Δώδεκα πράγματα που αξίζει να δείτε τον Ιανουάριο στην πόλη

Οι πιο ψαγμένες μέρες και νύχτες τέχνης γι’ αυτόν τον μήνα.

Parallaxi
δώδεκα-πράγματα-που-αξίζει-να-δείτε-το-273777
Parallaxi

Λέξεις: Στέλλα Παϊσανίδη

Η αρχή του 2018 όπως και το τέλος των διακοπών είναι γεγονός. Βρισκόμαστε χρονικά στο διάστημα εκείνο, κατά το οποίο η λαϊκή σοφία εξυμνείται μέσα από φράσεις όπως «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» ή «Τα κεφάλια μέσα». Ο χρόνος, δυστυχώς, πίσω δε γυρνά οπότε δε μένει παρά να δεχθείτε ή καλύτερα να απο-δεχθείτε την επιστροφή στην καθημερινότητα. Για όλους εσάς, λοιπόν, που βιώνετε μία περίοδο άρνησης μετά το πέρας των διακοπών η συντακτική ομάδα της Parallaxi επιστρέφει το νέο έτος γερή και δυνατή και σας προτείνει τις πιο ψαγμένες μέρες και νύχτες τέχνης γι’ αυτόν τον μήνα.

*Πολυχώρο “Ενώ” από την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου και κάθε Παρασκευή στις 21:00

Το Duo Plegma στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ξεκινάει τη νέα χρονιά με μια συναυλία μουσικής δωματίου από το Duo Plegma. Το νεανικό συγκρότημα απαρτίζουν οι καταξιωμένοι μουσικοί Δημήτρης Καραγιαννακίδης (βιολοντσέλο) και Αλέξιος Λίζος (πιάνο), οι οποίοι έχουν εμφανιστεί επανειλημμένα στην Ελλάδα και στο Βέλγιο ενώ την άνοιξη του 2019 πρόκειται να εμφανιστούν στη Γερμανία. Στη συναυλία οι δύο μουσικοί θα σας ταξιδέψουν παρουσιάζοντας έργα των L.V.Beethoven και F. Mendelssohn – Bartholdy.

Πρόγραμμα:

F. Mendelssohn Bartholdy -Variations Concertantes Op. 17, ρε μείζονα -Σονάτα για πιάνο και βιολοντσέλο No. 1, Op. 45, σι ύφεση μείζονα 1. Allegro vivace 2. Andante 3. Allegro assai

Ludwig van Beethoven -Σονάτα για πιάνο και βιολοντσέλο No.2, Op.5 No.2, σολ ελάσσονα 1. Adagio sostenuto ed espressivo – Allegro molto più tosto presto 2. Rondo. Allegro

*Δευτέρα 08/01 στις 21:00, είσοδος 8 και 5 ευρώ, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Φράγκων 15.

«Απόκοπος» του Μπεργαδή στο Θέατρο Τ

Ο «Απόκοπος» γράφτηκε από τον Ενετοκρητικό Μπεργαδή το τελευταίο τέταρτο του 15ου αιώνα. Εκδόθηκε το 1509 και είναι η πρώτη γνωστή έντυπη έκδοση ελληνικού βιβλίου σε δημοτική γλώσσα. Είναι ένα ποίημα γραμμένο σε μεσαιωνικά ελληνικά, γλώσσα κοινή της δημώδους βυζαντινής λογοτεχνίας, με πολλούς αρχαϊσμούς και στοιχεία του κρητικού ιδιώματος. Η πολυπαιγμένη παράσταση σε σκηνοθεσία Μαρίνας Κακουλλή και ερμηνεία Γεωργίας Πολοπετράκη αφορά στην αφήγηση ενός ονείρου, ενός ταξιδιού στον Άδη των δημοτικών τραγουδιών, όπου η αφηγήτρια συναντά δύο νεκρούς και συνομιλεί μαζί τους. Ένας ύμνος στις απλές καθημερινές χαρές της ζωής. Ένα παιχνίδι αφηγηματικής δράσης που κινείται ανάμεσα στο τότε και το τώρα, τον θάνατο και τη ζωή, το άχρονο και το σύγχρονο.

*Δευτέρα & Τρίτη 08 & 09/01 στις 21:30, είσοδος 8 και 5 ευρώ, στο Θέατρο Τ, Αλ. Φλέμινγκ 16. Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333 Parking: Με 3€ και την επίδειξη του εισιτηρίου σας, μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο χώρο στάθμευσης που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Θέατρο Τ.

Ομιλία για «Το Ταξίδι μου» του Ψυχάρη στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Tέχνης

Στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ο Ζαφείρης Νικήτας αξιοποιεί το ομώνυμο έργο- σταθμό του Γιάννη Ψυχάρη σε μια δραστική διάλεξη για το θάρρος της προόδου. Στο βιβλίο του Ψυχάρη, ένας νεαρός γλωσσολόγος, 34 ετών, αποφασίζει να εγκαταλείψει το αγαπημένο του Παρίσι και να μετοικίσει πίσω στην πατρίδα του, την Ελλάδα. Στη διαδρομή της επιστροφής σκέφτεται τη γιαγιά που τον μεγάλωσε, τον αδερφό, την πρώτη του αγάπη. Κυρίως, όμως, σκέφτεται την πιο βαθιά πατρίδα του: τη γλώσσα. Ονειρεύεται τη δημοτική, μια γλώσσα που θα ενώνει τους συμπατριώτες του δίχως να τους διχάζει. Μέσω του έργου που αποτέλεσε μανιφέστο του δημοτικισμού και συνομιλώντας με τη θεματική της Μπιενάλε «Φαντασιακές Εστίες», ο Νικήτας εξετάζει την ανάγκη μας να κατοικούμε σε μια διπλή εστία: τη νεκρή και τη ζωντανή γλώσσα, τη μνήμη και τη λήθη.

*Πέμπτη 11/01 στις 19:00, Διάρκεια: 60 λεπτά, είσοδος ελεύθερη στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO). Πληροφορίες: 2310 240002.

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Σκοτεινός χρόνος» στις Ακυβέρνητες Πολιτείες

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο «Ακυβέρνητες Πολιτείες» σας προσκαλούν στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Κατερίνας Καριζώνη «Σκοτεινός χρόνος». Μνήμες, απώλειες, φόβοι, έρωτες, ενοχές, ανομολόγητα πάθη, κατακερματισμένη και τραυματισμένη προσωπική μυθολογία ξεπηδούν μέσα από την μυστική και αινιγματική ποίηση της Καριζώνη. Η ποιήτρια χρησιμοποιεί το λόγο με μαθηματική αυστηρότητα, τα ποιήματα μοιάζουν με εξισώσεις, όπου το ζητούμενο είναι η κρυμμένη ουσία των πραγμάτων. Μαζί με την ποιήτρια θα μιλήσουν οι Γιώργος Καλιεντζίδης, ποιητής/δημοσιογράφος, Βασίλης Τσιράκης, συγγραφέας ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Σάκης Κολότσιος.

*Πέμπτη 11/01 στις 19:30, Διάρκεια: 150, είσοδος ελεύθερη στις Ακυβέρνητες Πολιτείες Συνεργατικό Βιβλιοπωλείο-Καφέ, Αλεξάνδρου Σβώλου 28. Για πληροφορίες: 231 027 3207.

Ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Νίκος Βελιώτης στο Βασιλικό Θέατρο

Ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Νίκος Βελιώτης επιστρέφουν σαν μοναχικοί μαδημένοι λύκοι. Οι δυο τους μόνοι πάνω στο πάλκο θα παρουσιάζουν παλιά και νέα τραγούδια από τις “Ανάσες Των Λύκων’ και το “Πότε Θα Φτάσουμε Εδώ”, τους δύο δίσκους που κυκλοφόρησαν το 2005 και το 2007 και θεωρούνται ήδη κλασικοί και καινούργιες διασκευές ρεμπέτικων, λαϊκών και ροκ τραγουδιών. Μια μουσική παράσταση με τσέλο, φωνή και όσο θόρυβο χρειάζεται!

*Παρασκευή 19/01 στις 21:00, στο Βασιλικό Θέατρο, Βασιλέως Γεωργίου 1. Προπώληση: VIVA.GR, SEVEN SPOTS, MEDIA MARKT, TAMEIO ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΣΑΡΩΘΡΟΝ CAFE: 12 ευρώ, στο ταμείο: 14 ευρώ.

Τα Κόκκινα Φανάρια στο Θέατρο Αυλαία

Το Θέατρο του Άλλοτε ξεκινά δυναμικά τη χρονιά ανεβάζοντας το έργο του Αλέκου Γαλανού «Τα Κόκκινα Φανάρια». Γυναίκες που είτε μεγάλωσαν μέσα στη φτώχεια και την ανέχεια, γυναίκες που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά σε μικρή ηλικία από συγγενείς και φίλους, γυναίκες – σκλάβες που αναγκάστηκαν βίαια να παραδώσουν τα σώματα τους, ζουν και αναπνέουν ανάμεσα μας ήσυχες, τραυματισμένες και αθόρυβες σαν φαντάσματα. Μέσα από αυτές τις γυναίκες το Θέατρο Άλλοτε θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει και να σχολιάσει το θέμα της πορνείας ωμά και ρεαλιστικά, αφήνοντας στην άκρη τη συνηθισμένη σεξιστική, ωραιοποιημένη εικόνα των γυναικών αυτών, που με τη νόμιμη σφραγίδα του κράτους και της κοινωνίας υποφέρουν μια στιγματισμένη ζωή γεμάτη κινδύνους, κακοποιημένες ψυχικά και σωματικά.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δουμανίδου, Mουσική: Πέτρος Σατραζάνης, Τραγούδι: Νατάσα Κοψαχείλη, Σκηνικά: Θέατρο του ‘Αλλοτε, Δημιουργία σκηνικών: Ευάγγελος Μίχος, Μιχαήλ Δουμανίδης, Σκηνικά αντικείμενα: Μη με λησμόνει, Δημιουργία αφίσας: Φωτεινή Φιλοξενίδου, Promo teaser: Τόμης Βρακάς – Κώστας Βρακάς, Φωτογραφίες: Νίκος Γκάρας. Παίζουν: Δημήτρης Βασιλειάδης, Τζώρτζια Βογιατζόγλου, Μαρία Γάτου, Νίκος Γκάρας, Βαρβάρα Δουμανίδου, ‘Ολγα Καλαμάρα, Νατάσα Κοψαχείλη, Γιάννης Κυφωνίδης, Στέργιος Κωνσταντζίκης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Θεοδώρα Κωστάκου, Εύαγγελος Μίχος, ‘Αννα – Μαρία Σεμερτζίδου, Πέτρος Φραγκόπουλος.

*18 έως 25/01 στις 21:00, Γενική είσοδος: 10 ευρώ, Φοιτητικό, ανέργων: 8 ευρώ στο Θέατρο Αυλαία, Πλατεία ΧΑΝΘ (Πλευρά Τσιμισκή). Πληροφορίες: 231 023 7700

Ομαδική έκθεση «Cuprum- Διαφορά Δυναμικού» από την Chalkos Gallery

Η άκρως ανατρεπτική ομάδα Chalkos Gallery έρχεται να εντυπωσιάσει ή και να προξενήσει απορία σε μερικούς μέσα από μία έκθεση που στόχο έχει να «μεταφέρει» στους θεατές το ηλεκτρικό φορτίο του έργου τέχνης! Ο χαλκός, μέταλλο με πολλές και διττής σημασίας ιδιότητες και η διαφορά δυναµικού η οποία προκαλεί την παραγωγή του ηλεκτρισμού με τα θεαματικά του αποτελέσματα, σηματοδοτούν την ταυτότητα της ομαδικής αυτής έκθεσης. O τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στο μέταλλο και στις ιδιότητές του, µε σκοπό να σχολιάσει και να συσχετίσει συµβολικά το υλικό, ως καλό αγωγό μετάδοσης ενέργειας. Η πρώτη θεματική της έκθεσης σχετίζεται µε την ανθρώπινη επινόηση ως εικαστική δημιουργική χειρονομία, η δεύτερη αναπαριστά την εικόνα της φύσης ως αντανάκλαση που μεταδίδει την ενέργειά της στο πλαίσιο του Οπτικού Πολιτισμού και τέλος, η τρίτη θεματική αφορά έργα τέχνης όπου η τριβή αντιμετωπίζεται ως νόημα δημιουργίας και εικαστική άσκηση με την ύλη.

*Παρασκευή 12/01 έως 27/01 στις 20:00-23:00 στο Chalkos Gallery, Ιουστινιανού 21. Πληροφορίες: 231 025 0956.

Η Μαρίζα Ρίζου Live στο Fix Factory

Το λαμπερό κορίτσι με την θεατρική τρέλα, η τραγουδοποιός Μαρίζα Ρίζου, είναι έτοιμη να μεταμορφώσει ένα χειμωνιάτικο βράδυ μας με μία μοναδική εμφάνιση στο Fix Factory of Sound, το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018. Με τραγούδια όπως το «Μια άλλη ευτυχία», «Πετάω», «Είναι μικρή η ζωή», «Πάμε μια βόλτα» που ανήκουν στην προσωπική της δισκογραφία, αλλά και πολύ αγαπημένα της κομμάτια άλλων, ενταγμένα, όμως, στο προσωπικό της στιλ και ύφος, η Ρίζου μας καλεί να τραγουδήσουμε, να γελάσουμε μα κυρίως να ταξιδέψουμε μαζί της.

Μουσικοί: Άγγελος Αϊβάζης – κιθάρες/γιουκαλίλι, Βαγγέλης Κατσαρέλης – τρομπέτα, Δημήτρης Κουζής – βιολί, μαντολίνο, Γιώργος Κωστελέτος -Τύμπανα, Γιώργος Μουχτάρης – κοντραμπάσο, Μάρκος Χαϊδεμένος – πιάνο/επιμέλεια ενορχηστρώσεων Επιμέλεια Ήχου: Γιώργος Κατσιάνος

*Σάββατο 27/01 στις 22:30, στο Fix Factory of Sound, 26ης Οκτωβρίου 15. Προπώληση: 12 ευρώ, στο ταμείο: 14 ευρώ. Hλεκτρονική προπώληση: www.ticketservices.gr και tickets.public.gr. Τηλεφωνική αγορά εισιτηρίων: 210.7234567 και αγορά εισιτηρίων σε όλα τα καταστήματα PUBLIC.

Οδυσσέας του Τζέιμς Τζόυς στο Bensousan Han

Μετά την ολοκλήρωση των πρώτων ανοιχτών παρουσιάσεων στο Σχήμα εκτός Άξονα, ο σκηνοθέτης Νίκος Βουδούρης και η ερμηνεύτρια Αναστασία Θεοφανίδου ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται για την πρεμιέρα του «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόυς στο Μπενσουσάν Χαν. Το έργο ξεκινά με τον Μπλουμ να κάνει τον πρωινό του περίπατο στο Δουβλίνο. Αυτός θα περάσει από όλα τα πιθανά σημεία της πόλης και θα αναλύσει τα πάντα στο μυαλό του δίχως ποτέ οι αναλύσεις αυτές να γίνουν πράξη.

Την ίδια ημέρα θα συναντηθεί με τον Μακόυ, θα βρεθεί στο μπαρ του Πατ, θα πάει στην κηδεία του φίλου του, του Ντίγκναμ θα περάσει για λίγο όπως πάντα, από την εργασία του θα συναντηθεί με τον δάσκαλο Στήβεν Δαίδαλους ενώ κάπου, σε ένα μπαρ, ένας εθνικιστής καραδοκεί. Αργότερα, θα συναντηθεί με τον Στήβεν που μάταια προσπαθεί να μορφώσει τους μαθητές του προβάλλοντας αντίσταση για ένα καλύτερο αύριο. Ο Μπλουμ θα ολοκληρώσει την Οδύσσεια της μέρας του αργά το βράδυ με την επιστροφή στο σπίτι, όπου η άπιστη πιστή του Πηνελόπη τον περιμένει.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης, Θεατροποίηση κειμένων: Δημήτρης Κολοβός, Μουσική: Inner. D. (Διαμαντής Αδαμαντίδης), Εικαστική επιμέλεια: Νίκος Βουδούρης, Γρηγόρης Τίλδης, Εικαστική εφαρμογή – κούκλες: Στράτος Κούκουρας, Επιμέλεια κουστουμιών: Μπάμπης Ματεντζίδης, Ψηφιακή επεξεργασία: Γρηγόρης Τίλδης, Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Μαρκάκης, Φωτογραφίες παράστασης: Elise Ntoremi Photography, Σχεδιασμός εντύπων: Ντίνα Στέφου, Εκτύπωση εντύπων: Graphica, Φωτογραφίες πρόβας: Κωνσταντίνος Ρωμούδης, Τεχνική υποστήριξη: Γιάννης Τσιαβός Στην ηχογράφηση ακούγεται η φωνή του Γρηγόρη Τίλδη.

Ηθοποιοί: Αναστασία Θεοφανίδου, Στράτος Κούκουρας, Ειρήνη Μαυρικάκη Χρήστος Σάγκλας, Γρηγόρης Τίλδης.

*Πέμπτη 11/01 έως και Κυριακή 28/01 στις 21:00, στο Μπενσουσάν Χαν, Εδέσσης 6. Γενική είσοδος: 10 ευρώ, φοιτητικό, ατέλειες και ανέργων: 5 ευρώ. Απαραίτητη κράτηση θέσεων: 2310 823444.

Έκθεση φωτογραφίας «Παράλληλες Ματιές Ι» στη Ζώγια

Δύο φωτογράφοι, ο Γιάννης Τζέμος και ο Δημήτρης Βαρδακαστάνης εκθέτουν δουλειές τους σε μία από κοινού έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Παράλληλες Ματιές Ι» που εγκανιάζεται στο καφέ Ζώγια. Ο πρώτος εκθέτει «Φωτογραφίες σε καμβά». Οι φωτογραφίες της συγκεκριμένης έκθεσης, τραβήχτηκαν στην Ιταλία, στις επαρχίες Βένετο, Ούμπρια και Τοσκάνη, την τριετία 2004- 2007, επεξεργάστηκαν με πρόγραμμα φωτογραφικής ζωγραφικής και παρουσιάζονται για πρώτη φορά δημόσια μ’ αυτό τον τρόπο, με μια τεχνική που έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής, ειδικά στους ρώσους φωτογράφους αλλά κι αλλού.

Ο δε Βαρδακαστάνης εμπνέεται «Μετά τη βροχή». Στις φωτογραφίες του ακολουθεί «την επιθυμία να ξεπορτίσει με το που σταματάει να βρέχει». Περιπλανιέται στην πόλη, παρατηρεί τις εικόνες που εκτυλίσσονται μπροστά του, σκέπτεται, προβληματίζεται, απογοητεύεται,  του είναι όλα κοινότοπα και  αδιάφορα. Ενθουσιάζεται και τελικά αποφασίζει να σηκώσει τη μηχανή του, «πυροβολεί» και η στιγμή «φυλακίζεται» στο κάδρο του.

*Τρίτη 09/01 στις 19:00 έως Κυριακή 11/03, στο καφέ «Ζώγια- Βιβλίο Τσάι και Συμπάθεια», Αλεξάνδρου Σβώλου 54, είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 2310 243459.

«Η Γάτα και το Ψάρι»: Mια παράσταση από το Νοσοκομείο Παπανικολάου

Η θεατρική ομάδα «Ληνός» του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» συνεχίζει απτόητη την αξιέπαινη προσπάθειά της αυτή τη φορά με την παράσταση «Η Γάτα και το Ψάρι» της Βαλεντίνης Παπαγεωργίου για δύο μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Άνετον. Στη Γάτα και το Ψάρι όλα τα πρόσωπα που εμφανίζονται φοράνε το καθένα το δικό του δέρμα με τον δικό του τρόπο.

Άλλος το σέρνει, άλλος το φοράει με χάρη, κάποιος άλλος το έχει αποδεχτεί μη μπορώντας να κάνει αλλιώς. Ο καθένας έχει τη δική του αφήγηση, την οποία προσφέρει γενναιόδωρα στο θεατή. Πίκρα, αναμνήσεις, νοσταλγία, μικρές ευτυχίες αναδύονται από το δέρμα τους, όπως ο ιδρώτας. Σ’ αυτόν το χορό ο αγώνας για επιβίωση, η συμφιλίωση με το παρελθόν, η αγάπη που ανθίζει ακόμα και ανάμεσα από τις πέτρες, η προσπάθεια για αποδοχή παρουσιάζεται ως επιτακτική ανάγκη. Κοινός τόπος για όλους είναι το Νοσοκομείο, εκεί όπου ανταμώνει κανείς τα πάντα: τη χαρά και τη λύπη, τη ζωή και το θάνατο. Όλα εναλλάσσονται και τίποτα δε μένει αναλλοίωτο. Ούτε για τους δύο ήρωες, τη Γάτα το Ψάρι που έτυχε να συναντηθούν ανάμεσα στο θόρυβο και τη σιωπή, όπως ακριβώς είναι οι χαρακτήρες των γιατρών που αντίστοιχα αντιπροσωπεύουν.

Η Γάτα και το Ψάρι, όμως, γνωρίστηκαν περισσότερο από όσο ίσως νόμιζαν. Οι ρόλοι που κλήθηκαν να παίξουν, σύμφωνα με τους κανόνες, ως θύτης και θύμα είναι υπό αμφισβήτηση. Ποιος όμως φτιάχνει τους κανόνες για να τους τηρήσει όταν οι δύο γιατροί τους παραβιάζουν για να δώσουν συνέχεια στη ζωή; Πόσο έντιμοι είναι οι κανόνες όταν ο Διευθυντής ξεμπροστιάζει τις κοινωνικές συμβάσεις; Μπορούν η Γάτα και το Ψάρι άραγε να αλλάξουν δέρμα; Η τελευταία τούτη παράσταση της ομάδας σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Καϊμακάκη έχει όπως και οι προηγούμενες μία διάθεση υπέρβασης της φθοροποιού καθημερινότητας σε έναν χώρο φύσει αναλωτικό, όπως το νοσοκομείο. Αποτελεί έναν ακόμη τρόπο συνάντησης και ώσμωσης διαφορετικών χαρακτήρων και εμπειριών! Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Καϊμακάμης, Μουσική – πρωτότυπη σύνθεση για το έργο: Γιώργος Μπινιχάκης, Σκηνικά-μάσκες: Λουκάς Δαγδηλέλης, Φωτισμοί: Λάζαρος Παναγιωτίδης. Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Αγιαννίδης, Ειρήνη Γκαϊτατζή-Αραμπατζή, Βαγγέλης Καϊμακάμης, Αθανασία Κουδόσιου, Αλέξανδρος Μουταφίδης, Σεραφείμ Μουταφίδης, Βαλεντίνη Παπαγεωργίου, Γραμματούλα Παπαδοπούλου, Σταυρούλα Μαυρίδου, Ηλίας Τσιούλης, Μαρία Παπαϊωάννου, Θόδωρος Λαμπριανίδης, Νικολέτα Λιάμη, Φανή Κιοσέογλου, Αντώνης Φωτόπουλος, Φωτεινή Χαριτούδη.

*13 & 14/01 στις 20:30, στο Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42, Πληροφορίες: 231 086 9869.

«Εξομολογήσεις»~ Της Κοκκώνας το σπίτι, Ο Αλιβάνιστος, Ο Αμερικάνος ~ 3 δραματοποιημένα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία : Δημήτρης Σακατζής

Οι ήρωες του Παπαδιαμάντη, μην μπορώντας να απαρνηθούν τα συναισθήματά τους, καταθέτουν την αλήθεια που κρύβουν μέσα τους μέσα από αθώες εξομολογήσεις. Στην παράσταση, αποδίδεται ο λόγος και το ύφος του Παπαδιαμάντη μέσω της τεχνικής του βιωματικού θεάτρου, της μεταμόρφωσης, της παντομίμας, της αφήγησης του λόγου και της εικονοποίησής του. Τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί καταφέρνουν να ζωντανέψουν τις εικόνες του λόγου του Παπαδιαμάντη με σεβασμό στην λογοτεχνική του αξία. Παράλληλα, η μουσικός Έλσα Μουρατίδου επι σκηνής συνοδεύει με ηχητικά περιβάλλοντα τις κινήσεις των ηθοποιών και ντύνει μουσικά την παράσταση με λαϊκούς και παραδοσιακούς ήχους που αποδίδονται με έναν ιδιαίτερο, δυναμικό και αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα.

Εορταστικός και πανηγυριστής, θρησκευόμενος και ταυτόχρονα βαθύτατα λαϊκός, ο Παπαδιαμάντης, αναζητεί παντού τον άνθρωπο: στις παραλίες και στα σοκάκια της Σκιάθου, στη μανία της θάλασσας και στα γραφικά ξωκλήσια. Μέσα από το χιούμορ, τη νοσταλγία και τον έρωτα, ο λόγος του κοσμοκαλόγερου γίνεται θέατρο και ρίχνει φως στ’ «ασήμαντα» περιστατικά της ζωής, σ΄ ένα μοναδικό διάλογο με το χρόνο και τη μνήμη. Κρατήσαμε ακέραιη την ιδιαιτερότητα της γλώσσας του με τον χαρακτηριστικό της πλούτο για να κάνουμε τους θεατές κοινωνούς της θεατρικότητας του λόγου του. Ακουμπήσαμε στα διαχρονικά στοιχεία του έργου του, την αίσθηση της τελετουργίας και τη λαϊκότητα της καθημερινής ζωής, για να φωτιστούν ανάγλυφα στη σκηνή οι απλοί και καθημερινοί ήρωες του. Γεννήματα μιας Ελλάδας έναν αιώνα πριν, και ταυτόχρονα σημερινοί και επίκαιροι, εμείς οι ίδιοι. Εξάλλου, αυτή είναι η μεγαλύτερη αρετή του Παπαδιαμάντη: η διαχρονικότητα του. «Τα πράγματα μπορεί να εξακολουθούν να παλιώνουν», έγραψε γι’ αυτόν ο Ελύτης, «αλλά στο έργο του παραμένει πάντα καινούργιος ο Θεός, και φυσικά οι λέξεις που τον εκφράζουν». Σκηνοθεσία-Δραματουργική Επεξεργασία: Δημήτρης Σακατζής Επιμέλεια Μουσικής-Τραγούδι: Έλσα Μουρατίδου Trailer: IRONMAN PRODUCTIONS Αφίσα/Φωτογραφίες: Τατιάνα Νικολαΐδου Οργάνωση Παραστάσεων: Χριστίνα Κωστάκη, Καζόλη Μαρίνα

Παίζουν: Αλέξανδρος Καλτζίδης, Δημήτρης Κουστολίδης, Περικλής Σταύρου, Κώστας Χατζηγεωργίου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα