Να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι, να ακούς: Το άλλο Πυθαγόρειο Θεώρημα

«Να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι, να ακούς» μας προτρέπει ο εικοσιτριάχρονος Πυθαγόρας Ελευθεριάδης.

Κωστής Κοτσώνης
να-σκέφτεσαι-να-αισθάνεσαι-να-ακούς-τ-122322
Κωστής Κοτσώνης

nananaauthor

«Να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι, να ακούς» μας προτρέπει ο εικοσιτριάχρονος Πυθαγόρας Ελευθεριάδης, συγγραφέας ενός βιβλίου με τον ίδιο τίτλο και δημιουργός του blog ποικίλης ύλης Πυθαγόρειο Θεώρημα.

Πιάνοντας το βιβλίο στα χέρια μου, σκέφτηκα να τον προσεγγίσω, τον άκουσα με προσοχή και αισθάνθηκα πως μόλις είχα συνομιλήσει με έναν ενδιαφέροντα άνθρωπο.

Παρακάτω ακολουθούν τα βασικά σημεία της κουβέντας μας.

nananacover

-Αν οι αναγνώστες της συγκεκριμένης συνέντευξης σου ζητούσαν να συστηθείς, τι ακριβώς θα τους έλεγες;

Θα τους έλεγα πως είμαι ακόμη ένας νέος o οποίος αναζητά ένα καλύτερο αύριο για τη δουλειά του, για τους ανθρώπους, για τη ζωή. Ως απόφοιτος Φιλολογίας ευελπιστώ κι εγώ να βρω τον δρόμο μου σε κάποιους από τους τομείς που αγαπώ (συγγραφή, Ψυχολογία, Φιλολογία).

-Πότε ξεκίνησε το Πυθαγόρειο Θεώρημα; Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αφορμή που σε οδήγησε στο να το αρχίσεις;

Το Πυθαγόρειο Θεώρημα ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια. Αφορμή ήταν ένα άρθρο που δημοσίευσα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Το Βήμα καθώς και η εβδομαδιαία στήλη που είχα σε τοπική εφημερίδα των Ιωαννίνων. Ξεκίνησα να κοινοποιώ τα άρθρα της στήλης σε ένα blog στο οποίο έδωσα το όνομά της. Και έτσι προέκυψε το Πυθαγόρειο Θεώρημα.

-Ο υπότιτλος του blog είναι: «Άρθρα με ψυχολογικό, κοινωνικό, ερωτικό περιεχόμενο». Περιορίζεσαι, λοιπόν, συνειδητά μόνο σε αυτή τη γκάμα θεμάτων ή αφήνεσαι ελεύθερος να εμπνευστείς και από άλλα ζητήματα της εκάστοτε επικαιρότητας, συναισθηματικής σου κατάστασης κτλ;

Νομίζω πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος περιορισμός. Να πω, βέβαια, ότι δεν με ενδιέφεραν ποτέ τα πολιτικά δρώμενα, τα οποία αποπροσανατολίζουν τους ανθρώπους από την ουσία. Η σελίδα βασίζεται στον άνθρωπο, στις αξίες, στις αρετές, στο συναίσθημα. Σε καταστάσεις και ιδέες διαχρονικές.

-Στο blog υπάρχει μία στήλη με τίτλο Συμβουλές, στην οποία επιχειρείς να συμβουλεύσεις αναγνώστες που μοιράζονται προσωπικά τους ζητήματα μαζί σου (ανεργία, ερωτικές σχέσεις, οικογενειακά προβλήματα κτλ). Ο ίδιος έχεις παρακολουθήσει μαθήματα Ψυχολογίας στο Ανοιχτό ΠανεπιστήμιοΙωαννίνων αν και δεν έχεις ασχοληθεί επαγγελματικά μέχρι στιγμής με αυτή. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η συμβουλευτική σου τάση αντικατοπτρίζει και το ενδιαφέρον σου για το συγκεκριμένο κλάδο;

Η έλξη που μου ασκούσε ο συγκεκριμένος κλάδος ήταν εμφανής ήδη από το Λύκειο. Η όλη διαδικασία του να βοηθάς ένα άτομο αλλά και η ικανοποίηση που πηγάζει μέσα από αυτή πάντα μου δημιουργούσε μία πληρότητα. Θα ήθελα να ασχοληθώ με την Ψυχολογία πέρα από τα σεμινάρια και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα με την παιδοψυχολογία, η οποία συνάδει με τη σχολή στην οποία σπούδασα. Η κατηγορία Συμβουλές αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να ακούσουν και μία άλλη άποψη και, ναι, αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον μου.

-Με τι στόχο αποφάσισες να προχωρήσεις στην έκδοση του βιβλίου Να Σκέφτεσαι, Να Αισθάνεσαι, Να Ακούς;

Ο στόχος της έκδοσης είναι κοινός με το στόχο ύπαρξης του ίδιου του blog: να δει ο αναγνώστης τον εαυτό του μέσα στα κείμενα. Να ταυτίσει τα όσα γράφονται με δικές του ιστορίες, δικές του αναμνήσεις. Και επίσης να αναθεωρήσει, να βελτιωθεί, να αγαπήσει και να ερωτευτεί.Αν κι ένας από τους αναγνώστες μου πετύχει τα παραπάνω εγώ θα είμαι πλήρης, έχοντας εκπληρώσει το σκοπό μου.

-Το βιβλίο περιλαμβάνει είκοσι δύο άρθρα σταχυολογημένα από το blog. Με τι κριτήριο επελέγησαν; Είναι τα πιο δημοφιλή, τα περισσότερο αγαπημένα σου ή μήπως αυτά τα οποία πιστεύεις ότι μπορούν πιο άνετα να αποτελέσουν το υλικό και ενός έντυπου βιβλίου;

Να πω καταρχήν ότι τα άρθρα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, οι οποίες απαρτίζουν και τον τίτλο. Η πρώτη («Να σκέφτεσαι») αναφέρεται σε θέματα που αφορούν την κοινωνία, το ρατσισμό, την απώλεια, τα αναπάντητα «αν» και τον άνθρωπο γενικότερα. Η δεύτερη («Να αισθάνεσαι») αφορά τον έρωτα, την αγάπη, την απόσταση, το συναίσθημα. Η τρίτη («Να ακούς») φιλοξενεί τα τρία κείμενα τριών κοριτσιών που δημοσίευσαν κείμενά τους στο blog.Αποφάσισα να εντάξω τα κείμενά τους μέσα στο βιβλίο καθώς θεωρώ πως είναι καλό να ακούμε την οπτική των άλλων και να τη σεβόμαστε. Αν είμαστε λιγότερο εγωκεντρικοί τότε ίσως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε και την ισχύουσα κατάσταση της κοινωνίας μας.

Τα κείμενα επελέγησαν σύμφωνα με το κριτήριο της ψυχής. Ήταν τα κείμενα που πλειστάκις ξαναδιάβασα αφού τα έγραψα, τα κείμενα που με άλλαξαν, που με ωρίμασαν. Ήταν, ακόμα, τα κείμενα που οι αναγνώστες αγάπησαν και που επηρεάστηκαν, συγκινήθηκαν ή αναθεώρησαν για  καταστάσεις της ζωής τους από αυτά. Υπάρχουν, βεβαίως, και καινούργια κείμενα τα οποία δεν είχαν αναρτηθεί ποτέ στο blog. Να σημειώσω, επίσης, ότι τα άρθρα που επελέγησαν έχουν αποσυρθεί από το blog και πλέον οι αναγνώστες μπορούν να τα διαβάσουν μόνο μέσα από το βιβλίο.

-Πού μπορεί κάποιος να βρει το βιβλίο;

Όσοι θέλουν μπορούν να βρουν το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία Ιανός και Πρωτοπορία στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, κάθε ενδιαφερόμενος σε όλη την Ελλάδα μπορεί να το παραγγείλει από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς του και να το παραλάβει από εκεί. Για τους φίλους της τεχνολογίας υπάρχει συγκεκριμένος σύνδεσμος όπου μπορούν να το παραγγείλουν ηλεκτρονικά.

-Προβλέπεται να κυκλοφορήσει και δεύτερος τόμος κάποια στιγμή στο μέλλον;

Όσο υπάρχουν άνθρωποι υπάρχει έμπνευση. Βέβαια, θα ήθελα πρώτα να δω τις αντιδράσεις των αναγνωστών, τις κριτικές τους. Ύστερα θα μπορώ να αποφασίσω. Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα για δεύτερο τόμο, όπως και για τη συγγραφή κάποιου διηγήματος ή μυθιστορήματος υπάρχει στο μυαλό μου και είναι πολύ πιθανόν να υλοποιηθεί.

-Έχεις ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν με τη συγγραφή;

Η συγγραφή στη δική μου περίπτωση ξεκίνησε από το δημοτικό.Η έκθεση ήταν το αγαπημένο μου μάθημα ενώ συνήθιζα να γράφω και κρυφές ιστορίες που τις κρατούσα για εμένα.Σε ηλικία δώδεκα ετών έγραψα και το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο Ταξίδι Στον Χρόνο,το οποίο εξέδωσα με τη βοήθεια των γονιών μου. Το βιβλίο δεν παραδόθηκε ποτέ στο κοινό αφού τα όποια αντίτυπα δόθηκαν εξαρχής μόνο στους καθηγητές και τους φίλους μου.Γι’ αυτό και ήταν μόνο εκατόν πενήντα. Όπως και να ‘χει, η συγγραφή για μένα ήταν πάντα ανάγκη και όχι επιλογή.Δεν μπορώ να την σταματήσω.

-Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια ως blogger/συγγραφέα και ως Πυθαγόρα;

Τα μελλοντικά μου σχέδια ως Πυθαγόρα είναι να ασχοληθώ με την παιδοψυχολογία σπουδάζοντας στη Γαλλία. Ταυτόχρονα, θα επιθυμούσανα ασκώ το επάγγελμα μου, το επάγγελμα της φιλολογίας. Ως blogger θέλω να συνεχίσω να γράφω άρθρα, ανανεώνοντας τη δομή και τα στοιχεία τουblog, προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η επικοινωνία με τον κόσμο.Τέλος, ως άνθρωπος που ασχολείται με τη συγγραφή –η λέξη «συγγραφέας» για εμένα είναι πολύ σημαντική και προϋποθέτει χρόνια δουλειάς- ο στόχος μου είναι να δω αρκετά βιβλία μου στα βιβλιοπωλεία, τα οποία θα αγγίξουν τους αναγνώστες και θα τους «αναγκάσουν» να τα διαβάζουν και δεύτερη φορά.

Το blog του Πυθαγόρα: http://pithagoreiotheorima.blogspot.gr/

Facebook page: https://www.facebook.com/Πυθαγόρειο-Θεώρημα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα