Το Φεστιβάλ βιβλίου στη Νέα Παραλία, φέτος γίνεται γιορτή πολιτισμού

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ μιλάει στην Parallaxi για όσα θα γίνουν στις 17 ημέρες του Φεστιβάλ

Γιώργος Σταυρακίδης
το-φεστιβάλ-βιβλίου-στη-νέα-παραλία-φέ-920158
Γιώργος Σταυρακίδης

Η μεγάλη γιορτή βιβλίου της Θεσσαλονίκης, στον χώρο της Παραλίας, από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι το άγαλμα του Κ.Καραμανλή επιστρέφει φέτος με εκδηλώσεις και παρουσιάσεις!

Από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 10 Ιουλίου, το 41ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου θα υποδεχτεί τους χιλιάδες επισκέπτες του, που κάθε χρόνο δείχνουν την αγάπη τους στον θεσμό και σε ό,τι συμβολίζει.

Η φετινή χρονιά του Φεστιβάλ, είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, κάτι που δε θα μείνει αφιερωματικά μόνο στα βιβλία, αλλά και σε σχετικές εκδηλώσεις και συναυλίες.

Για την διοργάνωση και την αγάπη του κόσμου στο Φεστιβάλ του Βιβλίου, μιλάει στην Parallaxi ο Μιχάλης Μπαρμπουνάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος (ΣΕΚΒΕ), αναφέροντας αρχικά την συνεχή λειτουργία του, τα 41 χρόνια ζωής του.

«Φέτος είναι η 41η χρονιά του. Δεν διεκόπη ποτέ στην παραλία, παρόλο τον κορονοϊό, μάλιστα τις τελευταίες δύο χρονιές είμαστε η μοναδική μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, στον χώρο του πολιτισμού. Δεν έγιναν άλλες, ούτε καν το αντίστοιχο φεστιβάλ της Αθήνας έγινε, ούτε κάτι άλλο.» αναφέρει ο κ. Μπαρμπουνάκης, ενώ συνεχίζει, λέγοντας πως «Πέρυσι και πρόπερσι έγιναν μόνο παρουσιάσεις βιβλίων στα περίπτερα, τα οποία είχαν τεράστια επιτυχία βέβαια. Σκεφτείτε ότι πέρυσι είχαμε περίπου 300 συγγραφείς που παρουσίασαν τα βιβλία τους στα εκθετήρια των εκδοτών.

 Φέτος λοιπόν εκτός από τις παρουσιάσεις βιβλίων και τις υπογραφές τους, που με αυτόν τον τρόπο έρχονται σε επαφή οι συγγραφείς με τους αναγνώστες, θα γίνουν και εκδηλώσεις πολιτισμού στο χώρο του μεγάλου Αλεξάνδρου που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια στην εξέδρα που στήνεται κάθε χρόνια για αυτό το λόγο. Εκτός λοιπόν, από την παρουσίαση για τα 100 χρόνια της μικρασιατικής καταστροφής, θα γίνει και μία μουσική σύνθεση στην έναρξη του φεστιβάλ που θα έχει μικρασιατικού σκοπούς και τραγούδια. Να θυμηθούμε δηλαδή όλα εκείνα τα ωραία τα σμυρναίικα. Αυτό το Φεστιβάλ λοιπόν θα είναι μία γιορτή πολιτισμού, όχι μόνο του βιβλίου.

festival-vivlioy-16e3d.jpg

Σύμφωνα με τον Πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ, οι συμμετοχές των εκδοτικών οίκων άρχισαν από σήμερα και υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ σχετικά με την ανταπόκριση του κόσμου και την ανάγνωση βιβλίων, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάθε χρονιά έχουμε πάνω από 300.000 επισκέπτες και μάλιστα πέρυσι κάναμε και μία έρευνα σχετικά με το Φεστιβάλ βιβλίου, η οποία θα γίνει και φέτος και θα ανακοινωθεί στην έναρξη του φεστιβάλ. Ο κόσμος μέσα στην πανδημία διάβασε βιβλία, οι πωλήσεις ήταν αυξημένες στο 30 με 40%. Η καραντίνα δηλαδή έκανε καλό στο βιβλίο. Έψαξε βιβλία, διάβασε βιβλία, αγόρασε βιβλία και επίσης είχαμε πολύ ηλεκτρονικές πωλήσεις, κάτι που ενδεχομένως είναι εις βάρος των βιβλιοπωλείων, επειδή τα καταστήματα για μεγάλο διάστημα ήταν κλειστά, υπήρχαν και οι περιορισμοί. Είχε λοιπόν μία αύξηση ο τομέας των ηλεκτρονικών πωλήσεων και γενικά το βιβλίο πήγε πάρα πολύ καλά.»

Τι συμβαίνει όμως με τα ebooks; Αποτελούν απειλή για τα έντυπα βιβλία; Ο κ. Μπαρμπουνάκης δίνει τη δική του απάντηση:

«Το καλό είναι ότι μέχρι αυτή τη στιγμή το έντυπο βιβλίο αντέχει. Αυτό είναι καλό και τα σημάδια που έχουμε από το εξωτερικό αυτό μας λένε και ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες πολιτείες πού υπάρχει μία στασιμότητα στα e-books. Δηλαδή αυτά που ακούμε τα βιβλία που πουλάνε εκατομμύρια αντίτυπα στην Αμερική είναι πάντα έντυπα βιβλία. Στην έκθεση μας, υπάρχει δυνατότητα για αγορά έντυπων βιβλίων μόνο. Η περίπτωση των e-books είναι αποκλειστικά των ηλεκτρονικών σελίδων, ωστόσο τα περίπτερα είναι μία καλή ευκαιρία για να γνωρίσουν στον κόσμο βιβλία.»

festival-vivlioy.jpg

ΜΗ ΒΡΕΞΕΙ…

Ένα… αστείο που κυκλοφορεί ανάμεσα σε όλους όσους αγαπάμε τα βιβλία και το Φεστιβάλ, είναι ασφαλώς οι επεισοδιακές βροχές που έχουν συνδεθεί με την διοργάνωση καθώς για πολλά χρόνια, αποτελούσε «παράδοση» που μέχρι και σε επίσημη αφίσα αποτυπώθηκε πριν μερικά χρόνια, δείχνοντας από τους διοργανωτές μία εύθυμη διάθεση.

Ο κ. Μπαρμπουνάκης, εύχεται το ίδιο, ενώ εξηγεί πως τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε μπουρίνια στη διάρκεια του Φεστιβάλ, ακριβώς επειδή λόγω πανδημίας μετατέθηκε η διοργάνωση «Βέβαια περιμένουμε να μην βρέξει. Ξέρετε με την πανδημία αναγκαστήκαμε και το πήγαμε λίγο πιο μετά, δηλαδή στο τέλος Ιουνίου, και αυτό μας ωφέλησε τις δύο τελευταίες χρονιές. Γιατί παλιότερα γινόταν τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου και είχαν γίνει παράδοση οι βροχές.»

*Το ωράριο θα είναι καθημερινά από τις 7.00 το απόγευμα έως 11:00 το βράδυ. Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Υ.ΜΑ.Θ – Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης).

afisa-festibal-bibliu.jpg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα