Agenda

10 λόγοι που δεν πρέπει να χάσουμε φέτος το Φεστιβάλ Επταπυργίου

Σε λίγες μέρες ξεκινάει το αγαπημένο Φεστιβάλ στο εμβληματικό μνημείο. Θα πάμε;

Parallaxi
10-λόγοι-που-δεν-πρέπει-να-χάσουμε-φέτος-353464
Parallaxi

Για 5η χρονιά επιστρέφει στο Φρούριο του Επταπυργίου το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2023, που τείνει να γίνει ο μεγάλος θεσμός του καλοκαιριού στην Θεσσαλονίκη.

Από τις 21 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου στο  εμβληματικό μνημείο, θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε θεατές μεγάλων παραγωγών που φτιάχτηκαν για το Φεστιβάλ και προσφέρονται στο κοινό με προσιτό εισιτήριο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν όλοι.

Στον εσωτερικό αύλειο χώρο του Επταπυργίου θα τοποθετηθούν και φέτος κερκίδες με αριθμημένες θέσεις, σκηνή, ηχoφωτιστική κάλυψη για ένα μήνα εκδηλώσεων υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, οι οποίες θα αναδείξουν και θα διαφυλάξουν την μοναδική αισθητική αυτού του μνημείου.

Το πρόγραμμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ αποτελείται από έξι παραγωγές που φέρουν όλες την σφραγίδα του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συντελεστές είναι εξαιρετικοί καλλιτέχνες, οι περισσότεροι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συνολικά θα παρουσιαστούν 6 παραγωγές, σε 12 παραστάσεις, στις οποίες συμμετέχουν 250 καλλιτέχνες και υποστηρίζονται από 45 τεχνικούς.

Πάμε να δούμε όμως, τους πιο σημαντικούς λόγους για να πάμε στο Φρούριο του Επταπυργίου, ξεκινώντας βέβαια – κι αυτοί κι αν είναι σσημαντικοί λόγοι – με τους καλλιτέχνες που φέτος θα συμμετάσχουν!

  1. «Σιωπή, ο Βασιλιάς ακούει» του Νίκου Κυπουργού | 21, 22, 23 Ιουνίου

Φεστιβάλ Επταπυργίου

Πρεμιέρα για το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023, θα κάνει η όπερα για νέους (και μεγάλους), «Σιωπή ο Βασιλιάς Ακούει» του Νίκου Κυπουργού, βασισμένη στην πολυδιαβασμένη ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, με το έξυπνο λιμπρέτο του Θωμά Μοσχόπουλου και τη σκηνοθεσία του Αθανασίου Κολαλά.

Το λυρικό παραμύθι, παρουσιάζεται ανανεωμένο με ολοκαίνουργια σκηνογραφία και εμπλουτισμένα κοστούμια. Πριν από κάθε παράσταση θα παρουσιάζονται διαδραστικά, μέσα από ειδικά διαμορφωμένο δεκάλεπτο παιδαγωγικό δρώμενο, οι βασικές έννοιες της μουσικής και της όπερας, καθώς και η δημιουργική διαδικασία της σύνθεσης ενός νέου μουσικού έργου.

Ειδικά για τις παραστάσεις του Επταπυργίου και στοχεύοντας στην γνωριμία των παιδιών με τον κόσμο της μουσικής, πριν από κάθε παράσταση θα παρουσιάζονται διαδραστικά, μέσα από ειδικά διαμορφωμένο δεκάλεπτο παιδαγωγικό δρώμενο, οι βασικές έννοιες της μουσικής και της όπερας, καθώς και η δημιουργική διαδικασία της σύνθεσης ενός νέου μουσικού έργου.

Παίζουν: Αλέξανδρος Τζοβάνι, Ελένη Δημοπούλου, Νίκος Κύρτσος, Αναστασοπούλου Αναστασία-Σοφία, Κονδυλίδου Μαρία, Κοντού Γιώτα, Μιχαηλίδου Κωνσταντίνα, Μπαξεβανίδου Βασιλική, Τσαλίκη Κική, Χατζηκαλημέρη Καλλιπάτειρα

  1. «Οδυσσέας Ελύτης – Με φως Ελληνικό» με Μακεδόνα και Καραμπέτη | 28, 29 Ιουνίου

Μέσα από αφηγηματικά κείμενα, αποσπάσματα, μελοποιημένα ποιήματα και οπτικό υλικό παρουσιάζει την φωτεινή πλευρά της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη, αυτή που διαβάζεται με τις αισθήσεις και με τα μάτια της ψυχής.

Ο Ελύτης «θήτευσε» στον ήλιο και στην Ελληνική φύση και τα «κλείδωσε» μέσα του δημιουργώντας το προσωπικό του αλφάβητο. Είναι τα πολύτιμα κλειδιά, με τα οποία επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει το μυστήριο της ζωής και να το επικοινωνήσει, διαισθητικά, στο κοινό του. Μια παράσταση λόγου και μουσικής που θα απογειωθεί από τις ερμηνείες του Κώστα Μακεδόνα και τις απαγγελίες της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη.

Δεν υπάρχει Έλληνας ποιητής που να αγαπήθηκε, να διαβάστηκε και να μελοποιήθηκε όσο ο Ελύτης και η προσέγγιση που θα επιχειρήσουμε σκοπεύει να αναδείξει δυο από τους βασικούς πυλώνες του ελυτικού σύμπαντος: το φως και την Ελληνικότητα. Στη βραδιά θα ακουστούν περίπου 20 ποιήματα μελοποιημένα από τους Μίκη Θεοδωράκη, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάνο Χατζιδάκι, Γιάννη Μαρκόπουλο, Λίνο Κόκκοτο, Νένα Βενετσάνου, Νότη Μαυρουδή και θα παρουσιαστούν με 12μελή ορχήστρα.

Κείμενα / λογοτεχνική μελέτη Άννα Μυκωνίου | Σκηνοθετική επιμέλεια Αθανάσιος Κολαλάς | Ενορχηστρώσεις Αντώνης Σουσάμογλου, Λάζαρος Τσαβδαρίδης | Μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Μαίρη Κωνσταντινίδου | Ερμηνεύουν Κώστας Μακεδόνας, Μαρία Κωστράκη | Αφήγηση-απαγγελία Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

  1. «Απόψε JAZZάρουμε» με Ευριδίκη, Μαραντίνη και Στρατή | 3, 4 Ιουλίου

Φεστιβάλ Επταπυργίου

Ο Θοδωρής Μαραντίνης, η Ευρυδίκη και ο Μύρωνας Στρατής «jazzάρουν» με την Νέα Ορχήστρα Σαξοφώνων Θέρμης στο 5ο Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023 στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας τα γνωστότερα τραγούδια του rock ρεπερτορίου με μια αιρετική προσέγγιση της μουσικής τους ιστορίας.

Αγαπημένοι ήχοι της σύγχρονης ροκ μουσικής θα μετασκευαστούν από τον Κωνσταντίνο Παγιάτη για μπάντα 20 πνευστών, πιάνο, ντράμς και ηλεκτρική κιθάρα δίνοντας νέα φρεσκάδα, αλλά και φωτίζοντας μουσικά σημεία που ενδεχομένως να μην είχαμε προσέξει πότε ως τώρα.

Η Νέα Ορχήστρα Σαξοφώνων Θέρμης αποτελείται από το νέο αίμα της τζαζ σκηνής της Θεσσαλονίκης, μουσικούς που έχουν ήδη διαγράψει μια αξιόλογη καλλιτεχνική πορεία, με ρεπερτόριο που περιλαμβάνει έργα από την χρυσή εποχή της jazz και όχι μόνο.

Στην παράσταση συμμετέχουν σπουδαστές σύγχρονου τραγουδιού των ωδείων: Νικόπολις, Δημοτικό Ωδείου Θέρμης, και Ωδείο Καλαμαριάς «Μελωδία», στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης νέων, ανερχόμενων καλλιτεχνών στον τομέα τους και της ουσιαστικής συμμετοχής τους σε παραστάσεις αξιώσεων που θα αποτελέσουν βήμα αλλά και σχολείο για τους νεαρούς συμμετέχοντες.

Μουσική Διεύθυνση Θεόφιλος Σωτηριάδης | Ενορχηστρώσεις Κωνσταντίνος Παγιάτης | Ερμηνεύουν Θοδωρής Μαραντίνης, Ευρυδίκη, Μύρωνας Στρατής | Σε συμπαραγωγή με το Δήμο Θέρμης

  1. Κώστας Ματσίγκος με Θαλασσινό, Αντωνοπούλου, Λέκκα και άλλους 5 ερμηνευτές | 7 Ιουλίου

Φεστιβάλ Επταπυργίου

Μια μαγική βραδιά θα είναι αυτή, όπου ο βιρτουόζος κιθαρίστας Κώστας  Ματσίγκος θα στήσει ένα ρεπερτόριο που θα περιλαμβάνει από έντεχνους ελληνικούς ήχους μέχρι και γνωστά αργεντίνικα ταγκό.

Την Σκηνή θα μοιραστεί με μερικούς από τους κοντινότερους συνεργάτες και φίλους του για να ερμηνεύσουν παρέα τα γνωστά τους τραγούδια.

Ερμηνεύουν:  Παντελής Θαλασσινός | Βασίλης Λέκκας | Ρίτα Αντωνοπούλου | Κώστας Πρατσινάκης | Έφη Ναβροζίδου | Ιωάννα Γιαννοπούλου | Νάνα Μπινοπούλου | Μαρίνα Ματσίγκου | Κιθάρα Εύα Ατματζίδου

  1. Δύο σπουδαίες συναυλίες με την Μαρία Φαραντούρη για τα 60 χρόνια τραγούδι | 11, 12 Ιουλίου

Αν δεν είναι λόγος να ακούσουμε την υπέροχη Μαρία Φαραντούρη, τότε ποιος είναι;

Χειμώνας του 1963, τυχαία ο Μίκης Θεοδωράκης ακούει τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και μαγεύεται, το ίδιο καλοκαίρι η έφηβη τότε Μαρία εντάσσεται στο γκρουπ του Θεοδωράκη και ξεκινάει η λαμπρή πορεία της.

Το 1965 κάνει την πρώτη της επαγγελματική ηχογράφηση και το 1966 ακολουθεί ο Μάνος Χατζιδάκις, ο John Williams, ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Το Canto General και ο Πάμπλο Νερούδα, ο Eckerhardt Schall και ο Bertolt Brecht, οι The Beatles , ο τζαζίστας Nels Cline, ο Μάνος Λοΐζος, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Zülfü Livaneli, ο Zubin Mehta και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο Charles Lloyd είναι ελάχιστοι μόνο από τους πολλούς σταθμούς της πραγματικά διεθνούς της πορείας μέσα στα 60 χρόνια που ακολούθησαν εκείνο το καλοκαίρι του 63.

Φέτος, 2023,  γιορτάζουμε όλοι μαζί αυτό το ορόσημο των 60 χρόνων της σπουδαίας ερμηνεύτριας, με μια μεγάλη συναυλία στο Φεστιβάλ Επταπυργίου,  με ένα ειδικά φτιαγμένο πρόγραμμα που θα τιμά και θα φωτίζει κάθε περίοδο της μεγάλης της καριέρας.

Καλλιτεχνική επιμέλεια/ Ενορχηστρώσεις / πιάνο Αχιλλέας Γουάστωρ | Πνευστά David Lynch | Μπουζούκι / μαντολίνο Ηρακλής Ζάκκας | Τσέλο Μιχάλης Πορφύρης | Κοντραμπάσο  Κωνσταντίνος Μάνος

Ερμηνεία Μαρία Φαραντούρη | Φωνή Εύη Σιαμαντά

  1. Αφιέρωμα στον Δημήτρη Ζερβουδάκη | 18, 19 Ιουλίου

Στα πλαίσια της βραδιάς αφιερώματος σε Θεσσαλονικιούς δημιουργούς, φέτος το Φεστιβάλ Επταπυργίου τιμά τον συνθέτη και τραγουδοποιό Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Στα χρόνια της πορείας του, ο γνωστός τραγουδοποιός υπογράφει αρκετές προσωπικές δισκογραφίες όπως «Μια ζωή στην ίδια τάξη», «Κλείσ’ τα μάτια σου και κοίτα», «Πανσέληνη χώρα», «Στα χαμηλά και στα ψηλά», «Πώς να αναπνεύσω», «Του τρελού η ανάσα» καθώς και ατέλειωτες συμμετοχές σε δουλειές άλλων δημιουργών.

Στη βραδιά συμμετέχει το συμφωνικό σύνολο εγχόρδων Jovenata ensemble (το οποίο είναι ensemble in residence του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη) και το λαϊκό μουσικό σύνολο Πριγκηπέσσα, καθώς και οι Χορωδίες «Μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης» και «Χορωδία Ωδείου Νικόπολις», αντιφατικές φαινομενικά ψηφίδες που όμως αποτυπώνουν απόλυτα  την ιδιαίτερη μουσική διαδρομή του Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Ορχήστρα Jovenata Εnsemble | Μουσική διεύθυνση Μιχάλης Τραχαλιός | Ενορχηστρώσεις Κωνσταντίνος Δημηνάκης, Δημήτρης Οικονομίδης | Μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης , Διεύθυνση Μαίρη Κωνσταντινίδου | Χορωδία Ωδείου Νικόπολις , Διεύθυνση Νικολέτα Παπόγλου | Ερμηνεία Δημήτρης Ζερβουδάκης | φωνή Μαρία Φραγκούλη, Χρήστος Μαστέλος, Μαριάνθη Αναστασία Ζερβουδάκη

  1. Ευκαιρία να γνωρίσουν το μνημείο νεότεροι θεατές

Φεστιβάλ Επταπυργίου

Είναι σημαντικό το άνοιγμα του φετινού Φεστιβάλ, όπου ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός χτίστηκε με την σκέψη να γίνει άνοιγμα στα παιδιά και στους νέους με παραγωγές που είτε άμεσα, είτε έμμεσα τους αφορούν. Παραγωγές – όπως το ‘Σιωπή, ο Βασιλιάς ακούει» – που άνετα μπορούν να συνυπάρξουν στο κοινό νεότερες και μεγαλύτερες ηλικίες θεατών. Επίσης, σημαντικό είναι πως μέσα από τις επισκέψεις στο μνημείο, δίνεται η ευκαιρία να το γνωρίσουν οι νεότεροι, να αντιληφθούν την ιστορική του αξία και να δημιουργήσουν και αυτοί μνήμες στην γοητευτική αυλή του. Σημαντικό είναι πως από το ξεκίνημα του Φεστιβάλ μέχρι σήμερα, έχει αυξηθεί ιδιαίτερα η επισκεψιμότητα του μνημείου από Θεσσαλονικείς και όχι μόνο.

  1. Προσιτές τιμές

Είναι σημαντικό στην εποχή μας και με όλα αυτά που περνάμε οικονομικά, να παρουσιάζονται θεάματα υψηλής αισθητικής, με το δυνατότερα χαμηλό αντίτιμο για τους θεατές. Αυτό ακριβώς, το πετυχαίνει το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου κατάφερε να έχει σε προσιτές τιμές όλα τα εισιτήρια των παραστάσεων, ενώ έχουν προβλεφθεί και πολύ οικονομικά εισιτήρια για ανέργους, φοιτητές και για συμπολίτες μας άνω των 65 ετών που επιθυμούν να παρακολουθήσουν μία, δύο ή και περισσότερες παραγωγές της φετινής χρονιάς!

  1. Παραγωγές που φτιάχνονται στη Θεσσαλονίκη

Φεστιβάλ Επταπυργίου

Κι ενώ άλλα φεστιβάλ φιλοξενούν συνήθως ξένες παραγωγές που έρχονται να συμπληρώσουν το πρόγραμμα τους, το Φεστιβάλ Επταπυργίου σχεδιάζεται και πραγματοποιείται όλο από την αρχή, ειδικά για το κοινό της Θεσσαλονίκης με μεράκι και όραμα. Ε, αν αυτό δεν πρέπει να το επιβραβεύουμε, τότε δεν έχει νόημα πια να μιλάμε για τον πολιτισμό της πόλης.

  1. Γιατί είναι… ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Έτσι απλά, αν θες έναν βασικό λόγο που πρέπει να πας στο Φεστιβαλ Επταπυργίου, είναι επειδή είναι καλοκαίρι και τι νόημα έχει αν δεν περπατήσεις με την παρέα σου μέχρι εκεί, αν δεν μιλήσεις με γνωστούς που θα συναντήσεις, αν δεν απολαύεις το αεράκι που βγάζει τη νύχτα, αν δε απολαύσεις μερικές μουσικές και λόγια που θα σου χρωματίσουν τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, αν δεν πας μετά για ένα ποτό και σχολιασμό της συναυλίας που είδες πριν. Κι εδώ έχουμε σίγουρα μερικές από τις πιο σπουδαίες βραδιές που θα σφραγίσουν το φετινό καλοκαίρι. Ε πώς να μην είσαι κι εσύ εκεί…

Φεστιβάλ Επταπυργίου

*Το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023 θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου | Προπώληση εισιτηρίων: VIVA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα