Επικαιρότητα

Αφόρητη η κατάσταση στην αγορά των δυτικών και ανατολικών συνοικιών

Η ακρίβεια και οι αυξήσεις σε λογαριασμούς «χτυπούν» την αγορά του Ευόσμου και της Καλαμαριάς.

Νίκος Γκάγιας
αφόρητη-η-κατάσταση-στην-αγορά-των-δυτ-905870
Νίκος Γκάγιας

Σ’ έναν ατέλειωτο μαραθώνιο φαίνεται να τρέχει ο επιχειρηματικός κόσμος καθημερινά με τα κατάλοιπα της πανδημίας, την ακρίβεια και τις διαρκείς αυξήσεις να προσπαθούν να τον φτάσουν.

Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Συχνά συζητάμε για το τι συμβαίνει στην αγορά του κέντρου και για το πόσο δύσκολα τα βγάζουν οι επιχειρήσεις και αδιαφορούμε για το τι συμβαίνει γύρω από το κέντρο της πόλης. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στις αγορές των δυτικών και ανατολικών συνοικιών; Έχουν βοηθήσει καθόλου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις;

«Υπάρχει μεγάλη αγορά στον Εύοσμο. Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν τα πάντα. Δεν λείπει τίποτα στο κομμάτι της διασκέδασης, της εστίασης, της ένδυσης κλπ» αναφέρει στη Parallaxi ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορδελιού-Ευόσμου, Βλάσσης Νικολαΐδης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η άρση των μέτρων (μη επίδειξη πιστοποιητικού) έχει βοηθήσει και διευκολύνει αρκετά τις επιχειρήσεις. Βέβαια τώρα όλοι οι ιδιοκτήτες βιώνουν μία άλλη δυσκολία με τις αυξήσεις που υπάρχουν.

«Η κατάσταση είναι περίεργη. Όλοι μας τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επαγγελματίες έχουν έρθει αντιμέτωποι με τις αυξήσεις που υπάρχουν στην αγορά. Δεν μπορώ να πω ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις βοήθησαν πολύ γιατί δεν υπάρχει η ανάλογη ρευστότητα στην αγορά και έτσι μ’ αυτό τον τρόπο η αγορά παραμένει μουδιασμένη» 

Ο κ. Νικολαΐδης πιστεύει πως αν δεν υπήρχε όλη αυτή η καινούργια κατάσταση με την ακρίβεια και τις αυξήσεις, η αγορά θα μπορούσε να ισορροπήσει και να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω της πανδημίας. 

Αναφορικά με τις Κυριακές που τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά επισημαίνει ότι:

«Υπάρχουν κάποιες Κυριακές που βοηθάνε. Από την άλλη την τελευταία που ήμασταν ανοιχτά (8/5) δεν βοήθησε καθόλου. Σ’ αυτό επηρέασε ο καλός καιρός και πολύς κόσμος προτίμησε να κάνει μία απόδραση. Μην ξεχνάμε πως ήταν και η γιορτή της μητέρας και δώσαμε βάση σε κάποια άλλα είδη, στα ζαχαροπλαστεία, στα ανθοπωλεία. Πολλοί πήγαν στο σπίτι της μητέρας τους για φαγητό»

platia-efosmoy.jpg

Για την κατάσταση στην αγορά της Καλαμαριάς μίλησε στη Parallaxi ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου «Ο Ερμής», κ. Σταύρος Κριτσιάνης.

«Είναι μία αγορά που είναι σε καλή κατάσταση με όποια προβλήματα υπάρχουν. Μετά τις γιορτές όλο το εμπόριο έχει περιπέσει σε μία δύσκολη κατάσταση εξαιτίας του ενεργειακού προβλήματος το οποίο ήταν διττό. Είχε ήδη ξεκινήσει από Οκτώβριο-Νοέμβριο να φαίνονται τα προβλήματα, αλλά μετά τις γιορτές που εκτινάχθηκαν οι πρώτοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί η κατάσταση έγινε αφόρητη. Ήρθε μετά και το θέμα με την βενζίνη, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που επίσης εκτοξεύτηκε η τιμή τους και εκτραχύνθηκε η κατάσταση»

Όπως δηλώνει η κυβέρνηση πήρε μέτρα, αλλά για τον εμπορικό κόσμο λίγο καθυστερημένα.

«Τώρα έχει γίνει η ζημιά και το θέμα είναι να δούμε πως θα το μαζέψουμε για να το αντιμετωπίσουμε. Ο επιχειρηματικός κόσμος το βιώνει όλο αυτό όπως όλη η ελληνική κοινωνία πάρα πολύ δύσκολα. Όταν ένας άνθρωπος παίρνει 700,800,900 € και έρχεται 500€ λογαριασμός μετά τι θα φάει, τι θα ψωνίσει; Η κατάσταση είναι σοβαρή, δεν είναι αστείο»

Σχετικά με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις και τις Κυριακές που είναι ανοιχτά τα καταστήματα τονίζει πως δεν έχουν βοηθήσει καθόλου και ότι ο εμπορικός κόσμος είναι εναντίον καθώς βοηθιούνται μόνο τα πολυκαταστήματα και όχι η περιφερειακή αγορά.

«Ευτυχώς δεν έχουν μπει λουκέτα. Οι συνάδελφοι παλεύουν με νύχια και με δόντια» καταλήγει.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα