αλλά και μια φάλαινα που έχει ξεβραστεί στην κοντινή ακτή.

4)”Όταν κοιμάσαι ο κόσμος αδειάζει” σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεκάτου

Όλοι οι άνθρωποι της Γης κοιμούνται, εκτός από ελάχιστους που δε μολύνθηκαν από την επιδημία που έχει ξεσπάσει. Κανείς δεν ξέρει πότε θα ξυπνήσουν.. Έτσι, ένα αγόρι που ερωτεύτηκε ένα κορίτσι πριν ξεσπάσει η επιδημία, κινηματογραφεί όση ομορφιά έχει απομείνει, για να μπορέσει κι εκείνη να τη δει όταν ξυπνήσει.

Το συγκεκριμένο έργο του Βασίλη Κεκάτου δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του project ENTER, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση.

5)”Χωρίς Γάλα” σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά

Ένας επίδοξος σεναριογράφος και ένας παραγωγός διαπραγματεύονται το ενδεχόμενο συνεργασίας τους. Με ή χωρίς γάλα τελικά;

Πρωταγωνιστούν ο Αλέξανδρος Λογοθέτης και ο Πάνος Μουζουράκης.

6)”FIG” σε σκηνοθεσία Νικόλα Κολοβού

Η Ελένη, πριν πεθάνει, έχει μια τελευταία επιθυμία: θέλει ένα σύκο. Ο σύζυγος της, πασχίζει να εκπληρώσει την επιθυμία της, με κάθε τρόπο. Ενώ ο χρόνος λιγοστεύει, ο Κώστας -μαζί με το σύκο-  περνάει διάφορες δύσκολες στιγμές, προκειμένου να προλάβει να ευχαριστήσει την αγαπημένη του Ελένη.

7)”Ο Έλβις είναι νεκρός” σε σκηνοθεσία Στέργιου Πάσχου

Μια ταινία για εκείνον, εκείνη και τον Έλβις. Οι δύο πρώτοι συναντιούνται με αφορμή τον τρίτο. Εκείνος  αρχικά μονολογεί: «Κάτι άλλο που επίσης ξέρω λοιπόν, είναι πως αν πάω σήμερα τη βόλτα μου, θα την πετύχω. Δεν ξέρω όμως αν θέλω να την πετύχω. Ξέρω όμως ότι θα πάω. Και θα πω στον εαυτό μου ότι πάω επειδή μου λείπει ο Ελβις.» Πηγαίνει, και όντως την πετυχαίνει. Μετά;

8)”Πιγκουίνοι” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ζάχου

Πρόκειται για μια ταινία σχετικά με την κρίση της κοινωνίας, αλλά και της οικογένειας. Όταν οι πάγοι λιώνουν, οι πιγκουίνοι μη ξέροντας πώς να γλυτώσουν, αρχίζουν να ορμάνε ο ένας στον άλλο.

Βασίζεται στο διήγημα «Πιγκουίνοι έξω απʼ το λογιστήριο» του Χρήστου Οικονόμου.

9)”Το μανάβικο” σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μαθιουδάκη

“Το μανάβικο” είναι μια ταινία γλυκόπικρη, όπως η ζωή, για τη ζωή του Αχιλλέα, αλλά και όσους τον περιβάλλουν.

Ο Αχιλλέας, που δουλεύει στο μανάβικο του πατέρα του, ξεκινάει τη μέρα του όπως πάντα, με τη μόνη διαφορά πως είναι ματιασμένος.

10)”Το όνειρο κάθε αρχιτέκτονα” σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Οικονομίδη

Ένας αρχιτέκτονας που βιώνει την κρίση, όπως όλοι οι συνάδελφοί του, αναθαρρεί όταν χτυπάει το τηλέφωνο και εμφανίζεται στη ζωή του ο κύριος Παπαλάμπρου. Μάλιστα, του αναθέτει να πραγματοποιήσει ένα project που είναι το όνειρο του κάθε αρχιτέκτονα.

Ανάμεσα στους ηθοποιούς που εμφανίζονται, παίζουν οι: Ανδρέας Μαριανός, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Φωτεινή Ντεμίρη.

11)”The after life” σε σκηνοθεσία Χρήστου Σαγιά

Ο Μιχάλης μη μπορώντας να αποδεχθεί το θάνατο της γυναίκας του, εξακολουθεί κάθε μέρα να μαγειρεύει και να τοποθετεί δύο πιάτα στο τραπέζι, ώστε να κρατήσει τη μνήμη της ζωντανή. Ο φίλος του, Βασίλης, κάνει προσπάθειες να τον ταρακουνήσει λιγάκι, όμως ο Μιχάλης συνεχίζει να μένει κλεισμένος στο σπίτι ακολουθώντας ξανά και ξανά την ίδια ρουτίνα μαγειρέματος. Μέχρι που μια μέρα, όλα ανατρέπονται..

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Στάνκογλου, Σπύρος Σαραφιανός

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα