close search results icon

Parallax View

2 Αυγούστου - Παγκόσμια Ημέρα Ρομά Ολοκαυτώματος

Η ιστορική καταγραφή του Ολοκαυτώματος αποτελεί χρέος, προς έναν λαό που κακοποιήθηκε και η ιστορία των δεινών του, αποσιωπήθηκε 

2 Αυγούστου - Παγκόσμια Ημέρα Ρομά Ολοκαυτώματος
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Η 2α Αυγούστου αναγνωρίστηκε το 2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η παγκόσμια ημέρα του Ρομά Ολοκαυτώματος. 

Ένα Ολοκαύτωμα ξεχασμένο και άγνωστο για πολλά χρόνια, μιας και μόλις το 1985 η Γερμανία αναγνώρισε πως οι διώξεις των τσιγγάνων κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που στοίχισαν τη ζωή σε παραπάνω από 500.000 ανθρώπους, είχαν ως στόχο τον αφανισμό της φυλής των Ρομά. 

Η 2α Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα μνήμης του Ρομά ολοκαυτώματος, μιας και εκείνη την ημέρα εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου σε θαλάμους αερίων 3.000 Ρομά, μεταξύ αυτών και 800 παιδιά.

img-5247.JPG

Με την πτώση του τείχους του Βερολίνου η Γερμανική πρωτεύουσα όχι μόνο διέσωσε κομμάτια της ιστορίας της αλλά κατασκεύασε και ένα πλήθος μνημείων ενάντια στην λήθη έτσι που να υπενθυμίζουν τις θηριωδίες των Ναζί στην Ευρώπη.

Οι Ρομά δεν μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση αρχής γενομένη από το Μνημείο που βρίσκεται στα νότια του πάρκου στο Μπούντεστάγκ δίπλα από το μνημείο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.

Το μνημείο προς τιμή των Ρομά, αποτελείτε από μια στρογγυλή σκοτεινή επιφάνεια νερού με έναν τρίγωνο στο κέντρο της. Κάθε μέρα, η πέτρα βυθίζεται μέσα στο νερό και βγαίνει με ένα φρέσκο λουλούδι. Γύρω από την λίμνη βρίσκουμε χαραγμένα σε πέτρες τα ονόματα στρατοπέδων όπου δολοφονήθηκαν οι 500.000 Σίντι και Ρομά κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ισραηλινός καλλιτέχνης Ντάνι Κάραβαν είχε την ιδέα για την σκοτεινή επιφάνεια νερού που συμβολίζει το θάνατο και την συμφορά αλλά ταυτόχρονα και την αναγέννηση της ελπίδας. Οι επισκέπτες που περιδιαβαίνουν στο πάρκο μνήμης ακούνε τους ήχους ενός τσιγγάνικου βιολιού.

img-5260.JPG
img-5257.JPG


  Το μνημείο έρχεται μετά από πολλά χρόνια να αποκαταστήσει την ιστορική αδικία της μη αναφοράς των Ρομά στα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Οι Ρομά σε σχέση με τις άλλες ομάδες στόχου των Ναζί, δεν είχαν τις γνώσεις, το υπόβαθρό και την ικανότητα να αναδείξουν την ιστορία τους, να αντιπαρέλθουν, να αμυνθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα και την ιστορική τους δικαίωση. Δεν τους δόθηκαν ποτέ τα κίνητρα και οι ευκαιρίες να μπορέσουν να ξεφύγουν από όλα αυτά που τους περιχαρακώνουν. 

Δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι είναι κατώτεροι ακόμα και στους ίδιους διότι μη έχοντας τις ίδιες ευκαιρίες δεν μπορούν να ξεφύγουν από ένα προδιαγεγραμμένο μέλλον που τους έχει οριστεί.

Δεκάδες έρευνες και βιβλία έρχονται στις ημέρες μας να φωτίσουν την άγνωστη μέχρι πρότινος ιστορίας τους.

img-5268.JPG
img-5267.JPG
img-5246.JPG


  Ειδικό τμήμα για τους Ρομά έχει δημιουργηθεί στο Άουσβιτς καθώς επίσης και στο μουσείο που φέρει την ονομασία «Η τοπογραφία του τρόμου» Πρόκειται για ένα μουσείο που μέσα από φωτογραφίες και ντοκουμέντα παρουσιάζει την άνοδο του φασισμού και τις θηριωδίες των SS κατά την διάρκεια του πολέμου. Στο αχανές αυτό σημείο που φιλοξενεί και μια υπαίθρια έκθεση υψώνονταν κάποτε τα κτήρια της Γκεστάπο και των Ες Ες. Ακριβώς εδώ βρισκόταν το διοικητικό κέντρο του Χίτλερ και των συνεργατών του. Οι βομβαρδισμοί των συμμάχων το ισοπέδωσαν.

Εκεί μπορεί κανείς να βρει στην υπαίθρια έκθεση και στο εσωτερικό του μουσείου αναλυτικές λεπτομέρειες για τις εκτοπίσεις Εβραίων, ομοφυλόφιλων, πολίτικων κρατούμενων Σίνι και Ρομά σε διαφορετικές ενότητες.

Η ιστορική καταγραφή του Ολοκαυτώματος αποτελεί χρέος, προς έναν λαό που κακοποιήθηκε όχι μόνο ως προς τον τρόπο που του συμπεριφέρθηκαν επί Ευρωπαϊκού εδάφους, αλλά και ως προς την αποσιώπηση της ιστορίας, σε μια προσπάθεια υποβάθμισης των δεινών που είχαν οι Ρομά υποστεί και συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να υφίστανται.

1-WY8YG.JPG
Ρομά εποπτευόμενοι από Γερμανούς στρατιώτες καθώς εκτοπίζονται από το στρατόπεδο της Στουτγκάρδης προς την Πολωνία
2-YdcfN.JPG
Εκτοπισμός Ρομά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης
3-1Ukmh.JPG
4-gUxM2.JPG
Το Marzahn στο Βερολίνο ήταν το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης για Ρομά και Σίντι και μαζί με το Lackenbach στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας ήταν από τα χειρότερα. Εκατοντάδες Ρομά απεβίωσαν λόγω των φρικτών συνθηκών. Οι ντόπιοι Γερμανοί διαμαρτύρονταν επανειλημμένα, απαιτώντας τον εκτοπισμό των έγκλειστων σε αυτά Ρομά, ώστε να «διαφυλαχτούν» τα δημόσια ήθη, η δημόσια υγεία και η ασφάλεια.
6-KzEoa.JPG
5-LtllK.JPG
Φάκελοι εκτοπισμένων Ρομά
7-AYnoo.JPG
Καταγραφή της Kesser Maria με το τσιγγάνικο όνομα Rupa ετών 55 γεννημένη στις 7.03.1885 και των ανατομικών της χαρακτηριστικών.
8.JPG
Το 1925, το Κέντρο μελετών είχε στην διάθεση του πάνω από 15.000 φακέλους καταγεγραμμένων Ρομά. Το 1938 στο Βερολίνο φτάνουν τα στοιχεία 34.000 Ρομά. Το 1925 ο Γκέρκε ιδρύει το «Ίδρυμα Φυλετικής Στατιστικής», το οποίο διέθετε 500.000 φακέλους Εβραίων και Ρομά. Το 1936 ο Ρίτερ ιδρύει το «Τμήμα έρευνας φυλετικής καθαρότητας», το οποίο δίνει με την σειρά του την δικαιολογία που χρειάζονται οι Ναζιστές για την εξόντωση των Εβραίων και των Ρομά. Μάλιστα ο Ρίτερ είχε στενές επαφές και συνεχή επικοινωνία με τα στρατόπεδα εξόντωσης. Δεκάδες επιστήμονες χρηματοδοτήθηκαν την εποχή του Ράιχ. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί ήταν αυτοί που έμειναν ατιμώρητοι για τα εγκλήματά τους με την αιτιολογία πως εκτελούσαν διαταγές. Οι επιστήμονες ήταν ένα τμήμα αυτών που εξαιρέθηκαν, δεν τιμωρήθηκαν ποτέ και μάλιστα μετά το τέλος του πολέμου συνέχισαν την λαμπρή τους καριέρα εντός και εκτός Γερμανίας. Ο Ρίτερ έγινε διευθυντής της υγειονομικής υπηρεσίας στην Φρανκφούρτη. Μέχρι και σήμερα, δεν έχει φτάσει καμία έρευνα εις βάθος για το ρόλο της επιστήμης στην εξόντωση των Εβραίων και των Ρομά παρόλο που η Ερευνητική κοινότητα στην Γερμανία χρηματοδοτούσε τα πειράματα του Μέγκελε.