Κινηματογράφος

Δύο coming of age ταινίες που φέρνουν τον Ιουδαϊσμό στο σήμερα

Πώς ο Αμερικανός Cooper Raiff και η Καναδή Emma Seligman κατάφεραν να ανοίξουν διάλογο για τις θρησκείες στο σινεμά μέσα από μια άλλη οπτική.

Κλεοπάτρα Κουτσουρού
δύο-coming-of-age-ταινίες-που-φέρνουν-τον-ιουδαϊσ-996755
Κλεοπάτρα Κουτσουρού

Οι θρησκείες είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει το ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο σινεμά για πολλές δεκαετίες. Η σύνδεση αυτών, άλλωστε, με αντίστοιχες θρησκευτικές εορτές έχει ταυτίσει την ύπαρξη του θρησκευτικού στοιχείου με την ιστορική αναδρομή των κεντρικών ηρώων σε αναπαραστάσεις του τότε. Τι συμβαίνει όμως όταν η θρησκεία ταυτίζεται με την κοινωνική αλλαγή, τα ηθικά διλλήματα, την έννοια της κοινωνικής αποδοχής και του “πρέπει”, ή ακόμα και με ζητήματα ενηλικίωσης;

Shiva Baby (2020)

Η Καναδή σκηνοθέτρια και σεναριογράφος Emma Seligman το 2020 αποφάσισε να κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την ταινία Shiva Baby. Με κεντρική πρωταγωνίστρια την Danielle (Rachel Sennott) η Emma δημιουργεί μια σειρά κωμικών γεγονότων τα οποία περιτριγυρίζουν την πρωταγωνίστρια και ένα ένα μας βοηθά ώστε να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη σύνθεση του χαρακτήρα που μας παρουσιάζει. Ουσιαστικά βλέπουμε την πρωταγωνίστρια μας σε αληθινό χρόνο να περνάει μια ημέρα της ζωής της η οποία όμως δεν εξελίσσεται όπως σαν τις άλλες. Τοποθετώντας την στη θρησκευτική τελετή shiva στο σπίτι της θείας της, η Εβραία Danielle, προσπαθεί να “ξεφύγει” από την άστατη ζωή που έχει χτίσει αλλά και από τις “αμαρτίες” που την βαραίνουν από το προηγούμενο βράδυ, όταν συναντά ξαφνικά στην τελετή έναν οικογενειακό φίλο με τον οποίο διατηρούσε τόσο καιρό κρυφά σεξουαλικές σχέσεις χωρίς να γνωρίζει την σύνδεση τους.

Με αριστουργηματικό τρόπο και μέσα από μια σειρά γεγονότων-παρεξηγήσεων η Danielle, καταφέρνει να αποδημήσει τις καθολικές αξίες που φαίνεται να προσπαθούν να τις επιβάλλουν οι γονείς της αλλά και να προσπαθεί να ενταχθεί στον κόσμο των ενηλίκων με τον δικό της μοναδικό τρόπο, μακριά από θρησκευτικά ταμπού, προκαταλήψεις και κοινωνικές καταπιέσεις. Η Emma Seligman φαίνεται να κατακρίνει έντονα άλλωστε όλες αυτές τις κοινωνικές παραδοχές επιλέγοντας να τοποθετήσει την bisexual Danielle σε μια άκρως θρησκευτική τελετή, η οποία όμως όπως αποδεικνύεται αποτελεί μια απόλυτη μικρογραφία της κοινωνικής πραγματικότητας, ξεπερνώντας πολλές φορές τα νοητά “όρια” της ευλαβικής θρησκευτικής απεικόνισης αφήνοντας ένα αιχμηρό αλλά ουσιαστικό σχόλιο.

Σκηνοθεσία: Emma Seligman Προσφερόμενη Πλατφόρμα Προβολής: HBO Max

Cha Cha Real Smooth (2022)

Στο ήσυχο αλλά πολλά υποσχόμενο Cha Cha Real Smooth ο Αμερικανός Cooper Raiff δημιουργείς τις κατάλληλες συνθήκες για να αγαπήσουμε, συμπονήσουμε, κατανοήσουμε, απορήσουμε και στο τέλος να ταυτιστούμε με τον κεντρικό πρωταγωνιστή του (Andrew). Ο Andrew έχει μόλις τελειώσει τις σπουδές του στο κολλέγιο και νιώθει ιδιαίτερα χαμένος για το τι θέλει να ακολουθήσει επαγγελματικά στην ζωή του. Η απίστευτα βαρετή δουλειά που έχει ως ταμίας σε αλυσίδα fast food, η ελάχιστη κοινωνική και ερωτική ζωή του σε συνδυασμό με την ανάγκη του για να βρει κάτι που τον εκφράζει τον οδηγεί σε μια καινούργια δουλειά ως party planner σε εβραϊκά bar mitzvah που στην ουσία αποτελούν την τελετουργία ενηλικίωσης στον Ιουδαϊσμό. Ο Andrew σε ένα από αυτά τα πάρτι γνωρίζει την Domino (Dakota Jonshon) η οποία παρευρίσκεται στο πάρτι μαζί με την αυτιστική κόρης της την Lola (Vanessa Burghardt) και αυτό θα είναι το κλειδί που θα αλλάξει τον Andrew μια για πάντα.

Μέσα από τo αστείρευτο χιούμορ και την προβολή διαφορετικών ανθρώπων αλλά και συνθηκών, ο Cooper Raiff παρουσιάζει την σπουδαιότητα του να είσαι μοναδικός και πως η δύναμη της ανιδιοτελούς αγάπης μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω σε ζητήματα ηθικής, αξιών και θρησκείας. Ο 26χρονος σκηνοθέτης και ηθοποιός κατάφερε με το Cha Cha Real Smooth να συγκινήσει κριτικούς και θεατές και να αποδώσει την συνθήκη της ενηλικίωσης η οποία μπορεί πολλές φορές να έρθει όταν δεν το περιμένεις.

Σκηνοθεσία: Cooper Raiff Προσφερόμενη Πλατφόρμα Προβολής: Apple TV+ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα