Βιβλίο

Βιβλία για να διαβάσεις αυτό το φθινόπωρο

Προτάσεις βιβλίων που θα διαβάσετε τις επόμενες μέρες

Parallaxi
βιβλία-για-να-διαβάσεις-αυτό-το-φθινόπ-904374
Parallaxi

Ο καιρός αλλάζει σιγά σιγά φορώντας τα χειμωνιάτικά του και δεν υπάρχει κάτι πιο ωραίο από την επιλογή ενός αξιόλογου βιβλίου για συντροφιά. 

Ενώ συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε ένα υπέροχο φθινόπωρο, επιλέξαμε τα βιβλία που ξεχωρίζουν από εκείνα που κυκλοφόρησαν οι Εκδοτικοί Οίκοι τις τελευταίες μέρες και σας τα προτείνουμε.

Η επιλογή από εδώ και πέρα, είναι δική σας

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ | Διονύσης Π. Σιμόπουλος

o-uranos-ths-elladas.jpg

“Παρόλο που στη διάρκεια του έτους η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, εμείς δεν αισθανόμαστε την κίνηση αυτή αν και κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση απ’ αυτή που βρισκόταν την προηγούμενη. Έτσι από κάθε νέα θέση αντικρίζουμε τον Ήλιο από μια διαφορετική γωνία καθώς μετακινείται καθημερινά από τη δύση προς την ανατολή. Γι’ αυτό άλλωστε βλέπουμε και διαφορετικούς αστερισμούς στις διαφορετικές εποχές”. Ο Διονύσης Σιμόπουλος μας ξεναγεί στον ελληνικό ουρανό ανά εποχή εξηγώντας μας και αναλύοντάς μας ποιοι αστερισμοί είναι ορατοί ανάλογα με την κάθε εποχή, πώς πήρε το όνομά του ο κάθε μήνας του έτους και εισάγοντάς μας σε βασικές έννοιες της αστρονομίας. 

Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα. Ήταν αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, βραβεύτηκε για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Άρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουιζιάνα όπου χρημάτισε Βοηθός Διευθυντής Εκπαίδευσης και Διευθυντής Πλανηταρίου. Τον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ευγενίδου όπου εργάστηκε ως Διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου μέχρι το 2014. Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008). Ήταν Εταίρος (Fellow) της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας (από το 1978) και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (από το 1980), και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων. Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση (IPS Service Award) της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για τη συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας. Το 2012 η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον τίμησε για τη σημαντική του συμβολή στην εκλαΐκευση της επιστήμης στη χώρα μας. Με στόχο τη σωστή μαζική επιμόρφωση έχει γράψει περισσότερα από 27 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια με θέματα επιστημονικής επιμόρφωσης σε σειρές εκπομπών για την τηλεόραση, πάνω από 250 σενάρια (κείμενα και σκηνοθεσία) πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, κι έχει δώσει πάνω από 500 διαλέξεις με θέματα Επιστήμης και Αστροφυσικής σ’ ολόκληρη τη χώρα. Πέθανε τον Αύγουστο του 2022 έπειτα από γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 208

“Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΡΑΥΓΗΣ” | Ελπίδα Μηναράκη

h-diasosh-ths-neraughs.jpg

Πως θα νιώθατε αν ήσασταν εγκλωβισμένοι σε μια πισίνα; Αν χάνατε τους αγαπημένους σας μέσα σε μια στιγμή; Απογοήτευση; Λύπη; Αδικία; Κάπως έτσι ένιωσε η Νεραυγή, ένα όμορφο δελφίνι που από τη μια στιγμή στην άλλη, άλλαξε όλη της η ζωή! Νεραυγή την ονόμασε η μαμά της η Δελφινένια αφού γεννήθηκε μέσα στο νερό, μόλις χάραξε η αυγή. Λίγα μίλια πιο κάτω, μια άλλη ομάδα δελφινιών σχηματίζουν έναν προστατευτικό κύκλο για να γεννήσει η Δελφινόπη. Η κολλητή της φίλη. Την κόρη της, την ονόμασε Κυματιστή. Γιατί δεν πρόλαβε να βγει από την κοιλιά της μαμάς της κι άρχισε να στριφογυρίζει στον αέρα και να παίζει με τα κύματα.

Μια τρυφερή ιστορία για δύο δελφίνια την Νεραυγή και την Κυματιστή από τη στιγμή που γεννιούνται μέχρι τη στιγμή που χάνουν τις μαμάδες τους και χωρίζουν οι δρόμοι τους, όταν η Νεραυγή αρπάζεται από θηρευτές για να ψυχαγωγήσει τον κόσμο σε κάποιο Δελφινάριο, στερώντας της, τόσο την φίλη της όσο και την ελευθερία της. Θα πιστεύατε ίσως ότι για τα ζώα και γιατί όχι και για τα δελφίνια, δεν είναι τόσο σπουδαίο να χάνουν τους φίλους ή την οικογένειά τους…Όμως όχι. Είναι τόσο οδυνηρό όσο και για τα ανθρώπινα πλάσματα.

Μέσα από την συναρπαστική, γεμάτη ευαισθησία ιστορία της συγγραφέως Ελπίδας Μηναδάκη, από τις εκδόσεις Υδροπλάνο θα ταξιδέψουμε μαζί τους στον ωκεανό, θα μάθουμε τις συνήθειές τους, θα αναγνωρίσουμε τους κινδύνους και πώς να τα προστατεύουμε.

Ένα διαφορετικό παραμύθι που αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αξία της φιλίας, της ελευθερίας και του σεβασμού κάθε πλάσματος της φύσης. Ταυτόχρονα, μια εξαιρετική αφορμή για να μυηθούν τα παιδιά στον μαγικό κόσμο των δελφινιών.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται παιχνίδια, ασκήσεις γνώσεων που αφορούν στα δελφίνια, αλλά και ηχογραφημένο το παραμύθι.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέρος των εσόδων διατίθενται στο Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» για τη διάσωση των δελφινιών, ενώ το βιβλίο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του mydolphinclub!

*Η Ελπίδα Μηναδάκη σπούδασε Δημοσιογραφία και έχει αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή «Αθηναϊκή Σκηνή». Είναι κειμενογράφος, σεναριογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Έχει εκδώσει το οικολογικό παραμύθι «Λίτσα, η Σακουλίτσα», εκδόσεις Οσελότος, με θέμα την Ανακύκλωση, «Η Μπαλαρίνα που δεν Χόρευε» για τη δύναμη της θέλησης και τον ζωγράφο Ντεγκά, το οποίο διασκευάστηκε θεατρικά και διακρίθηκε στο Φεστιβάλ ‘Μικρό Παρίσι’ . Στη συνέχεια, «Το Ταξίδι της Κόκκινης Ομπρέλας», εκδόσεις Κέδρος, με θέμα την Γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι, που ανέβηκε σε παιδική, θεατρική σκηνή για δύο συναπτά έτη, «Τα Φανταστικά Κουμπιά & η Βροχή των Αστεριών, εκδόσεις Λιβάνη και πρόσφατα «Η Διάσωση της Νεραυγής», εκδόσεις Υδροπλάνο. Παράλληλα, διδάσκει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά σε Σχολεία, Δήμους και Μουσεία (όπως βιβλιοπωλείο Τετράγωνο, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Μουσείο Ηρακλειδών, Μουσείο Παιδικής Τέχνης). Είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικού Τμήματος της IBBY, καθώς και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Εκδόσεις Υδροπλάνο, σελ. 62

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ | PETER V. RABINS, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΛΥΚΕΤΣΟΣ, CYNTHIA D. STEELE

praktikh-frontida-anoia-cover-site.png

Η άνοια, την οποία η ιατρική επιστήμη περιγράφει ως «κλινικό σύνδρομο», δηλαδή ως ένα σύνολο χαρακτηριστικών συμπτωμάτων που εκδηλώνονται σε διάφορες πτυχές της νοητικής λειτουργίας, συνιστά για τον άνθρωπο έναν πραγματικό εχθρό, καθώς επηρεάζει την ικανότητά του να λειτουργεί αυτόνομα στην καθημερινή του ζωή. Το σύνδρομο της άνοιας οδηγεί σε σταδιακή έκπτωση της μνήμης, της ικανότητας λήψης αποφάσεων, των δεξιοτήτων οργάνωσης, της χρήσης της γλώσσας, της αναγνώρισης του περιβάλλοντος, αλλά και της αίσθησης προσανατολισμού, σε σημείο που το άτομο να μην είναι πλέον σε θέση να εργαστεί, να ζήσει με τον τρόπο που το ίδιο έχει επιλέξει, να οδηγήσει, να κάνει τα ψώνια του, να διαχειριστεί τα οικονομικά του, να ετοιμάσει τα γεύματά του. Πέραν όμως του ίδιου του ασθενούς, η άνοια επηρεάζει άμεσα και το οικογενειακό του περιβάλλον, και τούτο διότι η φροντίδα για την άνοια αποτελεί ένα πολυσύνθετο εγχείρημα, το οποίο προϋποθέτει ποικίλες δεξιότητες και συμμετοχή μελών της οικογένειας, παρόχων φροντίδας και μιας ομάδας επαγγελματιών υγείας.

Έχοντας υιοθετήσει μια φιλοσοφία που θέτει τη μέγιστη προαγωγή της ποιότητας ζωής ως προτεραιότητα κατά την αξιολόγηση και φροντίδα των ατόμων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, δέκα καταξιωμένοι επιστήμονες από τον κλάδο της Ψυχιατρικής και των Συμπεριφορικών Επιστημών —όλοι τους καθηγητές στα αμερικανικά πανεπιστήμια Johns Hopkins και Michigan— καταγράφουν και αναλύουν διεξοδικά τις συναρπαστικές εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της έρευνας για την άνοια και την αντιμετώπισή της. Έτσι, αυτός ο τόμος λειτουργεί ως ένας χρήσιμος και πρακτικός επί του θέματος οδηγός, ο οποίος απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες υγείας όσο και στους οικογενειακούς φροντιστές των ατόμων με άνοια, αποτελώντας ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών, αλλά και λεπτομερών γνώσεων ή οδη­γιών, για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

PETER V. RABINS Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins· καθηγητής στη Σχολή Γηριατρικής Erickson του Πανεπιστημίου του Μέρυλαντ, Κομητεία Βαλτιμόρης ΗΠΑ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΛΥΚΕΤΣΟΣ Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Βαλτιμόρη ΗΠΑ.

CYNTHIA D. STEELE Επίκουρη καθηγήτρια, Ινστιτούτο Copper Ridge του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Βαλτιμόρη ΗΠΑ.

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σελ. 320

ΑΥΤΗ Η ΓΛΥΚΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ | Patricia Highsmith

auth-h-glykia-arrostia.webp

Ο Ντέιβιντ είναι ένας ήσυχος άνθρωπος. Δουλεύει σκληρά όλη την εβδοµάδα και κάθε Σαββατοκύριακο επισκέπτεται τη βαριά άρρωστη µητέρα του – ή τουλάχιστον έτσι νοµίζουν οι γύρω του. Η σπιτονοικοκυρά του ανησυχεί αν θα βρεθεί γυναίκα αντάξιά του, όπως άλλωστε και η αφελής συγκάτοικός του Έφι, καθώς και ο φίλος του ο Γουές, αλλά όλοι τους αγνοούν ότι ο Ντέιβιντ έχει ήδη βρει την τέλεια γυναίκα, την Άναµπελ. Αγνοούν ότι ο Ντέιβιντ κάθε Σαββατοκύριακο, αντί για την άρρωστη µητέρα του, επισκέπτεται µόνος τη ζεστή φωλιά που έχει ετοιµάσει για να στεγάσουν τον έρωτά τους µε την Άναµπελ στη Νέα Αγγλία. Αγνοούν την Κατάσταση: ότι η Άναµπελ αρνείται να επισκεφτεί αυτό το σπίτι, γιατί είναι ήδη παντρεµένη µε κάποιον άλλο και έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Ένα ελάσσονος σηµασίας εµπόδιο για τον Ντέιβιντ, πράγµα για το οποίο όµως θα πρέπει να πείσει και την Άναµπελ…

Ένα ερωτικό πάθος που ξεπερνά τη λογική. Η Patricia Highsmith µε τον µοναδικό, αξεπέραστο τρόπο της πλάθει ένα σύνθετο ψυχολογικό θρίλερ γεµάτο αγωνία.

Patricia Highsmith (Πατρίτσια Χάισμιθ) γεννήθηκε το 1921 στο Τέξας. Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Αφού σπούδασε στο κολέγιο Μπάρναρντ αγγλικά, λατινικά και ελληνικά, ταξίδεψε στην Ευρώπη, όπου πέρασε και το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της. Το πρώτο της βιβλίο Ξένοι στο τρένο εκδόθηκε το 1950 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ. Εξέδωσε είκοσι μυθιστορήματα και εφτά συλλογές διηγημάτων. Τιμήθηκε με το Grand Prix αστυνομικής λογοτεχνίας, το Edgar Allan Poe Award, το O. Henry Memorial Award και το Silver Dagger. Πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου του 1995 στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Πολλά έργα της έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 384

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ | ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

theoritikes-thetikes-episthmes-cover-site.png

Το ζήτημα της σχέσης μεταξύ θεωρητικών και θετικών επιστημών αποτελεί επί δεκαετίες αντικείμενο εκτεταμένου στοχασμού και διαλόγου· έχει άραγε η σχέση αυτή τον χαρακτήρα μιας δημιουργικής, αλληλοτροφοδοτούμενης συνύπαρξης, ή πρόκειται για δύο απολύτως διακριτές «κουλτούρες» που τις χωρίζει ένα αγεφύρωτο ρήγμα; Το θέμα τέθηκε με εμφατικό τρόπο πριν από εξήντα περίπου χρόνια, με τη δημοσίευση του κλασικού πλέον δοκιμίου του C. P. Snow Οι δύο κουλτούρες και η επιστημονική επανάσταση. Εκκινώντας από τούτο το δοκίμιο, το παρόν βιβλίο στο πρώτο του μέρος επανεξετάζει τη σχέση μεταξύ θεωρητικών και θετικών επιστημών, αμφισβητώντας την ύπαρξη αυστηρής διαχωριστικής γραμμής μεταξύ τους, και, επιπλέον, επιχειρεί την ανίχνευση εσωτερικών υποδιαιρέσεων στις δύο αυτές «κουλτούρες»· τοποθετεί επίσης την όλη προβληματική στο πλαίσιο της μεγάλης «εικόνας», αυτής των αλληλεπιδράσεων μεταξύ θεωρητικών και θετικών επιστημών στο πλαίσιο των πολιτισμών.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, με την παραδοχή πλέον ότι δεν υφίσταται απόλυτος διαχωρισμός μεταξύ θεωρητικών και θετικών επιστημών, αναζητούνται παραλληλίες και τομές τους. Για τον εντοπισμό τους, συζητούνται τα ερωτήματα περί της φύσης των Μαθηματικών και της σχέσης τους με τη Φυσική και τη Φιλοσοφία, ενώ, όσον αφορά τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, προσφέρονται παραδείγματα τόσο για τη δυνητική χρησιμότητα των Μαθηματικών στη δικανική απόδειξη όσο και για την αποτυχία του διεθνολόγου Alexander Wendt να θεμελιώσει μια κβαντική οντολογία των κοινωνικών επιστημών.

Το «ταξίδι» ολοκληρώνεται με τη διατύπωση σκέψεων για το μέλλον της σχέσης των θεωρητικών και των θετικών επιστημών στη βάση και νέων «αξόνων» ύφανσής της, ενώ υπογραμμίζεται η μεγάλη αξία των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών για την ίδια τη Δημοκρατία.

*Ο Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στις Ευρωπαϊκές Σπουδές και το διδακτορικό του στις Διεθνείς Σχέσεις από το London School of Economics (LSE). Υπήρξε ο ιδρυτικός διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του Quantum (περιοδικού για τις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά). Στο διάστημα 2007–2020 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης των Προέδρων της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια και Προκοπίου Παυλοπούλου. Το τελευταίο βιβλίο του έχει τον τίτλο Κρίσιμες οντολογικές

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σελ. 136

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ | Επιστημονική επιμέλεια: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗ

unnamed-7.jpg

Στις αρχές του 18ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, οι έλληνες γιατροί Ιάκωβος Πυλαρινός και Εμμανουήλ Τιμόνης επιχείρησαν την πρώτη επιστημονικά τεκμηριωμένη εφαρμογή της μεθόδου του ευλογιασμού σε άνθρωπο, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για μία από τις σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, δηλαδή τα εμβόλια. Τη σκυτάλη εν συνεχεία πήρε ο άγγλος γιατρός Edward Jenner, ο οποίος, ανακαλύπτοντας το εμβόλιο κατά της ευλογιάς στα τέλη του 18ου αιώνα και εισάγοντας πρώτος τους όρους vaccination (εμβολιασμός) και virus (ιός), δικαίως θεωρείται πλέον ο πατέρας της ανοσολογίας. Έκτοτε, η επιστημονική ιατρική κοινότητα αποδύθηκε σε έναν τιτάνιο αγώνα καταπολέμησης των λοιμωδών νοσημάτων, έναν αδυσώπητο πόλεμο στον οποίο η ανθρωπότητα έρχεται κατά καιρούς αντιμέτωπη με τις επιθέσεις θανατηφόρων ιών. Η ανάγκη επικράτησης ώθησε λοιπόν τους επιστήμονες στην προαγωγή και βελτίωση των εμβολίων, τα οποία ουσιαστικά καθιερώθηκαν ως ένα απαραίτητο ευεργετικό αγαθό στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας. Κατά τη διάρκεια όμως της εξέλιξης των εμβολίων και της ευρύτερης εφαρμογής του μέτρου του εμβολιασμού, συχνά εκφράστηκαν αντιδράσεις και ανησυχίες τόσο για την ασφάλεια της φαρμακευτικής εμβολιαστικής παρέμβασης στον ανθρώπινο οργανισμό όσο και για μια σειρά ζητημάτων ηθικής και δεοντολογίας που εγείρονταν, διαμορφώνοντας ενίοτε ένα κλίμα επιφυλακτικότητας ή ακόμη και άρνησης απέναντι στα εμβόλια από εκτεταμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Αυτός ο τόμος δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να ενημερωθεί από καταξιωμένους στον τομέα τους έλληνες επιστήμονες γύρω από: τη σημασία της πρωτογενούς πρόληψης· την ιστορία των εμβολίων· τον τρόπο σχεδιασμού των εμβολιαστικών προγραμμάτων· την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολιασμών· τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανοσιακή απόκριση· τις μεθόδους προαγωγής των εμβολιαστικών προγραμμάτων στην κοινότητα· τα ζητήματα βιοηθικής που εγείρονται· τα αίτια που οδηγούν στην εξάπλωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος και την αντιμετώπισή του· την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας· τα συναφή με τους εμβολιασμούς οικονομικά ζητήματα· το μέλλον και τις προοπτικές των εμβολίων.

Γράφουν οι: Κωνσταντίνος Αθανασάκης • Χάρης Αλεξόπουλος • Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος • Θεανώ Γεωργακοπούλου • Τίνα Γκαράνη-Παπαδάτου • Άννα Δάλλα • Χριστίνα Δάλλα • Μαρία Θεοδωρίδου • Εμμανουήλ Καροφυλάκης • Κωνσταντίνος Κεσανόπουλος • Ναταλία Κουτρούλη • Δημήτριος Λάγγας • Αρετή Λάγιου • Παγώνα Δ. Λάγιου • Ευγενία Λαμπροπούλου • Κυριακούλα Μεράκου • Αναστασία Μπαρμπούνη • Δήμητρα Μπαρμπούνη • Βασιλική Μπενέτου • Ευανθία Σακελλάρη • Σωτήριος Τσιόδρας • Παρασκευή Χ. Φράγκου • Γεώργιος Π. Χρούσος

 Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σελ. 216

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα