Life

11+1 περίεργα καλοκαιρινά φεστιβάλ στον κόσμο

Εκείνες οι περιπτώσεις που απλά αναρωτιέσαι: «Τι φάση;»

Σόνια Ταλαντινού
111-περίεργα-καλοκαιρινά-φεστιβάλ-στον-926588
Σόνια Ταλαντινού

Αν ταξιδεύετε συχνά και βαρεθήκατε τις επαναλήψεις…

Τα φεστιβάλ είναι μια καλή ευκαιρία για γιορτή και χαρά. Υπάρχουν, βέβαια, κι εκείνες οι περιπτώσεις που απλά αναρωτιέσαι: 

«Τι φάση;». Τα πιο ιδιαίτερα φεστιβάλ στον κόσμο μπορεί να μη διοργανώθηκαν όλα φέτος, λόγω πανδημίας, αλλά ας τα έχετε κατά νου μελλοντικά, όταν θα ταξιδέψετε και θα αναζητήσετε έναν διαφορετικό τρόπο ψυχαγωγίας.

Το Φεστιβάλ των Δίσκων θεωρείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά της Πορτογαλίας. Μια πανέμορφη γιορτή με ποτό, μουσική, χορό και πυροτεχνήματα. Η πομπή των Tabuleiros αποτελείται από κορίτσια με καλάθια-δίσκους στα κεφάλια τους, που θυμίζουν περίτεχνες κομμώσεις, και δείχνουν σαν πύργοι στολισμένοι με λουλούδια, 30 ψωμιά, χάρτινα λουλούδια, πρασινάδα και στάχυα σιταριού! Κάθε πύργος πρέπει να έχει το αντίστοιχο ύψος με το κορίτσι. Το κέντρο της πόλης είναι διακοσμημένο με πολύχρωμες κουβέρτες στα μπαλκόνια και χάρτινα λουλούδια, ενώ οι συμμετέχοντες μπορούν να εμπλακούν στον στολισμό. Πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια στους δρόμους του Tomar, για μια ολόκληρη εβδομάδα. Το επόμενο είναι τον Ιούλιο του 2023.

Το ψαροντούφεκο ξεκίνησε ως άθλημα στο Llanwrtyd Wells το 1976 και το ετήσιο World Bog Snorkeling Championships του Αυγούστου διεξάγεται από το 1985. Οπλισμένοι με αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα, οι συμμετέχοντες πρέπει να ολοκληρώσουν δύο διαδοχικές διαδρομές σε μια τάφρο νερού.

Το Maidens’ Fair είναι ένα λαϊκό φεστιβάλ που πραγματοποιείται την τρίτη Κυριακή του Ιουλίου στο όρος Gaina, στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας. Αρχικά, ήταν σαν ένα νυφοπάζαρο, όπου οι νέοι έρχονταν για να επιλέξουν τις μελλοντικές τους συζύγους, αλλά τώρα είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να επιδείξουν τα ταλέντα τους στη χειροτεχνία, την κατασκευή κοστουμιών, το τραγούδι και τον χορό. Χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν για τις εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν διαγωνισμούς χορού και συναυλίες από λαϊκά συγκροτήματα και τραγουδιστές. Άλλες πτυχές του φεστιβάλ είναι τα γλέντια, οι φωτιές και η απαγγελία σατιρικών στίχων κατά τη διάρκεια λαϊκών χορών. Βέβαια, οι ντόπιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ένα ζευγάρι μπορεί να είναι ευτυχισμένο μόνο αν ο γάμος του γίνει στο όρος Gaina.

Για δύο εβδομάδες κάθε Ιούλιο, χιλιάδες συγκεντρώνονται στο Boryeong της Νότιας Κορέας, μια μικρή πόλη στη δυτική ακτή, για το Mudfest. Η πάλη στη λάσπη, η ολίσθηση και η κολύμβηση στη λάσπη είναι τα highlights! Λάκκοι, σιντριβάνια, πισίνες, περιοχές για μασάζ, ακόμη και μια φυλακή από λάσπη μπορεί να σας ακούγονται κάπως περίεργα, αλλά οι Κορεάτες το βρίσκουν άκρως διασκεδαστικό.

Το Maralal είναι μια μικρή πόλη -περίπου οκτώ ώρες με το αυτοκίνητο βόρεια του Ναϊρόμπι- όπου, κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου, στήνεται το σκηνικό ενός ετήσιου φεστιβάλ καμήλων με διπλές καμπούρες, το Tribal Festival, το οποίο συγκεντρώνει μέλη των ημινομαδικών φυλών βοοειδών Samburu, Turkana και Pokot. Εκτός από δύο ημέρες αγώνων καμήλας, το φεστιβάλ περιλαμβάνει χορούς από διάφορες φυλές και παζάρι με προϊόντα. Το φεστιβάλ φέρνει κοντά τις διαφορετικές κοινότητες, βοηθώντας τες να δημιουργήσουν δεσμούς μεταξύ τους.

Το Furano, που βρίσκεται στην καρδιά του Χοκάιντο, στην Ιαπωνία είναι γνωστό για τα γήπεδα με λεβάντα και το χιονοδρομικό του θέρετρο, αλλά και για το Belly Button Festival, που γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1969. Κατά τη διάρκεια αυτής της διήμερης γιορτής του αφαλού κάθε Ιούλιο, χιλιάδες χορευτές διαγωνίζονται για τα βραβεία με την κοιλιά τους βαμμένη ως αστεία πρόσωπα, όπως κλόουν με μουστάκια, ζώα και ιαπωνικοί χαρακτήρες. Για να λάβει κανείς μέρος, πρέπει να σχεδιάσει ένα αστείο πρόσωπο στο στομάχι του και να καλύψει το πραγματικό του πρόσωπο με ψάθινο καπέλο.

Το Esala Perehera, γνωστό και ως The Festival of the Tooth είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ 15 ημερών, που φιλοξενείται στο Kandy της Σρι Λάνκα και τιμά το ιερό λείψανο δοντιού του Βούδα, συμβολίζοντας τον ασπασμό του Βουδισμού από αυτό το μικρό νησιωτικό έθνος, πριν 2000 χρόνια. Κάθε βράδυ γίνεται παρέλαση ελεφάντων με τη συνοδεία τραγουδιστών και μουσικών. Οι εορτασμοί κορυφώνονται με μια πομπή με πάνω από 1000 καλλιτέχνες και 100 ελέφαντες. Οι μεγαλύτεροι ελέφαντες έχουν τους χαυλιόδοντες τους καλυμμένους με χρυσό και μεταξωτές φούντες, ενώ μερικοί φορούν ακόμη και βραχιόλια στον αστράγαλο.

Το Go Blonde Festival στη Ρίγα της Λετονίας είναι μια ετήσια εκδήλωση που διοργανώνεται από τη Λετονική Ένωση Ξανθών, όπου ξανθιές γυναίκες, ντυμένες στα ροζ, παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης.

Χιλιάδες παρακολουθούν κάθε χρόνο στις 31 Αυγούστου το φεστιβάλ La Tomatina στη Buñol της Βαλένθια. Περίπου 40.000 φανατικοί έρχονται για να πετάξουν ο ένας τον άλλον ντομάτες (!). Το πρωί, μια φέτα ζαμπόν είναι κρεμασμένη στην κορυφή ενός λαδωμένου στύλου. Στόχος, να κερδηθεί αυτή η φέτα με το πλήθος να τραγουδά, ενώ τους καταβρέχουν με νερό. Όσοι φτάσουν σε αυτό το παράξενο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν σε μια διαμάχη επικών διαστάσεων. Το σύνθημα δίνει η φέτα ζαμπόν που γλιστράει από το κοντάρι και τότε μπαίνουν φορτηγά φορτωμένα με ντομάτες και αρχίζουν οι ντοματομαχίες. Στο τέλος, οι πυροσβέστες ξεπλένουν τους δρόμους και τους ανθρώπους με μάνικες.

Η Αυστραλία φιλοξενεί το Throwing Of The Grape Festival, γιορτάζοντας την πρώτη συγκομιδή σταφυλιού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γευσιγνωσία κρασιού, ζωντανή μουσική και πάτημα σταφυλιών σε μια περιφραγμένη περιοχή, μια ομαδική δοκιμασία, όπου ομάδες των τεσσάρων αγωνίζονται ενάντια στον χρόνο για να συνθλίψουν όσα περισσότερα σταφύλια μπορούν στο βαρέλι τους.

Στο Sonkajarvi της Φινλανδίας, στο πλαίσιο του Wife Carry Championships οι διαγωνιζόμενοι κουβαλάνε τις γυναίκες ή τις συμπαίκτριές τους στην πλάτη τους για να δουν ποιος μπορεί να περάσει από μια επίπονη διαδρομή με εμπόδια πρώτος τη γραμμή τερματισμού. Ο τυχερός κερδίζει ποσότητα μπίρας -ίση με το βάρος της συζύγου του. Στην υγειά σας!

Το International Highline Meeting Festival, που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο, προσελκύει εκατοντάδες γενναίους απ’ όλο τον κόσμο που αγαπούν τα βουνά και την αδρεναλίνη. Το highlight του είναι ότι όσοι συμμετέχουν, ξαπλώνουν σε αιώρες, εκατοντάδες μέτρα πάνω από τις ιταλικές Άλπεις, κρεμασμένες από χαλαρά σχοινιά!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα