Καφέ Ρουαγιάλ: Ένα νέο μυθιστόρημα μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές και συναισθήματα
Ένα νέο βιλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα μια Θεσσαλονικιά συγγραφέας, πηγαίνοντάς μας σε άλλες εποχές, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, καθώς και πόλεις της Ευρώπης και της Ελλάδας, αναμεσά τους και η Θεσσαλονίκη. Η Ελένη Κάζδαγλη Μαρκάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατοικεί στον Βόλο. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάσθηκε σε τεχνικές υπηρεσίες και εταιρείες, […]
Ένα νέο βιλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα μια Θεσσαλονικιά συγγραφέας, πηγαίνοντάς μας σε άλλες εποχές, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, καθώς και πόλεις της Ευρώπης και της Ελλάδας, αναμεσά τους και η Θεσσαλονίκη.
Η Ελένη Κάζδαγλη Μαρκάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατοικεί στον Βόλο. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάσθηκε σε τεχνικές υπηρεσίες και εταιρείες, αλλά και ως καθηγήτρια, σε τεχνικές σχολές. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ακολουθώντας μια βαθιά επιθυμία που την παίδευε από νεαρή ηλικία, ασχολείται με τη συγγραφή. Η αγάπη για μετακίνηση και οι επιρροές από τα ταξίδια της αποτυπώνονται συχνά στα γραπτά της, δίνοντάς τους έναν αέρα ανοιχτού ορίζοντα. Έχει γράψει διηγήματα, καθώς και το μυθιστόρημα «Ο κήπος με τα μυστικά». Τα έργα της έχουν βραβευθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Το «Καφέ Ρουαγιάλ» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της.
Η συγγραφές μίλησε στην Parallaxi για το νέο της μυθιστόρημα, λίγο πριν φτάσει στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίασή του.
Έχετε σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την λογοτεχνία και ποια τα ερεθίσματα που σας οδήγησαν στην συγγραφή των πρώτων σας διηγημάτων;
Απ. Σπούδασα στο Πολυτεχνείο και άσκησα το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού για αρκετά χρόνια. Όποιους δρόμους όμως κι αν παίρνει η ζωή, τίποτε δεν μπορεί να ακυρώσει αυτό που κρύβεται μέσα μας και που μας κατευθύνει τελικά να αλλάξουμε πορείες.
Κι έπειτα τι το κινητοποιεί για να βγει εντέλει στην επιφάνεια; Οι αναμνήσεις από τα βράδια της παιδικής ηλικίας, όταν καθισμένοι γύρω από την ξυλόσομπα που έκαιγε, ακούγαμε τα παραμύθια που έλεγαν οι μεγαλύτεροι; Τα διαβάσματα που έκανα τότε και που η οσμή τους ακόμη με ακολουθεί; Τι άλλο ακόμη χρειάζεται για να ξεκινήσεις να αναλύεις και να καταγράφεις τη σκέψη σου; Ποιος ξέρει; Το αποτέλεσμα μετράει.
Στο νέο σας μυθιστόρημα ‘’Καφέ Ρουαγιάλ’’ συνδέεται το παρελθόν με το παρόν, πόλεις της Ευρώπης (κι όχι μόνο) με πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η γενέτειρα σας Θεσσαλονίκη. Περιγράψτε μας την σύνθετη ιστορία που κρύβεται εντός του, καθώς και τη σημασία που έχουν για σας οι σταθμοί που επιλέξατε για να την δομήσουν.
Απ. Μια κοπέλα διαβάζει γράμματα και ποιήματα παλιά και ξεφυλλίζει σκίτσα κιτρινισμένα ξεχασμένα σε σπίτια πατρογονικά, βαρυφορτωμένα από την ιστορία πολλών γενεών. Μπροστά της ξεπηδούν ιστορίες ανθρώπινες, όμορφες και άλλες σπαρακτικές και αρχίζει να συνθέτει την ιστορία των προγόνων της. Και τότε ξεκινά ένα ταξίδι σαν παραμύθι στην διάρκεια εκατό χρόνων και πλέον.
Καθώς περνούν οι γενεές η μία μετά την άλλη, από τόπο σε τόπο, παρακολουθεί τους ήρωες να υπερασπίζονται τα όνειρα και τα ιδανικά τους παρασυρόμενοι στην δίνη της ιστορίας. Ερωτεύεται μαζί τους παθιασμένα και απελπισμένα. Αποβιβάζεται σε πολύβουα λιμάνια της Ανατολής και ακολουθεί καραβάνια φορτωμένα πολύτιμα χαλιά, μαγεμένη από τους ροζ αμμόλοφους της ερήμου. Χορεύει βιεννέζικα βαλς σε λαμπερά παλάτια και παρακολουθεί όπερες στο Νόμπιλε Τεάτρο ντι Σαν Τζάκομο στην Κέρκυρα. Ακολουθεί τους εξεγερμένους αγρότες στην Κεφαλονιά, ανακατεύεται με τα μπουλούκια των προσφύγων που οργώνουν την Βαλκανική και βλέπει παιδιά νεαρά να χάνονται στα πεδία των μαχών.
Μπροστά της όλα σαν μια μεγάλη εικόνα που χωρά πλήθος από ανθρώπους σε διαφορετικούς τόπους και εποχές. Την συναρπάζει η λαμπερή Τεργέστη των Αψβούργων, συγκινείται από την Κεφαλονιά των εξεγέρσεων, νιώθει την φινέτσα της Κέρκυρας και χάνεται μέσα στο πολύχρωμο χαρμάνι ανθρώπων και πολιτισμών στην Θεσσαλονίκη της εποχής. Πόλεις, η καθεμιά με την δική της ομορφιά και για μένα σταθμοί μαγικοί σε καιρούς συναρπαστικούς.
Το ‘’Καφέ Ρουαγιάλ’’ είναι το δεύτερο σας μυθιστόρημα. Στο πρώτο σας, τον ‘’Κήπο με τα μυστικά’’, είχατε επίσης διεισδύσει, κατά έναν τρόπο, σε παλιές εποχές. Εδώ όμως η ιστορία λαμβάνει χώρα, σε μεγάλο μέρος της, στο παρελθόν. Τι σας ενέπνευσε να γράψετε μια ιστορία σε αυτό το χρονικό πλαίσιο και τι έρευνα χρειάστηκε για την σκιαγράφησή της;
Απ. Στον ‘’Κήπο με τα μυστικά’’, η αναδρομή στο παρελθόν είχε κυρίως σχέση με τις αναμνήσεις της ηρωίδας από το δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον της, οι οποίες επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό την ζωή της.
Το ‘Καφέ Ρουαγιάλ’ όμως, πράγματι εκτυλίσσεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στο παρελθόν. Αναφέρεται στην ιστορία πολλών γενεών και είναι αναπόφευκτο να διατρέχει ποικίλες ιστορικές εποχές αλλά και τόπους.
Αυτό που με ενέπνευσε κατ αρχήν να γράψω αυτήν την ιστορία, ήταν κάποια πραγματικά γεγονότα που είχαν συμβεί στα τέλη του 19ου αιώνα, τα οποία έτυχε να γνωρίζω.
Έτσι ξεκίνησα να κάνω έρευνα, προκειμένου να αποδώσω την ατμόσφαιρα εκείνων των χρόνων, μέσα από το πρίσμα των συνθηκών που επικρατούσαν τότε. Και όσο προχωρούσα, τόσο περισσότερο γοητευόμουν.
Ο δέκατος ένατος αιώνας, ρομαντικός και επαναστατικός, πιστεύω ότι ήταν από τις πιο συναρπαστικές περιόδους της Ευρώπης, στην οποία αξίζει να σταθούμε. Ήταν μια παθιασμένη και πολλά υποσχόμενη εποχή στην οποία έβαλε τέλος η παγκόσμια έκρηξη που συνέβη στον τραγικό 20ο αιώνα.
Ποια είναι τα μηνύματα και τα συναισθήματα που επιθυμείτε ή έστω ελπίζετε να περάσετε στους αναγνώστες σας μέσω της ιστορίας; Ποια είναι για σας η καρδιά του βαθύτερου νοήματός του;
Απ. Ελπίζω να κατάφερα, γράφοντας αυτήν την ιστορία, να αποδώσω όλα εκείνα τα στοιχεία μαζί και το βαθύτερο νόημα που θα ήθελα να διακρίνουν οι αναγνώστες διαβάζοντας το ‘Καφέ Ρουαγιάλ’.
Και είναι αυτά η επιθυμία για περιπλάνηση που χαρακτηρίζει τους ήρωες και η αγάπη για τα ταξίδια και τους ανοιχτούς ορίζοντες όπου τους οδηγούν. Ο ρομαντισμός, τα ιδανικά και η γενναιότητα των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Η ανεμελιά της νιότης και τα αδικοχαμένα νιάτα στον βωμό της ελευθερίας. Τα όνειρα και οι ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, για τα οποία αξίζει να παλεύεις κι ας έρχεται κάποτε η στιγμή που σβήνουν. Και μαζί με όλα αυτά ο έρωτας που διαφεντεύει τους ανθρώπους, που συναρπάζει και λυτρώνει και που αξίζει να τον ζεις ακόμη κι αν τελικά διαψεύδει.
Ποιες άλλες πτυχές του μυθιστορηματικού είδους θα σας ενδιέφερε να ερευνήσετε μελλοντικά; Ετοιμάζετε κάποιο νέο έργο αυτή την περίοδο;
Απ. Θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ με το αστυνομικό μυθιστόρημα. Όταν ολοκληρωθεί το όμορφο ταξίδι που κάνω αυτό τον καιρό, με αφορμή την παρουσίαση στο κοινό του ‘Καφέ Ρουαγιάλ’, θα ξεκινήσω να γράφω την επόμενη ιστορία που θέλω να διηγηθώ και η οποία ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην σκέψη μου.
*Με συντονιστή τον δημοσιογράφο και εκδότη του περιοδικού parallaxi Γιώργο Τούλα, ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός, η δημοσιογράφος Χριστίνα Ταχιάου και η συγγραφέας και ραδιοφωνική παραγωγός Αθηνά Τερζή, θα κουβεντιάσουν στα Public Τσιμισκή, το απόγευμα της Παρασκευής 18 Μαΐου 2018, στις 19:00, με την Ελένη Κάζδαγλη-Μαρκάκη για το νέο βιβλίο της με τίτλο Καφέ Ρουαγιάλ. Θα συνοδεύσει με την κιθάρα του ο Γιάννης Ντεμογιάννης.