close search results icon

Θεσσαλονίκη

6 παραλίες σε απόσταση αναπνοής απ΄τη Θεσσαλονίκη

Οι πιο κοντινές παραλίες της πόλης για τις πρώτες εξορμήσεις του καλοκαιριού μετά από την δουλειά. Δεν χρειάζεται να πας μακρυά για να κάνεις μια βουτιά!

6 παραλίες σε απόσταση αναπνοής απ΄τη Θεσσαλονίκη
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση σχεδόν μετακίνησε όλο τον όγκο εκδρομέων από το δεύτερο και τρίτο πόδι στο πρώτο και μάλιστα στις αρχές του πρώτου. 

Εδώ και μία πενταετία τουλάχιστον, οι Θεσσαλονικείς δείχνουν πως η μόνη επιλογή είναι εκείνη που δεν θα χρειαστεί περισσότερα καύσιμα για το αυτοκίνητο εκτινάσσοντας στα ύψη το διαθέσιμο μπάτζετ της εξόρμησης.

 Αποτέλεσμα αυτού ήταν παραλίες όπως της Καλλικράτειας και της Επανομής να υποδέχονται σχεδόν άξαφνα ένα μεγάλο όγκο πολιτών, αλλάζοντας πρακτικά τον χάρτη του lifestyle της Χαλκιδικής. 

Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να είναι αρκετό για να “αναγκάσει” εκ των πραγμάτων τους αντίστοιχους Δήμους να επενδύσουν στην “αναγκαστική” στροφή του κόσμου και να κάνουν την έκπληξη δημιουργώντας τις συνθήκες και τις υποδομές έτσι ώστε κάποια στιγμή όλος αυτός ο καλοκαιρινός “λαός” να έχει ως πρώτη επιλογή τα συγκεκριμένα θέρετρα. 

Σε κάποιες περιπτώσεις δήμοι και επιχειρηματίες δείχνουν να αρκούνται στην αναγκαστική προσφυγή του κόσμου σε αυτούς ενώ σε άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα της Ν.Ηράκλειας, οι υπεύθυνοι δείχνουν πως πραγματικά μπορεί να υπάρξει ένα rebranding από το μηδέν μίας περιοχής, αρκεί να υπάρχει διάθεση για ένα πραγματικό πλάνο στρατηγικής και προσπάθειας.

ναυαγιο 2

Τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει σχεδόν απότομα, ο καιρός εγκαταλείπει τις καλλιτεχνικές βροχές του και ξεκινάει επίσημα η περίοδος που αναζητάμε την κοντινότερη όαση θάλασσας θα αρχίσουμε να ευχαριστούμε την τύχη της Θεσσαλονίκης η οποία, σχεδόν ευλογημένη, δεν έχει απλά παραλίες σε απόσταση αναπνοής, αλλα πολύ περισσότερο έχει πλέον και καλές παραλίες σε απόσταση αναπνοής. Καλλικράτεια, Ηράκλεια, Περαία, Ποταμός, Φανάρι, Ναυάγιο είναι οι κοντινές και ταυτόχρονα αρκετά καλές θάλασσες που προσφέρονται για τις απόλυτες ημερήσιες αποδράσεις μετά την δουλειά.

Στην Επανομή κρύβονται τρεις παραλίες που αποζημιώνουν    

nayagio

Στο Ναυάγιο θα βρεις κυριολεκτικά τα πιο καθαρά νερά, ελαφρώς βαθύτερα από τα ρηχά που συνηθίζουμε στο πρώτο πόδι Χαλκιδικής για παράδειγμα, και εντελώς δροσερά. Μία μεγάλου μήκους κυριολεκτικά ακτογραμμή με άμμο, ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό με τον πρωταγωνιστή αναμφίβολα το ομόνυμο ναυάγιο. Σκουριασμένο αγέροχο και επιβλητικό, πολυφωτογραφισμένο το κουφάρι ενός πλοίου που κατέληξε εκεί όταν βυθίστηκε περίπου το 1970 δίνοντας το στίγμα του σε όλη την παραλία. 

Τα τελευταία χρόνια το Ναυάγιο της Επανομής δεν αποτελεί την μυστική παραλία που κάποτε οι Θεσσαλονικείς συνήθιζαν να θεωρούν αποκλειστικά δικό τους spot. Ωστόσο παραμένει μία από τις καλύτερες κοντινές παραλίες στην πόλη, ιδανική για όσους αγαπούν την δική τους ψάθα-ομπρέλα-ψυγιάκι, και με bonus αρκετά μεγάλη έκταση για παρκάρισμα ώστε να μην παιδευτείτε καθόλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος -κυριολεκτικά- η ακτή Ρετζίκα Ποταμός και Φανάρι. Έχουν καταφέρει να στρέψουν όλη την προσοχή εκείνων που επιλέγουν να μην κινηθούν βαθιά στην Χαλκιδική επάνω τους, με τους επιχειρηματίες αλλά και τους ντόπιους να δείχνουν πραγματικά ότι το εκτιμούν κάνοντας τα πάντα για την περιοχή τους. Τα νερά τόσο στο Φανάρι όσο και στον Ποταμό παραμένουν πεντακάθαρα, με την ιστορική “αίγλη” των πάλαι ποτέ εποχών όταν και οι συγκεκριμένες παραλίες γνώριζαν δόξες μεγάλες, όλα να δείχνουν πως επιστρέφουν. Αρκετά πιο οργανωμένες σε ό,τι αφορά τις παροχές και τα beach bar, δεν λείπει τίποτα ακόμα και από τον πιο απαιτητικό λουόμενο.

*Δείτε στον χάρτη πως θα φτάσετε στο σημείο. 

Πρώτο πόδι Χαλκιδικής με Καλλικράτεια και Νέα Ηράκλεια 

Η παραλία της Νέας Ηράκλειας πριν από μερικά χρόνια ήταν ένας λασπότοπος. Μία εικόνα που δεν θα μπορούσε με τίποτα έστω να πλησιάζει την σημερινή της εικόνα. Με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο του Δήμου όσο και των επιχειρηματιών η παραλία της Ηράκλειας τα τελευταία δύο χρόνια δεν αποτελεί λύση ανάγκης εξαιτίας της κοντινής χιλιομετρικά απόστασης από την Θεσσαλονίκη, αλλά ξεκάθαρη επιλογή αν σκεφτείς τις χιλιάδες κόσμου που υποδέχεται καθημερινά κατά την διάρκεια του peak της καλοκαιρινής σεζόν. Μεγάλη ακτογραμμή, σχετικά εύκολο πάρκινγκ οργανωμένη παραλία και περιβάλλον το οποίο καλύπτει από παροχές κυριολεκτικά και τους πιο περίεργους στα γούστα εκδρομείς.

*Δείτε στον χάρτη πώς θα φτάσετε στο σημείο.

Στην περίπτωση της Καλλικράτειας από την άλλη, η παραλία της είναι πλήρως οργανωμένη ωστόσο δεν φημίζεται αυτούσια για τα πάντα πεντακάθαρα νερά της. Όμως από το ύψος της Καλλικράτειας έως και τον οικισμό των Γεωπονικών, η ακτογραμμή σχηματίζει υπέροχους μικρούς κολπίσκους, ιδανικούς τόσο για απομόνωση όσο και για την απόλυτη απόλαυση της καλής θάλασσας. Οι περισσότεροι κολπίσκοι έχουν μικρές αμουδιές και δεν είναι οργανωμένες, οπότε θα πρέπει απλά να ακολουθήσετε την ακτογραμμή της Καλλικράτειας με κατεύθυνση προς τα Γεωπονικά και να σταματάτε στα μικρά δασάκια κάθε φορά που πιάνει το μάτι σας, αυτοσχέδια ή πιο πρόχειρη σκάλα να βγάζει σε παραλία. Μία από τις πιο γνωστές πλέον και καλές είναι ο κολπίσκος που ακολουθεί ακριβώς μετά τα βράχια στο τέλος της κεντρικής παραλίας της Καλλικράτειας.

*Δείτε στον χάρτη πώς θα φτάσετε στο σημείο.

Η Περαία ανεβαίνει ξανά

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα ένδοξα πάρτι και τα μεγάλα event πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες όταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι παραλίες Περαίας και Αγ.Τριάδας (τότε) αποτελούσαν το μονοπώλιο για την καλοκαιρινή διασκέδαση των νέων της πόλης. Μετά από την ερήμωση ήρθε ξανά η ανάπτυξή της, ή καλύτερα η τάση της προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς πλέον η Περαία επιλέγεται σταθερά από εντυπωσιακά περισσότερο κόσμο και αποκτά ένα διαφορετικό lifestyle αντίθετο από εκείνο που την χαρακτήριζε εδώ και χρόνια. Πιο οργανωμένα beach bar και προσεγμένη ακτή, ιδιαίτερης ασισθητικής νέα ξενοδοχεία και πιο σύγχρονο περιβάλλον την βάζουν ξανά και δυνατά στον χάρτη των κοντινών δροσερών εξορμήσεων.

*Δείτε στον χάρτη πως θα φτάσετε στο σημείο.