Χωρίς έκτακτο προσωπικό φύλαξης τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας
Ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι στα μουσεία που έχουν μετατραπεί σε ΝΠΔΔ
Και ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι και τα δημόσια μουσεία της Ελλάδας έχουν προσλάβει το έκτακτο προσωπικό τους (αρχαιοφύλακες κλπ) και ξεκίνησε κανονικά η λειτουργία τους, τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας που μετατράπηκαν σε ΝΠΔΔ ακόμη δεν έχουν πάρει έγκριση για την πρόσληψη προσωπικού.
Πρόκειται για τα:
- Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
- Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
- Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
- Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
- Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Περίπου 300 άτομα (κυρίως πιστοποιημένοι αρχαιοφύλακες, άνεργοι τη στιγμή αυτή) που επί σειρά ετών δουλεύουν σε αυτά τα μουσεία με συμβάσεις, περιμένουν με αγωνία πότε θα εργαστούν.
Όλα αυτά ενώ πέρσι η κυρία Μενδώνη δήλωνε:
«Τα μουσεία είναι οργανισμοί οι οποίοι πρέπει να είναι ζωντανοί, να παρέχουν υπηρεσίες, όσο το δυνατόν καλύτερες στους επισκέπτες, να καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα απαιτήσεων και δημιουργικής προσφοράς. Είναι δυνατόν, προκειμένου να πάρει μια πρωτοβουλία ένα μουσείο και μάλιστα μιας τέτοιας εμβέλειας μουσείο, να πρέπει να περάσουν οι εγκρίσεις από όλη την ιεραρχία; Να ξεκινήσει από τον τμηματάρχη του υπουργείου για να φτάσει στον υπουργό το οποιοδήποτε θέμα;»
Πώς είναι δυνατόν μουσεία τέτοιας εμβέλειας (όπως έλεγε η κα Μενδώνη ένα χρόνο πριν) να πνίγονται στην γραφειοκρατία, να περιμένουν εγκρίσεις από όλη την ιεραρχία, να παρέχουν κακές υπηρεσίες στους επισκέπτες τους; (λόγω μη διευρυμένου ωραρίου, κλειστών αιθουσών κ.λπ.).
Τι ακριβώς έχουν κάνει οι διευθύνσεις των μουσείων ΝΠΔΔ ενόψει της τουριστικής σεζόν; Εχουν μεριμνήσει εγκαίρως, ενημερώνοντας πόσους εποχικούς θα χρειαστούν; Eχουν προκηρύξει τις θέσεις, όπως έκανε η ΓΔΑΠΚ; Ή περιμένουν από το ΥΠΠΟ να λύσει το πρόβλημα ενώ διατρανώνουν ότι απαλλάχτηκαν από τις αγκυλώσεις της κεντρικής διοίκησης; Μάλιστα, από την 1η Απριλίου λήγουν οι συμβάσεις του φυλακτικού προσωπικού που πληρώνεται από το ΥΠΠΟ. Δηλαδή θα έρθουν οι ξένοι επισκέπτες και θα βρουν κλειστές πόρτες; Ή θα κάνουν απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες;
Πάει στη Βουλή το θέμα – Κ. Μάλαμα: Η Υπουργός Πολιτισμού οδηγεί σε κατάρρευση τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας.
Kοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με το πολύ ανησυχητικό ζήτημα που έχει προκύψει με την αδυναμία των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό φύλαξης.
Όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, τα πέντε μουσεία που η κυβέρνηση μετέτρεψε σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ευαγγελιζόμενη διοικητική ευελιξία και ανάπτυξη, από σήμερα βρίσκονται χωρίς έκτακτο φυλακτικό προσωπικό. Ο λόγος είναι ότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί οι προκηρύξεις για τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για το έκτακτο αυτό προσωπικό που διασφαλίζει την λειτουργία τους κατά την τουριστική περίοδο.
Το αποτέλεσμα είναι από σήμερα τα μουσεία να αναγκάζονται να περιορίσουν την λειτουργία τους, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τα ίδια και για την πολιτιστική προβολή της χώρας συνολικότερα. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα απευθύνει τρία ερωτήματα στην Υπουργό Πολιτισμού :
Πρώτον : Γιατί άφησε τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας μας χωρίς το έκτακτο προσωπικό φύλαξης που έχουν ανάγκη;
Δεύτερον : Πως δικαιολογείται η διοικητική κατάρρευση των πέντε αυτών μουσείων;
Τρίτον : Θα επανεξετάσει την αποτυχημένη πολιτική της μετατροπής τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 2 Απριλίου 2024
Προς την κυρία Υπουργό Πολιτισμού
Θέμα : Χωρίς φυλακτικό προσωπικό τα πέντε μουσεία ΝΠΔΔ της χώρας.
Τα πέντε μουσεία που η κυβέρνηση μετέτρεψε σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ευαγγελιζόμενη διοικητική ευελιξία και ανάπτυξη, από σήμερα βρίσκονται χωρίς έκτακτο φυλακτικό προσωπικό. Ο λόγος είναι ότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί οι προκηρύξεις για τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για το έκτακτο αυτό προσωπικό που διασφαλίζει την λειτουργία τους κατά την τουριστική περίοδο. Το αποτέλεσμα είναι από σήμερα τα μουσεία να αναγκάζονται να περιορίσουν την λειτουργία τους, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τα ίδια και για την πολιτιστική προβολή της χώρας συνολικότερα.
Επειδή είναι αδιανόητο να οδηγούνται τα μεγάλα μουσεία της χώρας μας σε κατάρρευση.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός Πολιτισμού :
Γιατί άφησε τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας μας χωρίς το έκτακτο προσωπικό φύλαξης που έχουν ανάγκη; Πως δικαιολογείται η διοικητική κατάρρευση των πέντε αυτών μουσείων; Θα επανεξετάσει την αποτυχημένη πολιτική της μετατροπής τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου;
Η ερωτούσα βουλευτής
Κυριακή Μάλαμα