Βιβλίο

20η ΔΕΒΘ: Ανακοινώθηκαν οι φετινοί νικητές του 3ου Βραβείου Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου

Το Young Book Designers Award αποσκοπεί στην ανίχνευση πρωτότυπων, νέων ιδεών για το έντυπο βιβλίo ως αντικείμενο σχεδιασμού και αισθητικής δημιουργίας.

Parallaxi
20η-δεβθ-ανακοινώθηκαν-οι-φετινοί-νικητ-1162588
Parallaxi

Βραβείο και έπαινος απονεμήθηκαν σε δύο νέους δημιουργούς γραφίστες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονομής βραβείων του 3ου Young Book Designers Award, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. 

Το Βραβείο έλαβε ο δημιουργός  Ορέστης Μαυρουδής για το σχεδιασμό του βιβλίου «GÜNTHER KAUFMANN, Polis Peslikas». Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή ο γραφίστας κατάφερε να έχει ένα συνεκτικό σχεδιασμό, να διαχειριστεί εξαιρετικά  τον λευκό, κενό χώρο, να μην επισκιάσει τον καλλιτέχνη ή το θέμα και να δημιουργήσει ένα μη λεκτικό αφήγημα με αντιπαραβολή φωτογραφιών αρχείου και νεότερων. 

Τον Έπαινο έλαβε ο δημιουργός Βασίλης Κουτσογιάννης για το βιβλίο «Η ώρα του Ουρανού πήγε ροζ με πορτοκαλί», εκδόσεις Πατάκη. Λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, τον έπαινο παρέλαβε ο Δικαίος Χατζιπλής από τις εκδόσεις Πατάκη,  ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τη συγκεκριμένη διάκριση, ευχαρίστησε τους διοργανωτές, ενώ για το βιβλίο ανέφερε: «Είναι ένα βιβλίο που μυρίζει καλοκαίρι, είναι τόσο ελπιδοφόρο μέσα από το σχεδιασμό του».

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης απονομής βραβείων, η Νόπη Χατζηγεωργίου, συντονίστρια της ΔΕΒΘ,  τόνισε τη σπουδαιότητα αυτών των βραβείων που σκοπό έχουν να ενθαρρύνουν τους νέους γραφίστες – σχεδιαστές βιβλίων να ασχοληθούν με το  design του βιβλίου. 

Η Beate Köhler, διευθύντρια του Goethe-Institut Θεσσαλονίκης εξέφρασε τη χαρά της που η συγκεκριμένη δράση που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με πρωτοβουλία του Goethe-Institut Θεσσαλονίκης,  αναπτύσσεται και έχει γίνει θεσμός,  ενώ η Λία Φακίνου από τα ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας) αναφέρθηκε στις αυξημένες συμμετοχές στη φετινή διοργάνωση, καθώς και στα κριτήρια αξιολόγησης. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Ιωάννης Τσίγκας, art director, μέλος της κριτικής επιτροπής, ο οποίος τόνισε  ότι ο θεσμός βοηθάει  τους νέους γραφίστες ποικιλοτρόπως.

Το Young Book Designers Award αποσκοπεί στην ανίχνευση πρωτότυπων, νέων ιδεών για το έντυπο βιβλίo ως αντικείμενο σχεδιασμού και αισθητικής δημιουργίας – και συνεπώς των εξελίξεων στη γραφιστική τέχνη και διοργανώνεται από το  Goethe-Institut Ελλάδας σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τα ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας), το Stiftung Buchkunst (Ίδρυμα Τέχνης Βιβλίου της Γερμανίας) και την Frankfurter Buchmesse. Κάθε χρόνο ο θεσμός απονέμει ένα βραβείο ειδικά για νέους και νέες Έλληνες/-ίδες σχεδιαστές/-ριες βιβλίων. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε σχεδιαστές/-ριες, τυπογράφους, εκδότες/-ριες και παραγωγούς δημιουργικών σχεδίων βιβλίων. Καθοριστικής σημασίας είναι οι ιδιαίτερα καινοτόμες και σύγχρονες προσεγγίσεις για την περαιτέρω σχεδιαστική ανάπτυξη του Μέσου του βιβλίου.

Αναδεικνύοντας τα ταλέντα της νεότερης γενιάς, το βραβείο επιχειρεί να ενθαρρύνει τη νεωτερικότητα σε ένα μέσο παραδοσιακό, αλλά πάντα επίκαιρο. Το βραβείο απονέμει πενταμελής κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από εκδότες/-ριες και σχεδιαστές/-ριες βιβλίων από την Ελλάδα και τη Γερμανία και ορίζεται από το Goethe Institut, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Stiftung Buchkunst και τα ΕΒΓΕ. Οι βραβευμένοι τίτλοι εκτίθενται στην ΔΕΒΘ, ταξιδεύουν στην Φρανκφούρτη και στη Λειψία, παίρνουν μέρος σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και συμμετέχουν σε tours, δράσεις matchmaking και δικτύωσης. Συντονισμός: Λία Φακίνου.

Λίγα λόγια για τους βραβευθέντες:

Ο Ορέστης Μαυρουδής ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στην Accademia di Belle Arti di Brera στο Μιλάνο· και Visual Arts and Curatorial Studies στη Nuova Accademia di Belle Arti Milano στο Μιλάνο. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ κινηματογράφου και σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Μπολόνια, στο Μιλάνο, στη Φλωρεντία, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, κ.ά.

Ο Βασίλης Κουτσογιάννης γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έπειτα βρέθηκε στο Παρίσι, όπου δούλεψε πάνω στην σκηνογραφία εκθέσεων, σε μουσεία όπως το Musée des Arts Décoratifs και το Musée de Cluny. Η αγάπη του για το σχέδιο και τις γραφικές τέχνες τον οδήγησαν το 2015 στο χώρο της εικονογράφησης βιβλίων, όπου και δουλεύει μέχρι σήμερα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση βράβευσης στο link που ακολουθεί:

Η ΔΕΒΘ διαρκεί έως την Κυριακή 19 Μαΐου, η είσοδος είναι ελεύθερη και το ωράριό της είναι: Πέμπτη 16 Μαΐου 15:00-21:00, Παρασκευή 17 Μαΐου και Σάββατο 18 Μαΐου 10:00-22:00 και Κυριακή 19 Μαΐου 10:00-21:00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://www.thessalonikibookfair.gr/, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε και τις εκδηλώσεις.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP. 

Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα