Βιβλίο

Το “Νόημα της Κρίσης” παρουσιάστηκε στην Αθήνα

Το βιβλίο του διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Σιώμου Θωμά "Το Νόημα της Κρίσης" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Parallaxi
το-νόημα-της-κρίσης-παρουσιάστηκε-σ-1137778
Parallaxi

Παρουσιάστηκε χθες, Πέμπτη 21 Μαρτίου στην Αθήνα, το βιβλίο του διδάκτορα πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ Σιώμου Θωμά “Το Νόημα της Κρίσης” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Στον φιλόξενο χώρο της ΕΣΗΕΑ απλώθηκε μια συζήτηση για το συλλογικό τραύμα της Κρίσης, την ουλή που έχει αφήσει στο κοινωνικό μας σώμα και το ιζηματοποιημένο “νόημα” της που μας προσκάλεσε σε ανεξερεύνητες πολιτικοκοινωνικές περιοχές και ενδεχομενικά πεδία.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Ξυδάκης που εισαγωγικά εστίασε στις ραγδαίες αλλαγές των συναισθηματικών καθεστών της κρίσης και παρομοίωσε το βιβλίο με ένα καθρέφτη που μας αποκαλύπτει δυσάρεστες αλήθειες σχετικά με την κρίση.

Στη συνέχεια ο καθηγητής Νίκος Δεμερτζής εστίασε στις μεθοδολογικές καινοτομίες και προτάσεις του βιβλίου υπογραμίζοντας τον όρο της Μεθοντολογίας που προκρίνει τον διαχωρισμό της οντικής και οντολογικής διάστασης των κοινωνικών φαινομένων. Πρόκεται για ένα μεθοδολογικό προσανατολισμό που ξεκινά από την οντική διάσταση του επιστητού κόσμου και το ανταγωνιστικό και ενδεχομενικό κοινωνικό πεδίο και καταλήγει στις οντολογικές εκφάνσεις του, με άλλα λόγια ξεκινά από τις κρισιακές συνθήκες για να καταλήξει σε μια αναστοχαστική προσέγγιση για το τι είναι οι κρίσεις, πως μιλάμε για αυτές, πως τις βιώνουμε και κυρίως πως τις πλαισιώνουμε, βιωματικά, αυτοβιογραφικά αλλά και πολιτικά.

Ακολούθησε η εισήγηση της καθηγήτριας Μαριλένα Σιμίτη που εστίασε στην πολλαπλότητα των κρισιακών λόγων και την αμφισημία μεταξύ της διαμεσολάβησης του κρισιακού νοήματος και του αδιαμεσολάβητου του κρισιακού βιώματος ενώ υπογράμμισε την διαγενεακότητα του αφηγήματος της κρίσης και τις διαφορές μεταξύ των υποκειμένων που περιήλθαν στη δίνη της κρίσης για να σταθεί στι συνέχεια στο όρο του click-activism και τις διαφοροποίησης του από την ένσαρκη πολτική και κοινωνική δράση.

Η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης Ντόρα Γιαννάκη στάθηκε στο στοιχείο της νεότητας ως υποκείμενο διεκδίκησης και διαμαρτυρίας στη διάρκεια της κρίσης και υπογράμμισε την πρωτότυπη προσέγγιση του βιβλίου σχετικά με το αφήγημα της “διαρροής εγκεφάλων” (braindrain) όπου εντοπίζεται μια ανισομερής πένθμη διάθεση κυρίως για τα μορφωμένα νέα παιδιά της μεσαίας και ανώτερης τάξης και την έλλειψη αναλήσεων σχετικά με τις διαρροές νέων από τις μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες.

Ο καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος αναφέρθηκε στο μετωνυμικό σχήμα του “κρισιακού τούννελ” που προτείνεται από στο βιβλίο και χτίζει πάνω σε αυτό το αφήγημα όλων όσων ακολούθησαν του 2016 έως και σήμερα.

Ο Θωμάς Σιώμος στη σύντομη παρέμβαση στάθηκε στην σημασία της κρισιακής περιόδου για την συνολική υποχώρηση της χώρας μας σε επίπεδο ευημερίας, μεροληψίας του τύπου, ευτυχίας και ικανοποίησης αλλά και ευθραυστότητας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Επίσης αναφέρθηκε στην πολλαπλότητα των λόγων και του τρόπου με τον οποίο πλαισίωσαν το κρισιακό βίωμα για να καταλήξει στο αυτοβιογραφικό κίνητρο της συγγραφής αυτής της έρευνας που αφορούσε τις πραγματικά δύσκολες εμπειρίες του κόσμου των μέσων με τις απανωτές πτωχεύσεις μέσων, ανάμεσα σε αυτά της Ελευθεροτυπίας στην οποία εργάστηκε για 18 χρόνια και του μαύρου της ΕΡΤ το 2013.

Το σύνολο της παρουσίασης μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα