Έφυγε από τη ζωή ο θεατρολόγος και επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος θεάτρου του ΑΠΘ Georges Banu
Συνδέθηκε και αφιέρωσε μεγάλο μέρος του έργου στις εμβληματικές μορφές της σύγχρονης σκηνοθεσίας
Έφυγε από τη ζωή ο θεατρολόγος και επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος θεάτρου του ΑΠΘ Georges Banu, (1943-2023) [Ζωρζ Μπανού]
Την είδηση έκανε γνωστή ο σκηνοθέτης και καθηγητής της σχολής Βίκτωρ Αρδίτης:
”Χάσαμε απροσδόκητα τον φίλο και δάσκαλό μας! Δίκαια ειπώθηκε πως ήταν «η μνήμη της σύγχρονης σκηνής»: μνήμη που ξέρει να επιλέγει, δίκαιη και αυστηρή, μνήμη ταυτόχρονα τρυφερή και οξυδερκής. Φίλος της Ελλάδας με πάμπολλους Έλληνες μαθητές και φίλους…”
Ποιος ήταν:
Ρουμάνος, πολιτογραφημένος Γάλλος, θεατρολόγος και κριτικός. Γεννήθηκε και σπούδασε στη Ρουμανία, έζησε στο Παρίσι από το 1973. Δίδαξε επί 40 χρόνια στο Ινστιτούτο Θεατρικών Σπουδών της Σορβόννης (Paris ΙΙΙ). Έχει εκδώσει πάνω από τριάντα βιβλία και πολυάριθμες μελέτες για το σύγχρονο θέατρο αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις.
Υπήρξε συνιδρυτής του ερευνητικού κέντρου Académie Expérimentale des Théâtres (1990-2001) αρχισυντάκτης του περιοδικού-εφημερίδα Journal de Chaillot, και μετά του περιοδικού Le temps du théâtre, συνδιευθυντής του περιοδικού́ Alternatives théâtrales, διευθυντής της σειράς «Le temps du théâtre» των εκδόσεων Αctes-Sud, εμψυχωτής συζητήσεων και σεμιναρίων στο πλαίσιο σημαντικών φεστιβάλ, επιμελητής ταινιών για σύγχρονες προσωπικότητες του θεάτρου.
Συνδέθηκε και αφιέρωσε μεγάλο μέρος του έργου στις εμβληματικές μορφές της σύγχρονης σκηνοθεσίας: Γκροτόφσκι, Μπρουκ, Βιτέζ, Μπάρμπα, Κάντορ, Στρέλερ, Σερώ Στάιν, Γκρύμπερ, Βασίλιεφ, Μνουσκίν, Πίπο Ντελμπόνο, Βαρλικόφσκι… Ασχολήθηκε επίσης με τη σχέση θεάτρου και ζωγραφικής, με το θέατρο της Άπω Ανατολής, και μίλησε για τον ‘ανυπότακτο ηθοποιό’.
Έχει βραβευτεί τρεις φορές, στη Γαλλία, με το βραβείο Καλύτερου Βιβλίου για το Θέατρο. Το 2014 τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του από́ τη Γαλλική́ Ακαδημία. Το 2016 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ (Doctoris Honoris Causa) του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν: Ζωρζ Μπανού, Οι ιστορίες του Οράτιου, μτφ. Βίκτωρ Αρδίττης, Καστανιώτης, Αθήνα 2023 (υπό έκδοση). Georges Banu, Η λήθη, μτφ. Δηώ Καγγελάρη – Δημήτρης Κοσμίδης, Καστανιώτης, Αθήνα 2013. Γιάννης Κόκκος, Ο σκηνογράφος και ο ερωδιός, εισαγωγή-επίλογος Ζωρζ Μπανύ, μτφ. Ειρήνη Λεβίδη, Καστανιώτης, Αθήνα 1998.