χωρίς-φύλακες-τα-μνημεία-sos-μετά-την-πτ-1150938

Πολιτισμός

Χωρίς φύλακες τα μνημεία – SOS μετά την πτώση του 34χρονου από τον Λευκό Πύργο

Καμπανάκι από τους αρχαιοφύλακες για την έλλειψη προσωπικού και την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών

Γιώργος Σταυρακίδης
Γιώργος Σταυρακίδης

Την ανάγκη για φυλακτικό προσωπικό των ΝΠΔΔ Μουσείων ήρθε να αναδείξει η χθεσινή τραγική πράξη του 34χρονου άντρα που μπήκε και πήδηξε από τον Λευκό Πύργο μέρα μεσημέρι χάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη ζωή του, μιλώντας η ΕΛ.ΑΣ για αυτοκτονία. Η είδηση ενός άντρα που αποφασίζει να μπει σε ένα μνημείο της Θεσσαλονίκης και να δώσει τέλος στη ζωή του πέφτοντας από αυτό, φέρνει μπροστά το πρόβλημα του μειωμένου προσωπικού στα Μουσεία καθώς και την αργή πρόθεση της κυβέρνησης να το επιλύσει.

Για την έλλειψη προσωπικού και την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, μιλούν αρχαιοφύλακες με χθεσινή ανακοίνωση τους και με αιχμές προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που αναφέρουν πως «Μετά την κλοπή στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών έρχεται το δεύτερο πολύ θλιβερό γεγονός που συνέβη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Σήμερα, στις 22 Απρίλη, άνδρας έχασε τη ζωή του, αφού πήδηξε στο κενό, από τον  Λευκό Πύργο. Ακόμα ένα τραγικό περιστατικό λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού των ΝΠΔΔ Μουσείων της κας Μενδώνη.

Από 23 Απρίλη, αποχωρούν και οι τελευταίοι φύλακες της πεντάμηνης σύμβασης. Η προκήρυξη για το νέο έκτακτο προσωπικό (αφού πέρασε από Συμπληγάδες Πέτρες) δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, με την πρώτη Ιουνίου να ποζάρει ως η νωρίτερη πιθανή ημερομηνία έναρξης εργασίας των έκτακτων αρχαιοφυλάκων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Η υποστελέχωση της κας Μενδώνη στα ΝΠΔΔ μουσεία έχει αποβεί μοιραία» αναφέρει η ανακοίνωση.

Στα 5 μεγαλύτερα μουσεία της χώρας (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης), σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, δεν έχει ακόμη προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας,  ώστε να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, όπως και οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι (8-8), και όχι ως τις 3 ή 4 το μεσημέρι. Επίσης για να λειτουργούν πλήρως και όχι με κλειστές αίθουσες.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι αυτά τα Μουσεία πριν 1 ½ χρόνο μετατράπηκαν από την κυβέρνηση σε ΝΠΔΔ (Ν. 5021/2023), εντείνοντας την πολιτική των προκατόχων της για την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και υποταγή του στις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των εργαζομένων και άλλων φορέων.

Η κατάσταση, που έχει σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία των μεγαλύτερων Μουσείων της χώρας, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού σε αυτά, λόγω της πολιτικής απαξίωσης εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, καθώς και των πολιτικών με τις ολιγόμηνες συμβάσεις, με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που αναγκάζονται εργαζόμενοι να δεχτούν για να επιβιώσουν.

Συνέπειες όμως υπάρχουν και στους ίδιους τους εργαζόμενους στα Μουσεία (μόνιμους και εποχικούς). Ειδικά στο πιο ευάλωτο κομμάτι των εποχικά εργαζόμενων που καλούνται να ζήσουν για μήνες με το ταμείο ανεργίας. Επιπλέον, αυτή η καθυστέρηση στην πρόσληψη δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα επιβίωσης, αφού μπορεί να τους στερήσει το ταμείο ανεργίας ή να τους δημιουργήσει το λεγόμενο «κώλυμα 8μηνου» όπως αναφέρουν οι ίδιοι.

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συνεργασίας – ΑΡΜΕ Αρχαιοφυλάκων αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “Είναι τα ίδια Μουσεία για τα οποία μας διαβεβαίωνε η κυβέρνηση, διά της υπουργού Πολιτισμού, ότι ως Ν.Π.Δ.Δ. θα εκσυγχρονιστούν, θα αποκτήσουν οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, και εξωστρέφεια. Σε αυτά τα πέντε μουσεία “πρότυπα” Ν.Π.Δ.Δ., πέρασε ολόκληρη η χειμερινή περίοδος με κυρίαρχη την εικόνα εγκατάλειψης, με αίθουσες κλειστές και το προσωπικό στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, λόγω της υποστελέχωσης σε φυλακτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας. Η εφαρμογή του θερινού ωραρίου από 1.4.24, έγινε κανονικά σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα εναπομείναντα Μουσεία του ΥΠΠΟ, αφού έγκαιρα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη έκτακτου φυλακτικού προσωπικού.

Δεν έγινε όμως το ίδιο στα «ευέλικτα», «αυτόνομα» ΝΠΔΔ. Μόλις λίγες μέρες πριν, προκηρύχθηκαν οι θέσεις για τους συμβασιούχους, ενώ θα χρειαστούν αρκετές μέρες ακόμη, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης. Τα Μουσεία προβλέπεται να λειτουργήσουν με θερινό ωράριο μετά το Πάσχα. Στην καθυστέρηση έγκαιρης πρόσληψης του προσωπικού, έρχεται να προστεθεί και ένας ακόμη “νεοτερισμός” της κυβέρνησης των αρίστων. Αυτός, της μείωσης του προσλαμβανόμενου προσωπικού κατά 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Και επειδή κάποιοι “γνωστοί και μη εξαιρετέοι” κυβερνητικοί συνδικαλιστές ασθμαίνοντας και προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ισχυρίζονται ότι “φταίει το Υπουργείο Εσωτερικών που δεν ενέκρινε τις προσλήψεις, γιατί δεν υπήρχαν οι αναγκαίες πιστώσεις”, τους απαντάμε ότι το ΥΠΕΣ ανήκει στην ίδια κυβέρνηση με το ΥΠ.ΠΟ! Αποδεικνύεται αυτό που το ΑΡΜΕ έχει πει πολλές φορές δημόσια, ότι η αποκοπή των Μουσείων ήταν μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου για την καταστροφή και ιδιωτικοποίηση κομμάτι-κομμάτι της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς!

Όσο για τα χρήματα, που ως εκ θαύματος, τελειώνουν όταν πρόκειται για την κάλυψη ζωτικών υπηρεσιών, τους προτρέπουμε να ψάξουν εκεί που βρήκαν τα χρήματα για συμβάσεις με εταιρείες, όταν πρόκειται για εκχώρηση αρμοδιοτήτων, όπως αυτές των αναψυκτηρίων, του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, των πωλητηρίων ή των πρώτων βοηθειών ή των τεντών στην Ακρόπολη….

Έτσι αντιλαμβάνονται οι άριστοι την βαριά βιομηχανία του τουρισμού, την εξωστρέφεια και τον εκσυγχρονισμό! Ως εργαλείο για μια ξέφρενη κούρσα υπερκοστολογημένων αναθέσεων προμηθειών και υπηρεσιών, και δεν ορρωδούν μπρος σε τίποτα, ούτε μπροστά σε αυτά για τα οποία πολεμήσαμε κατά το Στρατηγό Μακρυγιάννη.

Εκτός από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ., τα ΔΣ των Μουσείων ΝΠΔΔ, που έχουν άλλο σχεδιασμό και την πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ και της ΠΟΕ ΥΠΠΟ που τους σιγοντάρουν, εύλογα αναρωτιέται κανείς:

Τα μουσεία ΝΠΔΔ θα λειτουργήσουν μονή βάρδια την θερινή περίοδο, αφού το προσωπικό δεν θα επαρκεί για διπλοβάρδια;

Τι θα γίνει κατά την περίοδο χορήγησης των θερινών αδειών του προσωπικού;»

Τι θα γίνει από σήμερα, σύμφωνα με τους Αρχαιοφύλακες, παραμένει θολό καθώς ως η νωρίτερη πιθανή ημερομηνία έναρξης εργασίας των έκτακτων αρχαιοφυλάκων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού φαίνεται να είναι η πρώτη του Ιουνίου και τι θα γίνει μέχρι τότε, κανείς δεν γνωρίζει. Ελπίζουμε άμεσα – ειδικά μετά το χθεσινό τραγικό γεγονός στον Λευκό Πύργο – να υπάρξει λύση στο μεγάλο πρόβλημα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα