Δημήτρης Στεφανάκης: Οι χαρακτήρες είναι ό,τι πιο σημαντικό στη λογοτεχνία

Ο  Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ Μεριμέ κ.ά. Το “ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, εκδόθηκε πρόσφατα στα γαλλικά σημειώνοντας τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε τιμήθηκε με το Prix Mediterranée Étranger. Κυκλοφορεί επίσης στα ισπανικά, […]

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
δημήτρης-στεφανάκης-οι-χαρακτήρες-εί-16092
Χριστίνα Παρασκευοπούλου
9786180104295.jpg

Ο  Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ Μεριμέ κ.ά. Το “ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, εκδόθηκε πρόσφατα στα γαλλικά σημειώνοντας τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε τιμήθηκε με το Prix Mediterranée Étranger. Κυκλοφορεί επίσης στα ισπανικά, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα αραβικά. Ο Δημήτρης Στεφανάκης τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 και ήταν υποψήφιος για το Prix du Livre Européen 2011. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του “ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ”, το οποίο πρόσφατα μεταφράστηκε στα γαλλικά.

– Σπουδάσατε νομική και ασχοληθήκατε με την μετάφραση πριν καταλήξετε στην λογοτεχνία. Πώς προέκυψε η «αλλαγή πλεύσης» και με ποιον τρόπο έχουν επηρεάσει την γραφή σας οι προηγούμενες αυτές ασχολίες;

Εξαρχής ο στόχος ήταν η λογοτεχνία, οπότε «αλλαγή πλεύσης» θα πρέπει να θεωρηθούν οι σπουδές της Νομικής. Όσο για το πώς επηρέασαν οι προηγούμενες ασχολίες, με τα Νομικά κατάλαβα πόσο πολύ αγαπούσα την συγγραφή και με την μετάφραση διδάχτηκα ένα σωρό πράγματα που με βοήθησαν να αναπτύξω το ταλέντο μου.

– Έχετε πει ότι το βιβλίο που ξεχωρίζετε περισσότερο είναι οι Αδελφοί Καραμάζοφ του Ντοστογιέφσκι κι ότι ο αγαπημένος σας ήρωας είναι ο Ιβάν.  Έχουν επηρεάσει τα λογοτεχνικά σας αναγνώσματα τους χαρακτήρες που κυριαρχούν στις ιστορίες σας;

Προφανώς αλλά το κάνουν με τρόπο που δεν αντιλαμβάνομαι, αλλιώς θα έγραφα μυθιστορήματα με ήρωες άλλων συγγραφέων. Ακόμα κι ο Καμύ όταν έγινε πρωταγωνιστής σε κάποιο από τα βιβλία μου, υποχρεώθηκε να «πειθαρχήσει» στους κανόνες της αφήγησης.

– Συχνά επιλέγετε μία προγενέστερη ιστορική περίοδο σαν υπόβαθρο για την εξέλιξη της  πλοκής του μυθιστορήματος. Ξεκινώντας τη συγγραφή σας ενδιαφέρει πιο πολύ να παρουσιάσετε μια ιστορική περίοδο ή αυτή απλώς λειτουργεί βοηθητικά για τους χαρακτήρες σας.

Για μένα οι επινοημένοι χαρακτήρες είναι ό,τι πιο σημαντικό στη λογοτεχνία. Ακόμα και αν απηχούν σε πραγματικά πρόσωπα υφίστανται τις μεταμορφώσεις της μυθοπλασίας. Δεν είμαι ιστορικός ούτε χρονικογράφος ούτε βιογράφος, συνεπώς πολύ λίγο με ενδιαφέρει να αναδείξω κάποια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

– Στα μυθιστορήματά σας σάς ενδιαφέρει η οικονομία στην αφήγηση και έχετε αναφέρει ότι κρατάτε τα απολύτως απαραίτητα. Σε τι δίνετε περισσότερη βαρύτητα, στην πλοκή ή στην ίδια την γραφή και το πέρασμα μηνυμάτων;

Ο Μπένγιαμιν έχει πει ότι η «λογοτεχνία δεν είναι συλλογή μηνυμάτων». Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό. Θα έλεγα ότι μοιράζω το ενδιαφέρον μου ανάμεσα στην πλοκή και στο ύφος.

– Τι θα θέλατε να «κρατήσουν» οι αναγνώστες σας από τα βιβλία σας;

Την απόλαυση της ανάγνωσης, κάποιες σκέψεις και μερικές σκηνές που να εκτυλίσσονται έκτοτε ξανά και ξανά στο μυαλό τους.

– Ποιος είναι για σας ο ιδανικός τόπος για ανάγνωση;

Ένα café ή το βαγόνι ενός τρένου, το αεροπλάνο, το πλοίο, αλλά και  ο προσωπικός μου χώρος.

– Ποιο θα είναι το θέμα του επόμενου βιβλίου σας;

Το πανόραμα της σύγχρονης Ελλάδας όπως πάντα μέσα από τις καθημερινές ιστορίες απλών ανθρώπων.

Ο Δημήτρης Στεφανάκης θα πραγματοποιήσει σήμερα, 26 Nοεμβρίου, διάλεξη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το οποίο τιμά τα 150 χρόνια από την γέννηση του Κ. Καβάφη, με θέμα: «Αλεξάνδρεια – η πόλη της μυθοπλασίας από τον Καβάφη μέχρι σήμερα. Αλεξανδρινό κουαρτέτο – Ακυβέρνητες πολιτείες – Μέρες Αλεξάνδρειας». Μετά το πέρας της διάλεξης θα ακολουθήσει η παρουσίαση από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ του νέου βιβλίου του συγγραφέα, «Άρια, ο κόσμος από την αρχή». Αποσπάσματά του θα διαβάσουν οι μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί, ενώ ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου στις 20.00, με ελεύθερη είσοδο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα