Μια ωραία ιδέα για διάβασμα στο διαδίκτυο
Mια ξεχωρίστη και πρωτότυπη βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε προς τιμήν της Πηνελόπης Δέλτα και θα φιλοξενήσει σταδιακά όλα τα έργα της σπουδαίας συγγραφέως.
Ένα ξεχωριστό και πρωτότυπο εγχείρημα δημιουργήθηκε προς τιμήν της Πηνελόπης Δέλτα και θα φιλοξενήσει σταδιακά όλα τα έργα της σπουδαίας Ελληνίδας συγγραφέως, μέσα από προσεγμένες ψηφιακές εκδόσεις βιβλίων, που θα μπορεί ο αναγνώστης να διαβάζει online, να κατεβάζει και να εκτυπώνει εντελώς ελεύθερα και νόμιμα.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για παρόμοιες ψηφιακές “θεματικές” βιβλιοθήκες αφιερωμένες σε ένα συγγραφέα ή μια λογοτεχνική σχολή. Ο αυτός ο ενναλακτικός τρόπος διανομής του υλικού σε μια κοινωνία “πνιγμένη” στα copyrights, οπού τα πάντα είναι εμπορεύσιμα, είναι δείγμα επιτακτικής ανάγκης της επιστροφής σε μια απλούστερη σχέση, του ανθρώπου με την τέχνη.
Η βιβλιοθήκη αφιερωμένη στην πολυαγαπημένη συγγραφέα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και σταδιακά θα εμπλουτιστεί με κείμενα, εργασίες και βίντεο με αναλύσεις. Τα ψηφιακά βιβλία διατίθενται ελεύθερα προς κάθε χρήση. Το αντίτιμο, όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της βιβλιοθήκες, για όσους το επιθυμούν είναι, στις δύσκολες εποχές που περνάμε, να βοηθούν τους γύρω τους με όποιον τρόπο μπορούν.
Η ψηφιακή βιβλιοθήκη βρίσκεται ακόμα υπό δοκιμαστική λειτουργία. Για αρχή φιλοξενεί τρία πολύ αγαπημένα βιβλία της συγγραφέως: “Τρελαντώνης”, “Παραμύθι χωρίς όνομα» και «Για την πατρίδα».
Λίγα λόγια για την Πηνελόπη Δέλτα
Η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια. Εκεί έζησε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια σ’ ένα περιβάλλον, αυστηρά πατριαρχικό, με έντονες τις πατροπαράδοτες ελληνικές αρχές και συνήθειες. Με δασκάλους στο σπίτι, απέκτησε γενικές σχολικές γνώσεις και έμαθε ξένες γλώσσες και “ελληνικά”. Το 1895 παντρεύτηκε το Στέφανο Δέλτα, με το οποίον απέκτησε τρεις κόρες. Το 1916 η οικογένεια Δέλτα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ο κοινωνικός και ο φιλικός τους κύκλος ήταν οι πιο καλλιεργημένοι λογοτέχνες, εκπαιδευτικοί και σκεπτόμενοι άνθρωποι του καιρού τους, αλλά και σπουδαίες πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Ελ. Βενιζέλος και ο Νικ. Πλαστήρας. Τόσο στους Βαλκανικούς πολέμους, όσο και στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο, η Πηνελόπη Δέλτα προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες, περιθάλποντας πρόσφυγες και τραυματίες. Η ίδια υπέφερε από παράλυση, που είχε αρχίσει από το 1925, και είχε γίνει ολική προς το τέλος της ζωής της. Αυτοκτόνησε στις 2 Μαΐου του 1941. Η Πηνελόπη Δέλτα υπήρξε σπουδαία συγγραφέας. Σχεδόν 70 χρόνια απο τον θανατό της και τα βιβλία της εξακολουθούν να ενθουσιάζουν τους μικρούς αναγνώστες, με τη ζωντάνια τους, τις συναρπαστικές τους περιπέτειες, και τις γλαφυρές περιγραφές ιστορικών γεγονότων.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ψηφιακή βιβλιοθήκη στο email: [email protected]