Βιβλίο

Βιβλία για να διαβάσεις και να… ακούσεις!

Προτάσεις βιβλίων για όλους εκείνους που αναζητούν τα επόμενα αναγνώσματα τους

Parallaxi
βιβλία-για-να-διαβάσεις-και-να-ακούσ-1003827
Parallaxi

Είναι η εποχή που το βιβλίο βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στην Θεσσαλονίκη και δε γινόταν να μην κάνουμε μία αναζήτηση εκείνων των εκδόσεων που ξεχωρίζουν και προτείνουμε για εσάς.

Πάμε μαζί λοιπόν να ανακαλύψουμε εκείνα τα βιβλία που θα αναζητήσετε μόλις κλείσετε το περιοδικό!

«Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό» – Κείμενα: Σταυρούλα Μαυρογένη (Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας)

Οι αδελφοί Μανάκια γεννήθηκαν στην Αβδέλλα Γρεβενών. Κατάγονταν από κτηνοτροφική οικογένεια. Γρήγορα, όμως, τους συνεπήραν η τέχνη της φωτογραφίας και αργότερα, του κινηματογράφου. Ξεχώρισαν ως πρωτοπόροι βαλκάνιοι κινηματογραφιστές. Το υλικό που δημοσιεύεται παρουσιάζει τον άνθρωπο, μέσα από τις αλλαγές του 20ού αιώνα. Τα κείμενα του δίγλωσσου λευκώματος έγραψε η Καθηγήτρια ΒΣΑΣ Παν. Μακεδονίας, Σταυρούλα Μαυρογένη, που όπως αναφέρει στην εισαγωγή, «Ο πολιτισμός είτε ως μέσο ώσμωσης, είτε ως εξαγώγιμο προϊόν μπορεί να κατανοηθεί αφενός ως όργανο πολιτικής ή/και οικονομικής δύναμης και αφετέρου ως εργαλείο διεθνούς επικοινωνίας και κατανόησης. Προσπαθούμε να αναδείξουμε την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας μέσα από τη ζωή και το έργο δυο χαρισματικών και ονειροπόλων ελλήνων φωτογράφων και κινηματογραφιστών».

«Επίλυση Συγκρούσεων και διαχείριση κρίσεων στο σχολείο και την τάξη» – Σταύρος Γρόσδος, Ευάγγελος Κελεσίδης (Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας)

Ένα βιβλίο για τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς αλλά και τους φοιτητές που έρχονται σε επαφή με την σχολική πραγματικότητα, υπό το πρίσμα της επίλυσης συγκρούσεων και της διαχείρισης κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον. Το περιεχόμενο του είναι πολύτιμο, τόσο για τα υποψήφια στελέχη της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία επιλογής, όσο και για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλούνται καθημερινά να προλάβουν ή να επιλύσουν συγκρούσεις στο σχολείο και την τάξη. Στο βιβλίο, δεν υποδεικνύονται λύσεις, αλλά καταγράφονται τρόποι σκέψης που βασίζονται σε δύο βασικές έννοιες: την επικοινωνία και τη διαπραγμάτευση, με σημαντικό στοιχείο, ο καθένας που το χρησιμοποιεί ως εργαλείο, να βάζει στο κάδρο τον εαυτό του και να μη ρίχνει πάντα την ευθύνη αλλού.

«Το νησί της Καλυψώς» – Πάνος Ζέρβας (Εκδόσεις Επίκεντρο)

Όπως πάντα, βρέθηκε στο νησί της. Όλα όσα έβλεπε, άκουγε, ένιωθε, όλα όσα τον προβλημάτιζαν και συζητούσε με τους συνοδοιπόρους του ήταν ενδιαφέροντα, καλά και αγαθά, αλλά έμεναν μακριά του. Μόνο ένα πρόσωπο, ένα χαμόγελο, ένα κορμί μιλούσε στην ψυχή του. Ο Βενετσάνος τον επανέφερε στην πραγματικότητα, θέλοντας να σχολιάσει την κίνηση των μοναχών, όταν, κατά ιεραρχική τάξη, προσκυνούσαν τις εικόνες. Πρόσεξε ότι οι άλλοι δύο συνοδοιπόροι είχαν αποχωρήσει, προφανώς για τα κρεβάτια τους. Ο Κίμωνας βγήκε κι αυτός από το καθολικό, στον παγωμένο αέρα της αυλής. Αναζήτησε μιαν απάνεμη γωνιά και άναψε τσιγάρο. «Τι έγινε;» άκουσε δίπλα του τον Βενετσάνο. «Πού ταξίδευες, εντός του ναού, αντί να προσεύχεσαι;»

«Η συνείδηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» – Κώστας Μπλιάτκας (Εκδόσεις Επίκεντρο)

Μια έρευνα με συνεντεύξεις και ντοκουμέντα από τον κόσμο των σπουδαίων καθηγητών, στοχαστών και μεγάλων προσωπικοτήτων που λάμπρυναν το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σμιλεύοντας τη συνείδησή του. Το βιβλίο, με τις προσεγμένες, πρωτότυπες και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις αξέχαστων πανεπιστημιακών δασκάλων (Εμμανουήλ Κριαράς, Δημήτρης Μαρωνίτης, Ιωάννης Μανωλεδάκης, Νικόλαος Μουτσόπουλος, Χρίστος Τσολάκης) και με το αφιέρωμα στον Αριστόβουλο Μάνεση αποτελεί σημαντική συμβολή σε ό,τι αφορά το ιστορικό υπόβαθρο του ΑΠΘ. Αγγίζει τον πολιτικό λόγο και τα καθημερινά όνειρα εμβληματικών δασκάλων. Φιλοξενούνται επίσης σημαντικά κείμενα που υπογράφουν άνθρωποι της πανεπιστημιακής και πνευματικής ζωής, οι οποίοι ξεδιπλώνουν μνήμες και προβαίνουν σε σημαντικές κρίσεις και παρατηρήσεις για το πανεπιστήμιο, τη φοιτητική τους ζωή, τη Θεσσαλονίκη της δικής τους νεότητας και τα παράλληλα γεγονότα που συγκλόνισαν την πόλη.

«Η συμβιωτική περιπέτεια» – Γιάννης Μανέτας (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)

Με την εμφάνιση της ζωής στη Γη ξεκίνησε ένας δαρβινικός διάλογος μεταξύ έμβιων όντων και άβιου περιβάλλοντος, που αενάως αλληλοεπηρεάζονται και αλλάζουν. Και όταν η εξέλιξη τα έφερε έτσι ώστε να εμφανιστεί και η ανθρώπινη νοημοσύνη, μια τρίτη ειδοποιός συνιστώσα ήρθε να εμπλακεί στον διάλογο. Το βιβλίο αυτό αφηγείται το πότε, πώς και γιατί ο παλαιολιθικός άνθρωπος αντικατέστησε το κυνήγι, τη συλλογή τροφής από τη φύση και τη νομαδική ζωή με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την εδραία διαβίωση. Το πότε, πώς και γιατί οι αλλαγές οδήγησαν στην ανάπτυξη τεχνολογικού πολιτισμού και στη συσσώρευση πλούτου και ανθρώπων. Συνάμα όμως και στην υποχώρηση του εξισωτικού, γενναιόδωρου και συνεργατικού παλαιολιθικού ήθους, επιτρέποντας τη σταδιακή εμφάνιση των σημερινών ανταγωνιστικών κοινωνιών με την έκδηλη ανισότητα.

«Άλλος ένας πλανήτης» – Σπύρος Σφενδουράκης (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)

Πώς θα περιέγραφε τη ζωή στον πλανήτη μας ένα εξωγήινο πλάσμα; Ποια χαρακτηριστικά θα του φαίνονταν οικεία και ποια τόσο ιδιαίτερα ώστε να τα θεωρήσει μοναδικά; Πόσο γενικό χαρακτήρα —κυριολεκτικά παγκόσμιο, θα λέγαμε— έχουν πολλά απ’ όσα θεωρούμε δεδομένα και προφανή στον κόσμο μας; Πώς θα έβλεπε ειδικά εμάς τους ανθρώπους μια εξωγήινη διάνοια; Ποια στοιχεία της συμπεριφοράς μας θα μπορούσαν να έχουν γενικό χαρακτήρα στο σύμπαν; Μέσα από μια προφορικού χαρακτήρα αφήγηση, ενίοτε και λίγο παιγνιώδη, παρουσιάζονται κάποια, άλλοτε απλά κι άλλοτε πιο σύνθετα, επιστημονικά δεδομένα για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα…

«Κωμωδίας εγκώμιον – Η σοβαρότητα του γέλιου» – Σάββας Πατσαλίδης (University Studio Press)

Πρόκειται για ένα σύγχρονο μελέτημα-πλοηγό για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για την ανατρεπτική σοβαρότητα της θεατρικής κωμωδίας και του γέλιου που τη συνοδεύει. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η κωμωδία δεν γυρίζει την πλάτη στη σοβαρή όψη ή γνώση της ζωής και τις όποιες αλήθειες της. Για πρώτη φορά στην ελληνική θεατρική βιβλιογραφία αφιερώνονται δύο κεφάλαια σε περφόρμερ της ελληνικής και ξένης Stand-Up Comedy, το ένα επικεντρωμένο σε άνδρες και το άλλο σε γυναίκες περφόρμερ. Στόχος είναι να αναδειχτούν τα σύνθετα και συνάμα εκρηκτικά υλικά της σύγχρονης πολιτικής (και έμφυλης) κωμωδίας που αγγίζουν ζητήματα όπως η πολιτική ορθότητα, η κουλτούρα της ακύρωσης, του δικαιωματισμού, των ορίων. Πέρα από τα έξι μέρη, η έκδοση περιλαμβάνει δύο βοηθητικά παραρτήματα, το ένα είναι λεξικό εκδοχών του κωμικού και το άλλο, λεξικό όρων.

«Τα δεσμά του έρωτα» – Jessica Benjamin (University Studio Press)

Η κυριαρχικότητα λογίζεται ως μια αμφίδρομη διαδικασία, ένα σύστημα που περιλαμβάνει τη συμμετοχή εκείνων που υποκύπτουν στην εξουσία καθώς και εκείνων που την ασκούν. Πάνω από όλα όμως, αυτό το βιβλίο, προσπαθεί να κατανοήσει πώς η κυριαρχικότητα είναι αγκιστρωμένη στις καρδιές των κυριαρχημένων. H συγγραφέας εξηγεί γιατί αποδεχόμαστε και διαιωνίζουμε σχέσεις επιβολής και υποταγής. Μας αποκαλύπτει πως η κυριαρχικότητα αποτελεί μια σύνθετη ψυχολογική διαδικασία που παγιδεύει και τους δύο συμμετέχοντες σε δεσμά συνενοχής, καθώς καταδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η επιβολή υποκρύπτεται στην οικογενειακή μας ζωή, τους κοινωνικούς μας θεσμούς και ιδίως τις σεξουαλικές μας σχέσεις παρά τη συνειδητή μας δέσμευση στην ισότητα και την ελευθερία.

«Εκκλησιαστικό Δίκαιο: Θεωρία και Νομολογία» – Κωνσταντίνος Γ. Παπαγεωργίου (Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη)

Η πλούσια αλλά και ποιοτική νομολογιακή παραγωγή που έχουν κατά τις τελευταίες δεκαετίες να επιδείξουν ιδίως το Συμβούλιο της Επικρατείας, από πλευράς ελληνικών δικαιοδοτικών οργάνων, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επί υποθέσεων με κύρια ή παρεμπίπτοντα ζητήματα από την ύλη του Εκκλησιαστικού Δικαίου, κατέστησαν αναγκαία την αναθεωρημένη έκδοση του παρόντος καταξιωμένου, ήδη από το 2013, έργου, ώστε να παρακολουθεί τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις. Το βιβλίο επιχειρεί να έχει μία ισορροπημένη αρωγή τόσο στη θεωρητική καλλιέργεια όσο και τη νομολογιακή (εφαρμοσμένη) διάπλαση των επιμέρους ερευνητικών κατευθύνσεων του Εκκλησιαστικού Δικαίου.

«Τα Θεσσαλικά Αμπελάκια: Εισαγωγή στην Ιστορία, την Κοινοπραξία και τα Αρχοντικά της Κωμοπόλεως» – Νικ. Κ. Μουτσόπουλος (Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη)

Το βιβλίο αυτό είναι μια σπουδαία σύνθεση και καταγραφή όχι μόνο των αρχοντικών της ξακουστής ορεινής κωμοπόλεως κτισμένης επάνω από την κοιλάδα των Τεμπών, αλλά και της ιστορικής πορείας και της κοινοπραξίας της (Κοινής Συντροφίας), η οποία απετέλεσε πρότυπο λειτουργίας για τους μετέπειτα συνεταιρισμούς του ελλαδικού χώρου. Πλούσια και πυκνά κείμενα, 52 φωτογραφίες από τον οικισμό και τα αρχοντικά του, 49 γραμμικά σχέδια, ελεύθερα σχέδια και απόγραφα επιγραφών, αλλά και σκαριφήματα ναών, τοπίων, ανθρώπινων μορφών, φιλοτεχνημένων με το μοναδικό ταλέντο με το οποίο ήταν προικισμένος ο συγγραφέας.

«Πανέξυπνα Πλάσματα» – Shelby Van Pelt (Εκδόσεις Μετάιχμιο)

Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Τόβα Ισάλιβαν άρχισε να δουλεύει ως καθαρίστρια στη νυχτερινή βάρδια στο ενυδρείο του Σόουελ Μπέι, εκεί όπου γνωρίζει τον ιδιότροπο Μάρκελο, ένα γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού. Ο Μάρκελος ξέρει περισσότερα απ’ όσα φαντάζεται κανείς… Σαν καλός ντετέκτιβ, συμπεραίνει τι συνέβη τη νύχτα της εξαφάνισης του γιου της Τόβα. Και καθώς η στοργή του για τη φίλη του μεγαλώνει, ξέρει πως πρέπει να χρησιμοποιήσει ό, τι τέχνασμα μπορεί να επιστρατεύσει το ασπόνδυλο σώμα του για να ανακαλύψει για χάρη της την αλήθεια, πριν να είναι πολύ αργά.

«Ο Κούκος» – Camilla Lackberg (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Δυο εξαιρετικά βίαιες δολοφονίες συνταράσσουν τη μικρή κοινωνία της Φιελμπάκα για ακόμα μια φορά. Μεταξύ των δύο εγκλημάτων δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση. Πρώτο θύμα ένας διάσημος φωτογράφος που βρίσκεται νεκρός παραμονές των εγκαινίων της νέας του έκθεσης. Τα επόμενα θύματα είναι ο γιος και τα εγγόνια του φετινού νικητή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, που βρίσκονται πυροβολημένοι στο κρεβάτι τους. Η έρευνα του Πάτρικ Χέντστρεμ και των συναδέλφων του στο αστυνομικό τμήμα του Τανουμσχέντε καταλήγει σε αδιέξοδο, ενώ η Ερίκα Φαλκ ερευνά έναν τραγικό φόνο στη Στοκχόλμη του 1980. Όμως, το παρελθόν δεν σβήνεται ποτέ. Και έχει έρθει η ώρα της τιμωρίας…

«Μπαζίλ Ζαχάρωφ. Ο μυστηριώδης άνδρας της Ευρώπης» – Richard Lewinsohn (Εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη)

Ο Richard Lewinsohn-Morus έγινε πολύ γνωστός και για τις μελέτες πολιτικής και οικονομίας, καθώς και τις βιογραφίες επιχειρηματιών παγκόσμιας εμβέλειας, όπως του Μπαζίλ Ζαχάρωφ. Με αυτό το κείμενο του Lewinsohn (α΄ έκδοση Παρίσι 1929), του πρώτου βιογράφου του «μυστηριώδους άνδρα της Ευρώπης», όπως αποκλήθηκε ο Ανατολίτης Έλληνας Βασίλειος-Μπαζίλ Ζαχάρωφ, επέλεξαν να ασχοληθούν οι Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης και Ευστρατία Σ. Τσαπανίδου στο νέο τους πόνημα, με την ευχή «να αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τον Μπαζίλ Ζαχάρωφ, να γίνει αφορμή για να εξετασθεί σε βάθος η πολύπλευρη προσωπικότητα του Έλληνα Κροίσου και να αποτιμηθεί ο ρόλος του στα ελληνικά πράγματα των αρχών του 20ού αιώνα».

«9 Γυναίκες» – Βάσω Σίδη (Εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη)

Η γυναίκα με όλα τα πρόσωπα, τις ιδιότητες και τους ρόλους της έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον κόσμο των τεχνών. Όπως το λέει και ο τίτλος του βιβλίου, εδώ έχουμε να κάνουμε με εννέα γυναίκες που κάθε μια τους έχει ν’ αφηγηθεί τη δική της μοναδική – προσωπική ιστορία. Κεντρικό πρόσωπο είναι η Ευτυχία. Το σπίτι της υπήρξε σημείο αναφοράς, όπως και η ίδια. Σημείο συνάντησης και πόλος έλξης. Τέλος, τόπος αναφοράς η αγαπημένη Θεσσαλονίκη. Με τους ίσκιους και τις ομίχλες της που τρέχουν να κρυφτούν στα σκοτεινά νερά του Θερμαϊκού. «Δρόμοι παλιοί, που αγάπησα και μίσησα ατέλειωτα….».

«Η έξοδος των Θρακών» | Κωνσταντίνος Α. Τριανταφυλλάκης (Εκδόσεις IANOS)

Κυκλοφορεί το 5ο βιβλίο του συγγραφέα, ως «φόρος τιμής» στην εκατόχρονη επέτειο από τον βάναυσο ξεριζωμό του πληθυσμού της Ανατολικής Θράκης· ένα έργο ζωής, μία «υποχρέωση», όπως λέει ο ίδιος, στη μνήμη των παππούδων του, που δεν σταμάτησαν ποτέ να ατενίζουν με νοσταλγία και βαθύ πόνο τα πατρογονικά εδάφη τους, εκεί, πέρα, στην απέναντι μεριά του Έβρου…  Απόσπασμα από το βιβλίο: Ο γέρος πήρε ακόμα μια βαθιά ανάσα και συνέχισε: «Σήμερα είναι 19 του Οκτώβρη. Πάνε τριάντα χρόνια, δέσποτα, από τη μέρα που αφήσαμε τα σπίτια μας και περάσαμε το ποτάμι! Ακόμη θαρρώ πως είναι ψέμα. Σαν σήμερα ήταν, 19 του Οκτώβρη του 1922…» Ο γέροντας σωριάστηκε στο κρύο πλακόστρωτο, με το βλέμμα πέρα, στην Ανατολική Θράκη. Τα μαυροπούλια χαμηλοπέταξαν, πήραν την ψυχούλα του και έφυγαν για πέρα… στη μόνη πατρίδα που αγάπησε όλη του τη ζωή. Εκεί που τον περίμενε η μανούλα του, ο πατέρας του, ο φημισμένος καπετάν Κρυωνάς, κι ο γιος του.

«Το μπλε λικέρ» | Ιωάννης Ν. Μαρκόπουλος (Εκδόσεις IANOS)

Αντλώντας έμπνευση από βιώματα και εικόνες της καθημερινότητας, ο Θεσσαλονικιός ποιητής εξυμνεί με ύφος δωρικό την ίδια τη ζωή –μέσα από διάφορες εκφάνσεις της– με έναν ολιστικό και συνάμα αλληγορικό τρόπο. Η στοχαστική, ποιητική του σύνθεση, διαλεκτική όσο και λυτρωτική, προκύπτει μέσα από τις θυμοειδείς κινήσεις της ψυχής αλλά και την ορθολογική αναγκαιότητα της έκφρασης, όπως ο ίδιος μάς αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου. Στη συλλογή περιλαμβάνονται 57 ποιήματα από παλαιότερες εκδοθείσες συλλογές του συγγραφέα με την προσθήκη μερικών νέων ποιημάτων.

Ακούστε… Βιβλία!

Για όσους όμως, δεν έχουν τον χρόνο (ή και τη διάθεση) να διαβάσουν ένα ολόκληρο βιβλίο, η JukeBooks έχει τη λύση με βιβλία που… ακούγονται! Εξαιρετικές ηχογραφήσεις ολόκληρων βιβλίων που ακούς όσο και όποτε θες. Δύο από αυτά που προτείνουμε, είναι τα παρακάτω:

«Στο πίσω κάθισμα» – Ευτυχία Γιαννακάκη

Σε μια κοινωνία όπου όλοι είναι ένοχοι, κάποιοι θα πληρώσουν το τίμημα, μεταξύ αυτών και ο Χάρης Κόκκινος. Οι ανακρίσεις θα συνθέσουν μια τοιχογραφία των κατοίκων της Αθήνας που πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία που δεν θα υπήρχε, αν δεν υπήρχε η πόλη και τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι κάτω από τον λαμπρό ήλιο της. Ακούστε αυτό το αστυνομικό μυθιστόρημα με την ατμοσφαιρική φωνή του Μιχάλη Καμάκα.

«Πριμαρόλια» – Αθηνά Κακούρη

Στην Πάτρα των σταφιδεμπόρων του 1890 εκτυλίσσεται το χειμαρρώδες μυθιστόρημα της Αθηνάς Kακούρη, με φόντο τα τοπία, τα κτίρια και τις οικογένειες που χορεύουν και χρεοκοπούν, ενόσω η κρίση της σταφίδας έχει αρχίσει. Η μοναδική Κοραλία Καράντη αφηγείται με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο αυτό το εξαιρετικό μυθιστόρημα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα