close search results icon

Agenda

7 Ιδέες για ένα εκπληκτικό Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη!

Συναυλίες, Φεστιβάλ, Δράσεις για μικρούς και μεγάλους που θα ζωντανέψουν την πόλη!

7 Ιδέες για ένα εκπληκτικό Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη!
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi


Ο καλοκαιρινός καιρός έχει, ήδη, κάνει την εμφάνισή του και αν είσαι από αυτούς που δεν θα περάσουν το τελευταίο διήμερο της εβδομάδας έχοντας για φόντο τη θάλασσα, εμείς σε συμβουλεύουμε να εκμεταλλευτείς την αφθονία επιλογών που προσφέρει η πόλη και να απολαύσεις ένα δημιουργικό Σαββατοκύριακο!

Dead Can Dance στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

dead-can-dance.jpg

Οι Dead Can Dance επιστρέφουν στην Ελλάδα για δύο εμφανίσεις στα πλαίσια της EUROPA 2022 Tour. Αυτή τη φορά επέλεξαν να εμφανιστούν σε 2 “κλειστούς” χώρους με εκπληκτική ακουστική και τεχνικές προδιαγραφές, όπου ο ήχος τους θα μπορεί να αποδοθεί στον απόλυτο βαθμό: για πρώτη φορά θα εμφανιστούν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ στις 19 Μαΐου και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 21 Μαΐου.

Στις συναυλίες αυτές θα παρουσιάσουν ένα best-of από το σύνολο της καριέρας τους, ερμηνεύοντας όλες τις μεγάλες επιτυχίες από την, διάρκειας άνω των 40 ετών, πορεία τους!

*Σάββατο 21 Μαΐου στις 21.00 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης | Εισιτήρια από 35€ | Περισσότερες πληροφορίες: www.viva.gr

DEAD CAN DANCE | JULES MAXWELL | Meet & Greet στο Stereodisc Record Shop

dead-can-dance.jpg

"Σας προσκαλούμε στο STEREODISC για να συναντήσετε απο κοντα τον JULES MAXWELL οργανίστα των DEAD CAN DANCE, Jules Maxwell. Θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε και να αγοράσετε το νέο προσωπικό του δίσκο "CYCLES". Υπάρχουν περιορισμένες κόπιες, αποκλειστικά για αυτήν την εκδήλωση. Εξασφαλίστε την κόπια σας με την υπογραφή του Jules Maxwell, λίγες ώρες πριν τη ζωντανή εμφάνιση των Dead Can Dance στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

*Σάββατο 21 Μαΐου στις 12.30 - 15.00 | Stereodisc Record Shop (Οδός Αριστοτέλους 4, Θεσσαλονίκη)

5ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Παιχνιδιού στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού

periballontiko-festibal.JPG

Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: Γιορτάζουμε τα 30 χρόνια του Δικτύου Natura 2000 με το 5ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Παιχνιδιού

Φέτος το Δίκτυο Natura 2000 συμπληρώνει τα 30 χρόνια από τη δημιουργία του και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού θα γιορτάσει την επέτειο αυτή διοργανώνοντας το 5ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Παιχνιδιού, στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού, στη Χαλάστρα.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως αφήγηση παραμυθιών, παρουσίαση παιδικού βιβλίου, εργαστήρια και παιχνίδια με θέμα το περιβάλλον, αλλά και κουκλοθέατρο και απελευθέρωση πουλιών από τη Δράση για την Άγρια Ζωή. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται από εκπαιδευτές αλλά και φορείς και οργανώσεις, όπως η περιβαλλοντική οργάνωση iSea, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας και τα ΚΔΠΑΠ της περιοχής.

Η εκδήλωση θα είναι μία από τις τριάντα εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τις κατά τόπους Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για τον εορτασμό των 30 χρόνων των Δικτύου Natura 2000, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Natura 2000 που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
10.15-11.00: «#zeroplastic»: βιωματικό εργαστήριο για τα θαλάσσια απορρίμματα για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών, περιβαλλοντική οργάνωση iSea
11.00-12.00: «Η αχαριστία του κροκόδειλου»: κουκλοθέατρο-παρουσίαση βιβλίου με τη συγγραφέα Κατερίνα Νιζάμη, εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα.
12.00 - 13.00: «Της Γης τα παραμύθια»: αφήγηση παραμυθιού μετά μουσικής με την ΠΑΡΑΜΥΘΩΝΙΑ
13.00: Απελευθέρωση πουλιών από την εθελοντική οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή
13.15- 13.45: iNaturalist: τα παιδιά γίνονται επιστήμονες και εξερευνούν την φύση (για παιδιά ηλικίας 10-15 ετών, περιβαλλοντική οργάνωση iSea

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:
- «Φτιάχνουμε μάσκες με έμπνευση από τα πουλιά της περιοχής», Εργαστήριο Τέχνης Art Factory
- «Κατασκευάζουμε κιάλια», εργαστήρι του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου
- 3D εκτύπωση – STEM: δημιουργούμε αντικείμενα με τη βοήθεια της ρομποτικής και των νέων τεχνολογιών, ΚΔΑΠ Αστερόκοσμος Χαλάστρας
- Διαδραστικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, facepainting, KΔΑΠ Δεντρόσπιτο Χαλάστρας
- Φτιάχνουμε μάσκες για τα παιδιά με έμπνευση από το βιβλίο «Η αχαριστία του κροκόδειλου», Βρεφονηπιακός Σταθμός Λιλιπούτη.
- Κατασκευές και χειροτεχνίες με θέματα από το Δέλτα Αξιού, 2ο Νηπιαγωγείο Χαλάστρας
- Φτιάχνουμε ταΐστρες για τα πουλιά, Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας
- Προβολή ταινίας για Εθνικό Πάρκο: «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: ο άγνωστος θησαυρός της Θεσσαλονίκης»

*Σάββατο 21 Μαΐου στις 11.00 | Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού (Χαλάστρα) 

Vegan life festival Thessaloniki 2022 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

vegan.jpg

Το Vegan Life Festival Thessaloniki, μια διοργάνωση από το Thessaloniki Food Festival, υποδέχεται το κοινό του για ένα απολαυστικό διήμερο, όπου θα υπάρχουν vegan, cruelty free και zero waste προϊόντα, καθώς και ενημερωτικές συναντήσεις και δραστηριότητες τόσο για ενήλικες, όσο και για παιδιά!

*Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Μαΐου | Ώρες: 11.00 - 23.00 | Δημαρχείο Δήμου Θεσσαλονίκης (Βασιλέως Γεωργίου Α' 1, Θεσσαλονίκη) | Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο Εργασιών στο Πάρκο Τσέπης της Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου

parko-tsepis.jpg

Το Πάρκο Τσέπης στη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, αναμφισβήτητα, παίρνει πνοή από όλους τους Θεσσαλονικείς που το επισκέπτονται και το φροντίζουν!

Το Σάββατο στις 21 Μαΐου, θα είναι μια αρκετά σημαντική ημέρα, καθώς θα υπάρξουν δύο δράσεις στον χώρο. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί η 3η οργανωτική συνάντηση για το Δείπνο της Άνοιξης, αλλά θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εργασίες για το Πάρκο.

Αναλυτικότερα, οι εργασίες θα περιλαμβάνουν:

Βάψιμο του μπαρ στο χρώμα της ώχρας

Τακτοποίηση της αποθήκης

Επιδιόρθωση της πλατείας

Δημιουργία νέων τοιχογραφιών

Βερνίκωμα του Τίκο

Και για όλα αυτά, χρειάζονται τη βοήθεια, όλων μας!

Όλοι όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη δράση είναι ευπρόσδεκτοι να φορέσουν ένα μεγάλο χαμόγελο και ρούχα που δεν τους πειράζει να λερωθούνε, να φέρουν φαγητό και νερό, καθώς και δημιουργικές ιδέες και να έρθουν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανανέωσης του χώρου.

Στο τέλος της ημέρας, θα υπάρξει δείπνο με όλες και όλους! Όπως και την προηγούμενη φορά, για τις ανάγκες του συλλογικού τραπεζιού, οι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν μαζί τους μαγειρεμένο φαγητό.

"Γίνε και εσύ συμπαραγωγός στην συλλογική προσπάθεια και έλα στην καινούργια ομάδα εργασιών του Πάρκου Τσέπης"!

*Σάββατο 21 Μαΐου στις 11.00 | Πάρκο Τσέπης της Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου (Αγαπηνού - Ιωάννου Μιχαήλ)

"Ένας Αμερικάνος στο Παρίσι" στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

koth-enas-amerikanos-sto-parisi-220522.jpg

Ο Γκέρσουιν έγραψε το γνωστό συμφωνικό του ποίημα Ένας Αμερικανός στο Παρίσι το 1927, όταν επισκέφτηκε την Πόλη του Φωτός για να μελετήσει κοντά στους μεγάλους Γάλλους συνθέτες της εποχής. Σκοπός του ήταν να μεταδώσει με τη μουσική του τις εντυπώσεις ενός Αμερικανού τουρίστα που περιδιαβαίνει στην πόλη και ζει την περίφημη παριζιάνικη ατμόσφαιρα.

Στο πρώτο μέρος ο Αντώνης Σουσάμογλου ερμηνεύει το Κοντσέρτο για βιολί του Χρίστου Παπαγεωργίου, ένα απαιτητικό έργο που αποπνέει ελληνική μουσική παράδοση.

Αντώνης Σουσάμογλου: Βιολί / Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης / Νικόλαος Χαλιάσας: Διεύθυνση Ορχήστρας

Πρόγραμμα:
Τζούλια Πέρι: Study for orchestra
Χρίστος Παπαγεωργίου: Κοντσέρτο για βιολί
Τζον Άνταμς: Short Ride in a Fast Machine
Τζωρτζ Γκέρσουιν: Ένας Αμερικανός στο Παρίσι, συμφωνικό ποίημα

*Κυριακή 22 Μαΐου στις 21.00 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1) | Εισιτήρια: από 5€ έως 20€ | Προπώληση: www.tsso.gr | Περισσότερες πληροφορίες: εκδοτήρια ΚΟΘ (Λ. Νίκης 73), τηλ. 2310 236990

Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης

flk.png

Μετά την ένταξη της Λαϊκής Κιθάρας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, τον Αύγουστο του 2021 και την πρόσφατη αναγνώριση των σπουδών και των τίτλων των λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων από το ελληνικό κράτος, τον Ιανουάριο του 2022, διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας (ΦΛΚ), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Μυστακίδη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η Έκθεση Οργανοποιίας θα λειτουργεί στο ισόγειο και τον 1ο όροφο της Αποθήκης Δ, όλες τις ώρες λειτουργίας του ΦΛΚ 2022, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΪΟΥ (15.00-00.30)

Σεμινάριο: Η ρυθμική κιθάρα στη λαϊκή ορχήστρα - δυνατότητες, δικαιώματα και υποχρεώσεις (18.00-19.00) / Εισηγητές: Δημήτρης Μηταράκης, Γιάννης Ζαρίας, Βασίλης Σκούτας

Σεμινάριο: Ο ρόλος της κιθάρας στο όψιμο μεσοπολεμικό ρεμπέτικο - συνοδεύει, (συν)επικουρεί ή διαμορφώνει; (19.00-20.00) / Εισηγητής: Σπύρος Δελέγκος

Στρογγυλό Τραπέζι: Σύγχρονες προκλήσεις στην παραδοσιακή οργανοποιία (20.00-21.00) / Εισηγητές-συντονιστές οι οργανοποιοί: Τάσος Θεοδωράκης, Δημήτρης Καραογλάνης, Βασίλης Λαζαρίδης

Συναυλία: Αφιέρωμα στον Κώστα Καρίπη (21.00022.30) Συμμετέχουν:

- Δημήτρης Μηταράκης (κιθάρα, τραγούδι)

- Γιάννης Ζαριάς (βιολί)

- Βασίλης Σκούτας (κιθάρα, μπουζούκι, τραγούδι)

Συναυλία: Μπάμπης Παπαδόπουλος Τρίο (22.30-24.00) / Συμμετέχουν:

- Μπάμπης Παπαδόπουλος (ακουστική & ηλεκτρική κιθάρα)

- Διονύσης Μακρής (κοντραμπάσο)

- Δημήτρης Βλαχομήτρος (μπουζούκι & κιθάρα)

Προβολή ντοκιμαντέρ: Ρεμπέτικο Underground (24.00-00.30)

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΪΟΥ (10.00-00.30)

Παρουσίαση ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας REDU (11.00-11.30)

Παρουσίαση βιβλίου: "Η κιθάρα Απαρτιάν" του Χρήστου Παπακωνσταντίνου (11.30-12.00)

Σεμινάριο: Κουρδίσματα ειδικού σκοπού (12.00-13.00) / Εισηγητής: Ευγένιος Βούλγαρης

Σεμινάριο: Τι παίζω όταν δεν παίζω - Μια προσέγγιση στο off tempo παίξιμο (13.00-14.00) / Εισηγητής: Μανόλης Πάππος

Παρουσίαση βιβλίου: "Κατασκευή Λαϊκής Κιθάρας - Θεωρία και Πράξη" των Μάνου Τουρπάλη και Παναγιώτη Καγιάφα (14.00-15.00)

Στρογγυλό Τραπέζι: Το θεωρητικό πλαίσιο της λαϊκής μουσικής (16.30-17.30) / Συντονιστής: Γιώργος Κοκκώνης, μουσικολόγος

Συναυλία: Ο συνθέτης και σολίστας Στέλιος Χρυσίνης στη ρεμπέτικη δισκογραφία (18.00-19.30) / Συμμετέχουν:

- Ζωή Τσινιάρη (τραγούδι)

- Γαβρήλος Κοκώνας (κιθάρα, μπαγλαμά, τραγούδι)

- Γιάννης Καδόγλου (μπουζούκι, κιθάρα, μπαγλαμά, τραγούδι)

- Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου (κιθάρα, μπαγλαμά, τραγούδι)

Συναυλία: Ντουζένια (19.30-21.00) / Συμμετέχουν:

- Ιουλία Καραπατάκη (τραγούδι)

- Ευγένιος Βούλγαρης (μπουζούκι, μποζούκ, τραγούδι)

- Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα, τραγούδι)

Συναυλία: Αφιέρωμα στον συνθέτη Κώστα Μπέζο και τα Άσπρα Πουλιά (21.30-23.00) / Συμμετέχουν:

- Γιάννης Νιάρχος (κιθάρα, φωνητικά)

- Θοδωρής Σκόνδρας (χαβάγια, φωνητικά)

- Σωτήρης Λέτσιος (μπάσσο γιουκαλίλι, φωνητικά)

- Κωστής Κωστάκης (χαβάγια, φωνητικά)

- Παναγιώτης Διαμάντης (μπάντζο γιουκαλίλι, κιθάρα, φωνητικά)

Συναυλία: Δημήτρης Μυστακίδης - Τα ρεμπέτικα της κιθάρας (23.00-00.30) / Συμμετέχουν:

- Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα, τραγούδι)

- Ιφιγένεια Ιωάννου (κανονάκι, τραγούδι)

- Δημήτρης Παππάς (κιθάρα, τραγούδι)

- Σάκης Καρακώστας (βιολί)

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ του κιθαρίστα Μάριου Κώστογλου για την προσφορά του στη λαϊκή μουσική (21.00-21.30)

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΪΟΥ (10.00-15.30)

Σεμινάριο: Το μουσικό έργο του Κώστα Σκαρβέλη - ο ρόλος της κιθάρας στα τραγούδια του (10.00-11.00) / Εισηγητής: Γιάννης Παπαγεωργίου

Στρογγυλό Τραπέζι: Μουσική εκπαίδευση και λαϊκή μουσική - Η επόμενη μέρα (11.00-12.00) / Συντονιστής: Κώστας Μακρυγιαννάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Ομιλία: 60 χρόνια Λαϊκή Κιθάρα (12.00-13.00) / Ομιλητής: Μάριος Κώστογλου

Προβολή ντοκιμαντέρ: Ανέστης Δελιάς, Η μαύρη γάτα του ρεμπέτικου (13.00-14.00)

Συναυλία: Μανόλης Πάππος και Πριγκηπέσσα (14.00-15.30)

Προπώληση: viva.gr και στο δίκτυο μεταπωλητών του (καταστήματα Public, WIND, Media Markt, τηλεφωνικά στο 11876), Πριγκηπέσσα Μουσική Σκηνή (Φιλικής Εταιρείας 5, Θεσσαλονίκη), Ζάχος Music Store (Ιωάννου Μιχαήλ 1, Θεσσαλονίκη)

Διοργάνωση: Steady Roots & Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και του Δήμου Θεσσαλονίκης

Οργάνωση Παραγωγής: Fishbowl Music Tank

Eπικοινωνία: 2310 694799 & info@fishbowl.gr

Το ΦΛΚ 2022 είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Τσαλαμπούνη

flk-programma-digital-a4-teliko-may22.png

*20 - 22 Μαΐου | Αποθήκη Δ, Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φρίντα Λιάππα - αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη - φουαγιέ ισογείου & 1ου ορόφου)