Αρχιτεκτονικη

15 ψηλότεροι ουρανοξύστες στον κόσμο

Ξεχωριστοί λάμπουν σε όλο τον κόσμο. 

Parallaxi
15-ψηλότεροι-ουρανοξύστες-στον-κόσμο-907225
Parallaxi

Oι άνθρωποι ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να χτίσουν ψηλές κατασκευές που θα αγγίζουν σχεδόν τον ουρανό. Με τη σημερινή προηγμένη τεχνολογία κτιρίων, η πρόκληση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και πολύ πιο ακριβή.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Burj Khalifa είναι τόσο γνωστό – κατέχει προσωρινά έναν από τους πιο σημαντικούς τίτλους στον κόσμο.

Μπορεί ένα κτίριο απλά να προσθέσει ένα κωδωνοστάσιο και να το μετρήσει προς το ύψος, ή αυτό είναι απάτη;

Η τελική μέτρηση πρέπει να γίνει από το ύψος της οροφής;

Τα μη κατειλημμένα δάπεδα μετρούν στο ύψος ή είναι και αυτό απάτη;

Οργανισμοί όπως το CTBUH, ή το Συμβούλιο για ψηλά κτίρια και αστικό περιβάλλον, βοηθούν στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο μετράμε πραγματικά το ύψος των κτιρίων. Χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων τους και τα κριτίρια αυτά, ως δεδομένα, καταγράφηκαν τα 15 πιο ψηλά κτίρια του κόσμου.

Δεδομένου ότι οι κατασκευές γίνονται πάντα, αυτή η λίστα περιλαμβάνει μόνο κτίρια που έχουν επίσημα ολοκληρωθεί. Παρακάτω τα 15 κτίρια που είναι πλέον επίσημα τα ψηλότερα σε ολόκληρο τον κόσμο—προς το παρόν.

Burj Khalifa

timo-volz-1vlkjaz0p4m-unsplash.jpg

Το Burj Khalifa, που μεταφράζεται ως Πύργος Khalifa, είναι το παγκοσμίως γνωστό ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Έχει ύψος περίπου 2.717 πόδια και περιλαμβάνει πάνω από 160 ορόφους. Ονομάστηκε προς τιμήν του Khalifa bin Zayed Al Nahyan, του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ηγεμόνα του Άμπου Ντάμπι για να τον τιμήσει για χρήματα που δωρίστηκαν για την ολοκλήρωση του κτιρίου.

zq-lee-vbdjv8-8ibc-unsplash.jpg

Το Burj Khalifa χρησιμοποιεί το δομικό σύστημα συνδυασμένων σωλήνων το οποίο λειτουργεί συνδυάζοντας πολλαπλούς δομικούς σωλήνες που αντιστέκονται στα πλευρικά φορτία και λειτουργεί ως ένας τεράστιος κοίλος κύλινδρος. Σχεδιάστηκε από τους Skidmore, Owings και Merrill, ή SOM, και εμπνεύστηκε από την ισλαμική αρχιτεκτονική.

Το κτίριο διαθέτει επίσης τα ακόλουθα παγκόσμια ρεκόρ:

– Η ψηλότερη ανεξάρτητη κατασκευή

– Οι περισσότερες ιστορίες σε ένα κτίριο

– Ψηλότερος κατειλημμένος όροφος

– Ψηλό υπαίθριο κατάστρωμα παρατήρησης

– Η μεγαλύτερη απόσταση ταξιδιού με ασανσέρ

– Ψηλότερος ανελκυστήρας υπηρεσιών

Shanghai Tower

moiz-k-malik-uurwzpmwa-i-unsplash-KZJvU.jpg

Δεύτερος στην λίστα με τους ψηλότερους ουρανοξύστες έρχεται ο Πύργος της Σαγκάη. Το κτίριο έρχεται επίσης δεύτερο όσον αφορά τους ταχύτερους ανελκυστήρες στον κόσμο και μοιράζεται τον τίτλο του ψηλότερου εσωτερικού γραφείου παρατήρησης στον κόσμο με το Ping An Finance Center. Κάθε πλάκα ορόφου περιστρέφεται προσεκτικά για να δημιουργήσει μια αβίαστη συστροφή που εκτείνεται σε όλο το ύψος του κτιρίου.

zhou-xian-7tffo6mq5l4-unsplash.jpg

Ο Gensler, ο οποίος εργάστηκε στο σχεδιασμό του κτιρίου, το περιέγραψε κάποτε ως “το πιο πράσινο σούπερ πολυώροφο κτίριο στη γη αυτή τη στιγμή.” Μερικά από τα πράσινα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό είναι το σύστημα ηλιακής προστασίας, οι ανεμογεννήτριες και οι πηγές γεωθερμικής ενέργειας.

Abraj Al-Bait Clock Tower

afif-kusuma-uzezpmvkbdk-unsplash.jpg

Ο Πύργος του Ρολογιού Abraj Al-Bait μπορεί να είναι ο πιο μοναδικός ουρανοξύστης στη λίστα μας. Μεταφρασμένο από τα αραβικά σε Towers of House, είναι στην πραγματικότητα ένα συγκρότημα επτά κτιρίων που εξυπηρετούν τους πολλούς προσκυνητές στη Μέκκα. Βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία, αφού για πολλούς, το προσκύνημα τελειώνει ακριβώς δίπλα στο πιο ιερό μέρος του Ισλάμ: το Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας.

Ο εμβληματικός πύργος του ρολογιού είναι η κατασκευή που δίνει στο Abraj Al-Bait Clock μια θέση σε αυτήν τη λίστα και ονομάζεται Βασιλικός Πύργος του Ρολογιού της Μέκκα. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι έχει τη μεγαλύτερη πρόσοψη ρολογιού στον κόσμο και φιλοξενεί το Μουσείο του Πύργου του Ρολογιού που καταλαμβάνει τέσσερις ορόφους. Αν και αυτός ο ψηλός πύργος είναι εντυπωσιακός από μόνος του, είναι δύσκολο να τον ξεχωρίσεις από το υπόλοιπο τεράστιο συγκρότημα κτηρίων.

Ping An Finance Center

steve-tsang-4iyjxflvvhy-unsplash.jpg

Το Ping An International Finance Centre είναι το τέταρτο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο αλλά μόνο το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στην Κίνα. Αν και είναι προφανώς ένα μηχανολογικό θαύμα ήδη, το κτίριο έγινε πιο διάσημο νικώντας τον Πύργο της Σαγκάης και έγινε το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, αλλά η κεραία δεν εγκαταστάθηκε ποτέ αφού υπήρχε ανησυχία ότι θα εμπόδιζε τις διαδρομές πτήσης.

Ωστόσο, έχει το ψηλότερο εσωτερικό κατάστρωμα παρατήρησης στον κόσμο —δεμένο με τον Πύργο της Σαγκάης— που αποτελεί εξαιρετικό σημείο για τους τουρίστες που δεν φοβούνται τα ύψη. Το Διεθνές Οικονομικό Κέντρο Ping An παρέχει επίσης μια σημαντική λειτουργία του πολίτη ενεργώντας ως η καρδιά της περιοχής Futian, της κεντρικής επιχειρηματικής περιοχής της πόλης. Lotte World Tower

ankit-choudhary-qg0hjpo2pok-unsplash.jpg

Το Lotte World Tower είναι ένα διαγώνιο κτίριο που έχει αναφερθεί ως «το κόσμημα του στέμματος της Κορέας». Το Lotte World Tower πήρε το όνομά του από τον κατασκευαστή και ιδιοκτήτη του, Lotte Group, για τον οποίο ονομάζεται και το κοντινό συγκρότημα αναψυχής. Και οι δύο τοποθεσίες είναι σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί για τη Σεούλ.

Η ανοιχτόχρωμη παλέτα των γυάλινων υαλοπετασμάτων και η απαλή καμπυλότητα του κτιρίου είναι εμπνευσμένα από τα κορεάτικα κεραμικά και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ορεινή πόλη. Το κτίριο περιλαμβάνει όλους τους χώρους μικτής χρήσης που περιμέναμε από υπερυψηλούς πύργους, όπως γραφεία, εμπορικούς χώρους και ένα φανταχτερό ξενοδοχείο, αλλά περιλαμβάνει επίσης έναν νέο τύπο λειτουργικού χώρου ειδικά για την Κορέα: “officetels”. Ένα officetel—ένα portmanteau γραφείου και ξενοδοχείου—είναι ένας τύπος χώρου μικτής χρήσης παρόμοιου με ένα διαμέρισμα στούντιο που συνδυάζει χώρο διαβίωσης και εργασίας.

One World Trade Center

lucas-franco-artjfxs6hnc-unsplash.jpg

1 Το WTC, ή ο Πύργος της Ελευθερίας, είναι το ψηλότερο κτίριο στο δυτικό ημισφαίριο, εκτός από τη θέση του ως το έκτο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Η επίσημη ονομασία του One World Trade Center ήταν προηγουμένως ο βόρειος πύργος των Δίδυμων Πύργων που καταστράφηκε σε τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Ο πύργος είναι μέρος ενός συγκροτήματος που περιλαμβάνει πολλά κτίρια γραφείων και ένα Εθνικό Μνημείο & Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου στο έδαφος των αρχικών Δίδυμων Πύργων. Ως μέτρο πρόσθετου συμβολισμού, το επίσημο ύψος του κτιρίου είναι 1.776 πόδια σε σχέση με το έτος που υπογράφηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, που σηματοδοτεί την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Guangzhou CTF Finance Center

Το Guangzhou Chow Tai Fook Finance Centre εξυπηρετεί τη μεγαλούπολη της Guangzhou για να ανταποκριθεί στην πρόσφατη ανάπτυξή της και την αστική επέκταση. Το κτίριο βρίσκεται σε μια πλατφόρμα ή βάθρο οκτώ ορόφων χώρων που προορίζονται κυρίως για το κοινό και υποστηρίζεται από οκτώ μέγα στήλες, παρόμοια με το Tianjin CTF Finance Center.

Το Guangzhou CTF Finance Center είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της «λειτουργίας που ακολουθεί η μορφή» σε έναν ουρανοξύστη. Δεδομένου ότι το κτίριο πολλαπλών χρήσεων εξυπηρετεί διαφορετικές λειτουργίες, χρειάζεται ελαφρώς διαφορετικά μεγέθη δαπέδων.

Tianjin CTF Finance Center

Αν και το Tianjin Chow Tai Fook Binhai Center είναι μόνο το όγδοο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, είναι το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο με λιγότερους από 100 ορόφους. Ο ουρανοξύστης θεωρείται μέρος της Περιοχής Οικονομικής Ανάπτυξης Τιαντζίν —μια ζώνη ελεύθερης αγοράς στο Μπινχάι της Τιαντζίν της Κίνας— και παρέχει νέες κατοικίες, χώρους γραφείων και ένα ξενοδοχείο.

Η κομψή καμπυλότητα του κτιρίου δημιουργείται μέσα από οκτώ τέλεια ενσωματωμένες μέγα κολώνες, οι οποίες λειτουργούν ταυτόχρονα για να στηρίζουν το κτίριο και δημιουργούν αισθητικά ευχάριστα περιγράμματα ύφανσης του σχεδιασμού της δομής. Η φόρμα είναι επίσης χρήσιμη για τον τρόπο με τον οποίο το κτίριο αντιμετωπίζει τις δυνάμεις του ανέμου—είναι αεροδυναμικό όπως ένα αυτοκίνητο και επιτρέπει στον άνεμο να τυλίγεται απλά γύρω του, καθώς δεν υπάρχουν αιχμηρές γωνίες. Ενώ αυτή τη στιγμή είναι το ψηλότερο κτίριο στην Τιαντζίν, σύντομα θα επισκιαστεί από το Goldin Finance 117 που είναι ήδη υπό κατασκευή.

China Zun

simon-lee-ikc3o13u7x0-unsplash.jpg

Ο Πύργος CITC, που συχνά ονομάζεται China Zun, είναι το ψηλότερο κτίριο στο Πεκίνο και μπορεί να παραμείνει έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των νέων περιορισμών ύψους για μελλοντικά έργα.

Το China Zun αντλεί τόσο το όνομά του όσο και τη σχεδιαστική έμπνευση από ένα ιστορικό σκάφος που οι αρχιτέκτονες αφαίρεσαν για να ταιριάξουν με τη δομή του που έσπασε το ρεκόρ. (Το zun είναι ένα αρχαίο δοχείο κρασιού που χρησιμοποιείται σε τελετουργίες κατά την Εποχή του Χαλκού στην Κίνα.) Αυτή η μορφή παρείχε επίσης μια πρόσθετη λειτουργία: η φυσική καμπυλότητα του σκάφους – η οποία είναι ευρύτερη στο πάνω και κάτω μέρος και πιο λεπτό στη μέση – δημιουργεί ισχυρή προστασία από τη σεισμική δραστηριότητα.

Taipei 101

lisanto-decvigbnpwo-unsplash.jpg

Το Taipei 101, που παλαιότερα ονομαζόταν Taipei Financial Center, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια σε αυτόν τον κατάλογο ουρανοξυστών. Ενώ πολλοί ουρανοξύστες είναι παραδείγματα σύγχρονου σχεδιασμού που θα μπορούσαν να υπάρχουν οπουδήποτε, υπάρχει κάτι σαφώς ασιατικό στο Taipei 101.

Υπάρχουν οκτώ ξεχωριστά κάθετα κομμάτια του κτιρίου που το καθένα χωράει οκτώ ορόφους. Αυτό σχετίζεται με την κινεζική πίστη στη σχέση των οκτώ με την ευημερία, τον πλούτο, την αφθονία και την καλή τύχη. Ολόκληρο το κτίριο εξετάζει επίσης προσεκτικά τη φιλοσοφία του φενγκ σούι σε πολλαπλά σχεδιαστικά στοιχεία σε διαφορετικές κλίμακες.

Shanghai World Financial Center

sandip-roy-heccirvjflg-unsplash.jpg

Το Shanghai World Financial Center είναι ένας ουρανοξύστης μικτής χρήσης που ανατέθηκε να καθιερώσει αυτήν την περιοχή της Σαγκάης ως σημαντικό κόμβο εμπορίου και πολιτισμού. Ως εκ τούτου, το κτίριο περιλαμβάνει πολλά τουριστικά αξιοθέατα εκτός από χώρους γραφείων και ακίνητα. Από το Sky Arena και το Sky Walk, οι επισκέπτες γνωρίζουν απίστευτη θέα στην πόλη παρακάτω.

Αν νομίζετε ότι όλοι οι ουρανοξύστες είναι απλά ψηλά γυάλινα κουτιά, το Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο της Σαγκάης μπορεί να σας αποδείξει ότι κάνετε λάθος.Δύο τόξα τέμνουν ένα τετράγωνο πρίσμα για να δημιουργήσουν την προκύπτουσα δομική μορφή και τον αναγνωρίσιμο αφαιρούμενο όγκο κοντά στην κορυφή του κτιρίου. Αυτό συμβολίζει τους ουρανούς που συναντώνται ή διασταυρώνονται με τη γη για να δημιουργήσουν ισορροπία. Οι φόρμες που επιλέχθηκαν για αυτήν την ιδέα είναι εμπνευσμένες από ένα αρχαίο κινέζικο σύμβολο. Αυτό το κτίριο μπορεί να δείξει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενσωματωθεί σχετικό πολιτιστικό νόημα ακόμη και σε ένα εξαιρετικά ψηλό έργο μηχανικής.

International Commerce Center

cheung-yin-ubsxkycy1xc-unsplash.jpg

Το Διεθνές Εμπορικό Κέντρο είναι το ψηλότερο κτίριο στο Χονγκ Κονγκ και κάποτε ήταν το τέταρτο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Αποτελεί μέρος της Union Square, μιας πυκνής και σύγχρονης «αυτοδύναμης κοινότητας». Το ίδιο το κτίριο περιλαμβάνει δημοφιλείς τουριστικές ανέσεις, όπως το Sky100 και το Hong Kong Ritz Carlton. Αποτελεί μέρος της Union Square, μιας πυκνής και σύγχρονης «αυτοδύναμης κοινότητας». Το ίδιο το κτίριο περιλαμβάνει δημοφιλείς τουριστικές ανέσεις, όπως το Sky100 και το Hong Kong Ritz Carlton.

Οι τουριστικές εγκαταστάσεις του σηματοδοτούν ακόμη περισσότερα επιτεύγματα ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένης της ψηλότερης πισίνας και του παρατηρητηρίου στον κόσμο και του δεύτερου υψηλότερου ξενοδοχείου στον κόσμο. Ο σταθμός Kowloon που βρίσκεται κάτω από το Διεθνές Εμπορικό Κέντρο μπορεί ακόμη και σύντομα να συνδέσει τους επισκέπτες με ένα τρένο υψηλής ταχύτητας με σφαίρες έως το 2030.

Central Park Tower

stighmiotipo-2022-08-23-32749-mm.png

Ο Πύργος Central Park της Νέας Υόρκης είναι το ψηλότερο κτίριο κατοικιών στον κόσμο.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εντυπωσιακούς πρόβολους που εκτείνονται κατά μήκος του ύψους του κτιρίου και μια πρόσοψη που είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου γυάλινη – ένα χαρακτηριστικό σχεδιασμού που περιλαμβάνεται για να βοηθήσει το κτίριο να ενσωματωθεί στον ορίζοντα. Το Central Park Tower είναι μια από τις εξελίξεις που περιλαμβάνονται στο Billionare’s Row—μια ομάδα υπερπολυτελών πύργων κοντά στο νότιο άκρο του Central Park

Lakhta Center

anthony-fomin-v97lqcjtk8s-unsplash.jpg

Το Lakhta Center, που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ευρώπη εκτός από τη θέση του ως το δέκατο τέταρτο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Ωστόσο, δεν είναι η ψηλότερη κατασκευή στη Ρωσία. Αυτή η διάκριση ανήκει στον Πύργο Ostankino στη Μόσχα.

Ωστόσο, το Lakhta Centre δεσπόζει πάνω από την γύρω ιστορική Αγία Πετρούπολη και, στην πραγματικότητα, αντιμετώπισε κάποια αντίθεση από εκείνους που πίστευαν ότι η υπερυψωμένη κατασκευή θα μείωνε την πόλη. Μεταφέρθηκε σε μια εναλλακτική περιοχή που ονομάζεται Lakhta στην Αγία Πετρούπολη ως συγκρότημα. Τώρα, πολλοί ντόπιοι πιστεύουν ότι βοηθά στην αναπαράσταση της δυαδικότητας της ιστορίας της Ρωσίας και του φωτεινού σύγχρονου μέλλοντος της.

Landmark 81

cong-le-3gkzgzzupbu-unsplash.jpg

Ο τεράστιος πύργος έχει ύψος λίγο πάνω από 1.500 πόδια και είναι το ψηλότερο κτίριο στο Βιετνάμ και σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία. Βρίσκεται σε μια πολυτελή περιοχή της πόλης Χο Τσι Μινχ κατά μήκος της δυτικής άκρης του ποταμού Σαϊγκόν, ο ουρανοξύστης λειτουργεί ως το κέντρο μιας πολυσύχναστης περιοχής υψηλής ποιότητας που ονομάζεται Vinhomes Central Park. Αυτή η περιοχή πήρε το όνομά της από τη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων στο Βιετνάμ που ονομάζεται Vinhomes. Η Vinhomes είναι επίσης ο επενδυτής και ο κύριος προγραμματιστής για το Landmark 81.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα