60 χιλιάδες επισκέπτες στην Έκθεση Βιβλίου!
Με μεγάλη επιτυχία τελειώνει απόψε η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου
Εικόνες: Αργυρώ Μπαρη
Στην πλέον επιτυχημένη από την έναρξη της διοργάνωσης της μέχρι σήμερα το βράδυ που ολοκληρώνεται, εξελίχθηκε η 14η Διεθνής Έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης την οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις επισκέφθηκαν περισσότεροι από 80.000 βιβλιόφιλοι. Μόνο την Πέμπτη (πρώτη μέρα της έκθεσης) το ποσοστό αύξησης επισκεπτών που επίσημα καταγράφηκε ξεπέρασε κατά 63% την αντίστοιχη περσινή μέρα ενώ στο σύνολο των ημερών διοργάνωσης καταγράφηκε αύξηση που ξεπερνά το 35%.
“Η συνεχιζόμενη και κορυφούμενη οικονομική – αλλά κυρίως η κοινωνική και πνευματική κρίση – φαίνεται πως διαμορφώνει πλέον νέες ανάγκες για στροφή του ευρύτερου κοινού σε πνευματικά “προϊόντα” όπου αναζητά τις εξηγήσεις -αν όχι τις “λύσεις” στα όποια προβλήματά του. Σε περιόδους ευμάρειας το κοινό “καταναλώνει” απλώς, ενώ οι περίοδοι κρίσεων (πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών) η Τέχνη και η πνευματική δημιουργία βρίσκουν “έδαφος” καλλιέργειας αλλά και “κατανάλωσης”, σχολίαζε γνωστός συγγραφέας στο περιθώριο της έκθεσης.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία (από τους εκδότες) αύξηση του ενδιαφέροντος (αγοραστικού και ενημερωτικού) σημειώθηκε για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια στα δοκίμια -σε ποσοστό αισθητά υψηλό – γεγονός που αποδεικνύεται κι από την εντυπωσιακή συμμετοχή του κοινού σε εκδηλώσεις -συζητήσεις για κοινωνικά, ευρωπαϊκά, θρησκευτικά, πολιτικά ζητήματα κι όχι τόσο σε ζητήματα αμιγώς λογοτεχνικά ή “προσωπικά” (με τη συμμετοχή ενός και μόνο συγγραφέα-σταρ).
“Υπάρχουν τελικά τρόποι να …”ξεμιζεριάσουμε” -κι όχι απαραίτητα οικονομικοί” έλεγε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος Σχεδιασμού και Υλοποίησης της Έκθεσης- δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής, δηλώνοντας μάλλον ευχαριστημένος για τον ελκυστικό (όπως αποδείχτηκε) , πλουραλιστικό και ταυτόχρονα ποιοτικό χαρακτήρα που έλαβε η φετινή διοργάνωση , ενώ επανέλαβε το βασικό στόχο που είναι η τόνωση του διεθνούς χαρακτήρα της έκθεσης και η καλλιέργεια επαφών με εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες του εξωτερικού. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι επισκέπτες το σύνολο σχεδόν των ενοτήτων -αφιερωμάτων της Έκθεσης (“Αναζήτηση του νότου”, “Νίκος Καζαντζάκης”, “Οκτωβριανή Επανάσταση”, “Μοιραζόμαστε πατρίδες” και “Πολιτιστικό έτος Ελλάδας-Κίνας” με εντυπωσιακότερη τη συμμετοχή του κοινού στην ενότητα της “Αναζήτησης του Νότου” και στις συζητήσεις που διοργανώθηκαν με τη συμμετοχή πολλών -και διαφορετικών οπτικών και προτάσεων” συγγραφέων ή ευρύτερα πνευματικών ανθρώπων.
Από τις εντυπωσιακότερες εκδηλώσεις (από άποψη συμμετοχής και ενδιαφέροντος του κοινού) που καταγράφηκαν ήταν η συζήτηση των Πασκάλ Μπρυκνέρ, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, και Μιχάλη Μοδινού με αφορμή την αφοριστική ρήση του Γερούν Ντάισελμπουμ , του Καταλανού Ζάουμε Καμπρέ αλλά και του Τούρκου Ζουλφί Λιβανελί και παρότι οι εκδηλώσεις ξεπέρασαν τελικά τις 440 !!! στο τετραήμερο της διοργάνωσης , δεν υπήρξε καμία με λιγοστό κοινό … Όσον αφορά τον εμπορικό χαρακτήρα της έκθεσης (την πώληση βιβλίων στη διάρκειά της) δεν υπάρχει βούληση για κατάργησή του, ενώ φαινόμενα μετατροπής σε…παζάρι ορισμένων περιπτέρων αντιμετωπίστηκαν με στόχο να … καταργηθούν. Λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωση της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου οι οργανωτές συζητούν ήδη την επόμενη…
Οι στόχοι για την (οικονομικά εξασφαλισμένη ήδη όπως ανακοινώθηκε και στην έναρξη της φετινής , με κονδύλια των ΕΣΠΑ) , 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που διαμορφώνονται με βάση τη θετική εμπειρία της φετινής είναι: -Η διοργάνωση να γίνει νωρίτερα (στα τέλη Απριλίου του 2018 – σε ημερομηνίες πέριξ των εκδηλώσεων του προγράμματος “Αθήνα -Παγκόσμια πρωτεύουσα του Βιβλίου” , για τη διευκόλυνση των ξένων εκδοτών – που ορίστηκαν για το τριήμερο 23-25 Απριλίου του 2017 . Αναζητείται ήδη η τιμώμενη χώρα για την επόμενη διοργάνωση ενώ σχεδόν σίγουρη θεωρείται η επέκταση του χώρου διοργάνωσης με ένα ακόμη περίπτερο (πιθανόν το 14 της ΔΕΘ).
Βίκη Χαρισοπούλου για το ΑΠΕ