Μόλις κυκλοφόρησαν
ΨΥΧΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ Το ενεργειακό ζήτημα είχε εμπνεύσει τον Ρομάν Γκαρί για ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με προεκτάσεις, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1977, επαναφέροντας στο λογοτεχνικό λεξιλόγιο την εξορισμένη και ελαφρώς υποτιμημένη λέξη «ψυχή». «Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η επιστήμη και τι θα απογίνει η ψυχή;» είναι το ερώτημα που θέτει ξεκαθαρίζοντας στον πρόλογό του πως […]
ΨΥΧΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ
Το ενεργειακό ζήτημα είχε εμπνεύσει τον Ρομάν Γκαρί για ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με προεκτάσεις, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1977, επαναφέροντας στο λογοτεχνικό λεξιλόγιο την εξορισμένη και ελαφρώς υποτιμημένη λέξη «ψυχή». «Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η επιστήμη και τι θα απογίνει η ψυχή;» είναι το ερώτημα που θέτει ξεκαθαρίζοντας στον πρόλογό του πως δεν έχει καμιά θρησκευτική προδιάθεση. Όπως γράφει, ψυχή για εκείνον είναι αυτό που κινητοποιεί τον άνθρωπο, την ιδέα που έχει για τον εαυτό του και την αξιοπρέπεια του. Ο Γκαρί, συγγραφέας, σκηνοθέτης και διπλωμάτης, που γεννήθηκε το 1914 στην Βίλνα της Λιθουανίας και πέθανε στο Παρίσι το 1980, χρησιμοποίησε διάφορα ψευδώνυμα στα 21 μυθιστορήματά που εξέδωσε αλλά και για τα αυτοβιογραφικά του κείμενα και τιμήθηκε δύο φορές με το λογοτεχνικό βραβείο Goncourt. Στο «ψυχικό φορτίο», το οποίο ο ίδιος είχε συστήσει ως «ελαφρύ» λογοτεχνικό παιχνίδι, αποτυπώνει τις εκρηκτικές αντιδράσεις και τις συνέπειες από τη δημιουργία ενός «πρωτοποριακού καυσίμου», το οποίο απελευθερώνει ενέργεια τη στιγμή του θανάτου, την ενέργεια της ψυχής. (μετ. Αναστασία Γιαννακοπούλου, εκδ. Γκοβόστη)
ΛΕΣΧΗ ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ
Το Δεκέμβριο του 1893 οι φανατικοί αναγνώστες του λονδρέζικου περιοδικού Strand ανακάλυψαν πως ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ «σκότωσε» τον Σέρλοκ Χολμς στην τελευταία του περιπέτεια. Απαίτησαν αγανακτισμένοι να τον «αναστήσει». Μερικά χρόνια αργότερα ο συγγραφέας πράγματι επανέφερε τον ήρωά του στη δράση, χωρίς να εξηγήσει σε καμιά από τις δύο περιπτώσεις το γιατί της επιλογής του. Τον Ιανουάριο του 2010 μέλος της σημαντικότερης λέσχης αναγνωστών του Σέρλοκ Χολμς μπλέκεται σε ένα εξουθενωτικό κυνήγι για τον εντοπισμό του ημερολογίου του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. Όταν βρεθεί δολοφονημένος η υπόθεση θα πάρει μια νέα τροπή. Με την αφήγηση να κινείται σε δύο χρόνους, το μυθιστόρημα του Γκράχαμ Μουρ, καταφέρνει να διασκεδάσει και να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αλλά και να αποδώσει φόρο τιμής στον μεγάλο δάσκαλο του είδους. (μετ. Σμαράγδα Σοφού, εκδ. Κέδρος).
ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ
Προορισμένο να διαβαστεί από το ζόρικο νεανικό κοινό, το «Κυνήγι» του Άντριου Φουκούντα, συνδυάζει τρόμο και άφθονα στοιχεία του φανταστικού με στόχο να μιλήσει για πράγματα που απασχολούν τους ανθρώπους, όπως είναι ο έρωτας, η διαφορά, η μοναξιά. Η δράση είναι καταιγιστική και ο συγγραφέας κέρδισε ήδη μια διάκριση από το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Crossing, το οποίο βρέθηκε μεταξύ των δέκα πρώτων μυθιστορημάτων πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων του Booklist για το 2012 και είχε επιλεγεί από τους αρχισυντάκτες του περιοδικού ως το καλύτερο βιβλίο λογοτεχνίας για νέους. (μετ. Παλμύρα Ισμυρίδου, εκδ. Μεταίχμιο)
ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ
Συγγραφείς που έχουν διακριθεί στο χώρο της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας και άλλοι που δοκιμάζουν τώρα τις δυνάμεις τους συμμετέχουν με διηγήματά τους σε αυτό τον τόμο, όπου το μυστήριο συνυπάρχει με το κοινωνικό σχόλιο. Οι ιστορίες διακρίνονται για την ευρηματικότητά τους, την αγωνιώδη πλοκή τους αλλά και την ποικιλία των ανθρώπινων συναισθημάτων. Πορνεία, ναρκωτικά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ηλεκτρονικό έγκλημα, αλλά και προσωπικά πάθη μπαίνουν στο στόχαστρο των συγγραφέων οι οποίοι παρουσιάζουν ιστορίες με αληθοφάνεια, φτιαγμένες με τα υλικά της ίδιας της ζωής. (εκδ. Ψυχογιός)