εννέα-βιβλία-για-να-διαβάσεις-πριν-φύγ-1145893

Βιβλίο

Εννέα βιβλία για να διαβάσεις πριν φύγει η άνοιξη

Προτάσεις από νέες κυκλοφορίες γιατί... πάντα βρίσκουμε λίγο χώρο στη βιβλιοθήκη για μερικά καινούργια

Parallaxi
Parallaxi

Βιβλία που βρέθηκαν στα χέρια μας και ξεχωρίσαμε, σας τα παρουσιάζουμε προκειμένου να έχετε την πιο καλή «συντροφιά» αυτές τις μέρες της άνοιξης.

Αυτή τη φορά, έχουμε μερικές εξαιρετικές εκδόσεις που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και απευθύνονται σε εκείνους που αναζητούν ένα καλό βιβλίο – συντροφιά και γνώση για διαφορετικές απαιτήσεις ενδεχομένως, αλλά με διάθεση για κάτι ενδιαφέρον.

Εμείς πάντως, τα αγαπήσαμε αμέσως και δεν γινόταν να μην τα μοιραστούμε. Σκέφτεστε άλλωστε κάποια καλύτερη παρέα από ένα καλό βιβλίο;

Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης | Σπύρος Κουζινόπουλος

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου με τίτλο «Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης». Μέσα από ένα πλήθος μαρτυριών, ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού, ο συγγραφέας προσπαθεί μετά από πολυετείς έρευνες να παρουσιάσει όλη την εξέλιξη του Επταπυργίου, από τη λειτουργία του ως κάστρου της Θεσσαλονίκης και αργότερα ως φυλακής, από την περίοδο ακόμη της Οθωμανικής κυριαρχίας της πόλης μέχρι το κλείσιμό της το 1989. Καθώς και την άσχημη εικόνα του σωφρονιστικού συστήματος στην πριν το Γεντί Κουλέ περίοδο, όταν χρησιμοποιούνταν ως φυλακή ο Λευκός Πύργος και το Κονάκι του Πασά, το σημερινό Διοικητήριο.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, παρακολουθούμε την άθλια κατάσταση που επικρατούσε στις φυλακές Επταπυργίου αφότου άνοιξε ως φυλακή, γύρω στα 1896 και όλα τα κατοπινά χρόνια, με τη διακίνηση ναρκωτικών, τους βιασμούς κρατουμένων και την άγρια εκμετάλλευση των φυλακισμένων από ένα σύστημα εξουσίας προκειμένου να πλουτίζουν ελάχιστοι μεγαλοπαράγοντες, ακόμη και κρατικοί λειτουργοί, επίσης, τις μυθιστορηματικές αποδράσεις από το κάτεργο αλλά και τον εφιάλτη των εκτελέσεων, κυρίως πολιτικών κρατουμένων, κατά τις περιόδους της Κατοχής και του Εμφυλίου πολέμου. Στο παράρτημα της έκδοσης, παρατίθεται ένας σχεδόν πλήρης κατάλογος με τα ονόματα των εκτελεσμένων στο Γεντί Κουλέ κατά την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου, αλλά και ένας πρώτος ενδεικτικός κατάλογος με τους πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές.

*Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος, γεννήθηκε το 1947 στις Σέρρες και στα 60 και πλέον χρόνια που άσκησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα, εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς σε επιτελικές θέσεις, ενώ επί δεκαπενταετία υπήρξε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Βόρεια Ελλάδα με αρμοδιότητα και στα Βαλκάνια. Το 1991 πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων του οποίου υπήρξε Γενικός Διευθυντής επί μία 18ετία και μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Διετέλεσε επί χρόνια μέλος του προεδρείου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) και πήρε μέρος σε διεθνή δημοσιογραφικά συνέδρια και συναντήσεις. Το 1994 ίδρυσε την «Ένωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων», της οποίας διετέλεσε επί δεκαπέντε χρόνια Γενικός της Γραμματέας. Το 1995, άρχισε να εκδίδει το μηνιαίο ομογενειακό περιοδικό «Ελληνική Διασπορά» που κυκλοφορούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια σε 35 χώρες των πέντε ηπείρων, μεταφέροντας στα πέρατα της γης τη φωνή του απόδημου Ελληνισμού. Τιμήθηκε το 1985 με το μετάλλιο «Βουλγαρία-1300 χρόνια» για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και έλαβε ανώτατη διάκριση το 1992 για την προώθηση των Ρουμανοελληνικών σχέσεων, ενώ ήταν ο πρώτος βορειοελλαδίτης στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο «Αμπντί Ιπεκτσί» το 1987 για την τήρηση των κανόνων της δεοντολογίας και τη συμβολή του στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επίσης, τιμήθηκε το 1996 από την Κυπριακή Εστία για την προσφορά του στο εθνικό θέμα της Κύπρου και τον Δεκέμβριο του 1996 από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για την ανιδιοτελή βοήθειά του στην οργάνωση και προβολή του σημαντικού αυτού θεσμού. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ρεπορτάζ και την ιστορική έρευνα. Μέχρι σήμερα, εκδόθηκαν δεκαπέντε βιβλία του, ενώ το 2014 ήταν υποψήφιος για το Κρατικό Λογοτεχνικό βραβείο. Από τις εκδόσεις IANOS κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα (2013), Μελανές κηλίδες στην Ιστορία της Θεσσαλονίκης (2017) & Σελίδες Κατοχής (2018).

Εκδόσεις IANOS, σελ. 376

Από τη Γιουγκοσλαβία στα Δυτικά Βαλκάνια | Robert M. Hayden

Ο τόμος συγκεντρώνει μια σειρά από άρθρα του ανθρωπολόγου Robert M. Hayden γραμμένα το διάστημα που οι διαδικασίες αποσύνθεσης της πολυεθνικής και πολυθρησκευτικής γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας βρίσκονταν σε εξέλιξη, μετά το ξέσπασμα του πολέμου το 1991. Βασισμένος στη μακροχρόνια επιτόπια έρευνά του, ο συγγραφέας τοποθετείται αντίθετα στο ρεύμα της εποχής κατά την οποία η αυτοδιάθεση των λαών της υπό κατάρρευση σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας ήταν το βασικό αίτημα, και υποστηρίζει ότι η διάσπαση της χώρας δεν ήταν εξαρχής δεδομένη και προδιαγεγραμμένη για τους περισσότερους πολίτες της. Χωρίς να αναπαράγει νοσταλγικές εικόνες για τη Γιουγκοσλαβία ευρύτερα και τη Βοσνία ειδικότερα ως τόπους πολυπολιτισμικότητας, αρμονικής συνύπαρξης και ανεκτικότητας μεταξύ των επιμέρους εθνών, αλλά αποδομώντας τες, αναλύει τη σταδιακή ανάδειξη του εθνικισμού σε κυρίαρχο πολιτικό αφήγημα. Επίσης, συζητά όλες τις αντιλήψεις και πρακτικές των γηγενών πρωταγωνιστών αλλά και της διεθνούς κοινότητας που κατέστησαν τη διάσπαση αναπόφευκτη, καθώς και τη χρήση μαζικής βίας προκειμένου να διαχωριστούν λαοί που επί δεκαετίες συμβίωναν, λιγότερο ή περισσότερο, αρμονικά.

Ο συγγραφέας επιθυμεί λοιπόν να ρίξει φως στις κοινωνικές διαδικασίες και στα ιδεολογικά σχήματα που επέφεραν βίαιες ανατροπές στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και να αναδείξει τη συνθετότητα των δραματικών αυτών συμβάντων. Παραμένει πιστός στην προσπάθεια να αναλύσει τι, πώς και γιατί συνέβη, όσο δυσάρεστο ή ηθικά κατακριτέο κι αν είναι, όχι για να το καταδικάσει ή να το δικαιολογήσει αλλά για να το κατανοήσει. Η οπτική του αυτή για τη Γιουγκοσλαβία συναντά την αντίστοιχη συγγραφέων όπως η Maria Todorova ή ο Mark Mazower, οι οποίοι έχουν καταδείξει τον ρόλο που διαδραματίζουν τα αρνητικά στερεότυπα για τα Βαλκάνια στην αναπαραγωγή ασύμμετρων σχέσεων εξουσίας και καλούν για εγρήγορση απέναντι σε οριενταλιστικές και βαλκανιστικές αντιλήψεις, εντός και εκτός του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, οι οποίες αντιμετωπίζουν τη Νοτιανατολική Ευρώπη ως ένα ευρωπαϊκό Άλλο, αντί για οργανικό μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας.

*Ο Robert M. Hayden είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ανθρωπολογίας και Ανθρωπολογίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Η έρευνά του για περισσότερες από τρεις δεκαετίες επικεντρώθηκε στα Βαλκάνια, ενώ έχει κάνει επιτόπια έρευνα και στην Ινδία καθώς και μεταξύ των Seneca Iroquois της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Την εθνογραφική του μελέτη για τον γιουγκοσλαβικό σοσιαλισμό την ακολούθησε η μελέτη για θέματα βίας, εθνικισμού, συνταγματισμού και ανασυγκρότησης του κράτους στον πρώην γιουγκοσλαβικό χώρο, καθώς και για ζητήματα μεταβατικής δικαιοσύνης έπειτα από τους γιουγκοσλαβικούς πολέμους. Η τελευταία μεγάλη έρευνά του αφορά στην (ανα)κατασκευή θρησκευτικών χώρων που σηματοδοτούν ανταγωνιστικές εθνικές διεκδικήσεις σε μετα-αυτοκρατορικά περιβάλλοντα, όπως η Βοσνία μετά το τέλος του πολέμου. Άλλα σημαντικά έργα του: Hayden & al, Antagonistic Tolerance: Competitive Sharing of Religious Sites and Spaces (Λονδίνο 2016), Blueprints for a House Divided: The Constitutional Logic of the Yugoslav Conflicts (Μίσιγκαν 2000).

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σελ. 344

Ο Αδαμάντιος Κοραής και ο ευρωπαϊκός Διαφωτισμός | Επιμέλεια: Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης

Η πρώτη επαφή του Κοραή με τη Δύση ήταν ένας συμβιβασμός: η επιδίωξή του για μόρφωση και η απόφαση να μεταβεί στην Ολλανδία ως αντιπρόσωπος του εμπορικού οίκου του πατέρα του. Το 1772 ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι από τη Σμύρνη στο Άμστερνταμ, στο φιλελεύθερο περιβάλλον του οποίου ο Κοραής αφομοίωσε τις ιδέες που έτρεφε η θρησκευτική παιδεία της πόλης, εκτιμώντας όχι μόνο την ευαγγελική χριστιανοσύνη αλλά και τις αρχές της ανεξιθρησκίας. Ήταν η αφετηρία του δια βίου ταξιδιού του στις ανοιχτές θάλασσες του Διαφωτισμού.

Μετά τις σπουδές Ιατρικής στο Μονπελλιέ, στο Παρίσι ανακαλύπτει ένα νέο τρόπο σκέψης. Ο πνευματικός χώρος των κληρονόμων του Διαφωτισμού θα αποτελέσει τη θεωρητική βάση του στοχασμού του που ενώνει τη γνώση με την επιστήμη του ανθρώπου. Οι κλασικές του σπουδές θα γίνουν ο θεμέλιος λίθος για την ισόρροπη εκτίμηση των σχέσεων μεταξύ του φυσικού και του ηθικού. Ως προς τα ζητήματα που θέτει η θεωρία της προόδου, ο Κοραής συμμετέχει στη διαμάχη που χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία του γαλλικού Διαφωτισμού, συναντά τη σκέψη του Κοντορσέ και δεν απομακρύνεται από την ανθρωπολογική απαισιοδοξία του Ρουσσώ. Ο πολιτισμός, για τον Κοραή, αποτελεί την ενσάρκωση ενός ιδανικού προς το οποίο οφείλουν να τείνουν όλοι οι λαοί, μέσω της μόρφωσης.

Η προσήλωση του Κοραή στον δημοκρατικό φιλελευθερισμό διαφαίνεται στην αποστροφή του για την αφρονεστάτην διαγωγήν πολλών πολιτευομένων εις την Ελλάδα, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τα δεινά του ελληνικού λαού. Δεινά που αποδίδει στην έλλειψη παιδείας όσων αναμειγνύονταν στον δημόσιο βίο. Ανάμεσα στην πολιτική ελευθερία και προσωπική αυτονομία και στις φιλοδοξίες του εθνικισμού, ο Κοραής φαίνεται να δίνει ηθικό προβάδισμα στην ελευθερία και στα ατομικά δικαιώματα.

Σε όλα αυτά τα επίπεδα ανάλυσης, η έρευνα και ο στοχασμός πάνω στις ιδέες του Κοραή θα μπορούσε να προσφέρει καινούριες οπτικές γωνίες για να δει κανείς τις διανοητικές, πολιτικές και ηθικές ανησυχίες του Διαφωτισμού και τις επιμέρους εκφάνσεις τους εντός της ιστορικής εμπειρίας. Υπ’ αυτή την έννοια, η παρακαταθήκη των ιδεών του, εάν αυτές ενταχθούν στον κανόνα του Διαφωτισμού, θα μπορούσε να αποδειχθεί διδακτική για μια πιο συμπεριληπτική και πλουραλιστική κατανόηση του κινήματος αυτού ως ενιαίου διαπολιτισμικού σταδίου στην ιστορία του ευρωπαϊκού πνεύματος.

Μορφωτικό ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης | σελ. 467

Ο κήπος των μικρών θεών | Σοφία Βόϊκου

Οκτώβριος του 1915, Σαλονίκη.

Όταν η Ραχήλ το σκάει από το σπίτι της για να φωτογραφίσει τα γαλλικά πλοία που αγκυροβολούν στο λιμάνι, δε φαντάζεται πως η πόλη της σύντομα θα μεταμορφωθεί σε ένα πολύβουο ανθρώπινο μελίσσι. Όταν ο Στεφάν αποβιβάζεται σε αυτή την εξωτική πόλη της Ανατολής, δεν υποψιάζεται την απελπισία που θα ζήσει στο Ζέιτενλικ, το στρατόπεδο όπου «θερίζουν» η ελονοσία και ο τύφος. Κι ας λένε πώς στο Μακεδονικό Μέτωπο ο πόλεμος μοιάζει με γιορτή. Ενώ ο φακός της Ραχήλ αιχμαλωτίζει τα μύχια μυστικά των πελατών της, το επιδέξιο χέρι του Στεφάν ράβει κι επουλώνει τις ανθρώπινες πληγές. Σίγουρος για την ομορφιά του, την εξαργυρώνει αβίαστα στα καφέ σαντάν της πόλης. Ένας τραυματισμός, ωστόσο, τον καταδικάζει σε μια ζωή γεμάτη απομόνωση και θλίψη. Ώσπου, χάρη στον φίλο του τον Αντρέ, θα ανακαλύψει μία ομάδα ανθρώπων, «μικρών θεών», που υπόσχεται μια νέα ζωή.

Ένα οδοιπορικό στη γοητευτική Θεσσαλονίκη των αρχών του εικοστού αιώνα. Ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τις αληθινές ιστορίες των ανθρώπων που έχασαν το πρόσωπό τους αλλά συνέχισαν να αγωνίζονται, να ονειρεύονται και να ερωτεύονται. Μια ιστορία για όλους εκείνους που κρύβουν τόση αγάπη μέσα τους ώστε να γίνονται «μικροί θεοί» για τους άλλους.

*Η Σοφία Βόϊκου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή του Λούβρου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Επικοινωνία και τον Πολιτισμό των Χωρών της Μεσογείου στο Πανεπιστήμιο Sophia Antipolis της Γαλλίας. Από το 1997 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας, διευθύνοντας το δικό της δημιουργικό γραφείο. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Εκδόσεις Ψυχογιός, σελ. 432

Οι Βαράγγκοι | Sverrir Jakobsson

Η ιστορία των Βαράγγων είναι πολυσύνθετη, τόσο ως προς τον χρονολογικό όσο και προς τον γεωγραφικό ορίζοντα, καθώς φαίνεται να αποτελούν μια «αχαρτογράφητη» ομάδα. Εμφανίζονται ξαφνικά τον 9ο αιώνα στα χρονικά, μνημονεύονται επί τρεις ή τέσσερις αιώνες και στη συνέχεια παύουν οι όποιες αναφορές σε αυτούς.

Στο βιβλίο Οι Βάραγγοι: Στην άγια φωτιά του Θεού ιχνηλατούνται οι δεσμοί και η πορεία των ανατολικών Βίκινγκ, των Ρως και των Βαράγγων από τις πρώιμες αναφορές έως και την ύστερη μεσαιωνική περίοδο, οπότε οι ανατολικοί Βίκινγκ γίνονται πλέον στερεοτυπικοί χαρακτήρες στις σάγκα. Συνεξετάζονται μάλιστα πηγές από διαφορετικούς πολιτισμούς, όπως το Βυζάντιο, το χαλιφάτο των Αββασιδών και τα διάδοχα κράτη του, τα πρώιμα κράτη των Ρως καθώς και τα μεταγενέστερα σκανδιναβικά βασίλεια του Μεσαίωνα. Βασικός άξονας σε αυτό το ιστορικό περίγραμμα των Βαράγγων είναι το πώς διαφορετικοί πολιτισμοί αποκτούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε σύγκριση ή σε αντιπαράθεση με τους Άλλους.

Σκοπός του συγγραφέα είναι να δώσει μια νέα οπτική σε αυτές τις πηγές και να εκτιμήσει εκ νέου το μεγάλο αφήγημα που κατασκεύασε η ιστοριογραφία γύρω από τους σκανδιναβικούς λαούς της Ανατολής.

*Ο Sverrir Jakobsson είναι καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, έκανε μεταπτυχιακό στη Μεσαιωνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Ληντς και εξειδικεύτηκε στον τομέα των Ελληνικών και Ρωμαϊκών Σπουδών. Ανάμεσα στις άλλες δημοσιεύσεις του κυκλοφορεί το βιβλίο Medieval Iceland: Politics, Patronage and Power.

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σελ. 288

Το τσίμπημα της μέλισσας | Paul Murray

Η οικογένεια Μπαρνς έχει σοβαρά προβλήματα. Η κάποτε επικερδής αντιπροσωπεία αυτοκινήτων του πατέρα, του Ντίκι, πάει από το κακό στο χειρότερο λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ιρλανδία. Εκείνος ωστόσο αρνείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση και περνά τις μέρες του στο δάσος. Η γυναίκα του η Ιμέλντα πουλά τα κοσμήματά της στο eBay, ενώ η έφηβη κόρη τους Κας, άριστη μαθήτρια έως πρόσφατα, φαίνεται αποφασισμένη να φτάσει ως τις εξετάσεις για το πανεπιστήμιο πίνοντας και ξενυχτώντας κάθε βράδυ. Και, τέλος, ο παραμελημένος δωδεκάχρονος ΠιΤζέι καταστρώνει σχέδιο απόδρασης από το σπίτι.

Τι συνέβη και πήγαν όλα στραβά; Ένα παγωμένο κομμάτι του οδοστρώματος, μια απλή εξυπηρέτηση σε έναν γοητευτικό ξένο, μια μέλισσα που παγιδεύτηκε κάτω από το νυφικό πέπλο – μπορεί μια μόνο στιγμή κακοτυχίας να αλλάξει την κατεύθυνση μιας ολόκληρης ζωής; Και αν η ιστορία είναι προδιαγεγραμμένη, υπάρχει ακόμα χρόνος να βρεθεί ένα ευτυχές τέλος;

*Ο ΠΟΛ ΜΑΡΕΪ γεννήθηκε το 1975 στο Δουβλίνο. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Τρίνιτι κι έκανε μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο της Ιστ Άνγκλια. Έχει γράψει άλλα τρία μυθιστορήματα: An Evening of Long Goodbyes (2003), Skippy Dies (2010), The Mark and the Void (2015), όλα είτε βραβευμένα είτε στις μακρές ή βραχείες λίστες για τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία. Έγραψε επίσης το σενάριο για την ιρλανδική ταινία Metal Heart το 2018. Το τελευταίο του βιβλίο, ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ, ήταν στη βραχεία λίστα του Βραβείου Booker για το 2023, κέρδισε το Ιρλανδικό Βραβείο ως Βιβλίο της Χρονιάς 2023, και το Χρυσό Βραβείο Nero για το 2023. Επίσης συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των New York Times (μαζί με άλλα τέσσερα βιβλία) ως τα Καλύτερα Μυθιστορήματα του 2023.

Εκδόσεις Ψυχογιός, σελ. 816

Μικροί Γίγαντες | Ευστάθιος Λιακόπουλος

Το βιβλίο, οι «Μικροί Γίγαντες», του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της BSS | Building Solid Success, Ευστάθιου Λιακόπουλου, είναι μια ρεαλιστική απεικόνιση και περιγραφή της Οδύσσειας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Key Books, δεν αποτελεί εγχειρίδιο ή οδηγό επιχειρηματικότητας, αλλά απόσταγμα εμπειρίας και τεχνογνωσίας, καθώς και καθημερινό βοήθημα στην άσκηση της δραστηριότητας κάθε επιχειρηματία.

Σκοπός του συγγραφέα είναι να ευαισθητοποιήσει και να κινητροδοτήσει τους σύγχρονους Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και να τους ανταμείψει για την αντοχή και το ένστικτο επιβίωσης που έχουν. Το βιβλίο επιχειρεί να συνδέσει τα παθήματα όλων των σύγχρονων Οδυσσέων της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας με τα αντίστοιχα του ήρωα της Οδύσσειας. Μέσα από μία αλληγορική όσο και ουσιαστική σύνδεση αποτυπώνεται με πραγματικά περιστατικά η κοπιώδης και επίπονη πορεία της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, ενώ ο Οδυσσέας ταυτίζεται με την προσπάθεια του Ευστάθιου Λιακόπουλου, να σταθεί ως σύμβουλος δίπλα στις επιχειρήσεις και στους επιχειρηματίες.

Η ανάγκη για ύπαρξη ηγεσίας, επιχειρηματικού οράματος και χρηματοοικονομικής δομής στις επιχειρήσεις, ο μετασχηματισμός των εταιρικών διαδικασιών, καθώς και οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αξιοποίησης εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων είναι ορισμένα από τα θέματα που θίγουν ρεαλιστικά και ενίοτε με…χιούμορ οι «Μικροί Γίγαντες».

Με την εμπειρία και την πολυπραγμοσύνη του συγγραφέα τους, ως σύγχρονου «Οδυσσέα», οι «Μικροί Γίγαντες» καθρεφτίζουν όσα συμβαίνουν σε μια τυπική ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση, που ψάχνει πυξίδα και συχνά και σανίδα σωτηρίας.

Το «πέλαγος» των τραπεζών, οι επιχειρήσεις-ζόμπι, η επιχειρηματική «παράνοια» και τα απόνερα της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνονται μέσα από πραγματικά περιστατικά-περιπέτειες, τα οποία βιώνει ο «Οδυσσέας» του βιβλίου μας. Παράλληλα θίγονται και θέματα-προκλήσεις για την ελληνική κοινωνία και επιχειρηματικότητα, όπως οι παθογένειες της ελληνικής δικαιοσύνης και οι εξελίξεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Κορωνίδα του βιβλίου, το μυστικό επιτυχίας της BSS, που ο συγγραφέας μοιράζεται με τους αναγνώστες του και τους καθιστά συνοδοιπόρους προς μια προσπάθεια, που εμπεριέχει κόπο, αλλά προσπορίζει και σημαντικά οφέλη.

«Η ουσία όμως είναι στο μέταλλό μας. Στην απόφασή μας να μην αποδεχόμαστε το δεν γίνεται» είναι ένα από τα μότο του συγγραφέα, που συνοψίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο σκέψης και δράσης του.

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του βιβλίου:

«Η μετάβαση από το δεν βγάζω άκρη στο δεν θέλω να βγάλω άκρη ή δεν βρίσκω τον τρόπο να βγάλω άκρη είναι αποτέλεσμα της απουσίας στρατηγικής και ουσιαστικής βοήθειας στον μοναδικό υγιή πόλο της οικονομίας. Στον επιχειρηματία.

Σε αυτόν στηριζόμαστε. Σε όσους είναι φωτισμένοι οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι και σε όσους δεν έχουν ακόμα καταλάβει τη σημασία ή παρασύρονται από τη φαυλότητα της οικονομίας οφείλουμε να εξηγούμε αδιάκοπα και ακούραστα. Η στρατηγική είναι το σημαντικότερο στρατηγικό πλεονέκτημα στο επιχειρείν και το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι μικρομεσαίες το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Δεν είναι μια ανάγκη που συναντούμε στην πορεία. Είναι η απάντηση που πρέπει να διαμορφώσουμε ξεκάθαρα πριν καν ξεκινήσουμε να επιχειρούμε. Η αφετηρία και όχι ο τερματισμός. Όσο δε τα πράγματα δυσκολεύουν και η φαυλότητα μειώνεται, τόσο μεγεθύνεται αυτή η υγιής ανάγκη.

Ας σκεφτούν όσοι μελετούν αυτό το βιβλίο. Ποια αλήθεια είναι η στρατηγική τους; Ποιο όραμα υπηρετεί η δράση τους;

Αν δεν υπάρχει, ας μην αισθανθούν ενοχές. Δεν έχουν ευθύνη μόνο ή κυρίως εκείνοι. Αντιθέτως, να χαρούν, γιατί αν έχουν επιβιώσει σε μια τέτοια αγορά, χωρίς την παρουσία στρατηγικής, φανταστείτε τι θαύματα θα κάνουν συναντώντας την».

*Ο Ευστάθιος Λιακόπουλος είναι ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της BSS | Building Solid Success. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ κατέχει και δύο τίτλους πιστοποίησης στη Διοίκηση Τραπεζών και στην Επιχειρησιακή Συμβουλευτική. Διετέλεσε επί σειρά ετών αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων και αποτελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου πολλών ελληνικών εταιρειών. Εργάζεται επί σειρά ετών ως σύμβουλος σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και εταιρείες, όπως οι Eurologic Transports S.A., Power Health AEBE, TÜV Austria ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, Γ. Ρουμελιώτης ΑΕΒΕ Super Market κ.ά. με σημαντικά αποτελέσματα στην οργάνωση, ανάπτυξη και λειτουργική τους αναδιάρθρωση. Η BSS | Building Solid Success έχει διακριθεί, μεταξύ άλλων, για τέσσερα συναπτά έτη ως Διαμάντι της Eλληνικής Oικονομίας στον αντίστοιχο θεσμό (Diamonds of the Greek Economy), ως Top Financial Consulting Firm για δύο συναπτά έτη (2023, 2024), αλλά και ως Superbrand για το 2021-2022.

Key Books, σελ. 244

Το δημοτικό τραγούδι : Ανθολόγιο Παραλόγων | Αλέξης Πολίτης

Παραλογές ονομάστηκαν από τους φιλολόγους τα τραγούδια με πλαστή, «πεποιημένη» υπόθεση. Οι παραλογές δεν μεταπλάθουν κάποιο πραγματικό γεγονός, το επινοούν· στηρίζονται αποκλειστικά στη φαντασία κι όχι στην άμεση εμπειρία.

Οι καταστάσεις που περιγράφονται υπακούουν στους νόμους της καθημερινής πραγματικότητας. Όπου συμβαίνει τίποτα πέρα από τους φυσικούς νόμους, αυτό γίνεται ακριβώς σαν θαύμα, θαύμα που το προκαλεί η υπερβολική ένταση του γεγονότος: καθώς η νόμιμη τάξη έχει διασαλευτεί στο έπακρο από τα όσα συμβαίνουν, αντιδρά η ίδια η φύση. Στο «Μάνα φόνισσα», το συκώτι του σφαγμένου παιδιού αποκτά φωνή για να καταγγείλει τη φρικτή ανομία· στο «Νεκρόφιλος έρως», όπου ο νέος «εφτά φορές αμάρτεψε με την αποθαμένη», ακούγεται το άγιο Πνεύμα που τον εκδιώκει από την εκκλησία. Στο τραγούδι «Του κολυμπητή», θα πάρει η θάλασσα φωνή για να επιτιμήσει τον τολμητία — ποιος άλλος θα μπορούσε να το κάνει στη μέση του πελάγους; Στην ουσία δεν είναι παρά ο «αφηγητής» που μιλάει σε όλες τις περιπτώσεις, δανείζοντας τη φωνή του στη Φύση.

Ο πυρήνας των παραλογών είναι αναμφίβολα αρχαίος, πιθανόν και προελληνικός, πολύ συχνά και παγκόσμιος· η δομή και η μορφή τους μας οδηγούν προς μια κοινωνία πολύ πιο κοντινή: την αστική ζωή στα βενετοκρατούμενα και τα φραγκοκρατούμενα νησιά και τις παραθαλάσσιες πόλεις του 13ου ώς και του 15ου αιώνα. Στην ίδια περίπου εποχή και στους ίδιους τόπους γεννήθηκαν και κυκλοφορούσαν τα έμμετρα ερωτικά μυθιστορήματα της γραπτής λογοτεχνίας, τα «Ερωτοπαίγνια» και η «Ριμάδα κόρης και νιού» — που πέρασε και στην προφορική παράδοση. Τέλος, η έλλειψη ομοιοκαταληξίας υποδηλώνει πως η σύνθεση των παραλογών πρέπει να είχε ολοκληρωθεί πριν από τον 15ο αιώνα.

*Ο Αλέξης Πολίτης γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Université Paris IV (Sorbonne). Από το 1976 έως το 1989 εργάσθηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, και από το 1989 έως το 2012 στη Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο ανακηρύχθηκε ομότιμος καθηγητής. Αυτοτελείς εργασίες του (επιλογή): Το δημοτικό τραγούδι. Κλέφτικα, Αθήνα 1973, 31985· Η ανακάλυψη των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών, Αθήνα 1984, 21999· Ρομαντικά χρόνια Ιδεολογίες και νοοτροπίες στην Ελλάδα του 1830-1880, Αθήνα 1993, 32003· Claude Fauriel, Ελληνικά Δημοτικά Τραγούδια, Α΄-Β΄, Ηράκλειο 1999, 32000· Το μυθολογικό κενό, Αθήνα 2000· Εγχειρίδιο του Νεοελληνιστή. Βιβλιογραφίες, λεξικά, εγχειρίδια, κατάλογοι, ευρετήρια, χρονολόγια, κ.ά. (με τη συνεργασία του Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη και της Μαρίας Μαθιoυδάκη), Ηράκλειο 2002, 22005· Αποτυπώματα του χρόνου, Αθήνα 2006· Το δημοτικό τραγούδι, Ηράκλειο 2010· Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα, Α΄-Γ΄, Αθήνα 2011 (επιμέλεια· με τη συνεργασία της Γεωργίας Παπαγεωργίου).

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σελ. 160

Αποικιοκρατία | Jürgen Osterhammel + Jan C. Jansen

Η αποικιακή κυριαρχία των Ευρωπαίων —όπως επίσης, στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, των Βορειοαμερικανών και των Ιαπώνων— σε μεγάλα τμήματα της υφηλίου σφράγισε την παγκόσμια ιστορία περίπου από το 1500 έως το 1975. Με δεδομένη την άκρως διαφορετική εξέλιξη των περιοχών που υπήρξαν άλλοτε αποικίες στην Αμερική, την Ασία, την Ωκεανία και την Αφρική, αναδεικνύε­ται πλέον το αίτημα για μια νέα αξιολόγηση των επιπτώσεων της αποικιοκρατίας.

Υπό το πρίσμα νεότερων αντιπαραθέσεων σχετικά με την κληρονομιά της αποικιακής κυριαρχίας, το βιβλίο δεν αρκείται στην περιοδολόγηση και την αποτύπωση του ιστορικού πλαισίου της αποικιοκρατίας, αλλά εμβαθύνει στο εννοιακό της περιεχόμενο προσεγγίζοντάς την ως δομικό στοιχείο του νεότερου και του σύγχρονου κόσμου, αλλά και ως φαινόμενο κολοσσιαίας απροσδιοριστίας. Με βάση παραδείγματα από όλες τις αποικιακές αυτοκρατορίες των νεότερων χρόνων, περιγράφει τις μεθόδους κατάκτησης, διασφάλισης της κυριαρχίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης, τις μορφές αντίστασης, τη δημιουργία ιδιαίτερων αποικιακών κοινωνιών, τις στρατηγικές πολιτισμικού αποικισμού, καθώς επίσης την αποικιοκρατική σκέψη και τον αποικιακό πολιτισμό τόσο στις αποικίες όσο και στις ίδιες τις μητροπόλεις.

*Ο Jürgen Osterhammel είναι Γερμανός ιστορικός, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Από τους διεθνώς σημαντικότερους ειδήμονες στην παγκόσμια ιστορία, έχει τιμηθεί με πλήθος διακρίσεων. Το βιβλίο του Die Verwandlung der Welt. Eine Geschichte des 19. Jahrhunderts (2009, Η μεταμόρφωση του κόσμου. Μια ιστορία του 19ου αιώνα) έχει επηρεάσει καθοριστικά τις ιστορικές σπουδές των τελευταίων ετών. Άλλα σημαντικά βιβλία του: Die Entzauberung Asiens. Europa und die asiatischen Reiche in 18. Jahrhundert (1998/2012, Η απομάγευση της Ασίας. Η Ευρώπη και τα ασιατικά κράτη τον 18ο αιώνα), Geschichte der Globalisierung. Dimensionen – Prozesse – Epochen (2003, σε συνεργασία με τον Niels P. Petersson· ελλ. έκδ. Ιστορία της παγκοσμιοποίησης, εκδόσεις Αιώρα 2013), Dekolonisation. Das Ende der Imperien (2013, σε συνεργασία με τον Jan C. Jansen· Αποαποικιοποίηση. Το τέλος των αυτοκρατοριών).

Ο Jan C. Jansen είναι Γερμανός ιστορικός, τακτικός καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας (19ος–20ός αιώνας) στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Εκτός από το Dekolonisation. Das Ende der Imperien (σε συνεργασία με τον Jürgen Osterhammel), έχει επίσης γράψει το βιβλίο Erobern und Erinnern: Symbolpolitik, öffentlicher Raum und französischer Kolonialismus in Algerien 1830–1950 (2013, Κατάκτηση και ενθύμηση: πολιτική των συμβόλων, δημόσιος χώρος και γαλλική αποικιοκρατία στην Αλγερία 1830–1950).

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σελ. 200

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα