Η ομάδα που ενώνει και κοινωνικοποιεί ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία από όλη τη χώρα

Σε αυτή την ομάδα bookclub δεν υπάρχουν περιορισμοί στα χιλιόμετρα και ο μόνος όρος για να γίνεις μέλος είναι η αγάπη για τα βιβλία

Μυρτώ Τούλα
η-ομάδα-που-ενώνει-και-κοινωνικοποιεί-1295322
Μυρτώ Τούλα

Σε μία εποχή που τα social media έχουν αντικαταστήσει την κοινωνικοποίηση στο φυσικό κόσμο, που όλο και περισσότεροι άνθρωποι καθημερινά σπαταλούν ατελείωτες ώρες κάνοντας scroll στις αρχικές σελίδες, που “καταβροχθίζουν” ανούσιες πληροφορίες και που χάνουν το ενδιαφέρον τους για ό,τιδήποτε άλλο, μία ομάδα νέων ατόμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δημιούργησε λέσχες ανάγνωσης, με έναν πρωτοποριακό τρόπο, προκειμένου να ενώσει την αγάπη των μελών για τα βιβλία σε όλη την χώρα!

Η Κωνσταντίνα, η κοπέλα που δημιούργησε το study bookclub, αναφέρει στην Parallaxi πως η ιδέα του Βοοkclub γεννήθηκε από μια βαθιά ανάγκη για κοινωνική επαφή σε μια εποχή που η αποξένωση κυριαρχεί.

“Βλέποντας τη bookish κοινότητα στο εξωτερικό να ανθίζει, συνειδητοποιήσαμε ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που μοιράζονται την ίδια αγάπη για το διάβασμα αλλά συχνά νιώθουν ότι δεν έχουν κάποιον να το μοιραστούν. Ένα βράδυ, με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, δημοσιεύσαμε εκείνο το TikTok που πυροδότησε τα πάντα. Το αποτέλεσμα; Μια κοινότητα σχεδόν 2000 ατόμων, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που καθημερινά δημιουργεί αναμνήσεις με γνώμονα την αγάπη για τα βιβλία.”

Η Κυριακή, ενεργό μέλος της ομάδας και υπεύθυνη για τo Bookclub στην Θεσσαλονίκη σχολιάζει πως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσανε στο ξεκίνημα  ήταν να δημιουργήσουνε μια ενεργή και δεμένη κοινότητα σε όλες τις πλατφόρμες όπου είχανε παρουσία.

Από την αρχή, το Studynook απέκτησε λογαριασμούς στο WhatsApp, Facebook, Messenger, Discord, TikTok και Instagram, ενώ παράλληλα διοργανώναμε εξόδους, δραστηριότητες και συναντήσεις για να φέρουμε τα μέλη μας πιο κοντά. Ο στόχος μας δεν ήταν απλώς να δημιουργήσουμε μια ομάδα, αλλά να διαμορφώσουμε ένα ζωντανό, συμμετοχικό περιβάλλον, όπου τα μέλη δεν θα ήταν απλοί παρατηρητές, αλλά ενεργά κομμάτια της κοινότητας. Αυτό απαιτούσε δέσμευση και συνέπεια δύο στοιχεία που έπρεπε πρώτα εμείς οι ίδιοι να ενσωματώσουμε, ώστε να τα μεταδώσουμε και στα υπόλοιπα μέλη. Ήταν μια διαδικασία που απαιτούσε χρόνο, προσπάθεια και σωστό συντονισμό, αλλά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

Επειδή το bookclub ξεκίνησε από μια πλατφόρμα όπως το TikTok, όπου δεν υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί, θέλαμε από την αρχή να δημιουργήσουμε μια κοινότητα που δεν θα περιορίζεται σε μία μόνο πόλη, αλλά θα έχει εκπροσώπηση οπουδήποτε υπάρχουν μέλη. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη ήταν οι πρώτες πόλεις όπου διαμορφώθηκαν ως βασικές μας κοινότητες, αλλά η ιδέα ήταν να επεκταθούμε φυσικά και οργανικά, ανάλογα με το πού υπήρχε ενδιαφέρον και ενεργά μέλη. Έτσι, σταδιακά δημιουργήθηκαν δυναμικές ομάδες και σε άλλες πόλεις, όπως η Κρήτη, τα Ιωάννινα και η Πάτρα, επιτρέποντας στο bookclub να μεγαλώνει και να συνδέει αναγνώστες από όλη την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να υπάρχει μια ζωντανή κοινότητα όπου κι αν βρίσκονται τα μέλη μας, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στις συζητήσεις, τις δραστηριότητες και τις συναντήσεις μας, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους και γιατί όχι, ακόμη και στο εξωτερικό.”

Η Κυριακή, ως moderator στη Θεσσαλονίκη, έχει παρατηρήσει κάποιες διαφορές στη συμμετοχή, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εξόδους και τις δραστηριότητες στις δύο πόλεις.

“Υπάρχουν μικρές δυσκολίες σε αυτό το κομμάτι, αλλά αυτό είναι κάτι που εξαρτάται και από τη διαθεσιμότητα και τις επιλογές που προσφέρει η πόλη. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, οι επιλογές δραστηριοτήτων και τιμών είναι πιο ποικιλόμορφες, γεγονός που δίνει περισσότερες δυνατότητες στη διαμόρφωση του προγράμματός μας. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη, το εύρος των διαθέσιμων επιλογών είναι λίγο πιο περιορισμένο, κάτι που μας αναγκάζει να προσαρμοζόμαστε και να γινόμαστε πιο δημιουργικοί στις συναντήσεις και τις δραστηριότητές μας. Παρ’ όλα αυτά, βρίσκουμε σιγά σιγά τα πατήματά μας και προσαρμοζόμαστε στα εκάστοτε δεδομένα, ώστε να προσφέρουμε πάντα το καλύτερο δυνατό για τα μέλη μας. Άλλωστε, το bookclub δεν έχει κλείσει ακόμη ούτε χρόνο, οπότε βρισκόμαστε σε μια φάση εξέλιξης και διαμόρφωσης της κοινότητάς μας, κάτι που μας δίνει και την ευκαιρία να πειραματιστούμε και να δούμε τι λειτουργεί καλύτερα.”

Από την πλευρά της η Κωνσταντίνα ως admin στην Αθήνα θεωρεί πως κάθε πόλη έχει το δικό της χαρακτήρα και τις δικές της δυναμικές, αλλά η κοινή συνισταμένη είναι μία: η ανάγκη για σύνδεση. “Η Αθήνα, ως η μεγαλύτερη πόλη, συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή, ενώ εκεί γίνονται οι πρώτες δοκιμές κάθε νέας δράσης μας. Η Θεσσαλονίκη, παρότι δεύτερη σε αριθμούς, διατηρεί μια εξίσου ενεργή και παθιασμένη κοινότητα. Αυτό που μας συγκινεί περισσότερο είναι η αίσθηση ότι, ανεξαρτήτως γεωγραφίας, έχουμε καταφέρει να χτίσουμε κάτι όμορφο που δένει όλα τα μέλη μας. Το Studynook γεννήθηκε από μια γνήσια αγάπη για το διάβασμα και συνεχίζει να εξελίσσεται μέσα από αυτήν. Παρά τις προκλήσεις που αναπόφευκτα συναντήσαμε, η συλλογική προσπάθεια διατήρησε τον χαρακτήρα της «κλειστής» κοινότητας, ακόμα κι όταν οι αριθμοί αυξάνονται ραγδαία. Στόχος μας είναι κάθε νέο μέλος να νιώθει καλοδεχούμενο, η φωνή του να ακούγεται και να υπάρχει πάντα μια κενή θέση γι’ αυτό. Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι η αδιάκοπη δραστηριότητα: οι συζητήσεις μας δεν σταματούν ποτέ – από τα βιβλία μέχρι την καθημερινότητα και τη ζωή γενικότερα. Με μέλη από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, η διαδικτυακή μας κοινότητα είναι εξίσου ζωντανή, ενώ το βιβλίο του μήνα συζητιέται τόσο σε φυσικές όσο και σε ψηφιακές συναντήσεις, κάνοντας το όλο experience προσβάσιμο προς όλους.”

H Kυριακή από την πλευρά της τονίζει πως, κάτι που πραγματικά τις  ξεχωρίζει από άλλα bookclubs είναι η διαδικασία της επιλογής. 

“Από την αρχή, θέλαμε να φτιάξουμε μια κοινότητα ΑΠΟ ανθρώπους ΓΙΑ ανθρώπους, όπου τα μέλη έχουν ενεργό ρόλο και διαμορφώνουν τα ίδια την αναγνωστική μας πορεία. Δεν θέλαμε κάποιον να επιβάλλει τα βιβλία που θα διαβάζουμε  θέλαμε να είναι μια συλλογική επιλογή. Γι’ αυτό, κάθε μήνα, στις πλατφόρμες μας, ορίζουμε μια θεματική κατηγορία και τα μέλη προτείνουν βιβλία που ταιριάζουν σε αυτή. Από όλες τις προτάσεις, τα 5 βιβλία με τις περισσότερες ψήφους περνούν σε μια δεύτερη ψηφοφορία και το βιβλίο με την υψηλότερη βαθμολογία γίνεται το βιβλίο του μήνα. Συνήθως, το δεύτερο σε ψήφους βιβλίο επιλέγεται ως side read, ώστε να υπάρχει και μια εναλλακτική επιλογή για όποιον θέλει κάτι διαφορετικό ή απλά έχει χρόνο για ένα δεύτερο βιβλίο. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι έχουν λόγο στο τι θα διαβάσουμε, και το bookclub δεν είναι απλώς μια ομάδα που ακολουθεί προτεινόμενα βιβλία, αλλά μια ζωντανή κοινότητα που εξελίσσεται μαζί με τα μέλη της.”

Εκτός από την ανάγνωση διοργανώνονται κι άλλες δραστηριότητες σχολιάζει η Κωνστατνίνα: “Η λέξη «bookclub» συχνά συνοδεύεται από την αντίληψη μιας στατικής, ίσως και βαρετής παρέας. Όμως, αυτό το Studynook, είναι η απόδειξη ότι το διάβασμα και η διασκέδαση μπορούν να συνυπάρξουν. Πέρα από τις μηνιαίες συναντήσεις μας, σχεδιάζουμε ένα μηνιαίο πρόγραμμα που ονομάζουμε «bonding experiences». Σε αυτούς τους  επτά μήνες, έχουμε οργανώσει wine tastings, μαθήματα κεραμικής, καραόκε, σεμινάρια ζωγραφικής, ακόμη και sleepovers. Και, φυσικά, τα study dates έχουν γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητας μας.”

Από την αρχή, θέλανε το bookclub να είναι κάτι παραπάνω από μια ομάδα ανάγνωσης να είναι μια ανοιχτή, φιλική ομάδα, όπου ο καθένας μπορεί να νιώσει άνετα και να συμμετέχει με τον δικό του τρόπο, λέει η Κυριακή.

“Για τα νέα μέλη, προσπαθούμε πάντα να κάνουμε την ένταξή τους ομαλή και ευχάριστη. Όταν κάποιος μπαίνει στην κοινότητά μας, δεν αφήνεται απλά να “χαθεί” στις πλατφόρμες τον καλωσορίζουμε, τον ενθαρρύνουμε να συστηθεί και να αρχίσει να συμμετέχει σε ό,τι τον ενδιαφέρει. Στο Discord και το Messenger, έχουμε δημιουργήσει θεματικές συνομιλίες για σχεδόν τα πάντα- από book reviews, συζητήσεις για ποικίλα είδη λογοτεχνίας, κουβέντες για καθημερινά ζητήματα, μέχρι και meme galleries. Έτσι, ακόμα κι αν κάποιος είναι καινούργιος και δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει, πάντα θα βρει κάτι που του ταιριάζει. Οι εξωτερικές συναντήσεις και δραστηριότητες παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο. Δεν είναι απλώς «επίσημες» συναντήσεις  είναι ευκαιρίες να γνωριστούμε καλύτερα, να γελάσουμε και να δεθούμε πραγματικά ως παρέα. Οι θεματικές έξοδοι, τα meetups και οι χαλαρές συναντήσεις για καφέ βοηθούν στο να χτίσουμε σχέσεις πέρα από τις οθόνες μας. Πάνω απ’ όλα, όμως, το bookclub μας είναι ένας χώρος χωρίς πίεση. Δεν υπάρχει “σωστός” ή “λάθος” τρόπος συμμετοχής, είτε κάποιος θέλει να συζητάει ενεργά κάθε μέρα, είτε προτιμά να παρακολουθεί σιωπηλά και να μιλάει μόνο όταν νιώθει άνετα, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.”

Η Κωνσταντίνα λέει πως η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι τώρα ξεπερνά κάθε προσδοκία

“Καθημερινά λαμβάνουμε δεκάδες αιτήματα από άτομα που θέλουν να γίνουν μέρος της κοινότητάς μας, ενώ στις συναντήσεις μας υπάρχει πάντα ενδιαφέρον από κόσμο που μας παρακολουθεί και αναρωτιέται τι ακριβώς κάνουμε. Η αίσθηση ότι δημιουργούμε κάτι ουσιαστικό, που αγγίζει τόσους ανθρώπους, είναι ανεκτίμητη. Μέσα σε αυτούς τους μήνες, έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μια ισχυρή παρουσία στα social media, γεγονός που μας έχει φέρει σε επαφή με τη bookish κοινότητα και διάφορους πολιτιστικούς φορείς. Έχουμε ήδη συνεργαστεί με συγγραφείς για παρουσιάσεις βιβλίων και με τοπικά βιβλιοπωλεία, εξασφαλίζοντας ειδικές εκπτώσεις για τα μέλη μας. Η επόμενη μας φιλοδοξία είναι να δημιουργήσουμε σχέσεις και με εκδοτικούς οίκους, ώστε να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο τις δράσεις μας.

Το Studynook ξεκίνησε αυθόρμητα, απλά με την επιθυμία να βρούμε ανθρώπους που αγαπούν το διάβασμα όσο κι εμείς. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, γεννήθηκε η ανάγκη για έναν φυσικό χώρο – ένα hub, αρχικά στην Αθήνα και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μπορούμε να κάνουμε αυτό το experience ακόμη πιο ιδιαίτερο. Παράλληλα, φιλοδοξούμε να επεκταθούμε και εκτός Ελλάδας, γιατί η αγάπη για τα βιβλία δεν γνωρίζει σύνορα. Το ταξίδι μας μόλις ξεκίνησε και ανυπομονούμε να δούμε πού θα μας οδηγήσει.”

Στο Bookclub, μπορεί κάποιος να γίνει ενεργό μέλος και αυτή την στιγμή, όπως εξηγεί η Κυριακή.

“Αρχικά, μπορεί να μας βρει σε κάποια από τις πλατφόρμες μας  είτε στο Instagram είτε το TikTok και από εκεί, τον καθοδηγούμε στην ένταξή του. Του εξηγούμε πώς λειτουργεί το bookclub, του προτείνουμε να συμμετέχει στις συζητήσεις και τον βοηθάμε να βρει τον ρυθμό του μέσα στην κοινότητα. Η συμμετοχή μπορεί να πάρει πολλές μορφές! Κάποιος μπορεί να είναι ενεργός στις συζητήσεις, να παίρνει μέρος στις ψηφοφορίες για τα βιβλία του μήνα, να προτείνει νέες ιδέες ή θεματικές, ή απλά να συμμετέχει στις εξόδους, τα events και τις δραστηριότητές μας. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να είναι κανείς μέλος το σημαντικό είναι να νιώθει άνετα και κομμάτι της κοινότητας. Αν κάποιος θέλει να προσφέρει ακόμη περισσότερο του δίνεται η δυνατότητα να αναλάβει ρόλους μέσα στην κοινότητα, να οργανώσει συζητήσεις, meetups ή challenges ή ακόμα και να βοηθήσει στο συντονισμό των ομάδων. Ίσως αυτό που τελικά μας ξεχωρίζει, είναι ότι η κοινότητα μας χτίζεται από τα ίδια της τα μέλη, οπότε κάθε ιδέα και κάθε συνεισφορά από αυτά είναι πάντα καλοδεχούμενη.”

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα