Το βιβλίο «Λογοτεχνία και Τραύμα» έλαβε ένα σπουδαίο βραβείο

Τιμητικό βραβείο για το βιβλίο της Βασιλικής Σελιώτη από το Υφ. Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Parallaxi
το-βιβλίο-λογοτεχνία-και-τραύμα-έλα-945920
Parallaxi

Το βιβλίο της Βασιλικής Σελιώτη με τίτλο «Λογοτεχνία και Τραύμα. Το 1974 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μελέτης (Μονογραφίας)/ Δοκιμίου για τη Λογοτεχνία 2022 από το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Προνομιακά αφηγηματικό πεδίο η λογοτεχνία όχι μόνο λειτουργεί ως ένα ανακουφιστικό αποθετήριο της εμπειρίας εκείνων που επιβίωσαν από μεγάλα συλλογικά τραύματα, αλλά ταυτόχρονα, μετατρέπει τα τραύματα αυτά σε κεφάλαιο λόγου με διαρκή παρουσία στη δημόσια ζωή.

Το βιβλίο ασχολείται ακριβώς με ένα συλλογικό τραύμα και τη λογοτεχνική ανταπόκριση σ’ αυτό.

Πρόκειται για τα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο, το πραξικόπημα και την τουρκική στρατιωτική εισβολή που το ακολούθησε.

Καταθέτει επομένως στη μελέτη της λογοτεχνίας του τραύματος την περίπτωση του κυπριακού ’74, διερευνώντας το πώς αυτό εγγράφεται στην ελληνική- ελλαδική και ελληνοκυπριακή- λογοτεχνία: την αποτύπωση θυματικών ταυτοτήτων οι οποίες συχνά επικαλύπτονται με εκείνες των θυτών, την ασύμμετρη πρόσληψη του κοινού κατά τα άλλα πλήγματος από την ελλαδική και ελληνοκυπριακή πλευρά, ζητήματα ταυτότητας, λειτουργίας της μνήμης, του χρόνου και του χώρου, αλλά και τη βίωση του τραύματος αυτού με έμφυλους όρους, καθώς και την αντίστοιχη ανακατασκευή του στη λογοτεχνική παραγωγή.

Τι λέει η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2021 του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Η μελέτη αποτελεί ένα συγκριτικό και διαθεματικό εγχείρημα με αφορμή το τραύμα του 1974. Η συγγραφέας εκκινεί από ένα σημείο αναφοράς του δημόσιου και ιδιωτικού βίου κατά τη διάρκεια της τελευταίας πεντηκονταετίας: τη συρροή των ιστορικών γεγονότων που κορυφώθηκαν με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Ερευνά πόσο και πώς επέδρασαν διαπλαστικά τα γεγονότα αυτά στις συνειδήσεις και πώς μετασχηματίστηκαν τα τραυματικά βιώματα (με διαφορετική ένταση και έκταση σε Κύπρο και Ελλάδα) σε λογοτεχνικό λόγο, σε ποίηση, σε διήγημα και μυθιστόρημα. Πώς ανταποκρίθηκαν στη μνήμη του τραύματος διαφορετικές γενιές συγγραφέων και διαφορετικού φύλου συγγραφείς. Τα βιώματα που μετουσιώθηκαν λογοτεχνικά είχαν ιαματικό αποτέλεσμα για την ψυχική συγκρότηση των προσώπων (λογοτεχνών και αναγνωστών) ή, αντίθετα, συντήρησαν την τραυματική μνήμη; Στο επίκεντρο της μελέτης βρίσκεται το συλλογικό τραύμα του και η διαρκής του παρουσία στη δημόσια ζωή. Με αφετηρία τις λογοτεχνικές αποτυπώσεις του κυπριακού δράματος στην ελλαδική και ελληνοκυπριακή λογοτεχνία (μαρτυρίες, ποίηση, πεζογραφία), καθώς και την ανταπόκριση διαφορετικών γενιών σε αυτό, η μελετήτρια εποπτεύει με πληρότητα και παραμετρικά ένα σύνθετο υλικό, το οποίο εκτείνεται σε ποικίλες περιοχές: στα ζητήματα της ταυτότητας, της μνήμης, του χώρου και του χρόνου, και της έμφυλης βίωσης του τραύματος».

Λίγα λόγια για τη Βασιλική Σελιώτη

Η Βα­σι­λι­κή Σε­λι­ώ­τη κα­τά­γε­ται από τον Άγιο Βα­σί­λειο Κο­ριν­θί­ας. Σπού­δα­σε Φι­λο­λο­γία στο Πα­νε­πι­στή­μιο Ιω­αν­νί­νων και είναι αρι­στού­χος δι­δά­κτο­ρας του Αρι­στο­τέ­λειου Πα­νε­πι­στή­μιου Θεσ­σα­λο­νί­κης. Ζει στην Κύ­προ όπου ερ­γά­ζε­ται στη Μέ­ση Εκ­παί­δευ­ση. Εκ­πό­νη­σε σει­ρά βι­βλί­ων για τον εκ­παι­δευ­τι­κό σχε­τι­κά με τη λο­γο­τε­χνία και ερ­γά­στη­κε για τη δη­μι­ουρ­γία των νέ­ων Ανα­λυ­τι­κών Προ­γραμ­μά­των, ιδι­αί­τε­ρα για το Ανα­λυ­τι­κό Πρό­γραμ­μα Λο­γο­τε­χνί­ας. Υπήρ­ξε μέ­λος της Συ­ντα­κτι­κής Επι­τρο­πής των σχο­λι­κών αν­θο­λο­γί­ων λο­γο­τε­χνί­ας για τις τρεις τά­ξεις του Γυ­μνα­σίου Ο λό­γος ανά­γκη της ψυ­χής. Τα κύ­ρια ερευ­νη­τι­κά της εν­δι­α­φέ­ρο­ντα αφο­ρούν ζη­τή­μα­τα που απορ­ρέ­ουν από τις σχέ­σεις της Λο­γο­τε­χνί­ας με την Ιστο­ρία κα­θώς και τη Δι­δα­κτι­κή της Λο­γο­τε­χνί­ας. Έχει λά­βει μέ­ρος με ανα­κοι­νώ­σεις σε επι­στη­μο­νι­κά συ­νέ­δρια και ημε­ρί­δες και έχει δη­μο­σι­εύ­σεις σε συλ­λο­γι­κούς τό­μους, πρα­κτι­κά συ­νε­δρί­ων και πε­ρι­ο­δι­κά για ζη­τή­μα­τα της νε­ο­ελ­λη­νι­κής φι­λο­λο­γί­ας και της σύγ­χρο­νης ιστο­ρί­ας. Το 2016 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Βρετανικά στρατόπεδα Εβραίων προσφύγων στην Κύπρο (1946- 1949) από τις «Εκδόσεις Επίκεντρο».

*Το βιβλίο «Λογοτεχνία και Τραύμα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις επίκεντρο. Σελίδες 408. ΙSBN: 9786182040270. Tιμή: 19 ευρώ συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα