21η ΔΕΒΘ: Τι συνέδεσε τον σπουδαίο λογοτέχνη της Σικελίας, Αντρέα Καμιλέρι με την Ελλάδα

Η βαθιά σχέση του Ιταλού μεγάλου αφηγητή, συγγραφέα, σκηνοθέτη και σεναριογράφου με την Ελλάδα αναδείχθηκε στην εκδήλωση «Να τα εκατοστήσεις Montalbano. Αφιέρωμα στον Andrea Camilleri»

Parallaxi
21η-δεβθ-τι-συνέδεσε-τον-σπουδαίο-λογοτ-1318144
Parallaxi

Γεννήθηκε στη Σικελία της Ιταλίας στον Ακράγαντα, σε μία περιοχή που φιλοξενεί έξι από τους σημαντικότερους και πιο όμορφους ναούς της κλασικής αρχαιότητας, με την οποία ήταν βαθιά εμποτισμένος.

Στο κατώφλι του θανάτου του αποφάσισε να αποχαιρετήσει το κοινό του στο αρχαίο ελληνικό θέατρο των Συρακουσών στις 11 Ιουνίου του 2018, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή τον μόνολογο που έγραψε και μελέτησε «Συνομιλία με τον Τειρεσία».

Η βαθιά σχέση του Ιταλού μεγάλου αφηγητή, συγγραφέα, σκηνοθέτη και σεναριογράφου, Αντρέα Καμιλέρι με την Ελλάδα αναδείχθηκε στην εκδήλωση «Να τα εκατοστήσεις Montalbano. Αφιέρωμα στον Andrea Camilleri» στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα την Ιταλία.

«Φανταστείτε έναν άνθρωπο 93 ετών, που πλέον δεν βλέπει και έχει δυσκολίες στην κίνηση, να γράφει και να παρουσιάζει τον μονόλογο για τον Τειρεσία, μέσα από τον οποίο αφηγείται τη δική του ζωή. Βρήκε το κουράγιο, επειδή αντλούσε δύναμη από τους αρχαίους Έλληνες κλασικούς» τόνισε η Βαλεντίνα Αλφέρι, βοηθός και ατζέντης του Αντρέα Καμιλέρι, η οποία εργάστηκε για 18 χρόνια με τον συγγραφέα, στην αρχή παρέχοντας γραμματειακή υποστήριξη και στη συνέχεια αναλαμβάνοντας τις τηλεοπτικές μεταφορές των μυθιστορημάτων του και παρέχοντας βοήθεια στο δραματουργικό του έργο.

Έζησε δύο Παγκόσμιους Πολέμους, έφθασε στην εποχή του διαδικτύου, αλλά στάθηκε πάντα πιστός στη δική του κουλτούρα, την οποία αποκαλούσε κουλτούρα της «σαμπίρ» (κοινή γλώσσα που μιλούσαν στις πόλεις λιμάνια της Μεσογείου) την κουλτούρα της μεσογειακής γνώσης, τη νοοτροπία που έχουμε όλοι εμείς που ζούμε στον νότο της Ευρώπης, στον νότο του κόσμου, τη χαρά να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι, την καλλιέργεια της φιλίας, την άμεση σχέση με την οικογένεια και τη σχέση με τον πολιτισμό, επισήμανε η κ. Αλφέρι.

«Για μένα ο θάνατός του Αντρέα Καμιλέρι είναι απώλεια φωτός» τόνισε ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ο οποίος μίλησε για τη φιλική σχέση του με τον Αντρέα Καμιλέρι και τους παράλληλους βίους των δημιουργών των πιο γνωστών αστυνόμων στη Μεσόγειο, του επιθεωρητή Σάλβο Μονταλμπάνο και του αστυνόμου Κώστα Χαρίτου.

«Γνωριστήκαμε σε ένα Φεστιβάλ Βιβλίου του Παλέρμο και μου είπε όταν ταξιδέψω στη Ρώμη να τον επισκεφθώ στο σπίτι του και να συνεχίσουμε τη συζήτηση» είπε ο Πέτρος Μάρκαρης.

«Γνώριζα τα έργα του πολλά χρόνια, είχα διαβάσει πολλά μυθιστορήματά του, όμως στις συζητήσεις μας ανακάλυψα ότι δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν σε τόση προχωρημένη ηλικία είχαν όλο τον καιρό που δεν γνωριζόντουσαν, παράλληλους βίους» σημείωσε.

«Και οι δύο ξεκινήσαμε από το θέατρο, ο Καμιλέρι ως σκηνοθέτης, εγώ ως συγγραφέας και μεταφραστής. Και οι δύο από το θέατρο περάσαμε στο σενάριο και καταλήξαμε στο αστυνομικό μυθιστόρημα σε προχωρημένη ηλικία. Ο Καμιλέρι είχε χάσει από γλαύκωμα και τα δύο του μάτια, εχώ έχω χάσει το δεξί από εννέα ετών παιδί.

Η εταιρεία που έκανε σειρά τηλεοπτική τα μυθιστορήματά του με πρωταγωνιστή τον αστυνομικό επιθεωρητή Σάλβο Μονταλμπάνο στη RAI, κάνει τώρα τα δικά μου» εξήγησε» ο συγγραφέας έργων με κεντρικό ήρωα τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο.

Η Μεσόγειος, η μοναδική θάλασσα μεταφοράς πολιτισμού παγκοσμίως στην ιστορία

«Όταν ανακαλύψαμε τον κοινό βίο μας, αυτό φανέρωσε τις κοινές μας ρίζες και τις κοινές μας προελεύσεις. Αυτό το οποίο ήταν για μας εξαιρετικά σημαντικό, ήταν η Μεσόγειος ως θάλασσα πολιτισμού» υπογράμμισε.

Η Μεσόγειος υπήρξε στην ιστορία η μοναδική θάλασσα μεταφοράς πολιτισμού παγκοσμίως, τόνισε ο Πέτρος Μάρκαρης.

«Σκεφτείτε τη σχέση των Ιονίων Νησιών με την Ιταλία, σκεφτείτε τους δύο βασικούς Έλληνες ποιητές, τον Διονύσιο Σολωμό και τον Ανδρέα Κάλβο που ξεκίνησαν ως Ιταλοί ποιητές. Σκεφτείτε τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, ο οποίος ήταν Ιταλός κόμης. Σκεφτείτε αν θα μπορούσε να υπάρχει Έφεσος στην ακτή κοντά στη Σμύρνη χωρίς τη Μεσόγειο και αν θα υπήρχε λόγος να εδρεύει στη Σεβίλλη το Ίδρυμα τριών πολιτισμών που είναι ο αραβικός, ο εβραϊκός και ο ισπανικός, χωρίς τη Μεσόγειο» επισήμανε.

Όλα αυτά σε έναν άνθρωπο με τη βαθιά κουλτούρα που είχε ο Αντρέα Καμιλέρι, σύμφωνα με τον Πέτρο Μάρκαρη, ήταν όχι απλώς σημαντικά, όχι απλώς καθοριστικά, ήταν διαμορφωτικά.

Αναφέρθηκε ακόμη στο χιούμορ του Αντέα Καμιλέρι, το οποίο χαρακτήρισε στοιχείο πολιτισμού που πέρασε από την αρχαιότητα από τον Αριστοφάνη και τους κωμικούς της ιταλικής αρχαιότητας και διατηρήθηκε μέχρι σήμερα.

«Η σχέση μας δημιούργησε ρίζες συνύπαρξης και συνενόησης των οποίων η βάση δεν ήταν μόνον η γνωριμία ήταν κυρίως ο κοινός πολιτισμός και η κοινή κουλτούρα από την οποία και οι δυο ξεκινούσαμε για να δούμε το παρόν, το πολιτικό και κοινωνικό, το σημερινό» είπε ο Πέτρος Μάρκαρης.

«Είχαμε μεγάλη τύχη να γνωρίσουμε το έργο του Καμιλέρι πολύ νωρίς χάρη στη Βαλεντίνα Αλφέρι. Το “Σχήμα του Νερού” με ήρωα τον Μονταλμπάνο εκδόθηκε στην Ιταλία το 1996 και στην Ελλάδα από τον δικό μας εκδοτικό οίκο το 1999», ανέφερε η εκδότρια Άννα Πατάκη και προσέθεσε: «Μέσα σε 26 χρόνια εκδώσαμε πάνω από 45 βιβλία του Αντρέα Καμιλέρι, τα περισσότερα αστυνομικά, αλλά και ιστορικά και το πολύ σημαντικό, τελευταίο του έργο, “Ασκήσεις της Μνήμης”». Τόνισε δε ότι ο Καμιλέρι έχει κοινό πάρα πολύ πιστό στην Ελλάδα.

Τα έργα του διακρίνονται για τον πολύ βαθιά ριζωμένο ανθρωπισμό, το πολύ μεγάλο ταλέντο, το χιούμορ και την αγάπη για τη ζωή. Η δική μας δουλειά είναι περάσουμε στις επόμενες γενιές το έργο του Αντρέα Καμιλέρι, υπογράμμισε.

Στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου παρουσιάζεται η έκθεση «Camilleri 1925-2025», στο πλαίσιο του Camilleri 100, το οποίο στηρίζεται από την Εθνική Επιτροπή για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από τη γέννησή του, το υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας και το Ίδρυμα Αντρέα Καμιλέρι.

Η έκθεση προβάλλει τη ζωή, το έργο και την κληρονομιά του λογοτέχνη της Σικελίας μέσα από μια εκπαιδευτική διαδρομή κειμένων, εικόνων και αποσπασμάτων σε επιμέλεια του καθηγητή Τζιοβάνι Καπέκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ * Επισυνάπτεται φωτογραφία από την 21η ΔΕΘΒ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα