Πολιτισμός

Φεστιβάλ Ζεϊμπέκικου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αυστραλία

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Σίδνεϊ και θα διαρκέσει από την 1η έως τις 10 Ιουλίου.

Parallaxi
φεστιβάλ-ζεϊμπέκικου-θα-πραγματοποι-429954
Parallaxi

Για πρώτη φορά διοργανώνεται στην Αυστραλία Φεστιβάλ Ζεϊμπέκικου, το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Σίδνεϊ.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την ομογενή δασκάλα χορού, Σοφία Βεντούρη, και θα διαρκέσει από την 1η έως τις 10 Ιουλίου, προσφέροντας σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια και εργαστήρια για την ιστορία του ζεϊμπέκικου, να απολαύσουν βραδιές πολίτικης κουζίνας με γλέντια και μεζέδες, καθώς και να συμμετάσχουν σε ειδικές χορευτικές παραστάσεις και διαγωνισμούς.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο που θα εστιάζει σε κινήσεις ζεϊμπέκικου οι οποίες ενδείκνυνται για γυναίκες.

«Ήθελα να δώσω στην παροικία να καταλάβει την ιστορία του Ζεϊμπέκικου. Δεν ήθελα, ειδικά τα παιδιά, να νομίζουν ότι το ζεϊμπέκικο είναι ένας χορός όπου απλά πέφτεις στα γόνατα, στο τέλος του γλεντιού ενός γάμου. Ήθελα να καταλάβουν πραγματικά τις ρίζες του και την ιστορία που κουβαλάει», δήλωσε η Σοφία Βεντούρη στον «Νέο Κόσμο».

«Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε την ομορφιά της ιστορίας αυτού του χορού», επισημαίνει η κα Βεντούρη, ενώ εξηγεί ότι ο ζεϊμπέκικος χορός ξεκίνησε από ένα «πιο παραδοσιακό είδος χορού», καταλήγοντας σε αυτό τον «πιο λαϊκό τύπο ζεϊμπέκικου χορού που γνωρίζουμε σήμερα».

Το Φεστιβάλ ξεκινά την 1η Ιουλίου και θα κορυφωθεί στις 8 Ιουλίου, μέσω μίας παρουσίασης η οποία θα περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες ζεϊμπέκικου του ελληνικού κινηματογράφου, που έχουν αφήσει το πολιτισμικό τους αποτύπωμα.

Σύμφωνα με την Σοφία, παρά το γεγονός ότι αυτό το Φεστιβάλ ξεκίνησε «ως κάτι μικρό», κατέληξε να «θεριέψει» από μόνο του, με αποτέλεσμα να διοργανωθεί και μία επίσκεψη στην Αδελαΐδα.

Η κα Βεντούρη ελπίζει ότι το Φεστιβάλ θα λειτουργήσει ως μια «διαφωτιστική» εμπειρία, ειδικά για τα Ελληνόπουλα της Διασποράς, αναζωπυρώνοντας το πάθος για την ελληνική ιστορία και τις παραδόσεις.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα