50 χρόνια Stephen King, 50 χρόνια Carrie
Τον Απρίλιο του 74' κυκλοφόρησε ένα από τα πιο γνωστά και πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα αυτού που θα γινόταν ο άρχοντας των βιβλίων τρόμου
Όσοι έχουν βιώσει bullying στο σχολείο έστω και για μια στιγμή έχουν ευχηθεί να μπορούσαν να έχουν υπερφυσικές ικανότητες για να εξολοθρεύσουν τους κακοποιητές τους και να δώσουν ένα τέλος στον ψυχολογικό και σωματικό πόλεμο που δέχονται.
Δεν είναι τυχαίο πως οι Μεταλλαγμένοι και οι Avengers (Εκδικητές) είναι αγαπημένοι ήρωες των ΛΟΑΤΚΙ οι οποίοι μάλιστα ταυτίζονται με πολλούς ειδικά με την Mistique η οποία έχει την ικανότητα να παίρνει όποια μορφή θέλει.
Όταν την ρώτησαν σε μια από τις ταινίες X-men γιατί δεν επιλέγει μια συγκεκριμένη ανθρώπινη υπόσταση που να της αρέσει ώστε να ζήσει με αυτήν το υπόλοιπο της ζωής της χωρίς το στίγμα της Μεταλλαγμένης αυτή απάντησε «γιατί απλά δεν θα ήμουν εγώ».
Η σκηνή αγαπήθηκε και οι ΛΟΑΤΚΙ βρήκαν σε αυτήν ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του πως είναι να ζεις φανερά και με ειλικρίνεια την ζωή σου.
Πριν χρόνια όταν τα δικαιώματα και το bulling ήταν άγνωστες λέξεις, σε σκληρές εποχές για να είσαι έφηβος, όταν μας κορόιδευαν στην αυλή του σχολείου, όταν δεν είχαμε παρέα στα διαλλείματα, ευχόμασταν να μπορούσαμε να δώσουμε ένα τέλος.
Έχουν περάσει 50 χρόνια από τις 5 Απριλίου 1974 όταν κυκλοφορεί το πρώτο και ένα από τα πιο γνωστά και πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα αυτού που θα γινόταν ο άρχοντας των βιβλίων τρόμου και μετατρέπει την ευχή αυτή σε ένα έξοχο νεανικό θρίλερ.
Η Carrie ήταν το πρώτο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ. Μια σύντομη ιστορία που σημείωσε σε ένα κομμάτι χαρτί όταν κάποιος φίλος του είπε πως τα πλακάκια στις ντουζιέρες κοριτσιών στα Γυμνάσια και Λύκεια της Αμερικής βάφονται κόκκινα για να μην τρομάξουν η ντροπιαστούν τα κορίτσια αν τους έρθει ξαφνικά περίοδος.
Ο Κίνγκ ανέπτυξε την ιστορία σε μόλις μερικές σελίδες που αργότερα πέταξε στο καλάθι των αχρηστων. Όταν είδε τα πεταμένα χαρτιά η γυναίκα του ενθουσιάστηκε και τον προέτρεψε να μην την παρατήσει αλλά να συνεχίσει την ιστορία. Έτσι προέκυψε το πρώτο του βιβλίο το οποίο μάλιστα της το αφιερώνει.
Ως το 1976 είχε φτάσει τις 4εκ. πωλήσεις και ήταν ουσιαστικά το πρώτο μυθιστόρημα τρόμου που φτάνει στα Best Seller και μένει σκαρφαλωμένο στην 3η θέση για βδομάδες.
Πρόκειται για την ιστορία της Carrie ενός ντροπαλού και εσωστρεφούς κοριτσιού που ζει σε ένα δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον και δέχεται bullying στο σχολείο της. Όταν οι συμμαθήτριες της συλλαμβάνονται από μια καθηγήτρια να την παρενοχλούν στα ντουζ (σκηνή φόρο τιμής στον Χίτσκοκ και το Ψυχώ) τιμωρούνται και αποβάλλονται.
Στην σκηνή αυτή ο Κίνγκ χρησιμοποιεί την πληροφορία με την έμμηνο ρήση και τα κόκκινα πλακάκια. Παράλληλα η Carrie αρχίζει να καταλαβαίνει πως έχει ψυχοκινητικές δυνάμεις και μπορεί να μετακινεί αντικείμενα. Στην γιορτή αποφοίτησης τα κορίτσια που τιμωρήθηκαν και μια παρέα αγοριών αποφασίζουν να γελάσουν μαζί της και να την εξευτελίσουν. Την ανακηρύσσουν βασίλισσα του χορού και της πετάνε ένα κουβά με αίμα γουρουνιού ενώ ξεσπούν σε γέλια. Η Carrie παίρνει την εκδίκησή και φέρνει την καταστροφή.
Εκτός από το πρώτο του βιβλίο η Carrie ήταν και η πρώτη ταινία που γυρίστηκε βασισμένη σε βιβλίο του Κίνγκ για να ακολουθήσουν αναρίθμητες άλλες μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες. Ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, αναλαμβάνει την σκηνοθεσία και το 1976 ενώ το βιβλίο έχει γίνει ήδη μεγάλη επιτυχία δημιουργεί το «Κάρι Έκρηξη Οργής» με πρωταγωνίστρια τη Σίσι Σπέισεκ. Ακολούθησαν συνέχειες και remake κάποια από τα οποία δεν ικανοποίησαν καθόλου τον συγγραφέα. Αρκετοί από τους χαρακτήρες είναι εμπνευσμένοι από την πραγματική ζωή. Ο Στίβεν Κίνγκ έχει δηλώσει πως τους εμπνεύστηκε από συμμαθητές του στο σχολείο Ο κύριος Έντουιν Κινγκ, δάσκαλος είναι αναπαράσταση του ίδιου του συγγραφέα.
Η τηλεκίνηση χρησιμοποιήθηκε και στο πολύ γνωστό του έργο “Firestarter” αλλά και σε δεκάδες βιβλία, ταινίες και σειρές τα επόμενα χρόνια.
Στην Αγγλία και την Αμερική ήδη κυκλοφορούν ειδικές επετειακές εκδόσεις του βιβλίου ενώ ετοιμάζονται κινηματογραφικά αφιερώματα.