Agenda

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε αυτή την ημέρα

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι εδώ και αυτή είναι η ατζέντα με τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα μέσα στην πόλη που δεν πρέπει να χάσετε!

Parallaxi
διεθνής-ημέρα-μουσείων-όλα-όσα-δεν-πρέ-1007690
Parallaxi

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

Εκδηλώσεις, εκθέσεις, προβολές ταινιών και δωρεάν είσοδο σε όλα τα μουσεία της πόλης θα απολαύσουμε αυτή την Πέμπτη 18 Μαΐου και θα εξερευνηθούμε σε όλα τα σημεία της πόλης από το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα | Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα σας προσκαλεί στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στις 18:00, στην αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου».

Ομιλήτριες Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια ΠA.MAK., Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Eισήγηση: «Περιβάλλον και Πολιτισμός, μια αμφίδρομη σχέση» Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης, Υπ. Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, Διευθύντρια ΙΜΜΑ Eισήγηση: «Το φυσικό περιβάλλον μέσα από τη ματιά των Αδελφών Μανάκια» Δέσποινα Μιχελάκη, τ. Υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, Υπεύθυνη του «Φροντιστηρίου βιωσιμότητας», Δήμος Νεάπολης – Συκεών Eισήγηση: «Η εκπαιδευτική αξιοποίηση του Μουσείου σε καινοτόμα προγράμματα»

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το ψηφιακό παιχνίδι που σχεδίασαν για παιδιά Ε΄& Στ’ Δημοτικού, οι φοιτητές Φρενκ Αραντζάς και Τηλέμαχος Κοτρώνης του Τμήματος Β.Σ.Α.Σ. του ΠΑ.ΜΑΚ. στο πλαίσιο του μαθήματος «Περιβάλλον, Μνημεία και Ιστορία»

*Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στις 18:00 | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» Προξένου Κορομηλά 23

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023 στο Βυζαντινό Μουσείο

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2023 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα  ««Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιδιώκει να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου. Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα: Ι. Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής, ΙΙ. Δράση για την κλιματική αλλαγή, και ΙΙΙ. Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με αυτό το σκεπτικό συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων εστιάζοντας στην συμβολή των μουσείων στα ζητήματα Αειφορίας και Ποιότητας ζωής:

Α. Την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, δύο σχολικά τμήματα της Ε΄ Δημοτικού θα πάρουν μέρος σε εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Ανακυκλώνω, συντηρώ, επαναχρησιμοποιώ-από το Βυζάντιο ως σήμερα».

Β. Συνδιοργανώνεται η περιοδική έκθεση «ΦΟΙΝΙΞ – ΑΓΩΝ» με το Νομισματικό Μουσείο στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» από τις 8 Ιουνίου έως 13 Σεπτεμβρίου 2023. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η επανάχρηση και η ανακύκλωση υλικών που συντείνουν στην κυκλική οικονομία, καθώς επίσης και οι συνεχείς αγώνες που διασφαλίζουν την ελευθερία και την ευημερία.

Πρόκειται για έναν εικαστικό διάλογο νεότερων τέχνεργων του Νομισματικού Μουσείου με σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες, ο οποίος διαρθρώνεται σε δύο ενότητες:

1.«ΦΟΙΝΙΞ». Νομίσματα, Μετάλλια, δύο μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες και Σφραγίδες του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τον αναγεννώμενο φοίνικα θα συνομιλούν με τις δημιουργίες «Αναγέννηση» της γλύπτριας Αφροδίτης Λύτη από μεταλλικά στοιχεία και γυάλινες ψηφίδες και «Φοίνιξ» του εικαστικού Γιώργου Μπαρδάκα από ανακυκλωμένα υλικά, αποδεικνύοντας πώς από τα «σκουπίδια» μπορεί να αναγεννηθεί ένα γλυπτό.

2.«ΑΓΩΝ». Μετάλλια, Αριστεία και μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες του βασιλιά Όθωνα Α΄ με αγωνιστές και αγωνίστριες του 1821 θα συνομιλούν με ζωγραφικά έργα του εικαστικού Νίκου Τσιαπάρα εμπνευσμένα από αυτά, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τον αειφόρο αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία ατόμων και λαών.

Υπεύθυνοι: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου – Δρ Γεώργιος Κακαβάς

*Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στις 18:00 | Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Στρατού 2

Το ΝΟΗΣΙΣ γιορτάζει τη διεθνή μέρα μουσείων

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και τη φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας.

Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών: – Στόχος 3 Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής. – Στόχος 13 Δράση για την κλιματική αλλαγή. – Στόχος 15 Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.

Με το θέμα του φετινού εορτασμού το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM – International Council of Museums) επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Το ΝΟΗΣΙΣ, υπηρετώντας τους στόχους της βιωσιμότητας και αειφορίας, οικοδομήθηκε με βιοκλιματικό σχεδιασμό. Τις αρχές αυτές, όπως επίσης τον σεβασμό στο περιβάλλον και την επιστημονική γνώση που μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, ενσωματώνει και στις εκπαιδευτικές του δράσεις, όπως για παράδειγμα στα εκπαιδευτικά προγράμματα «Explora» και «Εγ-κλιματολογία» και σε επιστημονικές ταινίες, όπως «Το κλίμα της Γης» και «Η Οδύσσεια των ωκεανών», που προβάλλονται στο Πλανητάριο και το Κοσμοθέατρο αντίστοιχα. Επίσης, σύντομα, θα είναι έτοιμο για το κοινό και το θεματικό πάρκο «ECOZOO» με θέμα τη βιοποικιλότητα.

Το ΝΟΗΣΙΣ γιορτάζει και συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων αναδεικνύοντας άλλη μια φορά τον πολύπλευρο χαρακτήρα του, που το καθιστά μοναδικό.

Γιατί το ΝΟΗΣΙΣ είναι Μουσείο Με τρεις μόνιμες εκθέσεις, που αναδεικνύουν και προάγουν την τεχνολογία και τα επιτεύγματά της: Την Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, την Έκθεση για την Τεχνολογία των Μεταφορών και το Τεχνοπάρκο, μια βιωματική «παιδική χαρά» επιστήμης, για μικρούς και μεγάλους.

Γιατί το ΝΟΗΣΙΣ είναι φορέας διάδοσης της Τεχνολογίας και της Επιστήμης Με μοναδικά και πρωτότυπα εκπαιδευτικά εργαστήρια, που απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά, «συστήνει» στους μαθητές την επιστήμη και τις σύγχρονες τάσεις της. Παράλληλα, με δράσεις όπως η περιοδική έκθεση Connected και το ετήσιο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, δημιουργεί μια μόνιμη εστία μετάδοσης της επιστημονικής γνώσης.

Το ΝΟΗΣΙΣ γιορτάζει και συμμετέχει στη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, την Πέμπτη 18/5, με τις παρακάτω δραστηριότητες: – Δωρεάν είσοδο στο Μουσείο Τεχνολογίας και την περιοδική έκθεση Connected (λειτουργία μέχρι τις 19.30). – Δωρεάν προβολές στο Πλανητάριο, της ταινίας “Το κλίμα της Γης”, στις 16.00, 17.00, 18.00 και 19.00.

Παράλληλα, στο κεντρικό lobby θα φιλοξενηθούν μουσικά σχήματα από τη ΔΕΠΠΑ Θέρμης.

Το ΝΟΗΣΙΣ γιορτάζει και σας περιμένει.

*Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 | ΝΟΗΣΙΣ 6o χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, ΤΚ 57001 | Trailer Ντοκιμαντέρ

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023, με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», διοργανώνοντας εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους και φυσικά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πε 18/05: 10:00 – 12:00, Εργαστήριο ενηλίκων «Κολάζ με άμμο» Πε 18/05: 12:00, Θεματική Ξενάγηση Πε 18/05: 17:00, Θεματική Ξενάγηση Πε 18/05: 18:30 – 19:30, Μουσικοθεατρική παράσταση «Παυσιλύπου και Τυρολόης γωνία»

«Κολάζ με άμμο»:

Εργαστήριο ενηλίκων στο οποίο οι συμμετέχοντες θα φιλοτεχνήσουν έργα εμπνευσμένα από την προϊστορική κεραμική της συλλογής του ΑΜΘ με την τεχνική δημιουργίας ανάγλυφης υφής με άμμο.

Διάρκεια: 10:00 -12:00 Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)

«Θεματική ξενάγηση»: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει θεματικές ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση με τίτλο: “Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 60 χρόνια-60 στιγμές“, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023.

Η περιοδική έκθεση διεξάγεται με αφορμή τα 60 χρόνια λειτουργίας του Αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Μουσικοθεατρική παράσταση: «Παυσιλύπου και Τυρολόης γωνία»

Μουσικοθεατρική παράσταση από τη μαθητική συμπεριληπτική χορωδία με παιδιά από το 1ο ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Θεσσαλονίκης και από την ομάδα του Open School Days του 28ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.

Διάρκεια: 18:30-19:30 Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)

*Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 από τις 10:00 έως τις 19:30 | Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανόλη Ανδρόνικου 6 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ στη Θεσσαλονίκη

Στον Πολυχώρο Πολιτισμού Πρώην Σχολής Τεχνών Κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ-Ισλαχανέ τιμούν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 με μια ξενάγηση από μαθητές για μαθητές.

Μαθητές ξεναγούν μαθητές!

Μουσείο και σχολείο συναντιόμαστε κι αλλάζουμε ρόλους.Οι μαθητές έρχονται στο μουσείο ως ξεναγοί.

Ο πολυχώρος πολιτισμού Ισλαχανέ, σε συνεργασία με το 3ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, διοργανώνει ξενάγηση από μαθητές σε μαθητές: η ιστορία του σχολείου, τα γειτονικά βυζαντινά τείχη, η μόνιμη έκθεση του Ισλαχανέ, καθώς και έργα της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με θέμα «Γεωκουλτούρα», που σχετίζονται με το περιβάλλον, την ανακύκλωση, τον κύκλο του νερού.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

*Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 από τις 10:00 έως 13:00 | Πολυχώρος Πολιτισμού Πρώην Σχολής Τεχνών Κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ-Ισλαχανέ

Ελένης Ζωγράφου 3, Άνω Πόλη | Tηλ. 2310 206 910

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα καινοτόμο πρόγραμμα στα παιδιά με εκπαιδευτικό παιχνίδι, και δύο βιωματικά εργαστήρια.

Καινοτόμο πρόγραμμα που σχεδίασε το Μουσείο σε συνεργασία με τη ΜΕΛ ΜΑΕ και το ΕΚΕΤΑ στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Water4paper». Αφορά στην επανάχρηση του απόβλητου νερού και τη δημιουργία ανακυκλωμένου χαρτιού.

Περιλαμβάνει τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, εκπαιδευτικό παιχνίδι, συμμετοχή των μαθητών σε διάλογο και δύο βιωματικά εργαστήρια, φιλτραρίσματος νερού και παραγωγής χαρτιού.

Απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 8-14 ετών

Απαιτείται προεγγραφή

*Πέμπτη 18 Μαΐου & Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 | Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Γρ. Λαμπράκη -Κλεάνθους 57, Άνω Τούμπα | Τηλ: 231 091 3047 / Μαθητές ηλικίας 8-14 ετών – Απαιτείται προεγγραφή

Το Μουσείο Μέριμνας Ποντίων Κυριών Συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023

Το Μουσείο Μέριμνας Ποντίων Κυριών στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 συμμετέχει την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, με την παρουσίαση έκθεσης εικαστικών έργων για την Μικρασιατική καταστροφή και προβολή ταινίας μικρού μήκους, του τμήματος κινηματογράφου Α.Π.Θ.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουνίου 2023 Ώρες 18.00-20.00

Θεσσαλονίκη 1922 – Τέσσερις αφηγήσεις Προβολή ταινίας μικρού μήκους.

Με αφορμή τη Μικρασιατική Καταστροφή φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. επισκέφτηκαν το Μουσείο, προσέγγισαν το ιστορικό αυτό γεγονός και δημιούργησαν μια σπονδυλωτή ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Θεσσαλονίκη 1922- Τέσσερις αφηγήσεις»

Ώρες 18.00-20.00

Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day).:

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

*Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στις 18:00-20:00 | Μουσείο Μέριμνας Ποντίων Κυριών Βασιλίσσης Όλγας 107 | Τηλ. 2310 814 403

Περιήγηση στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, περιήγηση στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς.

Περιήγηση στο Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης: Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στον αστικό ιστό της πόλης Δηλώσεις συμμετοχής τηλεφωνικά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Η Αρχαία Αγορά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Ρωμαϊκά μνημεία της Θεσσαλονίκης.

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στις 12:00 | Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, Φιλίππου| Τηλ: 2313 310 424

Ξεναγήσεις Κοινού στις Εκθέσεις του Τελλόγλειου Ιδρύματος

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Α.Π.Θ. συνεχίζει τις ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενεί, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να περιηγηθεί στην έκθεση: «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη» και στην Έκθεση: «Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη».

Έκθεση: «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη»

Στην έκθεση, το θέμα προσεγγίζεται σε δύο ενότητες μέσα από εικαστικά κυρίως τεκμήρια.

Στην πρώτη ενότητα, αξιοποιείται κυρίως υλικό από τις συλλογές του Ιδρύματος, ένα σύνολο σχεδίων του Σπύρου Παπαλουκά που απέκτησε σχετικά πρόσφατα το Τελλόγλειο, επίσης έργα άλλων καλλιτεχνών στις συλλογές του (Βαλσαμάκη, Μηνά Αβραμίδη, Χαλεπά-Κατσάτου κ.ά.), δάνεια από μουσεία και συλλογές (και έργα του Περικλή Βυζάντιου από τη μικρασιατική εκστρατεία), καθώς και φωτογραφικό υλικό του Αρχείου Στρατή Δούκα στο ΑΠΘ.

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης, ο Ξεριζωμός ξεπερνά τα χρονικά και γεωγραφικά όρια της Μ. Ασίας και μας μεταφέρει σε τραγικά όμοιες καταστάσεις του πιο πρόσφατου παρελθόντος και του σήμερα, είτε στον Ελλαδικό χώρο είτε σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με την τραγωδία του απάνθρωπου παραλογισμού να συνεχίζεται σε ένα ζοφερό μέλλον.

Έκθεση: «Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη»

Στην έκθεση παρουσιάζεται σχεδόν ολόκληρο το έργο της Ιωάννας Σπητέρη (1920-2000) με περισσότερα από 300 έργα, ένα άγνωστο σχεδόν σύνολο στην Ελλάδα, εξαιρετικά σημαντικό σε ποσότητα και σημασία για τη σύγχρονη γλυπτική.

Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά σε χαλκό, μάρμαρο, ξύλο, κατασκευές, σχέδια, χαρακτικά, μακέτες, χαρτοκοπτικές, παιχνίδια χώρου, γεωμετρίας, πολλαπλών λύσεων και μεταλλαγών που αποκαλύπτουν μια προικισμένη, ανήσυχη γυναίκα, προοδευτική για την εποχή της, με έντονη συναίσθηση του προορισμού της τέχνης, της έντιμης προσφοράς σε κάθε επίπεδο, που σε προσκαλεί σε διαρκή διάλογο με το έργο της.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί και στην έκθεση «Ο Χαλεπάς με τη ματιά των μαθητών».

Στη μικρή αυτή έκθεση στον δεύτερο όροφο, παρουσιάζεται μια επιλογή από τα γράμματα και τα σκίτσα παιδιών, διαλεγμένα με δυσκολία μέσα από μια πληθώρα εξαιρετικών κειμένων και σχεδίων προερχόμενα από μαθητές που επισκέφθηκαν την έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς. Δούναι και Λαβείν» (Τελλόγλειο, 2022).

Παράλληλα, παρουσιάζονται 80 περίπου εξαιρετικά ενδιαφέροντα σκίτσα του ζωγράφου Χρήστου Αλαβέρα, τα οποία φιλοτέχνησε στον χώρο της έκθεσης κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του μεγάλου γλύπτη και το κοινό.

* Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στις 11:00 | Απαραίτητη Τηλ. Κράτηση: 2310247111 / Εισιτήρια: 5€ Κανονικό, 2,5€ Μειωμένο / Ελεύθερη Είσοδος για Δημοσιογράφους, ΑΜΕΑ και παιδιά κάτω των 6 ετών (*Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια) | Ωράριο Λειτ. Εκθεσιακού Χώρου: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Αγίου Δημητρίου 159Α

Πως Συμμετέχει το MOMus στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023

Τα Μουσεία του οργανισμού MOmus στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και εργαστήρια, δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι ελεύθερη, είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.

Momus-Mουσείο Μοντέρνας Τέχνης Συλλογή Κωστάκη: (Πέμπτη 18 Μαΐου 2023)

Καθημερινά αντικείμενα και ιστορίες συνύπαρξης

Εργαστήριο για άτομα 9-109 ετών. Το έργο της καλλιτεχνικής κολεκτίβας COYOTE, που απλώνεται σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 8ηςΜπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και η δημιουργία μιας… κούπας, ενός καθημερινού χρηστικού αντικειμένου για οικιακή χρήση, είναι κάποια από τα στοιχεία που «μαζεύουν γύρω από το τραπέζι» τους συμμετέχοντες σε αυτό το εργαστήριο, οι οποίοι θα συνδέσουν τη «μικροιστορία» τους με τη «μακρο-ιστορία» της πόλης

Συνεργασία: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 4οΕργαστήριο Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ Ελεύθερη είσοδος

Momus-Πειραματικο Κέντρο Τεχνών: (Πέμπτη 18 Μαΐου 2023)

Εγκατάσταση και έκθεση των Ilya & Emilia Kabakov«The Ship of Tolerance»

Οι Ilya & Emilia Kabakov «πιάνουν» λιμάνι στη Θεσσαλονίκη, με το παγκοσμίως γνωστό τους έργο, πλοίο εγκατάσταση The Ship of Tolerance.

Τα αποκαλυπτήρια του πλοίου συνοδεύονται από τελετή ανύψωσης των πανιών του, μαζί με μια συναυλία με παιδικές χορωδίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο χώρο του ΠΚΤ παρουσιάζεται επίσης, έως τις 8 Ιουνίου, έκθεση αφιερωμένη στη δεκαοκτάχρονη ιστορία του έργου The Ship of Tolerance,μαζί με επιλεγμένα έργα των καλλιτεχνών.

Συνεργασία: MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης-ΠΚΜ, ΟΛΘ ΑΕ

Momus-Μουσειο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης: (Σάββατο 13 Μαΐου 2023 & Πέμπτη 18 Μαΐου 2023)

Αγγίζω, Ακούω, Αισθάνομαι: Μια άλλη διάσταση της φωτογραφίας(13/05/2023)

Εργαστήριο για παιδιά 9-12 ετών.

Μια μικτή ομάδα παιδιών με ή χωρίς οπτική αναπηρία ή βλάβη, με την καθοδήγηση ενός φωτογράφου και τη χρήση της τεχνολογίας, εξερευνούν τα δικά τους όρια αισθήσεων μέσω της φωτογραφίας, σε μια σύγκλιση του «ορατού» και του «μη ορατού» κόσμου

Ελεύθερη είσοδος Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310566716 Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων με παιχνίδια ρόλων «Whose land is it anyway?» (18/05/2023)

Οι συμμετέχοντες διερευνούν, με αφορμή τα έργα του Ελληνοκαναδού φωτογράφου Χρήστου Δικαιάκου στην έκθεση «Ο κόσμος ως ανοιχτό στούντιο», το θέμα της εκμετάλλευσης της Γης, αποτυπώνουν εικαστικά τις απόψεις τους για την αέναη παρουσία του ανθρώπου και διατυπώνουν πιθανά σενάρια για το μέλλον της Γης και του φυσικού της πλούτου.

Ελεύθερη είσοδος. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310566716 Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

*Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 | Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus)-/ Είσοδος Ελεύθερη Ισχύουν Κρατήσεις Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023

Προστατεύοντας τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά των βουνών της Μακεδονίας

Θα παρουσιαστεί η βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον των βουνών της Μακεδονίας μέσα από τις φωτογραφίες των αδελφών Μανάκια στην έκθεση «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια, τα πρόσωπα πίσω από τον φακό», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα σε συνεργασία με το Γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής Δ.Δ. Δυτ. Θεσσαλονίκης.

*Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στις 18:00 | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Προξένου Κορομηλά 23 | Τηλ: 231 022 9778 – info@imma.edu.gr/ Είσοδος Ελεύθερη

Το ΛΕΜΜΘ γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023, με παρουσίαση του εθίμου «Αράπηδες» από το Μοναστηράκι Δράμας.

Χρώματα: ΧοΡοί Ωδές Μύθοι και έθιμΑ για την ανάπτυξη τεχνολογιών άυλης κληρονομιάς

Παρουσίαση μέσω VR του εθίμου «Αράπηδες» από το Μοναστηράκι Δράμας.

Η αειφορία του περιβάλλοντος συνδεδεμένη με την κοινωνική βιωσιμότητα του αγροτικού προνεωτερικού κόσμου.

Το έργο είναι μέρος του προγράμματος CHROMATA – Developments of Technologies for Intagible Heritage, που πραγματοποιείται από τους Information Technologies Institute, up2metric – Computer Vision Engineering, Tetragon και τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

*Τετάρτη 17/05: 18:00-21:00, Πέμπτη 18/05: 10:30-15:30, Παρασκευή 19/05: 10:30-15:30, Σάββατο 20/05: 10:30-15:30, Κυριακή: 21/05: 10:30-15:30 | Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, Βασ. Όλγας 68 | Είσοδος Ελεύθερη (18/05/2023) / Τηλ:231 088 9840 – lemm-th@otenet.gr

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023 στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, προσφέροντας δωρεάν είσοδο στο κοινό, ξενάγηση και ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, προσφέροντας δωρεάν είσοδο στο κοινό, ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα» και υπότιτλο «Τέχνη της Μνήμης και της Μνημόνευσης» .

Και το ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Λέξεις και γράμματα στο χρόνο», που είναι βασισμένο στη νέα περιοδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Τέχνη της Μνήμης και της Μνημόνευσης» και απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 9 με 15 ετών.

Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος σχετίζεται με τα αρχαιολογικά εκθέματα, ήτοι δέκα (10) επιγραφές, που τοποθετούνται χρονικά μεταξύ του 3ου αιώνα π.κ.ε./π.Χ. και του 12 ου αιώνα κ.ε./μ.Χ., καθώς και με τα ισάριθμα (10) έργα σύγχρονων εικαστικών που εκτίθενται συνδυαστικά με τις επιγραφές, με προεκτάσεις σε θεματικές ενότητες της σύγχρονης εποχής (π.χ. σύγχρονοι κώδικες επικοινωνίας, σύμβολα, κ.λ.π.).

Ο θεματικός άξονας αφορά εκφάνσεις της χρήσης της γλώσσας, ως βασικού εργαλείου για την κάλυψη των διαχρονικών αναγκών του ανθρώπου για επικοινωνία, έκφραση και μνημόνευση, αλλά και της καλλιέργειας του αισθήματος του συνανήκειν και της συνέχισης των γενεών.

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τη χρήση των αρχαίων επιγραφών, στο πλαίσιο του κοινωνικοπολιτισμικού περικείμενού τους, να εξοικειωθούν με υλικά και εργαλεία γραφής, που ο άνθρωπος χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί σε διαφορετικές περιστάσεις.

Να αντιληφθούν την έννοια του συμβόλου, να στοχαστούν ανακαλύπτοντας άμεσες και έμμεσες νοηματικές συνδέσεις με τα έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών και να αναπτύξουν τις δημιουργικές ικανότητές τους, καλλιεργώντας τις πνευματικές δεξιότητες της ανάλυσης, σύνθεσης και στοχασμού.

*Πέμπτη 18/05 από τις 11:00 έως τις 12:00: Ξενάγηση στην Περιοδική Έκθεση & 12:00 – 13:00: Ειδικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα | Εβραϊκό Μουσείο, Αγίου Μηνά 13 | Είσοδος Ελεύθερη/ Για να συμμετέχετε στις εορταστικές εκδηλώσεις παρακαλούμε συμπληρώστε της αντίστοιχη φόρμα. Αν το επιθυμείτε μπορείτε να συμμετέχετε και στις δύο εκδηλώσεις συμπληρώνοντας και τις δύο φόρμες. Συμμετοχή στην ξενάγηση: https://forms.gle/JvkDh5cgn8pYY7AGAΣυμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: https://forms.gle/apgRd1R6nXyQBxuW9

“Τα άνθη του καπνού” Μαρίνα Προβατίδου

Η έκθεση οργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023, παρουσιάζεται στον χώρο To Pikap και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ Άρη Στυλιανού ο οποίος προλογίζει την έκθεση:

“Η Μαρίνα Προβατίδου παρουσιάζει μια πολύ σημαντική δουλειά της γύρω από τον καπνό και τα καπνά. Το κεντρικό νήμα που διατρέχει τα έργα της παρούσας έκθεσης είναι η σχέση της τέχνης με τη μνήμη και τη ζωή της κοινότητας. […..] Αναδεικνύει τον καπνό ως υλικό, ως στοιχείο αναπόσπαστο της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, ως μέσο έκφρασης και ανεμελιάς, απόλαυσης και χειραφέτησης, αλλά και ως σκληρή και επίπονη εργασία: είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία παραγωγής του φυτού, ο μόχθος στο χωράφι αξημέρωτα, οι απαιτητικές διεργασίες για να βγουν τα αρώματα και τα χαρμάνια.”

Στην έκθεση ακούγεται ηχογραφημένο θεατρικό κείμενο της Μαρίνας Προβατίδου

Αφήγηση στην Ποντιακή : Πολύκαρπος Καρακασίδης Αφήγηση στη νέα ελληνική γλώσσα: Θωμάς Κοροβίνης Απόδοση στην ποντιακή: Αλέξανδρος Κεβρεκίδης Τεχνική υποστήριξη: Μελίνα Πουρτουλίδου Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο στούντιο “Ακρίτες”

*Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στις 19.00 | The Room, To Pikap, Ολύμπου 57 | Διάρκεια έκθεσης 18-27 Μαΐου 2023 | Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 15.00-22.00

Εικαστική Έκθεση Παράλιες Μνήμες Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023

Εικαστική έκθεση «Παράλιες Μνήμες» Δ. Ανυφαντάκης – Ι. Σδούκου Προβολή ταινίας μικρού μήκους «Θεσσαλονίκη 1922 – Τέσσερις Αφηγήσεις».

Η έκθεση οργανώνεται με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή και εντάσσεται στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023. Οι εικαστικοί Δημήτρης Ανυφαντάκης και Ιφιγένεια Σδούκου συνομιλούν με τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου και οι φοιτήτριες/τές του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. προσεγγίζουν τη Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου δημιουργώντας μια σπονδυλωτή ταινία μικρού μήκους με τίτλο: «Θεσσαλονίκη 1922 – Τέσσερις Αφηγήσεις».

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης δρ. Βίκυ Κερτεμελίδου:

Τα έργα που δημιούργησαν ο Δημήτρης Ανυφαντάκης και η Ιφιγένεια Σδούκου είναι εμπνευσμένα από τα δεινά του ξεριζωμού των προσφύγων. Μεταγράφουν τις μνήμες αυτές σε σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες επιχειρώντας μια συνομιλία του παρελθόντος με το παρόν. Με όχημα τα εικαστικά αυτά έργα, η έκθεση επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στα έργα του Δημήτρη Ανυφαντάκη η θάλασσα απεικονίζεται ως σύμβολο ατελείωτης ελπίδας, μυστηρίου και μελαγχολίας, λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης και εκφράζει τον σεβασμό και την αναγνώριση της θαλάσσιας φύσης, μιας ισχυρής δύναμης που μπορεί να προκαλέσει τόσο το δέος όσο και τον τρόμο. Η Ιφιγένεια Σδούκου χρησιμοποιεί ως εκφραστικά μέσα το νήμα, την κλωστή, το χαρτί και το μπλε μελάνι. Η «σημαία» αποτελείται από μια σύνθεση υφασμάτων όπου στα λευκά μέρη κεντήθηκαν καράβια και η μπλε βαφή έγινε στο χέρι, με τρόπο που να ξεθωριάζει σταδιακά. Τα λάβαρα έχουν αναφορά στα υφαντά των αρχαίων όρθιων αργαλειών, με το μπλε χρώμα να συμβολίζει τη θάλασσα και τα ρυθμικά επαναλαμβανόμενα στοιχεία, τον χρόνο.

Ο Δημήτρης Ανυφαντάκης είναι visual artist/ αρχιτέκτονας. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Architectural Association, School of Architecture, στο Λονδίνο και παράλληλα ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη φωτογραφία. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1990 και εξής διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο και εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη όπου κατοικεί και εργάζεται.

H Ιφιγένεια Σδούκου είναι εικαστικός. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Έχει παρουσιάσει έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων και σε ιδιωτικές συλλογές. Συνεργάστηκε ως εικονογράφος με τον εκδοτικό οίκο «Ανέμη» και σχεδίασε αφίσες και εξώφυλλα δίσκων. Κατοικεί και εργάζεται στη Λάρισα.

Οι συντελεστές της ταινίας «Θεσσαλονίκη 1922 -Τέσσερις Αφηγήσεις» Γεωργία Βιολιτζή Κανέλα Γόντικα Δήμητρα Κατσιαούνη Κωνσταντίνα Μπαλιάκα Αλκινόη – Μαρία Μπαλάση Μαρία Παπαοικονόμου Ελένη Παρώνη Αναστάσιος Σταμνάς Ευαγγελία Τζοβάρα Φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ

*Εγκαίνια: 18 Μαΐου 2023, 18:00-20:00, Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου – 17 Ιουνίου 2023 | Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα: 14:00 – 20:00 Τρίτη – Παρασκευή: 09:00 – 15:00 | Επιμέλεια: δρ. Βίκυ Κερτεμελίδου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα