Το “Blue Beyond” ταξιδεύει στη Γερμανία
Mια παράσταση χορού για τον χρόνο που ως βιωματική εμπειρία, ως φυσικό φαινόμενο, ως σωματικό συμβάν διατρέχει ένα συνεχές, δημιουργώντας συγκλίνουσες χρονικότητες.
Η χορογράφος Ελεονώρα Σιαράβα, που δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, επιλέχθηκε με το έργο της BLUE BEYOND για το Frankfurt LAB – Emerging Artists Program, 15 & 16 Δεκεμεβρίου 2023, Φρανκφούρτη, Γερμανία.
Προηγουμένως, η παράσταση, μετά την πρεμιέρα της το 2022 στο Θέατρο Θησείον στην Αθήνα, παρουσιάστηκε στο ΚΘΒΕ – Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Οκτώβριος 2022) στα πλαίσια του 8ου Φεστιβάλ Δάσους και στη συνέχεια στο TANZ:DIGITAL, International Theatre Institute Berlin, Video Exhibition στο Βερολίνο (2023) με την υποστήριξη των Dachverband Tanz Deutschland και NEUSTART KULTUR.
Το BLUE BEYOND είναι μια παράσταση χορού για τον χρόνο που ως βιωματική εμπειρία, ως φυσικό φαινόμενο, ως σωματικό συμβάν διατρέχει ένα συνεχές, δημιουργώντας συγκλίνουσες χρονικότητες. Προτείνει μια φαντασιακή συνθήκη όπου το μέλλον διεισδύει στο παρόν και το παρόν διαρρηγνύει και ξεπροβάλλει στο μέλλον. Επιχειρεί να μετατρέψει την σκηνή σε ένα ζωντανό υβριδικό χώρο με κινήσεις, ήχους, αντικείμενα. Μέσα από μια συνομιλία με πραγματικότητες, μυθοπλασίες, τοπολογίες στο μέλλον, ίχνη του παρελθόντος, η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια κινούμενη κάψουλα που περιέχει υπαινιγμούς, ψιθύρους, αποτυπώματα και οράματα που διαμορφώνουν ένα είδους Αναμνηστικό Για το Μέλλον – Αναμνηστικό Από το Μέλλον, ένα κυκλικό σχήμα που αναπαριστά τον χρόνο.
Mε αναφορές στο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας των αρχών του 20ου αιώνα Last and First Men: A Story of the Near and Far Future του Olaf Stapledon, το BLUE BEYOND, διερευνά χορογραφικά το πώς μπορεί να αποτυπώνεται στο παρόν η αίσθηση για το μέλλον. Με τί μυθολογίες το επενδύουμε, τί αρχειακό φορτίο μπορεί να κουβαλά ατομικά, συλλογικά και ως μετα-ανθρώπινη συνθήκη; Και πώς μπορεί το σώμα να χαρτογραφήσει το μέλλον, με ποια υλικά και σωματικά τοπία; Αλλά και αντίστροφα, η παράσταση αναζητά να ανιχνεύσει ατμόσφαιρες και εντυπώσεις του αύριο που επιπλέουν στο τώρα, να συγχρονιστεί με αντηχήσεις, κινήσεις, δονήσεις αυτού που δεν είναι ακόμη εδώ, δεν έχει καταφτάσει αλλά είναι ήδη εγγεγραμμένο μέσα μας και μέσα στο χορό που εκκρεμεί να γεννηθεί.
Στην παράσταση γίνεται χρήση διαδραστικής τεχνολογίας ήχου με αλγοριθμικά πρότυπα και τεχνικές ενίσχυσης, επεξεργασίας, επανηχογράφησης σε πραγματικό χρόνο μέσα από μια ηχητική εγκατάσταση με μικρόφωνα εδάφους και χώρου, ενσωματωμένα στον ευρύτερο σκηνικό σχεδιασμό.
Το BLUE BEYOND έρχεται να προστεθεί στη σειρά των δύο προηγούμενων χορογραφικών έργων της Ελεονώρας Σιαράβα που πραγματεύονται τον Χρόνο. Προηγήθηκαν το The Body and the Other~ (2020) που παρουσιάστηκε σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα χορού της Ευρώπης, το Tanzhaus NRW/Temps D’ Images Festival στο Düsseldorf και το Who knows where the time goes – potential destination #1 (2021) που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και μετά από residency στο SE.S.TA Centre for Choreographing Development στην Πράγα.
Σύλληψη-χορογραφία-καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελεονώρα Σιαράβα
Συντελεστές Performance, συν-δημιουργία: Ευτυχία Στεφάνου, Interactive Sound Design: Γιάννης Τσιρίκογλου, Space Design: Ελεονώρα Σιαράβα, Φωτισμός: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Σύμβουλος δραματουργίας: Μπετίνα Παναγιωτάρα, Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Χριστόφιλη Κοντολέφα, Αθηνά Κουμπαρούλη, Επιμέλεια κουστουμιού: Γεωργία Δίπλα, Βοηθός παραγωγής: Νεφέλη Βλαχούλη, Οπτική επικοινωνία: Χριστόφιλη Κοντολέφα, Φωτογραφίες: Archlabyrinth, Σοφία Τολίκα
Παραγωγή: Per_Dance Choreographic Research Platform
Η παράσταση δημιουργήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας για το 2021-2022
Η συμμετοχή στο Frankfurt LAB – Emerging Artists Program πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Crespo Foundation, Stiftung Polytechnische Gesellschaft Frankfurt am Main, BHF BANK Stiftung, Adolf and Luisa Haeuser Stiftung für Kunst und Kulturpflege.
H Ελεονώρα Σιαράβα είναι χορογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια της Per_Dance Choreographic Research Platform και δραστηριοποιείται μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Έχει σπουδάσει ‘Dance Μaking and Performance’ (MA-Distinction, Coventry University), ’Choreography and Performance’ (Justus Liebig University Giessen, Γερμανία, Erasmus+) υπό την διεύθυνση της Bojana Kunst καθώς και στο MA CoDe Frankfurt University of Music and Performing Arts (Erasmus+). Έχει παρουσιάσει δουλειά της στην Ελλάδα και διεθνώς. Για τo έργο της The Body and the Other~ που έκανε πρεμιέρα στο Tanzhaus NRW, Temps d’ Images Festival (2020), ένα από τα σημαντικότερα κέντρα χορού της Ευρώπης, υποστηρίχτηκε από το πρόγραμμα »Transfer International«-NRW KULTURsekretariat της Γερμανίας, Ministry of Culture and Science of NRW και την υποτροφία καλλιτεχνικής κινητικότητας i-Portunus/Creative Europe και συνεργάστηκε με το Mixed Reality and Visualization Institut (MIREVI, Media Department, Πανεπιστήμιο Düsseldorf) για τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας. Eπιλέχθηκε ως performer για το έργο της Marina Abramović ‘A different way of hearing’ στην Όπερα της Φρανκφούρτης (2019), ενώ ήταν resident χορογράφος στο SE.S.TA Centre for Choreographing Development/Interdisciplinary Incubator 2019 (Πράγα) και fellow στο πρόγραμμα START-Robert Bosch Stiftung & Goethe-Institut. Συμμετείχε στο ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό project ‘Moving Digits’/Creative Europe (2018-2020) για Χορό και Νέες Τεχνολογίες, μια συνεργασία ανάμεσα στο Tanzhaus NRW (Γερμανία), Madeira Interactive Τechnologies Institute (Πορτογαλία), STL Sõltumatu Tantsu Lava Dance Platform (Εσθονία) και Hochschule Düsseldorf. Ως καλλιτέχνης πειραματίζεται με την αφαιρετικότητα και τα πολλαπλά νοήματα που δυνητικά εμπεριέχει τόσο για τους χορευτές όσο και για το θεατή, εξερευνώντας τη σχέση ανάμεσα σε αισθητικές φόρμες, φαντασιακούς και πραγματικούς χώρους, αλληλοεπικαλυπτόμενες χρονικότητες, πολυαισθητηριακή αντίληψη, υβριδικότητα, την έννοια της ατμόσφαιρας. To έργο της Step-in, μια site & time specific χορογραφική εγκατάσταση βραβέυτηκε και παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της δια-καλλιτεχνικής δράσης Περιφράξεις-Διασχίσεις. Από το 2020 υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας. Δημιούργησε τα έργα Who knows where the time goes–potential destination #1 και BLUE BEYOND (Κ.Θ.Β.Ε., Tanz:digital/Βερολίνο) και ανέπτυξε την χορογραφική έρευνα UnderScore, Choreographic Objects and more (RELAY-ZZT Köln/Center for Contemporary Dance/Cologne University of Music and Dance, Duncan Dance Research Center Athens). H Ελεονώρα Σιαράβα έχει βραβευθεί από την ARTWORKS και συμμετείχε στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) το 2022 στο πεδίο της Χορογραφίας.
Η Πλατφόρμα Χορογραφικής Έρευνας Per_Dance έχει ως στόχο τον πειραματισμό με διαφορετικές μορφές, μέσα, εργαλεία της χορογραφικής δημιουργίας ενώ ακολουθεί και μια διαθεματική προσέγγιση που επιδιώκει τον διάλογο με άλλα καλλιτεχνικά πεδία. Τα τελευταία χρόνια ανάλογα και με τις ειδικές ανάγκες του κάθε έργου αντλεί και από τις ψηφιακές τεχνολογίες με στόχο την αναζήτηση νέων εκφραστικών μέσων της σωματικότητας ενώ έμφαση δίνεται σε δημιουργικές πρακτικές και μεθοδολογίες που βασίζονται στην καλλιτεχνική έρευνα καθώς και στη συμμετοχή σε καινοτόμες συνέργειες και πρότυπα καλλιτεχνικά σχήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.