Agenda

18 Μαΐου: Πώς θα τιμήσει η Θεσσαλονίκη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Όλες οι πολιτισμικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 

Parallaxi
18-μαΐου-πώς-θα-τιμήσει-η-θεσσαλονίκη-τη-907683
Parallaxi

Ο πολιτισμός του παρελθόντος αποτελεί τον κύριο εμπνευστή και βασικό θεμέλιο όλων των αξιών του νεότερου κόσμου. Τα μουσεία είναι η “αποθήκη” της πολιτιστικής κληρονομιάς, που διατηρούν έως τις μέρες μας θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας.

Για τον παραπάνω λόγο, η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων και γιορτάζεται με θεματικές εκδηλώσεις που σχετίζονται τόσο με τα μουσεία όσο και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Φέτος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ICOM αποφάσισε να αναδείξει τη “δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης”. Επομένως, το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι “Η Δύναμη των Μουσείων”.

 Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα, τη Βιωσιμότητα, την Καινοτομία (νέες τεχνολογίες, προσβασιμότητα) και την Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.

afisa-dhm-2022-KIb9x.jpg

Έτσι θα εορταστεί η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στη Θεσσαλονίκη:

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

vizantino-moyseio.jpg

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων εστιάζοντας στην συμβολή των μουσείων στα ζητήματα Καινοτομίας – νέων τεχνολογιών – προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης προσκαλώντας μία ομάδα μαθητών διαπολιτισμικού σχολείου σε μία εκπαιδευτική δράση στην μόνιμη έκθεση.

Ψηφιακή εγκατάσταση σε σχέση με την περιοδική έκθεση «Φιλελληνισμοί, 1780-1860»

 Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού καλεί το κοινό να παρακολουθήσουν στο κανάλι του Μουσείου στο youtube την ψηφιακή εγκατάσταση που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης “Φιλελληνισμοί, 1780-1860”. Με αυτήν αναδεικνύεται το περιεχόμενο των φιλελληνικών βιβλίων των Λόρδου Βύρωνα, Σατωμπριάν και Πουκεβίλ και των μουσικών συγγραμμάτων των Τεοντόρ Λαμπάρ και Αμπρουάζ Μπετουρνέ

Τα αποσπάσματα από τα κείμενα διαβάζονται από ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος πλαισιωμένα από χαρακτικά των εκδόσεων που ζωντανεύουν μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ τα μουσικά κομμάτια ερμηνεύονται από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Χορεύοντας με τη φωνή, τραγουδώντας με το χορό!»

vradiatanghko.jpg

Ακόμη, σε συνδιοργάνωση με το Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, διοργανώνεται στο κεντρικό αίθριο του Μουσείου στις 18 Μαΐου από τις 20:00 έως τις 21:30 βραδιά τάνγκο με τίτλο “Χορεύοντας με τη φωνή, τραγουδώντας με το χορό!”. Μια βραδιά αφιερωμένη στα τραγούδια του τάνγκο, μέσα από τραγούδια του μεσοπολέμου, γαλλικές μελωδίες των Edith Piaf, Kurt Weill, Astor Piazzola και άλλες κινηματογραφικές αναφορές.

Τραγούδι: Άλκηστις Τόγια, Πιάνο: Κανάρης Κεραμάρης. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Κρατήσεις στο thessistorikokentro@gmail.com

*Τετάρτη 18 Μαΐου | Ώρες: 20.00 – 21.30 | Κεντρικό αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη)

Στις 18 Μαΐου η είσοδος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στον Λευκό Πύργο είναι ελεύθερη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

arxaiologiko-musio.jpg

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό με τις παρακάτω δράσεις:

«Φτιάχνω ένα ψηφιδωτό με καρπούς» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δ΄ έως Στ΄ Δημοτικών Σχολείων

Η ψηφιακή δράση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Φτιάχνω ένα ψηφιδωτό με καρπούς» μεταφέρεται για μία μόνο ημέρα από την οθόνη σε ένα δια ζώσης εργαστήριο! Θα γνωρίσουμε την τέχνη του ψηφιδωτού, θα εμπνευστούμε από τα ψηφιδωτά που εκτίθενται στο ΑΜΘ και θα φτιάξουμε ένα δικό μας ψηφιδωτό με καρπούς και σπόρους!

*Τετάρτη 18 Μαΐου | Ώρες: 10.00 – 12.00 | Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη) | Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 244 (Δευτ.- Παρ. 08.00 – 15.00)

«Ένας χάρτης, ένα νόμισμα, μια ιστορία για την ελευθερία»

Διάλεξη και εργαστήριο για ενήλικο κοινό από τη δρα Μαρία Παζαρλή (Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας).

Μέσω της δράσης, θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή και να κατανοήσουν την εποπτική αποτελεσματικότητα που έχει ο χάρτης ως φορέας αρχαιογνωστικών πληροφοριών και επαναστατικών ιδεών.

*Τετάρτη 18 Μαΐου | Ώρες: 12.00 – 14.00 | Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη) | Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ. 08.00 -15.00)

«Τρία μήλα πέφτουν από τον ουρανό… Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι λεν’ τα παραμύθια»

diapolitismiko-festival.jpg

Προβολή ταινίας από την Action Art / Εικαστική Δράση

Αφηγητές από διάφορες χώρες, θεματοφύλακες της άυλης κληρονομιάς της πανάρχαιας τέχνης της αφήγησης, μοιράζονται μαζί μας προσωπικές εμπειρίες, σκέψεις, γνώσεις και αφηγούνται παραμύθια από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου.

Η Action Art στο πλαίσιο του 10ου Διαπολιτισμικού Φεστιβάλ «Μέρες Παραμυθιών» που οργάνωσε ο φορέας, υλοποίησε το πρόγραμμα «Οι δρόμοι των Παραμυθιών» το οποίο περιλάμβανε παραστάσεις αφήγησης και τη δημιουργία της ταινίας.

Το πρόγραμμα επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι παραστάσεις αφήγησης που προβάλλονται στη ταινία συνδιοργανώθηκαν με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

*Τετάρτη 18 Μαΐου | Ώρες: 18.30 – 20.30 | Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη) | Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ. 08.00 – 15.00)

Ομαδική Εικαστική Έκθεση “WASTE NOT” στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ

waste-not.JPG

Ομαδική Εικαστική Έκθεση “WASTE NOT” των Δημήτρη Ανυφαντάκη, Γιώργου Μπαρδάκα, Ζέφης Τιφτικτσόγλου

Ο κόσμος δεν είναι πια ένα συμπαγές αντιληπτικό αντικείμενο, αλλά μια διαρκής επικοινωνιακή κατάσταση για όλα αυτά που βιώνουμε. Αφορμή για την οργάνωση της έκθεσης απετέλεσε το βιβλίο «Η διαλεκτική της καλλιτεχνικής δημιουργίας με το βιομηχανικό χρηστικό αντικείμενο» της δρ. Βίκυς Κερτεμελίδου, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση. Η έκθεση συνάδει με το πνεύμα της μόνιμης έκθεσης του Πολυχώρου Πολιτισμού Ισλαχανέ, πρώην Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων Χαμιδιέ, αρμοδιότητας ΥΝΜΤΕΚΜ, και εντάσσεται στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022, «Η Δύναμη των Μουσείων». 

 Η έκθεση θα συνοδεύεται από εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.

Τα εγκαίνια θα πλαισιώσει εκδήλωση/συζήτηση με: Μπίντση Ελένη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης ΛΕΜΜΘ, Αρχαιολόγος Μουσειολόγος Βενετία Κουτσού, Καθηγήτρια εφαρμογών ΔΙΠΑΕ, Ενδυματολόγος – Σχεδιάστρια Μόδας Βίκυ Κερτεμελίδου, Επίκουρη καθηγήτρια ΔΙΠΑΕ, δρ. Αρχιτέκτων Μουσειολόγος

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης: «Οι τρεις καλλιτέχνες στην έκθεση WASTE NOT συνδιαλέγονται με το θεατή μέσα από θραύσματα υλικών, κοινών αντικειμένων και εννοιών, με έμφαση στη δημιουργική επανάχρηση (up cycling). Μέταλλο, χαρτί, ξύλο: ακατέργαστα, ασήμαντα και ευτελή υλικά μεταλλάσσονται σε αισθητικά προϊόντα με πνευματική ενέργεια. Στόχος είναι η μέσω των αισθήσεων βίωση και κριτική προσέγγιση της καλλιτεχνικής πράξης. Ο θεατής καλείται να επαναπροσδιορίσει τη στάση του απέναντι στα έργα τέχνης συνειδητοποιώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές προκλήσεις».

  *Εγκαίνια: Τετάρτη 18 Μαΐου στις 19:00 | Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου έως 26 Αυγούστου 2022 | Πολυχώρος Πολιτισμού Πρώην Σχολής Τεχνών & Επαγγελμάτων Χαμιδιέ – Ισλαχανέ (Ελένης Ζωγράφου 3, Θεσσαλονίκη)

Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας 

imma.jpg

«Αναζητώντας την κληρονομιά του ’21 στη Μακεδονία του 19ου αιώνα»

Ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός της ψηφιοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η μεταφορά στον ψηφιακό διαδικτυακό κόσμο της έκθεσης του ΙΜΜΑ και του εκπαιδευτικού προγράμματος, τα οποία αφορούν στην ιστορική πορεία της Μακεδονίας στα χρόνια προετοιμασίας της Ελληνικής Επανάστασης και στη διαχείριση των ζητημάτων της ιστορικής ταυτότητας και μνήμης του Αγώνα

*Τετάρτη 18 Μαΐου στις 18.00 | Διαδικτυακή πλατφόρμα ZOOM | Δυνατότητα προεγγραφής 

Μουσείο Μέριμνας Ποντίων Κυριών

kukuli.jpg

­Εικαστική έκθεση «Κουκούλι μνήμης» της Κατερίνας Ξυπολίτου 

Η έκθεση «Κουκούλι μνήμης» της εικαστικού Κατερίνας Ξυπολίτου εντάσσεται στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022, «Η Δύναμη των Μουσείων». Η εικαστικός, αναζητώντας τις ρίζες της, κάνει μια σειρά από σύγχρονα έργα τέχνης με κλωστή, χαρτί και σχέδια με μολύβι και συνομιλεί με τη μόνιμη συλλογή του μουσείου.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης δρ. Βίκυ Κερτεμελίδου: “Η πορεία του χρόνου στο έργο της Κατερίνας Ξυπολίτου είναι αντίστροφη. Το μέλλον έχει συντελεσθεί και ταξιδεύει προς το παρελθόν. Εκεί συναντά τις γυναίκες της οικογένειάς της και συν-δημιουργεί οργανικές δομές γράφοντας μια ιστορία, μια αφήγηση.

Σε όλη τη σειρά των έργων η Κατερίνα Ξυπολίτου δημιουργεί έναν ατομικό εικαστικό κόσμο ανάμεσα στη μνήμη και τη φαντασία. Μας προτρέπει να αφήσουμε τον χρόνο να φανταστεί. Και ίσως έτσι ανακαλύψουμε την κρυμμένη πληροφορία που λείπει από τη μνήμη”.

*Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Μαΐου | Ώρες: 18.00 – 20.00 | Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαΐου – 3 Ιουνίου 2022 | Μουσείο Μέριμνας Ποντίων Κυριών (Βασ. Όλγας 107, Θεσσαλονίκη) | Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση

Μουσείο Μπάσκετ Χ.Α.Ν.Θ.

mouseio-basket-3.jpg

“Το μπάσκετ είναι για όλους!”

Προσφέρουμε προσαρμοσμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες ειδικής αγωγής. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη συλλογή του Μουσείου μέσα από ενδεδειγμένες παιδαγωγικές πρακτικές και να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στο μπάσκετ.

*Τρίτη 17 – 19 Μαΐου στις 10.00 | Μουσείο Μπάσκετ Χ.Α.Ν.Θ. (Ν. Γερμανού 1, Θεσσαλονίκη) | Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση

Ανοιχτή Ξενάγηση για το κοινό

*Τετάρτη 18 Μαΐου στις 14.00 | Μουσείο Μπάσκετ Χ.Α.Ν.Θ. (Ν. Γερμανού 1, Θεσσαλονίκη) | Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση

Βιωματικό Σεμινάριο Εξοικείωσης με ζητήματα αναπηρίας

*Σάββατο 21 Μαΐου στις 14.00 | Μουσείο Μπάσκετ Χ.Α.Ν.Θ. (Ν. Γερμανού 1, Θεσσαλονίκη) | Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση

Μουσείο Φωτογραφίας “Χρήστος Καλεμκέρης” Δήμου Καλαμαριάς 

moyseio-fotoghrafias-kalamaria.jpg

“The Hellenic Mosaic” 

Πρόκειται για ένα ψηφιακό, καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο αφιερωμένο στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

 “Η σουίτα του Νάρκισσου” 

Ζωντανή προβολή της συναυλίας του Γιάννου Αιόλου με video mapping σε συνδυασμό και συντονισμένη με την προβολή της ψηφιακά επεξεργασμένης έκθεσης φωτογραφίας του Μουσείου Καλαμαριάς.

“40 στάσεις στην Ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων”

 Εικονική ξενάγηση

*Τετάρτη 18 Μαΐου | Περισσότερες πληροφορίες: phmk.gr

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – NOESIS

«Zoom in στις μηχανές των αρχαίων Ελλήνων»

To ΝΟΗΣΙΣ ξεκινά την πιλοτική χρήση σύντομων βίντεο με στόχο να αποκαλύψει τα «μυστικά» των μηχανισμών που φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες. Πιο συγκεκριμένα, σε 4 ηλιακά ρολόγια της συλλογής του Μουσείου θα υπάρχει ειδική σήμανση ώστε ο επισκέπτης, με χρήση του κινητού τηλεφώνου του, να μπορεί να παρακολουθεί το αντίστοιχο βίντεο. 

Το υλικό θα είναι διαθέσιμο και στην ιστοσελίδα του ΝΟΗΣΙΣ  Για τους επισκέπτες του Μουσείου απαιτείται η χρήση του κινητού τους τηλεφώνου. Για τους ενδιαφερομένους εκτός Μουσείου απαιτείται η σύνδεση στην ιστοσελίδα του ΝΟΗΣΙΣ

*Σάββατο 14 Μαΐου στις 12.30 | NOESIS (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης) & noesis.edu.gr

Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

paidiko-moyseio-thessalonikis.jpg

«Μια ιστορία που μας χωράει όλους»

Το βιβλίο αυτό δημιουργήθηκε με τη συνεργασία παιδιών με και χωρίς οπτική αναπηρία, από τη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια. Παρουσιάζεται στο ΠΜΘ και γίνεται εργαλείο σε ένα διαδραστικό εργαστήριο προσβασιμότητας. Συνδυάζει το ελληνικό αλφάβητο και το ελληνικό αλφάβητο μπράιγ. Η ιστορία και οι εικόνες του βιβλίου δημιουργήθηκαν στα τρία συμμετοχικά εργαστήρια. Τον συντονισμό της δράσης αναλαμβάνει η Inclusive Lines. 

*Κυριακή 15 Μαΐου στις 11.00 | Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Κλεάνθους 57, Θεσσαλονίκη) | Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Εκδηλώσεις στα μουσεία MOMus

momus.png

MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Συλλογή  Κωστάκη 

Ξενάγηση στην έκθεση «Επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη» *Τετάρτη 18 & Σάββατο 21 Μαΐου στις 12.00 ( Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας 10.00-21.00 την Τετάρτη 18 Μαΐου) | Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Συλλογή Κωστάκη ( Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών)

«VUFKU – Lost & Found: 100 χρόνια από την ίδρυση των ουκρανικών κινηματογραφικών στούντιο»

Προβολή του κινηματογραφικού έργου «Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφκή Μηχανή» (ΕΣΣΔ, α/μ, 67’) του Ντζίγκα Βέρτοφ με εισαγωγικό σχολιασμό από τον Σταύρο Αλιφραγκή, δρ. αρχιτέκτοντα μηχανικό, στο πλαίσιο της επετείου των 100 ετών από την ίδρυση των ουκρανικών κινηματογραφικών στούντιο ΒΟΥΦΚΟΥ 

*Πέμπτη 19 Μαΐου στις 18.00| Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Συλλογή Κωστάκη ( Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών) | Είσοδος ελεύθερη

Παρουσίαση της πολυμεσικής εγκατάστασης «Απελευθέρωση πιθανόν σε άλλη γλώσσα»

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της πολύμηνης εργαστηριακής συνεργασίας τους, έχοντας ως αφετηρία τα εκπαιδευτικά κοινά και έργα της ρωσικής πρωτοπορίας, εμβαθύνοντας σε μια διαδικασία πειραματισμού με βάση τον ήχο και τις εικαστικές εφαρμογές. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Smooth. Educational commons and active social inclusion», Horizon 2020.

*Παρασκευή 20 Μαΐου στις 12.00 | Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Συλλογή Κωστάκη ( Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών) | Είσοδος ελεύθερη

MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Μουσική εκδήλωση

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Cantus Arte του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης και οι «κοινοτικές» χορωδίες Θεσσαλονίκης -Ιταλική In Canto, Γαλλόφωνη cHoralia, Ladino σεφαραδίτικης μουσικής παράδοσης του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καλαμαριάς ενώνουν τις φωνές τους σε μια συναυλία αφιερωμένη στην παγκοσμιότητα της προσφοράς των Μουσείων στον Πολιτισμό και μας προσκαλούν…μουσικά!

*Τετάρτη 18 Μαΐου | Διάρκεια: 19.30-21.00 | MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO) | Είσοδος ελεύθερη

Ξενάγηση στην έκθεση «Κοινό Κτήμα. Δωρεές & Αγορές»

*Τετάρτη 18 & Πέμπτη 19 Μαΐου στις 18.00, Σάβ. 21 Μαΐου στις 12.00 | MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO)

Εναρκτήρια συνάντηση του νέου εργαστηρίου για ενήλικο κοινό «Ars Longa – Τέχνη μακρά»

H μουσειολόγος Έλσα Μυρογιάννη προσεγγίζει την τέχνη μέσα από διεπιστημονικά εργαλεία και εφαρμογές και ανιχνεύει με τη συνδρομή των συμμετεχόντων πολλαπλές όψεις της «δύναμης των μουσείων», κεντρικού θέματος της φετινής διοργάνωσης

*Σάββατο 21 Μαΐου | Διάρκεια: 12.00-15.00 | MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO)

Πιλοτική, δημόσια παρουσίαση του νέου συμμετοχικού και βιωματικού εργαστηρίου παραγωγής και ανάδειξης της σύγχρονης τέχνης «2gether»

Εταίροι: MOMus, ΕΚΕΤΑ, Hypertech – Εταιρεία Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

*Σάββατο 21 Μαΐου | Ώρες: 17.00-21.00 | MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO)

«Συνδέουμε τις γενιές με τέχνη στο MOMus»

Διαγενεακό, εκπαιδευτικό κινησιολογικό εργαστήριο συλλογικής έκφρασης, που φέρνει κοντά και ενώνει μέσω της δημιουργίας τρεις διαφορετικές γενιές σε συνεργασία με τα μέλη της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Sempreviva.

*Κυριακή 22 Μαΐου | Ώρες: 11.00-14.00 | MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO)

MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Ξενάγηση στην έκθεση «landscape stories»

*Τετάρτη 18 Μαΐου στις 18.00 | Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι) | Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας 11:00-21:00

«Artist Talks»

Ο φωτογράφος Κοσμάς Παυλίδης παρουσιάζει εικόνες από την προσωπική του δουλειά με αφορμή τη συμμετοχή του στην έκθεση «landscape stories»

*Τετάρτη 18 Μαΐου στις 20.00 | Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι)

«Τοπία Εαυτού»

Σεμινάριο φωτοθεραπείας με την art therapist Νιόβη Σταυροπούλου με πεδίο διερεύνησης το τοπίο ως βασικό στοιχείο της ταυτότητας του εαυτού μας μέσα από τις φωτογραφίες της τρέχουσας έκθεσης «landscape stories»

*Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Μαΐου | Ώρες: 11.00-14.00 | Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι)

MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Ξενάγηση στην έκθεση «Η κλωστή ως συμβάν»

*Τετάρτη 18 Μαΐου στις 17.00 | Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι)

«Ένας μαραθώνιος κλωστών – A Thread Marathon»

Παρουσιάσεις καλλιτεχνικών και εφαρμοσμένων εργασιών γύρω από το νήμα, στο πλαίσιο της έκθεσης «Η κλωστή ως συμβάν»

*Παρασκευή 20 Μαΐου στις 18.00 | Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι)| Είσοδος ελεύθερη

«It sounds virus»

Η μουσικοπαιδαγωγός Νίκη Μπαραχάνου και η μουσικολόγος – μουσικοπαιδαγωγός Αγνή Ρόγκα προσεγγίζουν την έννοια του ιού και ειδικότερα την τρέχουσα πανδημία, με εργαλεία τη μουσική, ήχους, τη συλλογική σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό.

Για παιδιά & εφήβους 8-15 ετών. Δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις

*Παρασκευή 20 Μαΐου | Ώρες: 11.00-14.00 | Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

eforeia-arkhaiotiton-thessalonikis.jpg

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις στο Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης, 10:30 και 12:30.

Δηλώσεις συμμετοχής στο 2313310400, 12:00 -13:00 από την Τετάρτη 11/5 μέχρι τη Δευτέρα 16/5/2022. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στις ξεναγήσεις θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού

*Τετάρτη 18 Μαΐου στις 10.30 & 12.30 | Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς (Οδοί Φιλίππου & Ολύμπου)

Video Art Projects στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa Bianca

video-art-projects-web.jpg

Το Video Art Projects είναι ένα νεοσύστατο διεθνές φεστιβάλ με επίκεντρο τις εικαστικές μορφές του βίντεο, που διοργανώνεται για πρώτη χρονιά από το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη Casa Bianca, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νέων Μέσων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Το φετινό φεστιβάλ πραγματοποιείται με την αρωγή του διεθνούς φεστιβάλ βιντεοτέχνης Video Art Μηδέν.

Το Video Art Projects θα λάβει χώρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Casa Bianca (Βασ. Όλγας 182 & Θεμ. Σοφούλη) την Τετάρτη 18, Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 (ώρες: 12:00 -20:00), με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το πρόγραμμα θα διαρθρώνεται σε 5 οθόνες στις αίθουσες του μουσείου, με διαφορετικές ενότητες προβολών ανά ημέρα.

Στην πρώτη διοργάνωση του Video Art Projects, που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός με διοργανώσεις σε ετήσια βάση, παρουσιάζεται ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών βιντεοτέχνης από όλο τον κόσμο, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 140 καλλιτέχνες και φοιτητές από 21 χώρες, καθώς και προσκεκλημένα φεστιβάλ και επιμελητές από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Βραζιλία. Οι προβολές περιλαμβάνουν επίσης αφιερώματα στην ελληνική βιντεοτέχνη καθώς και έργα φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, σε επιμέλεια της διδακτικής ομάδας του Εργαστηρίου Νέων Μέσων.

Από το εξωτερικό, θα παρουσιάσουν επιλογές έργων βίντεο οι διεθνείς πλατφόρμες/φεστιβάλ: The New Museum of Networked Art, σε επιμέλεια του Wilfried Agricola de Cologne (Γερμανία), Visualcontainer, σε επιμέλεια της Alessandra Arno (Ιταλία), FONLAD – International Video Art and Performance Festival, σε επιμέλεια του Jose Vieira (Πορτογαλία) και Strangloscope, σε επιμέλεια των Claudia Cardenas & Rafael Schlichting (Βραζιλία). Θα παρουσιαστούν επίσης ενότητες ελληνικής και διεθνούς βιντεοτέχνης από το διεθνές φεστιβάλ Video Art Μηδέν, με έδρα την Καλαμάτα, με επιλογές 5 βασικών μελών της επιμελητικής του ομάδας (Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη, Όλγα Παπαδοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Μαρία Μπουρίκα).

Από το εξωτερικό συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: ACCI BABA, APOTROPIA, Wilfried Agricola de Cologne, Alexandre Alagoa, Vito Alfarano, Sonia Laura Armaniaco, Gianni Barelli, Allison Beda, Thiago Bortolozzo, Brit Bunkley, Matteo Campulla, Rodrigo Cárdenas, Ilaria Di Carlo, Ana Cigon, Pablo-Martin Cordoba, Laura & Sira Cabrera Diaz, Gianmarco Donaggio, Kokou Ekouagou, Benedetta Fioravanti, Carla Forte, Fu LE, Silvia De Gennaro, Ian Gibbins, Gerald Habarth, Shir Handelsman, Bernhard Hollinger, Max Hattler, Alexander Isaenko, Marco Joubert, Carolin Koss, Katia Maciel, Albert Merino, MO Qian, Rebecca Moure, Helder Martinovsky, Tetsuya Maruyama, Antonello Matarazzo, Iwona Ogrodzka, Lorenzo Papanti, Nelton Pellenz, Manon Pichon, Oliver Poppert, Simona da Pozzo, Isabel Pérez del Pulgar, Natália Reis, Natalia Gonzalez Requena, Duccio Ricciardelli, Caroline Rumley, Ausin Sainz, Duo Strangloscope, TSENG Yu Chin, Sebastian Wiedeman, Hana Yoo.

Έλληνες καλλιτέχνες: Δημήτρης Αργυρίου, Άννα Βάσωφ, Μπάμπης Βενετόπουλος, Μυρτώ Βουνάτσου, Νίκος Γιαβρόπουλος, Γιώργος Δρόσος, Γιώργος Κατσάγγελος, Σμαρώ Κατσάγγελου, Μάκης Κυριακόπουλος, Φένια Κωτσοπούλου, Αναστασία Λάμπρου, Γιώργος Μπουδαλής, Κώστας Ντάφλος, Στέλιος Ντεξής, Αθανάσιος Πάλλας, Γιούλα Παπαδοπούλου, Όλγα Παπαδοπούλου, Γιάννης Παππάς, Λήδα Πάττα, Μαργαρίτα Σταυράκη, Αλεξία Ψαραδέλλη, Βασίλης Ψαρράς.

Φοιτητικά έργα: Στέφανος Αρφανάκης, Αναγνώστης Ζαχαρούδης, Αφροδίτη Ηλιοπούλου, Ελένη Ιατροπούλου, Κωνσταντίνα Καδόγλου, Χριστίνα Καζαντζή, Μίλτος Καλαγιάς, Γιάννης Κατρανίτσας, Μανώλης Κοτρώτσιος, Βασιλική Κωνσταντινίδου, Νατάσα Μαυροματίδου, Νεφέλη Μωρογιάννη, Γεώργιος Όθωνος, Όλγα Παπαδήμα, Λευτέρης Ταστσόγλου, Δήμητρα Τζαλαβρέτα, Χρύσα Τσικουρίδου, Τάνια Φουστάνα, Ναταλία Μανιάκα, Όλγα Νίκογλου, Δήμητρα Αναγνωστοπούλου, Γιώργος Πυργιώτης, Αθανασία Πατρώνη, Αλεξάνδρα Παπαβασιλείου, Νίκος Μήτσης, Κωνσταντίνα Φάκου, Σοφία Συμιακάκη, Τοχαντζίδου Αφροδίτη, Mullaj Enid, Καρύδας Αλέξης, Τσέτσου Σταυρούλα, Κουσκούσης Ιούλιος-Ιάσονας, Σουλιώτης Δημήτριος, Μίχος Κωσταντίνος, Κυπαρισσού Ουρανία, Καρακόλης Νικόλαος, Καραγιαννόπουλος Νικόλαος, Βακαλούλης Μιχαήλ, Μόσχου Έλλη, Παλάνης Χρήστος, Παρασκευά Χριστίνα, Τσιλεπίδης Ιωάννης, Καλουδάς Αθανάσιος, Κουφούδη Παναγιώτα, Μακατσώρης Κωνσταντίνος, Νικοπούλου Βασιλεία, Ελευθεριάδη Φωτεινή, Ιορδανίδου Ευφροσύνη, Κουτλή Ελένη, Κυριάκου Χρυσάνθη Μαρία, Ταμιωλάκη Αντωνία, Ψαρρή Αφροδίτη, Ασλανίδου Ανθούλα, Ιωαννίδου Κυριακή, Μαριδάκη Χρυσή, Πετροπούλου Μαρία, Τζιουμάκη Αφροδίτη, Καμαριωτίδου Μαρία-Ζωή, Κόμνος Δημήτρης, Λιάρος Χρήστος Στήβεν, Συμεωνίδης Γιώργος, Χατζημπετέλης Γιάννης και μέλη της φοιτητικής καλλιτεχνικής ομάδας “EIKON.VIS.AUTH”.

Συντελεστές διοργάνωσης Video Art Projects:

Δήμος Θεσσαλονίκης – Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση διοργάνωσης: -Λέλα Τσεβεκίδου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης -Μαργαρίτα Σαλπιγγίδου, Προϊσταμένη Τμήματος Δημοτικής Πινακοθήκης Δήμου Θεσσαλονίκης

Μουσειολογική επιμέλεια: -Θάλεια-Μαρία Αλεξάκη, Μουσειολόγος, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa Bianca

Συντελεστές – Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa Bianca: Ελένη Αναστασιάδου, Χαρά Θεοχάρους, Κατερίνα Γεωβανέκου, Κώστας Μπαχαριάδης, Γιώργος Αθανασιάδης

Εργαστήριο Νέων Μέσων [Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ]

Διεύθυνση Video Art Projects: -Γεώργιος Κατσάγγελος, διευθυντής του Εργαστηρίου Νέων Μέσων

Καλλιτεχνική διεύθυνση προγράμματος προβολών: -Γιούλα Παπαδοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Video Art Μηδέν και διδάσκουσα ΕΕΠ στο Εργαστήριο Νέων Μέσων

Επιμέλειες – Εργαστήριο Νέων Μέσων: Γεώργιος Κατσάγγελος (Καθηγητής), Αθανάσιος Πάλλας (Καθηγητής), Στέλιος Ντεξής (Αν. Καθηγητής), Μπάμπης Βενετόπουλος (Αν. Καθηγητής), Γιούλα Παπαδοπούλου (ΕΕΠ), Γιώργος Δρόσος (ΕΕΠ), Φανή Μπουντούρογλου (ΕΕΠ)

Επιμέλειες ενοτήτων –συνεργαζόμενα φεστιβάλ

Video Art Μηδέν [Ελλάδα]: Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη, Όλγα Παπαδοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Μαρία Μπουρίκα

The New Museum of Networked Art [Γερμανία]: Wilfried Agricola de Cologne

Visualcontainer [Ιταλία]: Alessandra Arno

FONLAD [Πορτογαλία]: Jose Vieira

Strangloscope [Βραζιλία]: Claudia Cardenas & Rafael Schlichting

*Τετάρτη 18, Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Μαΐου |Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa Bianca (Βασ. Όλγας 182 & Θεμ. Σοφούλη, Θεσσαλονίκη) | Ωράριο: 12.00 -20.00 (οι ενότητες κάθε ημέρας θα παίζουν σε συνεχή επανάληψη) | Είσοδος ελεύθερη

Μουσείο Οίνου Κτήματος Γεροβασιλείου Επανομή 

Δωρεάν ξεναγήσεις στη διάρκεια της ημέρας

Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης

apth-2.jpg

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης διοργανώνει διαλέξεις και ξεναγήσεις στις εκθέσεις «Ζωομορφές» και «Γεωτοπία».

Το Πρόγραμμα Διαλέξεων έχει ως εξής:

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 και ώρες 19.00 με 21.00

18.00-19.00 Ξενάγηση στις εκθέσεις / καφές

1. Γεώργιος Κουφός, Ομότιμος Καθηγητής Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ: «Παλαιοανθρωπολογικά ευρήματα του ελλαδικού χώρου: πρόσφατα στοιχεία»

2. Ιωαννης Μπαζιώτης, Επίκ. Καθηγητής Ορυκτολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Μετεωρίτες-Ο μετεωρίτης “Σέρρες”»

Κυριακή 22 Μαΐου 2022 και ώρες 11.00 με 13.00

10.00-11.00 Ξενάγηση στις εκθέσεις / καφές

3. Θόδωρος Καρακώστας: Ομότιμος Καθηγητής. Μετεωρολογίας- Κλιματολογίας ΑΠΘ: «Κλιματική Αλλαγή, σύγχρονες τάσεις»

4. Μηνάς Γιάγκου, Καθηγητής Ανοσοβιολογίας-Μοριακής Βιολογίας, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ: «Η Ανοσία και τα Εμβόλια ενάντια στον SARS-CoV-2»

*Τετάρτη 18 Μαΐου από τις 18.00 & Κυριακή 22 Μαΐου από τις 11.00 | Αριστοτέλειο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Προβλήτα Α΄, Λιμάνι)

Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ta-mystira-tou-ierwnymou-bosch-1.jpg

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 σας περιμένουμε στο Μουσείο Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Με βάση λοιπόν αυτή τη θεματική, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει στους χώρους του, συμμετέχοντας σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων, με ελεύθερη είσοδο.

  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιήγηση στους χώρους του μουσείου, ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό εργαστήρι για παιδιά, καθώς και την προβολή της εξαιρετικής ταινίας Τα Μυστήρια του Ιερώνυμου Μπος του Χοσέ Λουίς Λόπεθ-Λινάρες στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος που βρίσκεται μέσα στο Μουσείο.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 09:00 – 19:00 Ελεύθερη είσοδος στο μουσείο και περιήγηση στη μόνιμη συλλογή του. 16:00 – 18:00 Κινηματογραφικό εργαστήρι «Σινεδημιουργίες» 19:00 Προβολή της ταινίας Τα Μυστήρια του Ιερώνυμου Μπος

Κινηματογραφικό εργαστήρι «Σινεδημιουργίες» 16:00 – 18:00 στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου. Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών.

  Τι θα λέγατε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο και να ανακαλύψουμε όλα εκείνα που έκαναν τα παλιά σινεμά να μοιάζουν τόσο όμορφα; Ετοιμαστείτε, να δημιουργήσουμε, να ζωγραφίσουμε και να συναρμολογήσουμε τις δικές μας γιγαντοαφίσες, τις τεράστιες εκείνες αφίσες που διαφήμιζαν τις ταινίες, τα παλιά τα χρόνια!

Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη χαρά να γνωρίσουν τα μυστικά μιας τέχνης που χάθηκε μέσα από μια ποικιλία εικαστικών δράσεων όπως (ζωγραφική, χαρτοκοπτική κ.α).

Προβολή ταινίας Τα Μυστήρια του Ιερώνυμου Μπος του Χοσέ Λουίς Λόπεθ – Λινάρες / José Luis López Linares (Ισπανία, 2016, 90’).

Εικαστικοί, καλλιτέχνες και τεχνοκριτικοί προσπαθούν να ξεδιαλύνουν τα μυστικά του «Κήπου των επίγειων απολαύσεων», του διασημότερου πίνακα του Φλαμανδού Ιερώνυμου Μπος. 19:00, αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος. Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2310378570.

*Τετάρτη 18 Μαΐου από τις 09.00 | Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα