Ιωάννης Πάππος: Ένα βιβλίο κατακτά την Αμερική

Με διθυραμβικά σχόλια και ενθουσιώδη υποδοχή έγινε αποδεκτό το πρώτο βιβλίο του Ιωάννη Πάππου, Hotel Living, τόσο στην αγγλική όσο και στην ελληνική έκδοσή του.

Γιώτα Κωνσταντινίδου
ιωάννης-πάππος-ένα-βιβλίο-κατακτά-την-155023
Γιώτα Κωνσταντινίδου

 

Με διθυραμβικά σχόλια και ενθουσιώδη υποδοχή έγινε αποδεκτό το πρώτο βιβλίο του Ιωάννη Πάππου, Hotel Living, τόσο στην αγγλική όσο και στην ελληνική έκδοσή του. Ο Michael Cunningham θα το χαρακτηρίσει «οδυνηρό, ευφυές, σέξι και τρομακτικά όμορφο» και ο ελληνικός Τύπος θα τον συστήσει στο αναγνωστικό κοινό ως τον Έλληνα που κατέκτησε την Αμερική.To Hotel Living είναι το πρώτο μυθιστόρημά του με κεντρικό ήρωα τον Στάθη από το Πήλιο που περιπλανιέται σε Ευρώπη και Αμερική, περιφέροντας τον εαυτό του από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο σε μια κοινωνία που υπόκεινται συνεχείς μεταπτώσεις και τον φέρνει αντιμέτωπο με τις επιλογές του. Ο Ιωάννης Πάππος, πετυχημένος σύμβουλος επιχειρήσεων, κοσμογυρισμένος με συνεργασίες σε διάφορα sites και blogs, επικοινωνιακός και ακριβολόγος καταφέρνει να συγκεράσει τις δυο κουλτούρες που τον ζύμωσαν και μας μιλάει για τις αμφισβητούμενες ταυτότητες της κοινωνίας, την Αμερική της επόμενης μέρας, την Ελλάδα που δεν άφησε πίσω ποτέ  αλλά και τις ιστορίες αγάπης που έρχονται στις πιο αντίρροπες φάσεις της ζωής μας.

pappos 3

«Δεν είμαι ο Στάθης. Το Hotel Living δεν είναι βιογραφία, αλλά δεν είναι και συγχωροχάρτι.»

«Πιστεύω στην αγάπη. Στην ιστορία τις αγάπης, λιγότερο. Για να έχεις μια ενδιαφέρουσα ιστορία αγάπης σήμερα, πρέπει να υπάρχει κάποια υπέρβαση σε κάποιο εμπόδιο, η κάποια υπέρβαση ενός taboo. Όμως δεν υπάρχουν πολλά εμπόδια και taboo πια. Οι κλασικές ιστορίες αγάπης (αυτές που εμποδιζόταν από κοινωνικά στρώματα, π.χ., Ρωμαίος Και Ιουλιέτα) είναι σήμερα απλά ασκήσεις, κομμάτια για μουσεία.» 

Πώς νιώθετε όταν διαβάζετε τίτλους όπως, «Ο Έλληνας που κατέκτησε την Αμερική…», «Ο Έλληνας ψαράς…». Η ελληνική ταυτότητα χτυπάει την πόρτα σε μεγάλες επιτυχίες, στις αποτυχίες όμως είναι εκεί; Είμαι Έλληνας. Νιώθω όμορφα όταν με αποκαλούν Έλληνα, νιώθω σχεδόν παιδί γιατί με πάνε σε ένα σημείο αναφοράς, μια ταυτότητα που είναι από τις πρώτες ταυτότητες που μου μάθαινε στη ζωή μου. Είτε το context είναι καλό, είτε κακό, το να σου δώσουν μια «birthright» ταυτότητα κάπως σε απαλλάσσουν ευθυνών. Η ταυτότητα μειώνει το «spread»: σε απομυθοποιεί αλλά και σε αθωώνει.

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου  πραγματοποιήθηκε από την HarperCollins Publishers στα αγγλικά. Όταν γράφετε ποια κουλτούρα επικρατεί; Η κουλτούρα του Πηλίου στο Manhattan.

«Εκείνο το βράδυ αντίκρισα το Μπέκουεϊ, μαύρο, να μεγαλώνει από το κατάστρωμα του φέρι που είχα πάρει από το Σεντ Βίνσεντ.»

«Είμαι άστεγος αλλά στην Πρώτη θέση», πώς αποκωδικοποιείται αυτή η φράση για σας; Hotel living (με μικρό λ), αλλά, γιατί όχι λοιπόν: Hotel Living. Ελπίζω να αρέσει σε όσους αναγνώστες σας το διαβάσουν.

«Τα φώτα του Πορτ Ελίζαμπεθ αναβόσβηναν καθώς πηγαίναμε καταπάνω τους, στο νότιο άκρο της Καραϊβικής.»

«too educated to be a fisherman, too Greek to be a typical executive», ανάμεσα σε τι κόσμους ακροβατεί ο Στάθης; Ανάμεσα στο χωριό του και στην Wall Street.

Ο Στάθης είναι ένα σωτήριο προσωπείο; Δεν είμαι ο Στάθης. Το Hotel Living δεν είναι βιογραφία, αλλά δεν είναι και συγχωροχάρτι.

«Είχε κάτι το σίγουρο και οικείο η διαδρομή, θύμιζε τον τρόπο που τα φέρι έφταναν στο λιμάνι του νησιού, στο Τρικέρι, γλιστρώντας ανάμεσα από καΐκια αρόδο ολόγυρά τους, λες και δεν υπήρχαν ή δεν είχαν σημασία – ή απλά γνώριζαν την ακριβή τους θέση σε μια ρουτίνα συνύπαρξης. Δεν μπορούσα να θυμηθώ να είμαι πιο κουρασμένος, jet-lagged και χαρούμενος.»

Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης. Οι άνθρωποι πιστεύουν ακόμα στα love stories, τα ζουν ή τα αναπολούν; Πιστεύω στην αγάπη. Στην ιστορία τις αγάπης, λιγότερο. Για να έχεις μια ενδιαφέρουσα ιστορία αγάπης σήμερα, πρέπει να υπάρχει κάποια υπέρβαση σε κάποιο εμπόδιο, η κάποια υπέρβαση ενός taboo. Όμως δεν υπάρχουν πολλά εμπόδια και taboo πια. Οι κλασικές ιστορίες αγάπης (αυτές που εμποδιζόταν από κοινωνικά στρώματα, π.χ., Ρωμαίος Και Ιουλιέτα) είναι σήμερα απλά ασκήσεις, κομμάτια για μουσεία.  

«Ο Έρικ έγερνε σ’ ένα σκουριασμένο ημιφορτηγάκι σαν εκείνους τους χάρους που οδηγούσα μικρός στο Πήλιο. Είχε παρκάρει λίγα μέτρα από κει που δέσαμε, με την πόρτα του οδηγού ορθάνοιχτη και το ραδιόφωνο να παίζει. Ήταν μαυρισμένος, φορούσε ένα τισέρτ και τζιν. Ξυπόλυτος.

«Φέτα! Καλώς ήρθες!» φώναξε στα ελληνικά.»

Η εποχή μας δεν προσποιείται πια ότι δεν βλέπει τους gay αλλά πέρασε στο στάδιο της αμφισβητούμενης αποδοχής τους. Τι σεξουαλική ταυτότητα θα της δίνατε; Η αμφισβητούμενη αποδοχή είναι επικίνδυνη. Μπορεί να σε κράτηση σε limbo. Χρειαζόμαστε ισονομία στην Ελλάδα, που τώρα δεν έχουμε. Ο γάμος, σαν θεσμός, απαιτεί και επιβάλει σεβασμό. Χρειαζόμαστε ίσο σεβασμό. Όχι απλά αποδοχή (αμφισβητούμενη ή μη).

Το σεξ είναι επικοινωνία, όπλο ή μέσο; Το sex έχει τι δική του πρωτόγονη οικονομία. Μαρτυρίες για sex-working από ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στο Πεδίο του Άρεως, έως τον Λευκό Οίκο και το IMF, το sex ήταν, είναι, και θα είναι νόμισμα, πίστωση – αλλά όχι απαραίτητα αξία καθαυτή.

Είστε θιασώτης του pendolare, της συνεχούς μετακίνησης. Βιώνουμε την  εποχή της ακινησίας, της στασιμότητας, της μετάβασης; Βιώνουμε εποχή υπερπληροφόρησης. Αυτό κάνει την μετακίνηση λιγότερο σημαντική, και τη μετάβαση συνεχή και άμεση.

Ως σύμβουλος επιχειρήσεων, πολυταξιδεμένος, πολυγραφότατος μέσα από τις συνεργασίες με sites και blogs, που εντοπίζεται το έλλειμμα της Ελλάδας σε θέματα επικοινωνίας; Τι φαίνεται να κάνει λάθος; Κάνουμε ερωτήσεις που θέλουμε να δώσουμε εμείς οι ίδιοι τις απαντήσεις. είμαστε εγωκεντρικοί. Αυτό μας κάνει «interesting» αλλά όχι «interested».

Μόνιμος κάτοικος της Αμερικής που δε θυμίζει τη χώρα  του Μπους και πολύ περισσότερο του Ομπάμα, πώς βλέπετε την Αμερική στο πλαίσιο των σύγχρονων εξελίξεων; Με ανησυχία. Είναι η ώρα που δυστυχώς θα πληρώσουμε για τα λάθη μας.

Ποια φράση από το βιβλίο θα θέλατε να μας αφιερώσετε.  «πιάνω συμπόνια μέσα από την κοκαΐνη.»

pappos 2

*Παρουσίαση Βιβλίου, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στον Ιανό, Αριστοτέλους 7 στις 19:00. 

*Ο Ιωάννης Πάππος είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας, με καταγωγή από το Πήλιο. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και του INSEAD και έχει εργαστεί τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη. Το Hotel Living είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Ζει στη Νέα Υόρκη.

 Hotel Living - Greek Cover

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα