Θεσσαλονίκη

Α Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ: Έδωσε μάχες, πήρε ευρωπαϊκό βραβείο

Η κλινική που στεγάζεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στα δύο χρόνια της πανδημίας προσέφερε πολυεπίπεδα τις υπηρεσίες της

Φανή Χαρίση
α-ψυχιατρική-κλινική-απθ-έδωσε-μάχες-π-914362
Φανή Χαρίση

Στη διετή πανδημία τα δημόσια νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά χωρίς αμφιβολία σήκωσαν στις «πλάτες» τους όλο το βάρος της μάχης κατά του κορονοϊού.

Μεταξύ αυτών, μια κλινική, η Α΄Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» όχι μόνο φρόντισε τους ασθενείς της που νοσηλεύονται από βαριές ψυχωτικές νόσους και όσους επισκέπτονται το ιατρείο αλλά παρείχε μια σειρά υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης σε ασθενείς με κορονοϊό, σε συγγενείς αυτών,  σε όσους έχασαν τους ανθρώπους τους καθώς και σε επαγγελματίες υγείας.

Η προσπάθεια των περίπου 48 εργαζόμενων της συγκεκριμένης κλινικής καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας όχι μόνο βοήθησε δεκάδες ανθρώπους αλλά ξεχώρισε πανευρωπαϊκά και κατέκτησε το 1ο βραβείο στα βραβεία Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τομέα ψυχικής υγείας.

«Το βραβείο υγείας της Ε.Ε. έχει θεσπιστεί από το 2015 και τιμά οργανισμούς για πετυχημένες πρωτοβουλίες στον τομέα της δημόσιας υγείας. Το βραβείο που πήραμε αντανακλά τις προσπάθειες που έκανε η κλινική μας για να συνεισφέρει στα θέματα που ανέκυψαν στη διάρκεια της πανδημίας και αφορούν στην ψυχική υγεία των πολιτών και των ψυχικά πασχόντων αλλά και των υγειονομικών» ανέφερε στην Parallaxi o καθηγητής Ψυχιατρικής και διευθυντής της Α Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ στο «Παπαγεωργίου», Γιάννης Διακογιάννης.

Οι γιατροί και το προσωπικό της κλινικής με την έναρξη της πανδημίας κλήθηκαν καταρχάς να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία της και να συνεχίσουν να προφέρουν όλες τις υπηρεσίες που προσέφεραν πάντα στους ασθενείς τους. Παράλληλα, ρίχτηκαν στη μάχη της στήριξης ασθενών με κορονοϊό αλλά και του υγειονομικού προσωπικού που μετά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας άρχισε να υποφέρει ψυχικά.

«Στον 1ο χρόνο της πανδημίας παρότι εμείς ήμασταν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα πιθανά προβλήματα κυρίως είχαμε να δουλέψουμε με τους ασθενείς covid και τις οικογένειες τους. Στον 2ο χρόνο της πανδημίας όμως είχαμε πάρα πολλούς επαγγελματίες υγείας που προφανώς κινητοποίησαν όλες τους τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της δουλειάς και άρχισαν να στερεύουν από ενέργεια. Άρχισαν να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, κυρίως άρχισαν να τα σωματοποιούν και να εμφανίζουν ψυχοσωματικά ακόμα και με την ίδια την ασθένεια covid και τις συνέπειες αυτής» είπε στην Parallaxi η κλινική ψυχολόγος της Α΄Ψυχιατρικής, Κική Χολέβα.

Επίσης, ετοίμασαν συνεδρίες για όσους έχασαν συγγενείς τους από τον κορονοϊό «ωστόσο παρόλο που προσφέραμε ομάδες πένθους προτιμούσαν τις ατομικές συνεδρίες, ίσως αυτό είναι μια ιδιαιτερότητα του ελληνικού πληθυσμού».

Οι πάσχοντες από βαριά νοσήματα όπως οι καρκινοπαθείς, οι νεφροπαθείς κ.ά. όπως ανέφερε η κα Χολέβα ανησυχούσαν ιδιαίτερα καθώς λόγω της υγειονομικής κατάστασης ακυρώνονταν ραντεβού.  «Είχαν χάσει την επαφή με τους θεραπευτές τους και αυτό αύξανε κατά πολύ το άγχος τους» είπε.

Η ευχάριστη έκπληξη των ηλικιωμένων

Οι ειδικοί γιατροί της Α΄Ψυχιατρικής ΑΠΘ ανέμεναν ότι τα περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα θα τα βρουν στους υπερήλικες αλλά τελικά διαψεύστηκαν καθώς αποδείχτηκαν «πιο ανθεκτικοί» εξαιτίας φυσικά και της πυρηνικής οικογένειας που εξακολουθεί να λειτουργεί στην χώρα μας. «Δεν τους εγκαταλείπουμε, τους φροντίζουμε, δεν χάσαμε την επικοινωνία. Πιστεύαμε ότι θα είχαμε μεγάλη αύξηση κατάθλιψης στους ηλικιωμένους λόγω της μοναξιάς που βιώσαμε αλλά δεν το εντοπίσαμε στην πραγματικότητα».

Όσον αφορά τους ψυχιατρικούς ασθενείς «είχαμε τεράστια προβλήματα στη Θεσσαλονίκη γιατί η κλινική μας ήταν η μόνη που λειτουργούσε καθόλη τη διάρκεια» της πανδημίας ενώ οι άλλες κλινικές αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους ή να γίνουν covid – κλινικές «οπότε ο ψυχιατρικός πληθυσμός της Θεσσαλονίκης αντιμετώπισε πάρα πολλά προβλήματα».

Η Α Ψυχιατρική του ΑΠΘ αμέσως άρχισε τις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις έναντι των ασθενών, έκαναν «ψυχοεκπαιδευτικές συνεδρίες ώστε να μπορούν οι ασθενείς να προσαρμοστούν έναντι των μέτρων».

«Προσπαθήσαμε με νύχια και με δόντια τους δικούς μας ασθενείς που νόσησαν με κορονοϊό να τους φροντίσουμε στις άλλες κλινικές που μεταφέρονταν λόγω covid» τόνισε η κα Χολέβα. Aν και υπήρξε και εντός της Ψυχιατρικής κλινικής ένας θάλαμος covid «αλλά όπως καταλαβαίνετε πολλοί νοσηλεύτηκαν σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου που αυτό σήμαινε ότι οι δικοί μας γιατροί έπρεπε να τους φροντίζουν στις άλλες κλινικές» 

Οι άνθρωποι της Α Ψυχιατρικής σε αυτή τη μάχη δεν άφησαν κανέναν μόνο του και με υπερβάλλοντα ζήλο στάθηκαν δίπλα σε όσους περισσότερους χρειάστηκαν τη βοήθεια τους.

Όσον αφορά εάν οι ίδιοι αισθάνθηκαν αυξημένη πίεση και αν και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα η κα Χολέβα απάντησε χαμογελώντας «θα φανεί». Προς το παρόν συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους έχοντας και την ικανοποίηση της κατάκτησης τους ευρωπαϊκού βραβείου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα